--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDrgania kierownicy zerwana półoś
-
ArteXisYQ23
Drgania kierownicy zerwana półoś
Witam. Jadąc do Niemiec, po ok 400km ruszając z pod bramek strasznie zaczela ( od ok 50 do 120) bić kierownica. Myślałem że to wina asfaltu lecz szybko okazało się ze problem się powtarza dodatków z dużymi wibracjami w samochodzie. Po przejechaniu kolejnych 200km wibracje były już straszne telepalo całym przodem przy każdych prędkościach przy dodawaniu gazu. Niestety kolejek km okazały się całkowita klapa. Auto jadąc pod górę " wybuchło " tzn coś nie wytrzymalo i strzelilo. Po wciśnięciu gazu rosną tylko obroty a samochód stoi w miejscu. Zaglądając pod spód zauważyłem wycieki ( chyba oleju) i stopiona gumę ( chyba) półosi która wchodzi do skrzyni. Insignia automat 160km. Co się stało? Zerwalo przegluba? Zy może coś innego? Jestem w stanie sam to naprawić czy tylko laweta i mechanik w pl? Ps skrzynia zmieniała biegi płynie..
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Re: Drgania następnie zerwana półos? Awaria na drodze Insig
Jeśli piszesz, że są jakiej resztki gumy, to raczej przegub. Te wycieki to prawdopodobnie smar z przegubu, jest on dość rzadki, można pomylić z przepracowanym olejem.
Co do wymiany, to na drodze ciężko to zrobić, potrzeba trochę narzędzi.
No i zależy co poszło, Jak przegub zewnętrzny, to mniej pracy, z lewarkiem można to zrobić, wewnętrzny gorzej.
Nie wiadomo w jakim stanie półoś, jeśli do wymiany, to tylko podnośnik lub kanał i wymiana oleju w skrzyni. Przy okazji wymieniłbym uszczelniacze półosi, bo pewnie też dostały popalić jak półośka lata. Po prawej stronie jest jeszcze łożysko podporowe, też nie wiadomo w jakim stanie, nie piszesz, która to strona pojazdu.
Co by to nie było to nie jest naprawa na rowie przy drodze. Potrzebny jest kawałek garażu.
Co do wymiany, to na drodze ciężko to zrobić, potrzeba trochę narzędzi.
No i zależy co poszło, Jak przegub zewnętrzny, to mniej pracy, z lewarkiem można to zrobić, wewnętrzny gorzej.
Nie wiadomo w jakim stanie półoś, jeśli do wymiany, to tylko podnośnik lub kanał i wymiana oleju w skrzyni. Przy okazji wymieniłbym uszczelniacze półosi, bo pewnie też dostały popalić jak półośka lata. Po prawej stronie jest jeszcze łożysko podporowe, też nie wiadomo w jakim stanie, nie piszesz, która to strona pojazdu.
Co by to nie było to nie jest naprawa na rowie przy drodze. Potrzebny jest kawałek garażu.
-
ArteXisYQ23
Strona lewa czyli kierowcy. Auto mam scholowane pod firmę zrobię kilka zdjęć i wrzucę może ktoś pomoże ocenić co się stało i czy poradzę sobie sam
- KaMYk
- Zapaleniec
Z lewą jest mniejszy problem, bo krótsza półoś i praktycznie z lewarka po zdjęciu koła można ją całą wymienić.
Natomiast zakres, no to już trzeba ocenić po zdjęciu koło i obejrzeniu co się stało.
Przy automacie przeguby wewnętrzne są niestety z tych droższych i nie ma zamienników. Przegub zewnętrzny (od strony piasty) jest tańszy. Jak półośka cała i przegub wewnętrzny, to z zewnętrznym sobie można poradzić.
Gorzej z wymiana półośki, bo i uszczelniacz w skrzyni i olej, roboty więcej.
Natomiast zakres, no to już trzeba ocenić po zdjęciu koło i obejrzeniu co się stało.
