--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Hakowanie Insigni

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Hakowanie Insigni

Post autor: profek » 16 paź 2016, o 20:44

Takie mapy to my mamy,pal sześć kopiowanie nie zależy mi na tym zabezpieczenia przed tym procederem niech se będą.Chodzi mi o aktualizacje do najnowszej wersji,jesteśmy u końca 2016 roku.I niestety posiadacze starszego systemu nie mają możliwości aktualizacji danych kartograficznych na aktualne,i na tym zależy mi najbardziej.Nie po to kupiłem auto z fabryczną Navi żeby teraz korzystać ze smartfona.A skoro jest pośród nas kolega który ma wiedzę wykraczającą poza zwyczajną eksploatację samochodu,to dlaczego nie poprosić o taką właśnie możliwość.Jeśli oczywiście miałby czas i ochotę spróbować.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 13 kwie 2017, o 12:56

W związku z tym że mam trochę czasu, postanowiłem podzielić się informacjami dotyczacymi protokołu diagnostycznego stosowanego przez GM/Opla, zwłaszcza że bardzo mało informacji na ten temat jest opisanych po polsku.

Postaram się to w miarę streścić.

Pierwsze o czym należy napisać jest to że ramka CAN w diagnostyce składa się z 11-bitowego adresu oraz do 8 bajtów danych - nazwę taką ramkę jako ramkę "fizyczną". Ramki te można podzielić na ramki o adresie typu USDT oraz UUDT.

Ramki typu USDT są ramkami o adresie "głównym", a ramki typu UUDT to ramki o adresie "dodatkowym".
Każdy moduł posiada swój adres USDT oraz UUDT i jest on ściśle powiązany z adresem Testera (urządzenia diagnostyczno). Adres USDT ma wartość o $40 większą niż adres Testera, a adres $UUDT o $200 mniejszą niż adres USDT.
Np:
Tester: $7E0, Moduł USDT: $7E8, UUDT: $5E8 (moduł silnika spalinowego)
Tester: $7E1, Moduł USDT: $7E9, UUDT: $5E9 (moduł sulnika elektrycznego???)
Tester: $7E2, Moduł USDT: $7EA, UUDT: 5EA (moduł automatycznej skrzyni biegów)
...
Testet: $7E7, Moduł USDT: $7EF, UUDT: $5EF

Łącząc się z jakimkolwiek modułem, mamy do dyspozycji kilka trybów diagnostyki:
Pogrubioną czcionka oznaczyłem te tryby, które conieco opiszę
Standardowe tryby diagnostyczne opisane normą SAE J1979 to:
$01 – Show current data
$02 – Show freeze frame data
$03 – Show stored Diagnostic Trouble Codes
$04 – Clear Diagnostic Trouble Codes and stored values
$05 – Test results, oxygen sensor monitoring (non CAN only)
$06 – Test results, other component/system monitoring (Test results, oxygen sensor monitoring for CAN only)
$07 – Show pending Diagnostic Trouble Codes (detected during current or last driving cycle)
$08 – Control operation of on-board component/system
$09 – Request vehicle information
$0A – Permanent Diagnostic Trouble Codes (DTCs) (Cleared DTCs)

Oraz stosowany przez GM tryb rozszerzony:
$10 – Initiate Diagnostics
$12 – Read Failure Record
$1A – Read Diagnostic ID (DID)
$20 – Return To Normal
$22 – Read Data By Parameter ID (PID)
$23 – Read Memory Address
$27 – Security Access
$28 – Disable Normal Communications
$2C – Define Dynamic Data Packet ID (DPID)
$2D – Define PID by Memory Address
$34 – Request Download
$36 – Transfer Data
$3B – Write DID
$3E – Tester Present
$A2 – Report Programming State
$A5 – Enter Programming Mode
$A9 – Check Codes
$AA – Read DPID
$AE – Device Control

Jeżeli chodzi o dane przesyłane w ramce to tak jak napisałem wcześniej, w ramce fizycznej zawierają on adres Modułu/Testera oraz do 8 bajtów danych, gdzie standardowo pierwszy bajt oznacza długość ramki.

