--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Podniesiony poziom oleju

ODPOWIEDZ
Michal1985

Podniesiony poziom oleju

Post autor: Michal1985 » 10 lip 2016, o 14:45

Witajcie, ok 2000km temu wymianiałem olej w aucie. Od tego czasy mam problem z częstym wypalaniem dpf-a ( 350km). Ostatnio zauważyłem podnoszący się poziom oleju na bagnecie. Nigdy czegoś takiego nie było. Co z tym zrobić? Pozdrawiam

marcin.1987
Zapaleniec
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Re: Podniesiony poziom oleju

Post autor: marcin.1987 » 10 lip 2016, o 14:53

1. Przegonić auto na trasie.
2. Wymusić wypalanie serwisowe
3. Wyciąć i wyprogramować dpf.

Kolejny temat o tym samym. Wystarczyło poczytać o tym co już napisali inni.

Michal1985

Post autor: Michal1985 » 10 lip 2016, o 15:20

Czytałem i konkretów nie znalazłem, a auto przegonione i jest jeszcze więcej

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 10 lip 2016, o 16:20

Czy musiałeś zakładać nowy temat? O dpf i tak jest już kilka. Tak zwane przeganianie to bzdura i tylko pogarsza problem. Silnik na wysokich obrotach pod obciążeniem emituje jeszcze więcej sadzy, która jeszcze bardziej zapycha dpf. Jechać należy normalnie z obrotami około 2000 - 2500 starając się je otrzymywać bez zmian. Jednak tobie to już nie pomoże
Konkretów nikt ci nie poda bo tu nie wróżki. Nikt ci diagnozy przez net nie zrobi. Jeźdź jutro do mechanika lub aso. Niech wypalą dpf serwisowo, Niech sprawdzą kompem wszystkie parametry silnika.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 10 lip 2016, o 17:14

Ale po co wypalać dpf serwisowo skoro wypala się normalnie.
Jeżeli wcześniej nie miałeś tego problemu a dopiero po wymianie oleju to tu bym szukał przyczyny. Może wlałeś zwykły zamiast niskopopiołowy?
Przegonienie auta w trakcie wypalania dpf nie ma sensu, ale podczas jazdy autostradą już jak najbardziej, jazda z dużym obciążeniem spowoduje znaczne podwyższenie temperatury spalin i samoistne wypalanie sadzy bez udziału ecu i właśnie o to chodzi w tym ,, przegonieniu na autostradzie"
Jeżeli rośnie ci poziom oleju tak szybko jak piszesz to może wtryski leją, co skutkowałoby również częstszym wypalaniem filtra, tyle że lanie wtrysków to nie jest zjawisko które pojawia się nagle lecz stopniowo i powoli.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 10 lip 2016, o 17:41

Pytanie czy dpf wypala się prawidłowo i do końca. Serwisowe wypalanie pozwoli monitorować ten proces, sprawdzić stan napełnienia przed jak i po. Olej i tak jest już do wymiany. Oczywiście mógł być zalany nie taki olej jak trzeba. Mogą lać wtryski. Ale, żeby mocno przybywało oleju od tego to już muszą być w fatalnym stanie.
Co do przeganiania na trasie czy autostradzie. Wszystko zależy z jakimi prędkościami. Jeśli jest to 120 - 140 km/h to tak. Jazda z gazem w podłodze powoduje jak pisałem większą emisję sadzy. Sadzę tą zbiera dpf i tego nie da się oszukać. Już nie jeden tu pisał, że po takim przeganianiu zaczynał wypalać się dpf. Wśród kierowców pokutuje mit, że jazda z bardzo dużymi prędkościami jest korzystna dla dpf. Nic bardziej mylnego. Sadza szybciej się zbiera i okres między wypalaniami maleje.
PS można zmienić też stację paliw. Jeśli na jednej tankujesz. Jakość paliwa tez ma wpływ na częstotliwość wypalania.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 10 lip 2016, o 18:55

150-160km/h to przynajmniej w moim przypadku (automat) ok 2750 obr/min i to wystarczy żeby temperatura spalin miała 440-450C , przy 180 km/ h ma już prawie 500C. Przy takiej temperaturze spalin nie da się zapchać filtra bo sadza wypala się samoistnie i nawet jak silnik przy takiej jeździe kopci mocniej to i tak wszystko się wypala na bierząco. Jazda z większymi obrotami w czasie wypalania nie ma sensu bo czy na postoju czy w czasie jazdy komputer utrzymuje temp. spalin w okolicy 600C nieosiągalnej nawet podczas jazdy z prędkością maksymalną.

Co do wypalania serwisowgo, to po jego zakończeniu komputer pokazuje 70% napełnienia filtra więc co tu monitorować?
Moim zdaniem jeżeli przyby 0,5l oleju to należy go wymienić i obserwować codziennie poziom.
Jeżeli filtr wypala się co 350km co nie jest czymś nadzwyczajnym w mieście to znaczy że w ciągu 2000km wypalał się 5-6 razy co by oznaczało że przy każdym wypalaniu do oleju dostało się ok 100ml a to chyba nie możliwe.
Inna sprawa to sam pomiar ilości oleju, no i w końcu co oznacza że autor postu zauważył podnoszący się poziom ?
Od min do max jest prawie litr , ile przybyło to można oszacować właśnie bazując na tej informacji.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 10 lip 2016, o 20:00

