--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDziwny dźwięk z silnika
-
krajes
Dziwni dźwięk podczas pracy silnika od strony rozrządu
Panowie miał ktoś z Was kiedyś takie delikatne burczenie, synchroniczne, słychać to jak się człowiek wsłucha w środku i pod maską jak się ucho przyłoży od strony pasków to takie burczenie właśnie słychać. Na pewno nie jest to normalne, na pewno nie świergoli żadna rolka.
Czekam na spota może ktoś przyłoży swoje ucho i ogarnie co to może być.
Czekam na spota może ktoś przyłoży swoje ucho i ogarnie co to może być.
-
Daw85
Re: Dziwny dźwięk z silnika
Witam. Podepnę się
Mam do was pytanie odnośnie silniczka a dokładnie o dźwięk. Po ostatnim zatankowaniu silnik daje dźwięk jak bicie w puszkę obojętnie czy jest zimny czy ciepły. Czy to świadczy o konieczności wymiany uszczelki smoka ? A może coś innego ? Powiem jeszcze że mam automatyczną skrzynię.
- Wahol
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: UK
- Otrzymał piwo: 2 razy
Cześć jestem tutaj nowy, witam wszystkich serdecznie
od tygodnia jestem posiadaczem insignie 2.0 cdti 160 manual 2011 przebieg 30k
Zauważyłem podobne dźwięki jak autor postu, po wciśnięciu sprzęgła dochodzi buczenie z pod maski, nie zawsze i ustępuje po ruszeniu z miejsca, dzieje się tak na postój jak i podczas zmiany biegów, ostatnio przy otwartych drzwiach wyłączając auto usłyszałem głośny dźwięk bardzo podobny to dego który dochodzi do środka tylko był wyraźnie słyszalny.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś sugestie, nie wiem jak dokladnie sprawdzic ten elektro zawór. Dziękuję i pozdrawiam.
-- 22 maja 2016, o 19:10 --
Zauważyłem podobne dźwięki jak autor postu, po wciśnięciu sprzęgła dochodzi buczenie z pod maski, nie zawsze i ustępuje po ruszeniu z miejsca, dzieje się tak na postój jak i podczas zmiany biegów, ostatnio przy otwartych drzwiach wyłączając auto usłyszałem głośny dźwięk bardzo podobny to dego który dochodzi do środka tylko był wyraźnie słyszalny.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś sugestie, nie wiem jak dokladnie sprawdzic ten elektro zawór. Dziękuję i pozdrawiam.
-- 22 maja 2016, o 19:10 --
Krajes w jaki sposób rozwiązałeś problem??krajes pisze:Panowie - to mój pierwszy diesel, więc nie bardzo sam potrafię określić problem.
Jadąc na rozgrzanym silniku (na zimnym jeszcze nie słyszałem, więc nie wiem czy na zimnym też) gdy mam wciśnięte sprzęgło (nawet tocząc się powoli) słychać z silnika taki dźwięk przypominający jakby buczenie odkurzacza za ścianą. Jak odpuszczę sprzęgło i dodam gazu to ten dźwięk po chwili znika. Usłyszałem to dzisiaj, więc muszę jeszcze pojeździć i zobaczyć dokładnie w jakiej sytuacji się pojawia. Wygląda na to, że pojawia się przy zmianie biegów.
Edit: Sprawdziłem na postoju teraz. Odpaliłem silnik cisza, wcisnąłem sprzęgło na luzie, dodałem gazu na srzęgle puściłem gaz i sprzęgło i zaczęło buczeć na luzie. Potem znów sprzęgło i gaz i już nie buczało.
-
KolejowyKS
[quote="Wahol"]Cześć jestem tutaj nowy, witam wszystkich serdecznie
od tygodnia jestem posiadaczem insignie 2.0 cdti 160 manual 2011 przebieg 30k
Przy takim przebiegu, aż się nie chce wierzyć, że cokolwiek słychać niepokojącego
Gdzie się uchowało tak niejeżdżone auto?
Przy takim przebiegu, aż się nie chce wierzyć, że cokolwiek słychać niepokojącego
Gdzie się uchowało tak niejeżdżone auto?
-
pepura
Dziwny odgłos z silnika - 2.0 Diesel 160-cio konny
Potrzebuje pomocy w mojej insigni 2.0 disel 2009 przebieg 150 tys,
po osiagnieciu temperatury silnika wydobywa sie dziwny odgłos.
Przesle link z filmikiem .rozrzad wymieniny kompletny,rolki paska klinowego wymienione.napinacz wymieniony.
moze ktos miał taki przypadek ,mile widziana pomoc dzieki wszystkim.
https://www.youtube.com/watch?v=ZH8WtzqflQ0
Przesle link z filmikiem .rozrzad wymieniny kompletny,rolki paska klinowego wymienione.napinacz wymieniony.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: DZIWNY ODGLOS Z SILNIKA 2.0 disel 160 konny
Taki odgłos jakby coś wpadało w wibrację. U mnie jest podobnie właśnie po wymianie napinacza, on wpada w jakieś drgania które generują taki rezunans. Po 4 tysiącach jest trochę lepiej, ale daleko od ideału, jak się nie poprawi to będę reklamował część w sklepie. Pomaga psiknięcie wd40 za rolkę na napinacz ale tylko na kilka dni.