Przy automacie przeguby wewnętrzne są niestety z tych droższych i nie ma zamienników. Przegub zewnętrzny (od strony piasty) jest tańszy. Jak półośka cała i przegub wewnętrzny, to z zewnętrznym sobie można poradzić.
Gorzej z wymiana półośki, bo i uszczelniacz w skrzyni i olej, roboty więcej.
-
Bodex
Jest wgrany wirus ? Tzn chip tuning ?
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
-
scuzz84
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Re: Drgania kierownicy zerwana półoś
Może najzwyklej w świecie się przegub rozleciał , ale jak olej wyleciał to raczej wewnętrzny.
-
ArteXisYQ23
Przepraszam za opóźnienie, ale jeszcze adac nie dostarczył mi auta pod moje miejsce zamieszkania ( prawdopodobnie będzie to w poniedziałek )
wracają co sprawy:
auto to insignia 2,0 cdti 160km automat bez zadnego wirusa itp (dodam tylko ze jakieś 500km przed awarią samochód miał robioną skrzynie biegów, więc przypuszczam ze mechanik musiał dobrze nie dokręcić półośki przez co stopniowo się odkręcała i w końcu ją rozwaliło...
bo musiał ją odkręcać do remontu skrzyni prawda ?
przegłub zewnętrzny jest ok nie ma przy nim żadnych śladów, auto nie stukało na skręconych kołach itp...
zamieniki występują np;
http://allegro.pl/polos-lewa-opel-insig ... 45262.html
czy do jej wymiany jest na 100% potrzebna wymiana oleju w skrzyni ? ew czy trzeba demontować skrzynie ? ( strona lewa - kierowcy )
proszę o odpowiedz osób znających temat
wracają co sprawy:
auto to insignia 2,0 cdti 160km automat bez zadnego wirusa itp (dodam tylko ze jakieś 500km przed awarią samochód miał robioną skrzynie biegów, więc przypuszczam ze mechanik musiał dobrze nie dokręcić półośki przez co stopniowo się odkręcała i w końcu ją rozwaliło...
bo musiał ją odkręcać do remontu skrzyni prawda ?
przegłub zewnętrzny jest ok nie ma przy nim żadnych śladów, auto nie stukało na skręconych kołach itp...
zamieniki występują np;
http://allegro.pl/polos-lewa-opel-insig ... 45262.html
czy do jej wymiany jest na 100% potrzebna wymiana oleju w skrzyni ? ew czy trzeba demontować skrzynie ? ( strona lewa - kierowcy )
proszę o odpowiedz osób znających temat
- KaMYk
- Zapaleniec
Skrzyni nie trzeba demontować. Półoś nie jest skręcana, jest to luźny element osadzony z jednej strony w skrzyni, a z drugiej w piaście koła. Przeguby są blokowane pierścieniami sprężystymi. W całej półosi i przegubach nie znajdziesz ani jednej śrubki, poza tej koronkowej nakrętce w piaście koła. Także nie to, że źle skręcił, ale źle złożył, może któregoś pierścienia nie dał, lub źle zamontował.
Wymieniając półoś załóż nowy uszczelniacz w skrzyni.
Olej niestety wyleci. Po wyjęciu półosi ze skrzyni robi się dziura i olej wycieka. U mnie weszło po wymianie uszczelniaczy około 4,5 l oleju.
Do wymiany półosi trzeba zdemontować przednie zawieszenie: zacisk hamulcowy, tarczę hamulcową, zwrotnicę z piastą. Można oczywiście samą piastę, ale z reguły piasta jest tak osadzona w zwrotnicy, że lepiej odkręcić zwrotnicę: dwie śruby na amortyzatorze, jedna na łączniku stabilizatora, jedna na drążku kierowniczym i jedna od dołu na wahaczu. Oczywiście koronkowa na półosi. Półoś wyjdzie ze skrzyni sama. Trochę zachodu jest z wkładaniem półosi, aby nie uszkodzić uszczelniacza. Powodzenia.
Wymieniając półoś załóż nowy uszczelniacz w skrzyni.
