--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Interfejs diagnostyczny OP-COM

ODPOWIEDZ
krzysiek.s

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: krzysiek.s » 13 lip 2016, o 21:03

Strasznie skomplikowane, pytanie czy to zbieg okoliczności czy skuteczna zasada działania :). Ważne, że działa.
red944 pisze:..przekręcić kluczyk w pozycję on aby włączyły się kontrolki na liczniku i odpalić program Op-Com China-Clone 08/2010. Teraz należy w nim wejść w diagnostykę, wybrać rok auta, model, silnik typ silnika . Wchodzimy następnie w bloki pomiarowe.
- gorzej jest tutaj bo np. w moim op-comie w ogóle nie było możliwości wejścia w bloki pomiarowe.

Piotr353

Post autor: Piotr353 » 18 lip 2016, o 11:14

Witam!
Panowie podpowiedzcie mi Proszę jaki byście polecili mi tester diagnostyczny do mojej Insigni rok 2009 ?
Dodam ze chodzi mi glowie o taki który jest w polskim języku i potrafi zdiagnozować bledy i je wykadowac bo nic więcej i tak nie znam sie na mechanice aby samemu manipulować.
Na allegro jest tego sporo ale nie mam pojecia który by w zupełności wystarczy aby sprawdzić dane podzespoly czy sa bledy i je wykasowc.
Sory jesli wszedłem w nie w temat ale będę wdzięczny za kazda podpowiedz.
Piór.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2016, o 11:55 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8 l

red944

Post autor: red944 » 18 lip 2016, o 17:32

Witaj , to zależy na jakim sprzęcie chcesz mieć wgląd i jaki budżet na to chcesz przeznaczyć?

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Post autor: Engine » 18 lip 2016, o 23:35

Op -com (lub jego klon). Do Insignii jest chyba najlepszy.

Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk

Yataman
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B16DTE
Rok produkcji: 2016
Miasto: Mysłowice

Post autor: Yataman » 19 lip 2016, o 08:18

Albo OP-Com albo elm327 na bluetooth i wifi,choć op-com trochę droższy ale zdecydowanie lepszy, warto dołożyć te parę złotych.
Wczoraj zamówiłem sobie OP-COma za 61zł, czekam na przesyłkę więc jak widać cena całkiem OK. To prawie jedno podłączenie pod komp u mechanika.

manki

Post autor: manki » 19 lip 2016, o 08:26

Edit
Gdzie zamowiłeś op-coma?

pozdro
Ostatnio zmieniony 19 lip 2016, o 08:48 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin

Yataman
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B16DTE
Rok produkcji: 2016
Miasto: Mysłowice

Post autor: Yataman » 19 lip 2016, o 09:29

W chinach :) trochę trzeba poczekać ale myślę że kwota to rekompensuje. Najnowsza wersja z softem w komplecie.

Jak chcesz szybko to kolega na forum sprzedaje, tylko cena inna :)

manki

Post autor: manki » 19 lip 2016, o 10:32

Yataman pisze:edit
Możesz wysłać link na pw,też bym zamówił Obrazek

pozdro
Ostatnio zmieniony 19 lip 2016, o 12:13 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Awatar użytkownika
Robson_GDN
Forumowicz
Auto: Insignia ST Cosmo
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Robson_GDN » 21 lip 2016, o 21:07

Chciałbym podsumować moją długą walkę z interfejsem (już 2gim, wymienionym), który kupiłem na forum.
Dziś przeprowadzony został ostateczny test. Mianowicie dzięki pomocy klubowicza @Andrzej (któremu z góry bardzo dziękuję za pomoc), przetestowałem sprzęt na jego aucie. Podobnie jak u mnie, interfejs krzaczy się w momencie skanowania modułu czujnika kąta skrętu kierownicy (interface communication error). Wiem, że jeszcze jednej osobie na forum pokazywał się błąd w identycznym miejscu. Poniżej screen.
Można więc wykluczyć problemy ze sterownikami (próbowałem różnych), laptopami (5 sztuk), windowsami (xp, 7, 8, 8.1,10), kablami (3 sztuki) oraz z samym autem (gniazdo diagnostyczne). Identyczny problem pojawił się przy pierwszym sprzęcie jaki otrzymałem. Dodam, że skanując Vectrę C, interfejs przeczytał wszystkie błędy i je usunął.

Problem na 99% leży w uszkodzonym przekaźniku, który odpowiada za skanowanie modułu kierownicy, wszystko na to wskazuje. Dodam, że oba interfejsy przechodziły testy w op-comie, ale jak widać to nie wszystko.
Sprzęt jest dla mnie bezużyteczny i będę prosił o wymianę na poprawnie działający lub zwrot gotówki.

Obrazek

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 21 lip 2016, o 21:23

Nie ma problemu, znajdź tylko takiego, który w tym miejscu się nie wysypuje. Oczywiście pomijając oryginał. Zakładam, że osobno połączył się z każdym modułem i nie było problemu.

