--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju
-
Embrixon
Re: Skrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju
czy wymiana oleju w skrzyni pomoze
gdy wcisne pedal gazu mocniej skrzynia zmieniajac bieg szarpie przy czym jest huk
gdy wcisne pedal gazu mocniej skrzynia zmieniajac bieg szarpie przy czym jest huk
Ostatnio zmieniony 2 sie 2016, o 17:21 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad poprawnej pisowni - regulamin par. 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad poprawnej pisowni - regulamin par. 5 pkt 8
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
U mnie nie szarpało, ale było słychać stuki po przerzuceniu z P na D oraz R. Wymiana oleju i zerowanie skrzyni *cokolwiek to znaczy) załatwiło sprawę. U Ciebie też może pomóc, tym bardziej jeśli jeszcze tego oleju nie wymieniałeś.
-
Bodex
A co powiesz , gdybym wymieniał olej i zalał np. LM. ?KaMYk pisze:ori GM
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
że to Twoja sprawa, czym zalejesz. Twoja skrzynia twój olej. Nie spotkałem się na forach, aby ktoś zalecał inny olej niż ori, co nie znaczy, że nie można. Ja bym tak nie zrobił.
-
lukasz86
Czy ten olej do naszych skrzyń automatycznych bedzie dobry ?? FUCHS TITAN ATF 4400 Czy lepiej ori ??
- KaMYk
- Zapaleniec
To, że zadasz to samo pytanie w dwóch różnych miejscach na forum, nie oznacza, że szybciej uzyskasz informację:
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 579#p76579
Nowy jesteś na forum, to może Ci moderatorzy wybaczą, ale nie rób tak, bo to niezgodne z regulaminem.
Tamten temat dotyczy spraw technicznych skrzyni, a ten oleju i jego wymiany do tej skrzyni.
Niezależnie od specyfikacji AISIN JWS3309 Opel zaleca swoją specyfikację AW-1.
Czy ten Fuchs będzie dobry, pewnie tak. Jak zalejesz to daj znać jak się sprawuje
A czy lepiej ori? kto to wie, kto ma dokładne specyfikacje jakościowo-lepkościowe i składu chemicznego obu olei, aby na to odpowiedzieć? Zmianę oleju na inny to można zrobić, jak zalewasz nową lub wyremontowaną czystą skrzynię. Jeśli robisz wymianę statyczną lub nawet dynamiczną, to lepiej jest iść w oryginał, bo zawsze jakaś część oleju Ci się zmiesza.
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 579#p76579
Nowy jesteś na forum, to może Ci moderatorzy wybaczą, ale nie rób tak, bo to niezgodne z regulaminem.
Tamten temat dotyczy spraw technicznych skrzyni, a ten oleju i jego wymiany do tej skrzyni.
Niezależnie od specyfikacji AISIN JWS3309 Opel zaleca swoją specyfikację AW-1.
Czy ten Fuchs będzie dobry, pewnie tak. Jak zalejesz to daj znać jak się sprawuje
A czy lepiej ori? kto to wie, kto ma dokładne specyfikacje jakościowo-lepkościowe i składu chemicznego obu olei, aby na to odpowiedzieć? Zmianę oleju na inny to można zrobić, jak zalewasz nową lub wyremontowaną czystą skrzynię. Jeśli robisz wymianę statyczną lub nawet dynamiczną, to lepiej jest iść w oryginał, bo zawsze jakaś część oleju Ci się zmiesza.
-
lukasz86
A to przepraszam 
-- 16 sie 2016, o 13:32 --
Olej bede miał wymieniany dynamicznie tak mi powiedzieli w serwisie volvo bo jest blisko
Polega maty ze jest podłączany wężyk który bedzie wypychał stary olej i wlewał nowy dlatego sie pytam który jest lepszy gdzie czytałem na internecie artykuł ze piersze ori oleje były pózniej zamieniane na innymponiewaz był do dupy i ma inne oznaczenie i było cos tam jeszcze ze te olej fuchs wytrzymuje większe obciążenie dlatego chciałbym sie dowiedzieć jakie oleje lejecie do skrzyń
-- 16 sie 2016, o 13:33 --
Oki a jakie ma oznaczenie ori olej ale ten juz po 2012 roku co był zalewany
-- 16 sie 2016, o 13:32 --
Olej bede miał wymieniany dynamicznie tak mi powiedzieli w serwisie volvo bo jest blisko
Polega maty ze jest podłączany wężyk który bedzie wypychał stary olej i wlewał nowy dlatego sie pytam który jest lepszy gdzie czytałem na internecie artykuł ze piersze ori oleje były pózniej zamieniane na innymponiewaz był do dupy i ma inne oznaczenie i było cos tam jeszcze ze te olej fuchs wytrzymuje większe obciążenie dlatego chciałbym sie dowiedzieć jakie oleje lejecie do skrzyń-- 16 sie 2016, o 13:33 --
Oki a jakie ma oznaczenie ori olej ale ten juz po 2012 roku co był zalewany
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Kolego, jeśli chodzi o wymianę oleju to wszystko zależy ile masz km przejechane, jeśli powyżej 150kkm to daj sobie spokój z wymianą dynamiczną. Po takiej wymianie skrzynia może zacząć szarpać.
