--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOpony zimowe
-
Bodex
Re: Opony na zimę
Ten model Quartac 5 w rozmiarze 245 45 zł jest tylko XL czyli utwardzony bok , dodatkowe oploty , opona jest bardziej twarda to czuję , ale zarazem bardziej stabilna niż letnie na jakich dotąd jeździlem ! W zakręty poezja nic nie znosi , nie pływa jak na zimówkach , w końcu jest dopuszczona do 290 km/h i tu raczej mocne auta jadą nie byle punto, przy tych prędkościach powyżej 200 musi gwarantować stabilny tor w łuku, stabilne hamowanie, nie ma miejsca na żarty .
Również w zimie na śniegu musi przenosić Nm tych mocnych aut , bo szerokich laćków punto nie włoży tak ?
Zanim te oponę wypuścili to dokładne była przetestowania .
Jak pisze , jestem.mega zadowolony .
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Również w zimie na śniegu musi przenosić Nm tych mocnych aut , bo szerokich laćków punto nie włoży tak ?
Zanim te oponę wypuścili to dokładne była przetestowania .
Jak pisze , jestem.mega zadowolony .
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Tak a'propos: do Insigni wszystkie opony muszą być XL.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
-
Bodex
Firestone miałem Max Load =XL dopiero na ciśnieniu ECO coś mniej pływały , w koleinach bardzo kiera szarpała .
Teraz problem kolein nie Istnieje !
Teraz problem kolein nie Istnieje !
-
Szukran
- Nowicjusz
- Auto: Isia ST 195KM 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Panowie.... nie mam jeszcze wiedzy jaką Wy posiadacie w kwestii Insigni. Stąd może głupie pytanie , ale po przeczytaniu instrukcji nasuwa mi się zupełnie idiotyczne rozwiazanie ... mianowicie , czy jeżeli chce zmienić koła 19' z letnimi oponami na felgi 17' z oponami zimowymi ale też czujnikami to , w moim przypadku ,musze jechać 120km aby serwis przestawil mi komputer ????
czy też komp sam się przestawi?
czy też komp sam się przestawi?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Ale na co ma ci się komputer przestawiać?
Jak masz koła zimowe z czyjnikami to samochód je wykryje i będzie normalnie czytał, jak masz zimówki bez czujników to wyskoczy komunikat że zmieniono koła na zimowe i po kilkuset metrach zniknie. Chyba że chodzi ci o obwód koła to wtedy faktycznie licznik może oszukiwać ale wystarczy porównać z prędkością gps i zobaczysz ile zawyża czy zaniża. Jeżeli by ci to bardzo przeszkadzało to musiałbyś jeździć na serwis co pół roku i bulić za komputer.
Jak masz koła zimowe z czyjnikami to samochód je wykryje i będzie normalnie czytał, jak masz zimówki bez czujników to wyskoczy komunikat że zmieniono koła na zimowe i po kilkuset metrach zniknie. Chyba że chodzi ci o obwód koła to wtedy faktycznie licznik może oszukiwać ale wystarczy porównać z prędkością gps i zobaczysz ile zawyża czy zaniża. Jeżeli by ci to bardzo przeszkadzało to musiałbyś jeździć na serwis co pół roku i bulić za komputer.
-
Szukran
- Nowicjusz
- Auto: Isia ST 195KM 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Stąd moje pytanie bo po lekturze instrukcji zdebialem , jest tam info o zmianie ustawień w komputerze po zmianie rozmiaru koła. Różnica w średnicy kkoła zimowego i letniego wynosi 10.3 mm .
- Zierek
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: B14NET
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Olsztyn
Ktoś w tym temacie pisał o tekstylnych "łańcuchach" śniegowych. Napisalibyście coś więcej, jak się sprawują, jakieś zdjęcia na Insigni może? 
Na zimę chciałbym kupić drugi komplet felg. Czy do każdej felgi można zamontować czujniki ciśnienia?
Na zimę chciałbym kupić drugi komplet felg. Czy do każdej felgi można zamontować czujniki ciśnienia?
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Zobacz w necie jest pełno filmów z szmatkami na kołach. Moje narazie tylko któryś rok na zimę lądują w bagażniku i leżą.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Od któregoś rocznika trzeba programować w ASO czujnikirataj73 pisze:Ale na co ma ci się komputer przestawiać?
Jak masz koła zimowe z czyjnikami to samochód je wykryje i będzie normalnie czytał,.
- MiszaElk
- Użytkownik
- Auto: ASTRA J COSMO AT
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ełk
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
21 stron wątku o oponach zimowych, a Ty się pytasz jakie polecamy ? Poświęć kilkanaście minut i poczytaj.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
sezam
- flcn
- Użytkownik
- Auto: ST Cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: LDZ
Nadal pokazujesz, że nie chce Ci się poczytać... Akurat ten model opony też był tu omawiany. Ja takie mam i polecam.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
sezam
A mi się wydaje że się Tobie po prostu się nudzi....flcn pisze:Nadal pokazujesz, że nie chce Ci się poczytać... Akurat ten model opony też był tu omawiany. Ja takie mam i polecam.
Czytałem.... tylko nic konkretnego nie znalazłem.... Dlatego się pytam....
Tylko nie mówcie mi że po przeszukaniu tego wątku znajdę 35 postów.... bo aktualnie jest ich trochę mniej...
- Przemek80
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Goerlitz
- Otrzymał piwo: 1 raz
A nie łatwiej użyć funkcji Szukaj.
http://www.insignia-club.pl/viewtopic.p ... dr4#p77835
http://www.insignia-club.pl/viewtopic.p ... dr4#p77835
-
Bodex
-
sezam
Po tych 2 komentarzach zdecydowałem się na zakup opon Nokian WR D4 z felgami 17 lub 18[tego jeszcze nie wiem].
Postanowiłem nie tracić czasu na to że mi ludzie będą "odpowiadać" linkami do wyników z wyszukiwarki nie zwracając uwagi że silnik wyszukiwania zwraca nieposortowany bełkot.
Postanowiłem nie tracić czasu na to że mi ludzie będą "odpowiadać" linkami do wyników z wyszukiwarki nie zwracając uwagi że silnik wyszukiwania zwraca nieposortowany bełkot.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Kurczę, ale Ty jesteś roszczeniowy...
Nokiana kierunkowego (D) to ja kupiłem, ale do Octavii, w rozmiarze 15".
A do mocnej Insignii (masz Biturbo) lepiej założyć dobre opony asymetryczne na szosę, chyba że na wsi mieszkasz lub w górach. Np. Continental TS830P. U mnie sprawują się doskonale, zupełnie nie czuć, że to zimowe gumy (19").
M.
Nokiana kierunkowego (D) to ja kupiłem, ale do Octavii, w rozmiarze 15".
A do mocnej Insignii (masz Biturbo) lepiej założyć dobre opony asymetryczne na szosę, chyba że na wsi mieszkasz lub w górach. Np. Continental TS830P. U mnie sprawują się doskonale, zupełnie nie czuć, że to zimowe gumy (19").
M.