Xperia Z3

Awatar użytkownika
Robson_GDN
Forumowicz
Auto: Insignia ST Cosmo
Rok produkcji: 2011
Miasto: Gdańsk

Post autor: Robson_GDN » 21 lip 2016, o 21:55

Chodzi mi o to, że jeżeli ktoś sprzedaje sprzęt do Insignii od kolegów ze wschodu, który rzekomo działa, no to sprzęt ten jest sprawdzony od a do z, full testem błędów a nie tylko testem interfejsu, bo to o niczym nie świadczy.
Sprzęt w Insignii nie połączył się z każdym modułem, bo nie miał na to szans...
Dojechał do 9tego i krzak. Nie skanuje dalej, tylko wywala błąd. Nie mam możliwości nawet podejrzenia tego co zeskanował. Nie możesz przed wysyłką przeskanować i zobaczyć czy przy tym module nie wywala u Ciebie błędów? Masz przecież to samo auto, ten moduł występuje. Przecież to jest chwila...
Wiem, że mogę sobie za 60 pln sam kupić od chińczyka, ale poszedłem na łatwiznę, wiem. Ale zdecydowałem się na kupno od Ciebie, głównie ze względu na to, że jest już tylu zadowolonych użytkowników.
Trafiłeś po prostu na uwaloną partię moim zdaniem. Tyle.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 22 lip 2016, o 05:47

Nie pisz że jest bezużyteczny bo jeśli jest tak jak opisujesz to spokojnie możesz wejść do każdego modułu po kolei i błędy posprawdzać. Pewnie że jest z tym trochę więcej roboty, ale czasami ogólne skanowanie nic nie pokazuje, a jak wejdziesz bezpośrednio w moduł to jest błąd. W ten sposób prawdopodobnie połączysz się też i z modułem kierownicy.
Jeżeli skanowałeś vectrę c i się op-com nie wysypał to urządzenie musi być sprawne bo przy skanowaniu biorą udział wszystkie przekaźniki, no chyba że to jakiś totalny golas był.
Inna sprawa to że akurat do insigni sam program vaux-com jest znacznie lepszy.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Miasto: Mochowo
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 22 lip 2016, o 07:07

Tak to jest z nielegalnym oprogramowaniem i sprzętem, który był 6 lat temu podrobiony i od tamtej pory nie wiele się zmienił. Elektronika ori ostatnia jest z 2015 roku, a klona z 2010 roku. Nowe auta mają nowe wymagania.

@rataj73, nie zdarzyło mi się jeszcze, aby w ogólnym skanowaniu nie wychwycił błędu, a błąd taki byłby w konkretnym module.

Także trzeba się pogodzić z niektórymi brakami, albo kupić ori.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Miasto: Stolica Mazur
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 22 lip 2016, o 07:35

Bo ty masz oryginał :D
U mnie nie pokazuje błędu czujnika ciśnienia w kole, a jak wejdę w moduł to jest czasami brak komunikacji choć wszystkie czujniki pokazują poprawnie.
Co do elektroniki to jak ktoś kupił ori w 2010 to ma z 2010 tylko oprogramowanie może mieć nowsze co nie zmienia faktu że orginał będzie zawsze lepszy od klona.
Myślę ze gdyby oryginał był dostępny za powiedzmy 500 zł to i tak firma by zarobiła więcej bo popyt byłby napewno znacznie większy, a tak każdy szuka oszczędności.
Zresztą Op-com to też nic innego jak legalna kopia techa jeśli chodzi o program , a elektronika,to tylko komunikator programu z samochodem.

maciej.szewczyk1

Post autor: maciej.szewczyk1 » 25 lip 2016, o 10:58

Mam 2 Op-com'y (jeden 1.45, drugi 1.59) i elm'a. Op-com'y przechodzą normalnie test w programie, ale nie łączą się wcale z autem. Elm łączy się i pokazuje obroty itp, ale wyświetla "brak błędów", a jeden błąd mam na 100% cały czas. Może jakiś przekaźnik? Nie mogę nigdzie znaleźć rozpiski przekaźników :/

manki

Post autor: manki » 27 lip 2016, o 19:24

Orientuje się ktoś dlaczego nie mogę wejść w funkcję specjalne albo programowanie?Obrazek

pozdro

ivo
Forumowicz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: ivo » 27 lip 2016, o 19:32

Bo masz chinola .

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 27 lip 2016, o 19:35

Musisz odpalić vaxcom, w polskiej wersji nie jest to aktywnego.

Xperia Z3

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: konikkr » 28 lip 2016, o 10:50

Przy windzie 10 należy zwracać uwage czy nie aktualizuje sterow przy instalacji vauxcoma i podlaczeniu opcoma do komputera.

Wysłane z mojego Samszunga

psajtex
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogówek / opolskie
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

Post autor: psajtex » 28 lip 2016, o 21:38

Dokładnie. Ja przed diagnostyką zawsze wyłączam WiFi w laptopie.

Oneplus 3 & Tapatalk

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”