--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuGumy drążka stabilizatora przód tył
-
Andrzej
Gumy drążka stabilizatora przód tył
czy ktoś wymieniał gumy drążków stabilizatora
GM przód 0350621, ASO 105zł/1szt.
GM tył 0444085, ASO 70zł/1szt.
Wymiana w ASO 300zł
Przesadzili !!!!
Coś stuka od dłuższego czasu podejrzewam że to zużyte gumy drążka stabilizatora
gumy firmy Bilstein koszt 35zł / 1szt
GM przód 0350621, ASO 105zł/1szt.
GM tył 0444085, ASO 70zł/1szt.
Wymiana w ASO 300zł
Przesadzili !!!!
Coś stuka od dłuższego czasu podejrzewam że to zużyte gumy drążka stabilizatora
gumy firmy Bilstein koszt 35zł / 1szt
-
mati27d
- Nowicjusz
- Auto: Insignia OPC Line
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
Re: Gumy drążka stabilizatora przód tył
W ubiegłym tygodniu sam zmieniłem gumy z przodu, kupiłem FEBI zamiennik 0350621, bez zmian dalej dudni. Zawieszenie fexride, obniżane i utwardzane. Sam nie wiem co z tym zrobić, charakterystyka dziwnych odgłosów wskazuje na układ stabilizatora, a tam wszystko wporządku.
-
vinisurf
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Najprawdopodobniej poduszka McPersona lub sam amortyzator jeśli reszta jest ok...
- radkor
- Użytkownik
- Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Stukają to bardziej łączniki niż gumy i to nimi radziłbym się zająć.
-
mati27d
- Nowicjusz
- Miasto:
Łączniki macałem i są sztywne, odkręcałem je całkowicie od stabilizatora, to samo z poduszką miałem ją w ręku i nie widziałem żadnych pęknięć czy uszkodzeń ( łożysko sprawne). Najdziwniejsze jest to że stuka tylko na drobnych poprzecznych nierównościach a na dużych dziurach cisza. Na logikę wszystko wskazuje na układ stabilizatora, jak będę miał więcej czasu zdemontuję łączniki i się przejadę może dowiem się czegoś więcej po tym teście.
PS.
Miałem wcześniej stuki w kolumnie kierowniczej na drodze typu ,,kamionka" pomogło dokręcenie śruby do korekcji luzu międzyzębnego na przekładni,
Aktualnie mam przebieg 100 tkm,
PS.
Miałem wcześniej stuki w kolumnie kierowniczej na drodze typu ,,kamionka" pomogło dokręcenie śruby do korekcji luzu międzyzębnego na przekładni,
Aktualnie mam przebieg 100 tkm,
-
mati27d
- Nowicjusz
- Miasto:
Zrobiłem klucz ze śruby na klucz 19 + nakrętki, jedna strona wchodzi w regulator luzu w przekładni a na drugą założyłem klucz nasadowy 19 i dokręciłem pół obrotu w prawo. Całą operację przeprowadza się z poziomu kanału klucz wkłada się pomiędzy sanki a karoserię samochodu (jest miejsce akurat na klucz) i po omacku celuje w regulator luzu na przekładni kierowniczej.
Tylko uważajcie z dokręceniem, jak za dużo skręcicie to kierownica będzie ciężko się obracać i może dojść do uszkodzenia przekładni.
Tylko uważajcie z dokręceniem, jak za dużo skręcicie to kierownica będzie ciężko się obracać i może dojść do uszkodzenia przekładni.
- mariuszmarysia
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST 2.0 T
- Kod silnika: A16XHT
- Miasto: Częstochowa
- Kontakt:
Zamowilem łączniki LEMFORDERA na tył i gumy ,lekkie stuki sa ale tylko na szutrze.Jak by z zapasie coś latało albo roleta pracowała myslałem ze oslonki amorków spadły ale sa okej.Po jeździe w bagażniku jednak zawieszenie bardzo minimalnie slychać, na przeglądzie nic nie wyszarpali wiec jutro wymiana i dam znac czy pomogło.
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Co stukania w zawieszeniu z tyłu samochodu to chciałbym zapytać jaki rodzaj tulei metalowo-gumowych został zastosowany w naszych ślicznotach?Bo zawias jest na wielowahaczu bez względu na rodzaj nadwozia.
- mariuszmarysia
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST 2.0 T
- Kod silnika: A16XHT
- Miasto: Częstochowa
- Kontakt:
Łączniki wymienione i bez zmian lekko slychac tyl.Gumy stab ,TOPRAN tył nie pasuja za male sa wiec oddalem.
Zamowilem Febi i tez nie pasuja pozostaje tylko ASO .
Zamowilem Febi i tez nie pasuja pozostaje tylko ASO .
Ostatnio zmieniony 2 lis 2015, o 11:45 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Wielowachaczowe zawieszenie powinno być oparte na tulejach metalowo-gumowych pływających.Przerabiałem temat stukania z tyłu już VB I VC.Wymieniałem wszystko tylko nie pomyślałem o tych tulejach nawet na szarpakach nic nie wychodziło,wsadziłem koleżkę do bagażnika i jeździłem po wybojach.Przypadkiem znalazłem przyczynę wymiana ok godz. cena jednej sztuki w zależności od producenta od 30 zł. w górę.
-
Kot
Panowie gumy są tam bardzo wytrzymałe jak już je zmieniacie to nie na jakieś dziadostwo typu topran, kraft czy kager, febi też już się pogorszyło .
Kupować oryginał albo będziecie wymieniać to co chwilkę, wracając do tematu jeśli organoleptycznie nic nie znalazłeś(przekładania lub kolumna też wyjdzie) jedz na szarpaki niech sprawdzi wszystkie elementy gumowe i łączenia w zawieszeniu jak też nic nie znajdzie masz ostatnie 3 możliwości albo gdzieś łączniki w kolumnie kierowniczej standardowo poluzowały się może amortyzatory pukają tłoczyskiem o cylinder lub lata coś w schowku tez miałem taki przypadek ;p
Kupować oryginał albo będziecie wymieniać to co chwilkę, wracając do tematu jeśli organoleptycznie nic nie znalazłeś(przekładania lub kolumna też wyjdzie) jedz na szarpaki niech sprawdzi wszystkie elementy gumowe i łączenia w zawieszeniu jak też nic nie znajdzie masz ostatnie 3 możliwości albo gdzieś łączniki w kolumnie kierowniczej standardowo poluzowały się może amortyzatory pukają tłoczyskiem o cylinder lub lata coś w schowku tez miałem taki przypadek ;p
-
Andrzej
-
jokerzw
Witam. A czy ma ktoś może rozmiarówkę lub schemat z numerami fabrycznymi tulei metalowi-gumowych tylnego zawieszenia?