--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Buczenie przy hamowaniu

ODPOWIEDZ
karczes816

Buczenie przy hamowaniu

Post autor: karczes816 » 26 cze 2016, o 19:44

Witam , mam problem z buczeniem przy hamowaniu. Występuje ono przy samym końcu hamowania , przy mocnym wciśnięciu hamulca. Jest to podobny dźwięk jak ABS się włącza. Czym to może być spowodowane ? Czyżby pompa dawała o sobie znać ,czy może wina hamulców?

Bodex

Re: Buczenie przy hamowaniu

Post autor: Bodex » 26 cze 2016, o 20:15

Przy hamowaniu dochodzi do dużych odchyleń geometrii , koła sie " rozchodzą na zewnątrz " i klocki wewnętrzne tak budzą .

Pompa nie ma nic wspólnego .

Lub nawiercane tarcze będą tak buczeć
Ja tak mam , a tuleje nówki

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

karczes816

Post autor: karczes816 » 26 cze 2016, o 20:33

Czyli trzeba z tym jeździć? Nic się z tym nie da zrobić? Dodam jeszcze, że dzieje się to jak już troszkę pojeżdżę i autko jest rozgrzane. Na zimnych hamulcach nie wystepuje to buczenie.

Gizd

Post autor: Gizd » 27 cze 2016, o 05:39

Kończące sie klocki byś rozpoznał?

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 27 cze 2016, o 07:03

Sprawdź czujniki abs u. Ojciec w passacie kiedyś to samo miał i winny był czujnik.

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Post autor: Engine » 27 cze 2016, o 07:09

Zacznij od przeglądu hamulców - w jakim stanie są klocki i tarcze. Jeśli to będzie ok to dopiero szukaj głębiej, czyli ABS itd.

Wysłane z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk

Bodex

Post autor: Bodex » 27 cze 2016, o 08:24

A gdy nas pracuje to nie czuć na Pedale ? Dotad tak miałem.

Ja stawiam na zbieżność i podpięty bark opony wewnątrz i tuleje wachacza do wymiany ...

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

krisu1977

Post autor: krisu1977 » 27 cze 2016, o 10:20

u mnie takie same objawy servis powiedział w zaufaniu ze tarcze i klocki nie dają rady z masą. Wiec zbieram kasiorę na nowe tarcze i klocki ceramiczne podobno zdaje egzamin takie połączenie

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 27 cze 2016, o 11:48

Może trochę uściślę. Są dwie opcje
Pierwsza to przy hamowaniu nawet z nie dużej prędkości metr może dwa przed zatrzymaniem samochodu mamy działanie abs u. Pojawia się buczenie związane z pracą pompy. Przy samym końcu hamowania, gdy samochód praktycznie się zatrzymuje. Tak zrozumiałem wypowiedź założyciela tematu. Wtedy problem jest z czujnikiem abs.
Druga to buczenie, dudnienie przy mocniejszym hamowaniu z większej prędkości. Gdy chcemy zahamować trochę mocniej. Zwłaszcza w powiedzmy późniejszej fazie hamowania. Winne są zwichrowane najczęściej na skutek przegrzania przednie najczęściej tarcze hamulcowe. Mogą do tego pojawiać się drgania na kierownicy jeśli to faktycznie przednie są zwichrowane.

karczes816

Post autor: karczes816 » 27 cze 2016, o 12:16

Edit

wszystko co napisałeś zgadza sie , od razu do głowy przyszedł mi problem z abs , gdyż klocki i tarcze daleko do wymiany jeszcze, jedyny problem z nimi to ze zanim auto kupiłem to stało ono 3 miesiące nie używane i hamulce były strasznie pordzewiałe . W tej chwili wyglada to już normalnie , a czy może to mieć jakiś wpływ na to buczenie ? Dodam ze to buczenie nie występowało od razu po kupnie , tylko po przejechaniu około 500 km.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2016, o 15:13 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin

marcin.1987
Zapaleniec
Auto: Insignia
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 27 cze 2016, o 12:25

To, że klocki i tarcze są prawie nowe jeszcze o niczym nie świadczy. Czasem wystarczy 2-3 razy zahamować od 100km/h do zera i układ może nie wytrzymać temperatury. Problem przegrzewających się hamulców jest tutaj na forum dość powszechny.

A co do czujnika ABS to zgadzam się, że może on być przyczyną problemów przy niskich prędkościach. U znajomego w Octavii jak był niesprawny to przy hamowaniu a nawet przy ruszaniu ze skrzyżowania (nawet spokojnym tylko ze sprzęgła) uaktywniał się ABS.

karczes816

Post autor: karczes816 » 27 cze 2016, o 13:56

Ok dzięki , a gdzie szukać ten czujnik i w jaki sposób go sprawdzić? Trzeba kompem czy da radę jakoś manualnie?