Chcąc np odczytać z silnika parametr RPM w trybie $01 należy wysłać:
$7E0 $02 $01 $0C
Spoiler:
W odpowiedzi otrzymujemy
$7E8 $04 $41 $0C $(aa) $(bb)
Spoiler:
Czasami zachodzi potrzeba przesłania większej ilości informacji niż tylko 8 bajtow, np nr VIN. Wykorzystuje się do tego kilka ramek fizycznych które tworzą jedną ramkę logiczną.

W takim wypadku w pierwszym bajcie, wysyłane jest $10 a dopiero drugi bajt zawiera informacje o długości ramki (logicznej), a w kolejnych 6 bajtach przesyłana jest informacja czego dotyczy.
Po przesłaniu pierwszej ramki fizycznej, moduł po "drugiej stronie" odpowiada ramką Folow Control gdzie pierwszy bajt to $30.
Następne ramki zaczynają się od $2x i zawierają kolejne bajty danych.
Dla przykładu chcąc odczytać nr VIN tester wysyła żądanie:
$7E0 $02 $1A $90
Spoiler:
W odpowiedzi ECU wysyła pierwszą ramkę fizyczną:
$7E8 $10 $13 $5A $90 $57 $30 $4C $30
Tester odpowiada ramką Folow Controll
$7E0 $30 $00 $00
ECU przesyła kolejne ramki fizyczne z danymi danych
$7E8 $21 $31 $32 $33 $34 $35 $36 $37
$7E8 $22 $38 $39 $41 $42 $43 $44
Spoiler:
Po złożeniu ramek fizycznych w ramkę logiczną logiczną można by ją przedstawić następująco
$7E8 $13 $5A $90 $57 $30 $4C $30 $31 $32 $33 $34 $35 $36 $37 $38 $39 $41 $42 $43 $44
co w efekcie daje nam numer VIN o numerze W0L0123456789ABCD

Tutaj małe wyjaśnienie dotyczące zapisu zaczynającego się od symbolu $ oraz konwersji.
Spoiler:
Standardowe tryby diagnostyczne opisane normą SAE J1979, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, muszą być wspierane przez każde produkowane obecnie auta na rynki "cywilizowane". Tryby te dosyć dobrze zostały opisane na stronie https://en.wikipedia.org/wiki/OBD-II_PID więc nie chcę powielać tych informacji.

Jeżeli chodzi $01 – Show current data to służy on do odczytu parametrów pracy danego modułu.
Aby odczytać te parametry (PIDy) tester musi przesłać do modułu odpowiednie żądanie, zawierające numer danego PIDu (długość standardowego PIDu to jeden bajt). W odpowiedzi moduł przesyła do testera do 4 bajtów danych, które zgodnie z formułą danego PIDu, muszą zostać przekształcone do wartości rzeczywistej (liczbowej, tekstowej lub logicznej) - konwersja zajmuje się tester. Te 4 bajty oznaczane są zazwyczaj jako A,B,C,D.
Wykaz standardowych PIDów oraz ich formuły opisane są na stronie https://en.wikipedia.org/wiki/OBD-II_PIDs#Mode_01.
Dla przykładu
Spoiler:
Tutaj nadmienię, że nie każdy silnik obsługuje wszystkie PIDy. Insignia nie ma np PIDu dotyczącego temperatury oleju.

Dużo więcej informacji można odczytać za pomocą rozszerzonego protokołu, korzystając z trybów:
$22 – Read Data By Parameter ID (PID) oraz $2C – Define Dynamic Data Packet ID (DPID) i $AA – Read DPID przy czym dwa ostatnie są dużo bardziej efektywne.