Nie chcę się tutaj kłócić. Ale w tym co piszesz są najzwyczajniej sprzeczności logiczne. Skoro wg ciebie jadąc autostradą 180 km/h sadza samoistnie się wypala przy temp spalin 500 stC. To po co podczas wypalania zarządzonego przez sterownik temp spalin jest podnoszona do 600 st C. Skoro wystarczy 500. Może i jakaś tam część sadzy się wypali. Ale przy takiej jeździe dpf i tak się napełnia. I nawet na tym forum widziałem kilka wypowiedzi osób, którym albo w trakcie jazdy autostradą albo zaraz po sterownik zainicjował wypalanie. Więc twierdzenie, że sadza się wypala przy takiej jeździe jest błędne. Dpf się napełnia.
Co do wypalania serwisowego. Zależy do czego podłączasz taki wynik otrzymujesz.
Oczywiście wypalanie co 350 km to nic nadzwyczajnego. Zwłaszcza w jeździe miejskiej. Ale po tekście wnioskuję, że problem pojawił się po zmianie oleju. Więc wcześniej chyba częste wypalanie nie było dla autora normą. Może faktycznie nie taki lej. Jeśli po wymianie nalano między stanami a już jest max to chyba widać, że przybywa. Jeśli było to 6 wypalań. To mniej więcej się pokrywa.
Trzeba wypalić dpf serwisowo i zmienić olej na odpowiedni. Dalej obserwować co się dzieje.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 10 lip 2016, o 20:18

Ok, bo zaraz wyjdzie że się tu kłucimy.
To że dpf się sam wypala przy prędkościach autostradowych ( oczywiście nie przy 110km/) to wiem z autopsji bo kiedyś jak jeszcze jarałem się op-comem przed wjazdem na autostradę miałem 62% a po 250km było 40%( oczywiście wypalania nie było) więc się oczyszcza. ECU podnosi temperaturę do 600C właśnie dla tego żeby ten proces trwał tylko 10 minut a nie kilka godzin. Nie wiem jak w insigni bo nigdy nie wypalał mi się później niż po 1200km alew vectrze mimo to że po 1800 km miałem napełnienie filtra 65% komputer i tak zaczął procedurę wypalania, bo tak jest ustawiony.
Wypalanie serwisowe tylko wtedy kiedy się sam nie chce wypalić , a wtym przypadku tak nie jest.

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 10 lip 2016, o 20:54

Samoistnie to chyba jednak nie bo ja właśnie dziś wracałem z urlopu właśnie autostradą i nawet przy prędkości autostradowej sterownik zainicjował wypalanie,wiem bo mam założoną diodę.Jadąc w tamtą stronę było podobnie też dioda pokazała proces oczyszczania,dopowiem jeszcze że nawet przy tej prędkości całość trwała przez około 12km.

michal3013

Post autor: michal3013 » 10 lip 2016, o 21:17

Jeśli chodzi o wypalanie DPF-a, to odkąd zamontowałem diodę w cyklu miejskim wypalanie było na poziomie 480-600km. Dlatego jestem zdziwiony tym faktem, wypalania co ok 350km. Nie dopisałem, że przy wymianie oleju miałem zmienianą uszczelkę od smoka oleju. Jeśli chodzi o olej to zawsze leje olej GMa półsyntetyk, różnicę w poziomie oleju widzę po bagnecie jak przybywa. Stan oleju staram się monitorować przynajmniej raz w tygodniu.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 10 lip 2016, o 21:23

Półsyntetyk ?

Xperia Z3

michal3013

Post autor: michal3013 » 10 lip 2016, o 21:24

albo syntetyk, musiał bym zobaczyć. Taki sam olej był lany przez poprzedniego właściciela

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 10 lip 2016, o 21:35

Panowie, był tu kiedyś kolega, który twierdził, że DPF mu się wypala tylko przy jeździe pow. 120 km/h i przełączeniu na 6-ty bieg (tak jakoś) :lol: Potem oczywiście doszedł do tego, że to był przypadek. Ale nie o tym chciałem... tylko o serwisowym wypalaniu. Już piszę...
Zdarza się czasami tak (nie często, ale jednak), że przy dużym zapchaniu DPFu normalna procedura nie wypala do końca. Wtedy pomóc może serwisowe wypalanie. Każdy z OP-COMem może zrobić sobie to samemu (procedura opisana na Forum). Ja jednak zalecam rozwagę. Zróbmy to dopiero wtedy kiedy jest konieczne, albo inne metody zawiodły. Nigdy nie należy tego robić w garażu. To musi być dobrze przewietrzane miejsce i najlepiej aby pod spodem nie było materiałów łatwopalnych (np. suchej trawy). Jednemu koledze z Forum tak właśnie odratowaliśmy jego Insignię. Objawy: mułowaty silnik (tak jakby przydławiony), wypalanie DPFu co 150-200km bez wyraźnych efektów. Po serwisowym wypaleniu silnik pracuje jak nowy, wypalanie wróciło do normy (teraz wypala co 800-900 km).

kicaj
Użytkownik
Auto: I
Rok produkcji: 2015
Miasto: B/DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: kicaj » 10 lip 2016, o 22:09

Jeżeli się dpf wypala do 70% to albo filtr zapchany, albo coś nie pozwala mu się wypalić. Sprawdzić wtryski, czujnik ciśnienia dpf, czy dolot.

With mobilephone sent.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2016, o 18:04 przez kicaj, łącznie zmieniany 1 raz.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 10 lip 2016, o 22:29

Po wypaleniu w drodze, obroty ok 2500 nasycenie jest 20 %. Przy wypalaniu na postoju lub niższych obrotach nasycenie jest większe. Normalnie wypalanie rozpoczynało się jak dochodziło do 80%. Po programie zaczyna się od 90% i można gonić auto i wcześniej się nie zacznie jeżeli nie dojdzie do określonego %.

Xperia Z3

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”