--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDymienie z wydechu po modyfikacjach (DFP chip)
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Czarny dym z wydechu
Również to potwierdzam, że można zrobić tak program żeby nie kopcił. Wystarczy chcieć i pojechać do odpowiedniego tunera, który to ogarnie.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
Slawko
Program I usunięcie dpf było robione za jednym razem jutro zadzwonię do tunera gdzie jestem umówiony i podpytań co i jak bo znudziło mi sie juz wywalanie kasy w błoto.
-
Bodex
Hurtownie juz wpriwadzają regenerację dpf bo czują kasę po zmianie przepisów .
Wracając do partacza tunera.
Dobry wycina dpf oddaje go właścicielowi w raz z kopią ori softu, by można zrobić Backup.
Pytaj gostka gdzie ma filtr ?
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Wracając do partacza tunera.
Dobry wycina dpf oddaje go właścicielowi w raz z kopią ori softu, by można zrobić Backup.
Pytaj gostka gdzie ma filtr ?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Tak odda ci go na pewno w woreczku jako kopkę gruzu. Wkłady dpf w większości są ceramiczne. Potraktowane młotkiem i przecinakiem przy wyjmowaniu z puszki nie mogą być tam powtórnie włożone w takiej formie, aby spełniały swoją funkcję. Tak zwane wycinanie dpf u polega na rozpruciu puszki i wydłubaniu stamtąd ceramiki. W starszych dieslach z euro 3 można wyciąć cały katalizator i wstawić kawałek rury a stary katalizator oddać właścicielowi lub kiedyś ponownie włożyć.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Tak samo jak oddanie kopii ori softu. Tuner takie rzeczy zachowuje dla siebie, na swoim nośniku. Jeśli oczywiście właściciel poprosi, myślę, że nie będzie przeciwwskazań aby mu go oddać.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
Bodex
Koledze robili w Capatiwie,
Rozcięli puszkę tak ze wyszedł cały i go ma w garażu.
I soft.
Rozcięli puszkę tak ze wyszedł cały i go ma w garażu.
I soft.
-
Slawko
W poniedziałek wizyta w V tych Pomorze będzie wgrany ori program zobaczymy co wyjdzie i bedzie wiadmo czy problem z programem czy kopci przez usunięcie dpf i koniec pieśni będzie.
-- 14 cze 2016, o 20:00 --
Po wgraniu ori programu samochód zmniejszył kopcenie lecz nie wyzerował, wszystko zrobione wiec skończyły sie pomysły auto sprawdzone z każdej strony i wszystko gra lecz przy ruszaniu i tak puści dymka pozniej w zasadzie nie ma nic może ktoś ma jeszce jakieś pomysły?
-- 14 cze 2016, o 20:07 --
Dodam ze została jeszcze wymieniona rura od intercoolera do kolektora cześć gumowa , wgrany ori program wymieniony kolektor na nowy, wtryski po regeneracji, egr i wszystkie rury łącznie z intercoolerem wyczyszczone , map sensor także i dało to efekt ze zakupić przy ruszeniu lecz nic więcej i nie jest jakieś ogromne lecz widoczne zadymienie .
-- 14 cze 2016, o 20:00 --
Po wgraniu ori programu samochód zmniejszył kopcenie lecz nie wyzerował, wszystko zrobione wiec skończyły sie pomysły auto sprawdzone z każdej strony i wszystko gra lecz przy ruszaniu i tak puści dymka pozniej w zasadzie nie ma nic może ktoś ma jeszce jakieś pomysły?
-- 14 cze 2016, o 20:07 --
Dodam ze została jeszcze wymieniona rura od intercoolera do kolektora cześć gumowa , wgrany ori program wymieniony kolektor na nowy, wtryski po regeneracji, egr i wszystkie rury łącznie z intercoolerem wyczyszczone , map sensor także i dało to efekt ze zakupić przy ruszeniu lecz nic więcej i nie jest jakieś ogromne lecz widoczne zadymienie .
-
maciej.szewczyk1
Ja mam podobny problem.
Kupiłem Insignie rok temu bez DPF'a i bez programu (dalej oryginalny), lecz chodził jak złoto, zero dymu, nawet na wysokich obrotach. Od jakiś dwóch miesięcy zaczął kopcić i to zlewałem, bo mówię "pewnie przez DPF", ale kopcił z dnia na dzień coraz mocniej, aż kolega z roboty zapytał "czemu ty jeździsz wędzarnią?" Okazało się, że pękła mi rura wyjściowa z IC. Wymieniłem ją, trochę mniej kopci, ale jednak przy ruszaniu i od 2,5 tyś obrotów wali chmury, a tego po kupnie nie było. Myślałem, że może wypcha syf z wydechu itp, który został przez to dymienie, ale po miesiącu dalej kopci. Wyczyściłem EGR. Co mogło się stać przez miesięczną jazdę z pękniętą rurą??