Tryb $22 jest dosyć podobny do trybu $01 z tym że pozwala odczytywać rozszerzone PIDy oraz można wysłać żądanie odczytu jednocześnie kilku PIDów. PID w tym trybie składa się z dwóch bajtów. Tryb ten wspiera również odczyt parametrów standardowych, dla których w pierwszym bajcie jest $00.
Spoiler:
Jeszcze bardziej efektywne odczytywanie PIDów jest przy zastosowaniu trybów $2C oraz $AA.
Obsługa tego trybu jest bardziej skomplikowana. Tutaj wykorzystuje się adresy USDT oraz UUDT. Gdy Tester uruchamia ten tryb, wówczas moduł w sposób ciągły przesyła informacje o parametrach.
Przykładowa ramka wysłana przez Tester: $7E0 $05 $AA $(bb) $(xx) $(yy) $(zz),
gdzie $(bb) to prędkość odczytu, a $(xx), $(yy), $(zz) to adresy "tablic" pod którymi zostały ulokowane parametry PID.
Dla bajtu $bb mozliwe wartości to:
Spoiler:
"Tablice" PID w zakresie $01 do $7F są statyczne i zapisane na sztywno w module (nie w każdym), dla zakresu $FE-$90 (odwrotna kolejność jest istotna) mogą być zdefiniowane dynamicznie przez Tester. Dynamiczne tablice definiuje się za pomocą trybu $2C o czym dalej.
W przypadku trybu $AA, informacje o parametrach wysyłane są na adresach dodatkowych UUDT gdzie pierwszy bajt zawiera numer tablicy, a kolejne siedem informacje o wartościach parametru lub parametrów.
Przykład dla statycznych tablic:
Spoiler:
Przykład dla dynamicznych tablic:
Tester: $7E0 $05 $AA $04 $FE $FD $FC
Moduł:
$5E8 $FE $00 $00 $00 $00 $00 $00 $07
$5E8 $FD $01 $02 $03 $04 $05 $06 $07
$5E8 $FC $01 $02 $03 $04 $05 $06 $07[/spoiler]

Aby moduł kontynuował wysyłanie ramek, Tester co ok 1s-3s musi zaznaczyć swoja obecność wysyłając ramkę w trybie $3E – Tester Present. Jeżeli ramka ta nie zostanie wysłana, wówczas moduł zaprzestaje wysyłania ramek w trybie $AA.

Tablice dynamiczne definiuje się za pomocą trybu $2C – Define Dynamic Data Packet ID (DPID). Tablice te mogą być definiowane od wartości $FE do $90. Kolejność definiowania tablic ma znaczenie. Należny to robić zaczynając od tablicy o adresie $FE
Przykład:
Spoiler:
Tryb $AA pozwala na bardzo szybki odczyt parametrów diagnostycznych. Niestety zaimplementowanie tego trybu jest stosunkowo kłopotliwe, zwłaszcza dla ELM327 który nie był projektowany na obsługę adresów UUDT, Odpowiednio konfigurując ELM327 oraz samym oprogramowaniem można z lepszym lub gorszym skutkiem jakoś sobie z tym radzić. Najgorzej jest w przypadku tanich klonów, które nie wspierają w ogóle możliwości skonfigurowani adresu Testera ani maski adresu dla Modułu, nie wspierają obsługi ramek logicznych a ich prędkość transmisji jest 4-krotnie mniejsza.