Jeśli chodzi o sam olej to z reguły leje się to co zaleca producent. Ja miałem wymienianą skrzynie na nowy egzemplarz i zalano olej który leje się do nowych skrzyń Mercedesa, nie pamiętam oznaczenia. Przejechałem już 50kkm i wszystko jest OK. Drążyłem temat, odpytywałem różnych specjalistów czy olej który mam zalany może sprawić problemy, otrzymałem odpowiedź że nie ale....... no i tym radosnym faktem zostawiłem sprawę tak jak jest
Jeśli chodzi o sam olej to z reguły leje się to co zaleca producent. Ja miałem wymienianą skrzynie na nowy egzemplarz i zalano olej który leje się do nowych skrzyń Mercedesa, nie pamiętam oznaczenia. Przejechałem już 50kkm i wszystko jest OK. Drążyłem temat, odpytywałem różnych specjalistów czy olej który mam zalany może sprawić problemy, otrzymałem odpowiedź że nie ale....... no i tym radosnym faktem zostawiłem sprawę tak jak jest
-
lukasz86
Fajnie by było jak byśmy podawali kompletna nazwę oleju jaki mamy zalany w skrzyni

- KaMYk
- Zapaleniec
To Ci się skrzynie pomyliłylukasz86 pisze:gdzie czytałem na internecie artykuł ze piersze ori oleje były pózniej zamieniane na innymponiewaz był do dupy i ma inne oznaczenie i było cos tam jeszcze ze te olej fuchs wytrzymuje większe obciążenie dlatego chciałbym sie dowiedzieć jakie oleje lejecie do skrzyń
Ta sprawa dotyczy skrzyń ręcznych M32, tu masz całe info o tych olejach:
http://www.skrzynie.com.pl/m32-oleje-do-skrzyni.html
Do automatów AF40-6 cały czas jest jeden olej w Oplu AW-1 - czerwony
Wiemy, na czym polega wymiana dynamiczna i choć w niewielkim stopniu, to następuje mieszanie olejów.
Ja do swojego automatu AF40-6 używam ori GM i wymieniam statycznie co 30 tys. km
-
lukasz86
GM 93165147 Czy to ten olej ori ?? Jednak zaleje orginaly tylko niemoge wyszukać
- KaMYk
- Zapaleniec

Tak, to ten olej, a gdzie go szukasz?
Kup w ASO, ostatnio płaciłem 45 zł za litr.
W sklepach internetowych chcieli po 50 zł.
- KenyBDG
- Użytkownik
Na moich oczach widziałem jak fachowcy demontowali skrzynie z nowej Insignii (przebieg około 15kkm) i olej był zielony ! ? 
- KenyBDG
- Użytkownik
Nie, właśnie nie.
Wszyscy z warsztatu zbiegli się żeby zobaczyć. Skrzynia była z 2014 roku
Wszyscy z warsztatu zbiegli się żeby zobaczyć. Skrzynia była z 2014 roku
- KaMYk
- Zapaleniec
Cóż, zagadka pewnie nie do rozwiązania 
Zielonego oleju to jeszcze nie widziałem, smar tak, ale oleju nie.
Co nie oznacza, że takiego nie ma. Wielu producentów robi takie oleje.
Stosowane głównie w ukałdach hydrauliki (wspomaganie, zawieszenie)
oraz w pełni syntetyczne do nowoczesnych, 8 biegowych skrzyń biegów w Jaguarach, BMW itp autach
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... j-atf.html
Zielonego oleju to jeszcze nie widziałem, smar tak, ale oleju nie.
Co nie oznacza, że takiego nie ma. Wielu producentów robi takie oleje.
Stosowane głównie w ukałdach hydrauliki (wspomaganie, zawieszenie)
oraz w pełni syntetyczne do nowoczesnych, 8 biegowych skrzyń biegów w Jaguarach, BMW itp autach
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... j-atf.html
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Za 2 tygodnie będę robił u siebie, jest MY2014 to zobaczymy jaki kolorKenyBDG pisze:Skrzynia była z 2014 roku
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
-
norez
Przeczytałem wątek od początku.
Ze sprawą zapoznałem sie w automanufaktura łódź jak pojechałem zapytać się o nową mapę. Powiedzieli, że chętnie zrobią na jakieś 260KM i 380-400Nm ( 1500 w tym 2x hamownia - przed i po) ale najpierw sugerują wymianę oleju skrzyni biegów - cena ok 800zł. I że jest to rzecz konieczna bo inaczej wszystko się sypnie.
Na tą chwilę nie mam absolutnie żadnych dolegliwości ze strony skrzyni biegów.
I tu moje pytanie: Wymieniać??!!
Przebieg 125tyś, od początku w pl, w serwisie twierdzą, że w historii nie było wymiany w tym automacie, mało tego - producent nie zaleca. Od '96 w rodzinie mamy automaty i olej jest wymieniany.
A jak z Insignią??????? No i skąd ta cena 800zł ??
Ze sprawą zapoznałem sie w automanufaktura łódź jak pojechałem zapytać się o nową mapę. Powiedzieli, że chętnie zrobią na jakieś 260KM i 380-400Nm ( 1500 w tym 2x hamownia - przed i po) ale najpierw sugerują wymianę oleju skrzyni biegów - cena ok 800zł. I że jest to rzecz konieczna bo inaczej wszystko się sypnie.
Na tą chwilę nie mam absolutnie żadnych dolegliwości ze strony skrzyni biegów.
I tu moje pytanie: Wymieniać??!!
Przebieg 125tyś, od początku w pl, w serwisie twierdzą, że w historii nie było wymiany w tym automacie, mało tego - producent nie zaleca. Od '96 w rodzinie mamy automaty i olej jest wymieniany.
A jak z Insignią??????? No i skąd ta cena 800zł ??