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 27 cze 2016, o 15:26

Czujniki abs są w obudowie łożyska koła. Z przodu jest to zwrotnica z tyłu można tez tak ten element nazwać. Za czujniki bierz się w przypadku, gdy hałas występuje przy zatrzymywaniu na nie wielkich prędkościach Nawet gdy podjeżdżasz w korku. Podłączenie pod kompa może coś pokazać.
Gdy hałas występuje przy większych prędkościach dużo przed zatrzymaniem auta. Winne są zwichrowane tarcze. Jeśli auto stało długo i tarcze były pordzewiałe to bardzo łatwo je przegrzać. Zawsze po takim postoju należy delikatnie jeździć by rdza się starła. Ostrzejsze hamowania na pordzewiałych tarczach nawet dwa trzy razy skutkują ich przegrzaniem,zwichrowaniem, wibracjami a co za tym idzie hałasem przy hamowaniach. Nawet jeśli są grube wymagają wymiany. Niektórzy próbują równać na tokarce. Ale teraz tarcze nie są tak drogie a przegrzany materiał może tracić swoje właściwości i mieć skłonności do ponownych odkształceń przy kolejnych ostrzejszych hamowaniach.

karczes816

Post autor: karczes816 » 27 cze 2016, o 15:54

Nie no w korku jak stoję to tego nie słychać , jak hamuje z 40,50 km/h dopiero wtedy , no i jak wcześniej pisałem dopiero po paru minutach użytkowania auta. Możliwe ze przegrzalem tarcze . Idzie zobaczyć gołym okiem ze tarcze są zwichrowane ? Mechanik powinien to zobaczyć no nie. Jak wymieniać to przód i tył razem z klockami czy tylko tarcze? No i jakie polecacie żeby nie piszczały , bo w poprzedniej w mojej Megance strasznie mnie denerwowały :)

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 27 cze 2016, o 16:40

Jeśli przy wolnej jeździe nie słychać nic to zwichrowane. Gołym okiem nie zobaczysz. Dopiero na tokarce pokaże. Jeśli hamujesz ze 100 km/h nie drży kierownica? Jeśli ci zależy na kasie możesz stare klocki zostawić. Jeśli są ok. Ja gdybym miał dobre klocki same tarcze bym zmienił.

Gizd

Post autor: Gizd » 27 cze 2016, o 18:18

Czujniki ABS i inne tego typu elektryczne sprawy od razu by waliły błędami, bo to systemy bardzo wyczulone są, nawet na wyrost. Krzywe tarcze powinien każdy mechanik albo ktoś o min. wiedzy od razu rozpoznać.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 27 cze 2016, o 19:41

Jak to w życiu bywa. Może ale nie musi.
Czujnik abs może zbierać i przesyłać impulsy z koła do sterownika, co nie spowoduje wykrycia błędu. Jednak odczyt ten może być zakłócony. Przy nie wielkiej prędkości tuż przed zatrzymaniem, gdy inne koła się jeszcze kręcą powoli zniekształcony odczyt może spowodować, że sterownik otrzyma sygnał z uszkodzonego czujnika, że jedno się nie kręci, jest zablokowane. Sygnał ten uruchomi abs dla danego koła. Oczywiście może i w takiej sytuacji wyświetlić błąd.
Zaciski są pływające. Jaka kolwiek obserwacja gładzi tarczy nie musi dawać jednoznacznej diagnozy. Miałem w octavii przegrzane tarcze właśnie z powodu rdzy i długiego postoju. A że były kilka tys wcześniej zmieniane w serwisie wyglądały jak nówki. Podsumowując krzywe tarcze nie zawsze da się rozpoznać wzrokowo po demontażu czy tam na samochodzie po zdjęciu koła. Jeśli ktoś ma doświadczenie może to rozpoznać jeżdżąc.

karczes816

Post autor: karczes816 » 28 cze 2016, o 16:38

hubertus pisze:Jeśli hamujesz ze 100 km/h nie drży kierownica?
Nie , kierownica nie drży , wszystko jest ok. No nic, muszę spróbować wymienić tarcze , mam nadzieje że pomoże.
Co myślicie o firmie brembo ? Niestety zimmermany ciężko dostępne w UK.

Awatar użytkownika
pol19
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

buczenie przy hamowaniu ...

Post autor: pol19 » 1 lip 2016, o 08:15

Od jakiegoś czasu przy hamowaniu, nawet słabym, czasem pojawia się efekt lekkiego "popierdywania" pedału hamulca z prawej strony spotkał ktoś się z takim problemem?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”