Nie jestem w tym temacie alfa i omega, ale jeżeli ktoś ma jakieś pytania, to postaram się udzielić na nie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 13 kwie 2017, o 13:20

Ładnie to wszystko poopisywałeś. Pewnie się wielu przyda.
Wiem, że ELM ma problemy z komunikacją w niektórych trybach (czy tak jak wspomniałeś przy adresach UUDT).
I tutaj mój pomysł, o którym zresztą chyba kiedyś wspominałem.
Może wziąłbyś "na tapetę" OP-COMa? Tutaj nie powinno być problemu z obsługą wszystkich trybów.
Przydałby się prosty w obsłudze program, który wyświetli może nawet bardziej rozbudowane info, niż Twoje oprogramowanie na androida. Pewnie w pierwszej wersji soft musiałby być na PC-ta (kwestia sterowników).
Wiem, że ciężko jest napisać taki kombajn jak to zrobili Węgrzy, ale od czegoś trzeba zacząć...

pawelwor
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto: Lublin

Post autor: pawelwor » 13 kwie 2017, o 14:42

Rozumiem z Twojego postu, że nici z dodania czujnika temp oleju, bo komputer i tak tego nie wyświetli? I nie mam tutaj na myśli dodatkowego "zewnętrznego" wskaźnika montowanego gdzieś na kokpicie.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 13 kwie 2017, o 14:49

Insignia, z tego co wiem, nie mierzy bezpośrednio temperatury oleju.

pawelwor
Użytkownik

Post autor: pawelwor » 13 kwie 2017, o 16:43

Chciałem dołożyć czujnik i liczyłem na to, że któraś z mocniejszych benzyn ma takie wskazanie w komputerze (wydaje mi się, że w op-comie przy aktywacji poszczególnych funkcji komputera widziałem pozycję dot. temp. oleju) i w komputerze da się go aktywować. Ale jak Ping napisał, że nie obsługuje tego PIDu to straciłem wszelkie nadzieje ;-(

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 13 kwie 2017, o 17:36

Aktywacje op-Comem aktywuja temp. Oleju skrzyni biegów w automatach.

pawelwor
Użytkownik

Post autor: pawelwor » 13 kwie 2017, o 17:51

A jak jest w opc? Nie ma tam temp oleju silnika?

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Ping » 13 kwie 2017, o 18:04

OPC to chyba jedyny wyjątek

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

pawelwor
Użytkownik

Post autor: pawelwor » 13 kwie 2017, o 18:12

Ma całkiem inny komputer, czy jednak da radę jakoś to uaktywnić po dolozeniu z niej choćby czujnika?

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Ping » 13 kwie 2017, o 20:04

IBZI pisze:Ładnie to wszystko poopisywałeś. Pewnie się wielu przyda.
Wiem, że ELM ma problemy z komunikacją w niektórych trybach (czy tak jak wspomniałeś przy adresach UUDT).
I tutaj mój pomysł, o którym zresztą chyba kiedyś wspominałem.
Może wziąłbyś "na tapetę" OP-COMa? Tutaj nie powinno być problemu z obsługą wszystkich trybów.
Przydałby się prosty w obsłudze program, który wyświetli może nawet bardziej rozbudowane info, niż Twoje oprogramowanie na androida. Pewnie w pierwszej wersji soft musiałby być na PC-ta (kwestia sterowników).
Wiem, że ciężko jest napisać taki kombajn jak to zrobili Węgrzy, ale od czegoś trzeba zacząć...
To niestety nie jest takie proste jak mogło by się wydawać. Obsługę samego protokołu można by jakoś zrobić. Ja bym się tego nie podjął, na pewno nie samodzielnie, ale wydaje mi się że na forum znalazły by się osoby które z łatwością zrobiły by to. Problemem jednak jest specyfikacja sterowników którą dysponuje jedynie GM (roczny dostęp do specyfikacji to gruba kasa)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

-- 6 maja 2017, o 12:41 --

Udało mi się zmienić konfigurację licznika (wyświetlanych parametrów).
Przy pomocy zmodyfikowanego ELM327 udało mi się włączyć dodatkowe opcje:

Prędkość Ograniczona (możliwe że chodzi o założony ogranicznik prędkości):
Obrazek

BioPower:
Obrazek

Rozruch pomocniczy (nie wiem do czego służy)
Obrazek

Zasięg na zasilaniu alternatywnym: (LPG???)
Obrazek

Menu Osiągów:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Poprzedniego pojazdu (odległość???)
Obrazek

Poziom akumulatora:
Obrazek

Wskaźnik wybranego biegu:
(mam skrzynie manualną, wyświetla się tylko R gdy włączony jest bieg wsteczny)
Obrazek

Uaktywniłem też tryb Sport z możliwością zaznaczenia zmiany podświetlenia:
(Kolor podświetlenia oczywiście się nie zmienia gdyż nie mam odpowiedniego przycisku)
Obrazek

Dodatkowo włączyłem na zegarach wyświetlanie temperatury zewnętrznej oraz temperaturę oleju w skrzyni biegów.

Aby połączyć się z zegarami, trzeba nieco zmodyfikować ELM327. Modyfikacja polega na innym podłączeniu interfejsu do gniazda OBD w samochodzie. Standardowo ELM podłączony jest do magistrali HS-CAN 500kb/s (piny 6 i 14), natomiast zegary pracują na magistrali SW-CAN 33 kb/s (pin 1).
Zmieniłem podłączenie swojego ELMa w taki sposób że pin 6 interfejsu podpiąłem do pinu 1 gniazda OBD, a pin 14 interfejsu do masy, oraz odpowiednio skonfigurowałem interfejs do obsługi 33 kb/s.

Komendy które należy wydać aby skonfigurować interfejs do pracy na 33 kb/s:

Kod: Zaznacz cały

AT WS
AT PP 2C SV C0
AT PP 2C ON
AT PP 2D SV 0F
AT PP 2D ON
AT PP 2A OFF
AT WS
Powyższe komendy konfigurują protokół B interfejsu, ustawienia zapisywane są w pamięci nieulotnej, co oznacza że zostaną zapamiętane po odłączeniu zasilania.

Żeby uruchomić protokół B, należy wydać komendę:

AT SP B
Żeby powrócić do protokołu 500kb/s należy wydać komendę:

AT SP 6
Po restarcie lub ponownym podłączeniu interfejsu, protokół standardowo ustawiany jest na wybór automatyczny.

Patryk274

Post autor: Patryk274 » 18 wrz 2017, o 11:47

Panowie. A czy idzie do navi800dvd dorzucić fotoradary?

mika9521
Forumowicz
Auto: Insignia B
Kod silnika: B16DTH
Rok produkcji: 2018
Miasto: Pleszew
Postawił piwo: 13 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: mika9521 » 1 paź 2018, o 15:22

Ping - mógłbyś nakierować jak przy pomocy przerobionego elm odblokowałeś nowe opcje w desce? (moja isia 2014 deska midlevel ;) )

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Ping » 1 paź 2018, o 15:47

1. Trzeba miec przerobiony ELM
2. Trzeba wiedzieć który parametr DID należy zmodyfikować.
3. Trzeba mieć login do wprowadzenia modyfikacji.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

ZZZ
Forumowicz
Auto: Astra J Sedan
Kod silnika: A14NET
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: ZZZ » 3 paź 2018, o 11:49

Widzę, że autor używał do komunikacji mikroprocesora Atmega więc pewnie i na Arduino będę w stanie taki transceiver zbudować żeby komunikować się z SW-CAN.
Czy ktoś próbował się skomunikować z modułem fotela z Insigni? Ciekawa sprawa żeby spróbować symulować komunikację z tym modułem.
Ping fajnie to ogarnąłeś i dobrze tłumaczysz !

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Ping » 3 paź 2018, o 12:33

Każdy mikrokontroler się nada. Trzeba go tylko zaprogramować. SWCAN od zwykłego CAN różni się tylko tym że komunikacja jest wolniejsza i idzie jednym przewodem.

Może być arduino + MCP2551 + MCP2515

mika9521
Forumowicz
Auto: Insignia B
Kod silnika: B16DTH
Miasto: Pleszew
Postawił piwo: 13 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: mika9521 » 14 lis 2018, o 16:48

Hmm teraz tak myślę... W sumie skoro przy kupnie insignii (załóżmy na przykładzie mojej my2014) aby mieć tryb sport wystarczyło dokupić pakiet FlexRide. Wtedy dostawaliśmy przyciski Sport i Tour. Sport zmieniał tryb skrzyni na bardziej dynamiczny. Ale przecież wtedy nie zmieniali całej skrzyni na inny model więc skrzynia jest ta sama.
Posądzam, że po prostu wystarczy podać jakąś komendę po CAN (lub LIN) aby uaktywnić w skrzyni tryb Sport.
Ciekawi mnie jeszcze - @Ping napisał, że na LIN jest "Transmission Gearstick". Jednak nie wiem czy dobrze myślę - w insigniach joystick jest zintegrowany bezpośrednio ze skrzynią automatyczną, więc nie wystarczy wysłanie komendy po LIN pt "zmiana biegu z 3 na 4" prawda?
Może ktoś z Was zagłębiał temat włączania trybu Sport skrzyni lub silnika bez pakietu FlexRide w poliftowych modelach?

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Ping » 14 lis 2018, o 17:43

To trochę bardziej skomplikowane. Przyciski wyboru Sport/Tour podłączone są do modułu BCM. To ten wydaje polecenia uaktywnienia właściwej funkcji w Liczniku/Silniku/Zawieszeniu/Skrzyni.
Wszystkie te moduły muszą mieć oprogramowanie obsługujące te funkcje - samo dołożenie przycisków nic nie da poza małą zmianą w wyglądzie deski rozdzielczej.

Dodano po 7 minutach 40 sekundach:
Wczoraj szukałem pewnych informacji które lecą w BCM do Licznika i niechcący znalazłem ramki odpowiedzialne za wskazanie ciśnienia oleju (w silnikach A20DTx od roku modelowego 2012- nie dotyczy silnika A20DTR biturbo).

ZZZ
Forumowicz
Auto: Astra J Sedan
Kod silnika: A14NET
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: ZZZ » 27 lis 2018, o 22:45

Ping skąd bierzesz tyle informacji co krąży po szynie GMLan? Do tej pory tylko przez Twoje posty udało mi się odnaleźć wyszczególnione przez Ciebie ramki ale nowe nie mówią mi za wiele.
Nie wiem czy możesz udostępniać takie rzeczy ale jeżeli możesz i chcesz się podzielić wiedzą to bardzo Cię proszę o wysłanie lub zamieszczenie rozpiski pinów w złączu licznika w Insigni. Ani z Opela ani z Chevroleta nie udało mi się odszukać tego pinoutu żeby podłączyć zasilanie pod licznik i spróbować pogadać z nim i edukacyjnie poświecić kontrolkami.

PS. Arduino fajnie sobie radzi z czytaniem ramek i Twój post był pomocny w wykonaniu OBD readera. Niestety wysyłanie ramek jeszcze nie wychodzi mi tak jak trzeba ale to jest do dopracowania.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Ping » 27 lis 2018, o 22:55

Trochę grzebie, szukam i dociekam.
Licznik
16 - masa
32 - zasilanie
26 - SWCAN.

Jest jeszcze 31 - sygnał zapłonu. Żeby uruchomić licznik bez danych na SWCAN trzeba podłączyć go do zasilania.
Reszta pinów to przyciski sterowania, lub od 3 czujników.

Żeby pogadać z licznikiem to musisz się spieszyc bo po kilkunastu/kilkudziesieciu sekundach wchodzi w tryb uśpienia CANa, a trzeba wysłać do licznika pewna sekwencje ramek - jakich jeszcze nie wiem. Ja po prostu puściłem na licznik to co podsluchalem a potem modyfikowalem podsluchane ramki i patrzyłem jaki będzie efekt na liczniku.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”