Olej niestety wyleci. Po wyjęciu półosi ze skrzyni robi się dziura i olej wycieka. U mnie weszło po wymianie uszczelniaczy około 4,5 l oleju.
Do wymiany półosi trzeba zdemontować przednie zawieszenie: zacisk hamulcowy, tarczę hamulcową, zwrotnicę z piastą. Można oczywiście samą piastę, ale z reguły piasta jest tak osadzona w zwrotnicy, że lepiej odkręcić zwrotnicę: dwie śruby na amortyzatorze, jedna na łączniku stabilizatora, jedna na drążku kierowniczym i jedna od dołu na wahaczu. Oczywiście koronkowa na półosi. Półoś wyjdzie ze skrzyni sama. Trochę zachodu jest z wkładaniem półosi, aby nie uszkodzić uszczelniacza. Powodzenia.
-
ArteXisYQ23
Czy gdy ten przegub się kończył mógł uszkodzić uszczelniacz przez to było schlapane zawieszenie ?
przy wyciągnięciu półośi olej można spuścić i ponownie wlać ?
jest możliwe aby mechanik wyciągający skrzynie źle złożył skoro ogólnie samego przeguba nie tykał / przykręcał
http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny-kr ... 05433.html
mam rozumieć, że u mnie musiało się rozwalać stopniowo jedno łożysko i przez to zwiększały się wibracje ?
możliwe ze zerwało ten gwint w przegubie ? a co za tym idzie w skrzyni ? wówczas trzeba demontować skrzynie ? i czy w ogóle te gniazdo co się wkłada przeguba jest wymienialne ?
przy wyciągnięciu półośi olej można spuścić i ponownie wlać ?
jest możliwe aby mechanik wyciągający skrzynie źle złożył skoro ogólnie samego przeguba nie tykał / przykręcał
http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny-kr ... 05433.html
mam rozumieć, że u mnie musiało się rozwalać stopniowo jedno łożysko i przez to zwiększały się wibracje ?
możliwe ze zerwało ten gwint w przegubie ? a co za tym idzie w skrzyni ? wówczas trzeba demontować skrzynie ? i czy w ogóle te gniazdo co się wkłada przeguba jest wymienialne ?
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Chyba nie masz za bardzo pojęcia jak to wszystko działa mimo że powyżej @KaMYk ładnie to opisał. Tydzień prawie minął i nikt da auta nie zajrzał?
-
ArteXisYQ23
mechanikiem nie jestem... dlatego pytam i chciałbym uzyskać pomocy
auto jest na parkingu adac ma trafić w tym tygodniu do mnie ( miał początkowo być w tym ale nie mieli lawet czy coś... ) dlatego nie dodałem jeszcze zdjęć...
bardzo proszę o pomoc, nigdy nie miałem takiej awarii a szukając na forum nie znalazłem podobnego problemu ;/
auto jest na parkingu adac ma trafić w tym tygodniu do mnie ( miał początkowo być w tym ale nie mieli lawet czy coś... ) dlatego nie dodałem jeszcze zdjęć...
bardzo proszę o pomoc, nigdy nie miałem takiej awarii a szukając na forum nie znalazłem podobnego problemu ;/
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Bez obejrzenia raczej ciężko cos więcej wywróżyć. Jak poleciał przegub to trzeba go wymienić i tyle (+ osłonę przegubu + uszczelniacz na skrzyni) i dolać oleju. Tam nie ma żadnych gwintów tylko wielowypust i zabezpieczenie pierścieniem.
Tak wygląda pełen zestaw przegubu:
http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny-op ... 33133.html
+ uszczelniacz
http://allegro.pl/uszczelniacz-polosi-3 ... 32848.html
(to tylko przykładowe linki - do sprawdzenia czy pasują)
Tak wygląda pełen zestaw przegubu:
http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny-op ... 33133.html
+ uszczelniacz
http://allegro.pl/uszczelniacz-polosi-3 ... 32848.html
(to tylko przykładowe linki - do sprawdzenia czy pasują)