Może też gdzieś rozrząd ocierać o obudowę.
Najlepiej to taki filmik nakręcić przy otwartej masce i w różnych miejscach w koło silnika.
Może też gdzieś rozrząd ocierać o obudowę.
Najlepiej to taki filmik nakręcić przy otwartej masce i w różnych miejscach w koło silnika.
-
MichalNottingham
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0CDTI SRI
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Nottingham/Bytom
Re: Dziwny odgłos z silnika - 2.0 Diesel 160-cio konny
Jam podobny problem.Tylko u mnie padły łożyska alternatora.Póki co jeżdzę tak,ale trzeba bedzie to wymienic.A próbowałeś zdjąć pasek klinowy?
-
pepura
Re: Dziwny odgłos z silnika - 2.0 Diesel 160-cio konny
Jutro będę sprawdzać wszystkie porady i pomysły co podsyłacie.Jak znajdę przyczynę
to od razu dam znać na forum DZIĘKI
to od razu dam znać na forum DZIĘKI
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Proponuję zerknąć na pasek alternatora a dokładnie w okolicach napinacza. Jeżeli pasek drga właśnie tam i w dodatku nienaturalnie oraz drga napinacz to diagnoza jest jedna. Do wymiany sprzęgiełko alternatora. Koszt sprzęgiełka 120 zł (tyle płaciłem u kuzyna) + wymiana.pepura pisze:Potrzebuje pomocy w mojej insigni 2.0 disel 2009 przebieg 150 tys,
-
Andrzej
Piski od paska wielorowkowego, polałem wodą i ustały. Zdjąłem pasek klucz 15mm i mocno w prawo luzuje się pasek (rolka samonapinająca) wszystkie kółka kręcą się bez oporów czy to w lewo czy prawo w pasku było powbijane trochę kamyczków lub metalu, oczyściłem pasek jak i rolki.
Teraz pisków brak, pasek w dobrym stanie po przebiegu 30 000km
Pytanie: niektórzy piszą o rolkach ze sprzęgiełkim ale takowych niema, bynajmniej ja kręciłem kołami, rolkami w obie strony ???
Teraz pisków brak, pasek w dobrym stanie po przebiegu 30 000km
Pytanie: niektórzy piszą o rolkach ze sprzęgiełkim ale takowych niema, bynajmniej ja kręciłem kołami, rolkami w obie strony ???
-
kimba24
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 DTH
- Miasto: Ożarów Maz.
Rolka ze sprzęgłem jest tylko jedna, to ta która napędza alternator, obrót zgodny ze wskazówkami zegara napędza wirnik alternatora, w przeciwną stronę obraca się sama rolka bez wirnika, w prosty sposób można sprawdzić ręką czy jest sprawna oczywiście po wcześniejszym zdjęciu paska.
-
Mario_zs
Dziwne stuki 2.0 cdti
...
Ostatnio zmieniony 22 lut 2018, o 11:00 przez Mario_zs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
- rataj73
- Zapaleniec
Re: Dziwne stuki 2.0 cdti
No klepie i to dość mocno szczególnie od spodu i tak jakby jeden raz na obrót wału. Może wtrysk któryś? Popuszczaj kolejno przewody wtryskowe. Na którym ucichnie ten trzeba sprawdzić, ewentualnie dotknij przewodów wysokiego ciśnienia palcem. Ten który najbardziej ,, kopie" do sprawdzenia choć pierwszy sposób pewniejszy.
Jeżeli na żadnym wtrysku nie ucichnie to coś z dołu lub nawet stworzeń tłokowy choć byłby to pierwszy chyba na forum. Najlepiej to stetoskop w rękę i osłuchać cały silnik.
Jeżeli na żadnym wtrysku nie ucichnie to coś z dołu lub nawet stworzeń tłokowy choć byłby to pierwszy chyba na forum. Najlepiej to stetoskop w rękę i osłuchać cały silnik.
-
Mario_zs
Re: Dziwne stuki 2.0 cdti
Które dokładnie przewody popuszczać? Rozumiem że lekko odkręcić i czekać na reakcję.
-
ksysio84
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Odgłos z silnika
Witam
To mój pierwszy diesel i mam pytanie co to za odgłos jakby coś obcierało
https://youtu.be/Xfim3ep1wCQ
To mój pierwszy diesel i mam pytanie co to za odgłos jakby coś obcierało
https://youtu.be/Xfim3ep1wCQ
- rataj73
- Zapaleniec
Re: Odgłos z silnika
Prawdopodobnie pasek wielorowkowy. Zdjęcie go to 2 minuty roboty i masz wtedy pewność.
-
kszymajda89
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Łowicz
Witam mam silnik 2 .0 t i słychać jakiś dziwny warkot w okolicach rozrządu , jakieś rady ci to może być ???
-
m.bielawski
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Ścinawa