Kupiłem Insignie rok temu bez DPF'a i bez programu (dalej oryginalny), lecz chodził jak złoto, zero dymu, nawet na wysokich obrotach. Od jakiś dwóch miesięcy zaczął kopcić i to zlewałem, bo mówię "pewnie przez DPF", ale kopcił z dnia na dzień coraz mocniej, aż kolega z roboty zapytał "czemu ty jeździsz wędzarnią?" Okazało się, że pękła mi rura wyjściowa z IC. Wymieniłem ją, trochę mniej kopci, ale jednak przy ruszaniu i od 2,5 tyś obrotów wali chmury, a tego po kupnie nie było. Myślałem, że może wypcha syf z wydechu itp, który został przez to dymienie, ale po miesiącu dalej kopci. Wyczyściłem EGR. Co mogło się stać przez miesięczną jazdę z pękniętą rurą??
-
Slawko
Ja jestem na dzień dzisiejszy po wymianie rury wyjściowej z ic, czyszczeniu całego układu ic, regeneracji wtrysków , zmiany programu u innego tunera na słabszy, wyprogramowany i zaślepieniony egr, usunięciu dpf, nowy zawór turbo,sprawdzeniu szczelności ic, wymiana kolektora ssącego , wcześniej myłem egr teraz zaślepiony , juz nie pamietam co jeszcze wydałem juz kilka tys, samochód mniej dymi ale dymi a jak go przeciągnąłem tak fest na 3 biegu to z tylu walnął taka zadymę fest ze sam sie wystraszyłem ze turbo wyskoczyło z tylu i w dniu dzisiejszym mam juz głęboko to co sie dzieje za mną ten typ tak ma silnik silnikowi nie jest równy i mechanicy nie jeden mówiły mi ze to wina wycięcia dpf
-
maciej.szewczyk1
Mi każdy mechanik mówi, że wina softu, ale przez rok śmigał na oryginalnym z wyciętym DPF i nawet "bąka" nie puścił. Zaczął walić chmury od kiedy ta rura pękła. Wszyscy mechanicy w okolicy słysząc słowo "Insignia 2.0 CDTI", mówią że w tym aucie mogą mi klocki i olej wymienić, a silnika nie dotkną...
-
Slawko
Jeździłem na ori sofcie dwa razy bo był wgrywany kopcenie sie zmniejszyło ale było wiec nie wiem jak u ciebie
-
scuzz84
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto:
Kolego do sprawdzenia przepływomierz. Co do mechaników to niestety większość to tzw wymieniacze, najchętniej by robili golfy 3.maciej.szewczyk1 pisze:Mi każdy mechanik mówi, że wina softu, ale przez rok śmigał na oryginalnym z wyciętym DPF i nawet "bąka" nie puścił. Zaczął walić chmury od kiedy ta rura pękła. Wszyscy mechanicy w okolicy słysząc słowo "Insignia 2.0 CDTI", mówią że w tym aucie mogą mi klocki i olej wymienić, a silnika nie dotkną...
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
zmień paliwo i zalej na parę zbiorników coś do czyszczenia wtrysków, wyczyść/podmień czujnik doładowania, wyczyść/podmień przepływomierz powietrza, zmienna geometria w turbinie nie tnie się? a może jest uszkodzona w inny sposób, gwiżdże turbo?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Generalnie za nadmierne zadymienie odpowiada zbyt duża dawka paliwa w stosunku do powietrza.
Jeżeli przepływomierz i czyjnik ciśnienia doładowania sprawny to przyczyną dymienia mogą być tylko wtryski. Zmienna geometria jeżeli nawet się tnie to nie powinno dymić bo do zbyt niskiego lub wysokiego ciśnienia w dolocie komputer dobierze odpowiednią ilość paliwa. Oczywiście jak wartości wyjdą poza założone granice to tryb awaryjny.
Jeżeli przepływomierz i czyjnik ciśnienia doładowania sprawny to przyczyną dymienia mogą być tylko wtryski. Zmienna geometria jeżeli nawet się tnie to nie powinno dymić bo do zbyt niskiego lub wysokiego ciśnienia w dolocie komputer dobierze odpowiednią ilość paliwa. Oczywiście jak wartości wyjdą poza założone granice to tryb awaryjny.
-
Kacper96
PUSZCZA DYMKA
Witam. Od pewnego czasu zauwazylem ze moja isia puszcza dymka. Auto bylo modyfikowane ale to bylo w styczniu I nie miala zadnych objawow. Tylko teraz jak cieplo sie zrobilo. Mial ktos podobny objaw?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2017, o 14:06 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Dymienie z wydechu po modyfikacjach (DFP chip)
Sprawdź dolot pod względem szczelności zarówno w części gdzie panuje podciśnienie jak i ciśnienie. Sprawdź filtr powietrza i paliwa. Sprawdź przepływomierz, sensor MAP i turbo. Jeśli wszystko jest dobre. Niech ten tuner na nowo ci to zestroi, być może gdy jest gorąco intercooler nie radzi sobie z odpowiednim schłodzeniem powietrza by starczyło go do zbyt bogatej dawki.
-
jackss
Witam,jak z tym dymieniem?wyciąłem dpf,podniosłem na 190 i dymi na czarno podczas ruszania i energicznego deptania,na postoju i podczas płynnej jazdy jest ok,wiem ze czarny dym to zdrowy dym ale chyba go trochę za dużo po prostu wstyd.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Program do poprawki.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka