--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opony zimowe

ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Opony na zimę

Post autor: Bodex » 29 paź 2016, o 15:11

Wasza wiedza o all season Premium ! kończy się na wieoswzonowkach z Dębicy dla Lublina , co widać. Po postach.

DE , skąd wiesz kiedy w zimie sypnie czy nie ?

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

sezam

Post autor: sezam » 29 paź 2016, o 16:16

Panowie nie ma co się kłócić. Wiadomo że zimowe opony w zimę będą lepsze od całorocznych czy letnich. Wystarczy w zimę, przejechać się raz podobnymi samochodami które mają inne typy opon. Wtedy wszystkie poprzednie błędne teorie są skorygowane doświadczeniem z jazdy....

Ale do miasta takiego jak Warszawa jak ktos jezdzi przepisowo, wystarczą całoroczne ;)

Bodex

Post autor: Bodex » 29 paź 2016, o 18:44

Pewnie że nie ma , niecierpliwie czekam na śnieg by potestować ten wynalazek w warunkach zimowych , mam 8 mm bieżnika, zęby i nacięcia 3D jak myślicie zimowa je przebije co ma 5 mm ? Lub Nexen ?
No właśnie...

Jak tylko poheżdżę opiszę opony co i jak wnikliwie.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Opony na zimę

Post autor: kuba89 » 29 paź 2016, o 18:46

A to juz jest problem kierowcy/właściciela pojazdu. Zimowe warunki atmosferyczne = opony m+s. W przepisach jest mandat za:
1. Opony nie odpowiadające warunkom atmosferycznym = 60€ 1 punkt
2. Opony nie odpowiadające warunkom atmosferycznym z utrudnieniem ruchu = 80€ 1 punkt

3.Opony nie odpowiadające warunkom atmosferycznym ze stworzeniem zagrożenia = 100€ 1 punkt
4. Opony nie odpowiadające warunkom atmosferycznym ze spowodowaniem wypadku = 120€ 1 punkt.

Koniec OT, temat wyjaśniony :)

A co do wielosezonowych opon. Moj ojciec ma warsztat i wulkanizację od 1997r. Ogólnie teraz ciagle robota na 3 stanowiska itd. Jego opinia oparta na tym czego doświadczają klienci i ze spotkań oponiarskich: Opona wielosezonowa nigdy nie bedzie tym co typowo zimowa (inna mieszanka i konstrukcja opony), do lekkich miejskich pojazdów jak najbardziej. W trasy typu dobrze przygotowane autostrady tez ok ale ostrożnie i na zwykle drogi krajowe średnio. Czyli w sumie nic nowego :)
To tak jakbyście chcieli miec prawdziwe auto terenowe i kupicie Audi Q7 zamiast Hammera :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony 29 paź 2016, o 18:54 przez kuba89, łącznie zmieniany 1 raz.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 29 paź 2016, o 18:51

Bodex pisze:Pewnie że nie ma , niecierpliwie czekam na śnieg by potestować ten wynalazek w warunkach zimowych , mam 8 mm bieżnika, zęby i nacięcia 3D jak myślicie zimowa je przebije co ma 5 mm ? Lub Nexen ?
Rzeczywiście miarodajne porównanie :lol:

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 29 paź 2016, o 20:56

Bodex , wszyscy już wiedzą że jesteś ortodoksyjnym zwolennikiem swoich wielosezonówek , które kupiłeś w bardzo atrakcyjnej cenie , ale nie pisz bzdur że chcesz porównywać swoje 8mm oponki z 5mm nexenem. Jak już to porównuj nowe lub oba komplety średnio zużyte.
Powiem Ci że zjeździłem 4 kmpl opon zimowych różnych marek po mazurskich ośnieżonych drogach , a za komuny były to drogi 5 kolejności odśnieżania i tak jest do dzisiaj . Na łeb biją wszystkie dębica frigo i łyknął bym je teraz ale nie ma 19 cali, drugie pod względem prowadzenia były jakieś Infinity i zaraz za nimi Nexeny które mam teraz. Nie ukrywam że przeważyła cena, ale nie żałuję bo na śniegu są lepsze niż Gudyear Ultra Grip , które miałem 2 sezony wcześniej.
Wiem że cię nikt nie przekona ale pamiętaj że jeden woli klamki, a drugi całe zamki, inny woli żonę a jeszcze inny teściową.

Bodex

Post autor: Bodex » 29 paź 2016, o 21:18

Ortodoksyjnym zwolennikiem .
[THUMBS UP SIGN]

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 31 paź 2016, o 20:45

@rataj73
można zalożyć felgę strukturalną i kupić frigo hp 2 w rozmiarze 225/50 r17 w śmiesznej cenie 1200 pln za komplet. Założyłem dzisiaj. Bieżnik głęboki, nacięcia szerokie, powinna sobie nieźle w śniegu radzić. Zobaczymy jak będzie na mokrym.

Awatar użytkownika
Zierek
Forumowicz
Auto: Insignia HB
Kod silnika: B14NET
Rok produkcji: 2017
Miasto: Olsztyn

Post autor: Zierek » 31 paź 2016, o 21:17

Obecnie mam felgi 18' i na nich opony 245/45/18. Zamówiłem dzis zimowe nokiany 225/45/18, ale zacząłem sie zastanawiać czy założę te zimówki na obecne felgi. Nie bedą za wąskie?

Bodex

Post autor: Bodex » 31 paź 2016, o 21:22

Z Frigo jest ten problem że już przy 140 ps i dość mocnej nodze te klocki zwłaszcza wąskie zbyt mocno się naginają i ścierają skosem bo brak konstrukcji 3D , nie wspomnę o huku jaki wydają juz podparte .
Nie odważyłbym się założyć do 200 konnego pojazdu bo auto na nich zwyczajnie pływa i ABS ASR może w ekstremalnej sytuacji zwyczajnie się pogubić

Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik
Auto: ST Cdti
Kod silnika: A20DT
Miasto: LDZ

Post autor: flcn » 31 paź 2016, o 22:05

@Zierek, jak już brałeś węższe opony (pewnie na felgi bez problemu się naciagną), to trzeba było brać wyższy profil. Zabieg, który zrobiłeś spowoduje, że będziesz miał mniejszą średnicę koła niż ori i będzie Ci licznik przekłamywał . Chyba, że licznik przekalibrujesz do nowego rozmiaru opony.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 31 paź 2016, o 23:39

@Bodex, te opony wyszly w tym roku, jeżdziłes na nich? Produkcja niemiecka, etykieta BC 72 db. Zobacze jak to sie będzie w zakrętach sprawować, dzisiaj jechałem z dziećmi i ze zniczami, więc trudno ocenić:)
http://www.oponeo.pl/dane-opony/debica- ... 8-v-xl-mfs
Jeździłem w passacie 130 kucy 300 nm na frigo 2 15 cali. Fakt, trochę pływaly na boki, ale przyczepność do póki się nie starły była BDB. Oczywiście nie była to rajdowa jazda, ale też lekkiej nogi nie mam i jakoś okiełznałem te 130 koni na tych kapciach:) Myślę, ze 160 w Iśce też dam radę, tym bardziej że przy tej wadze osiągami niewiele przewyższa passata. Dodatkowo opona znacznie szersza niż w passacie oraz z niższym profilem.

Bodex

Post autor: Bodex » 1 lis 2016, o 06:59

Ježdzilem na Frigo 1 Lancią Dedrą SWLX 2,0 16v 139 ps .

W Dębicy robi podobno Fulda , a GoodYear w Kormoranie..
Kolega miał w Passacie B5 Kormorany 15 " strasznie huczały
Każdy ma,swoje doświadczenia i wizje co kupić . Ja ,wspomagam się opiniami użytkowników .

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 1 lis 2016, o 10:22

Frigo 2 hp jest robiona w Niemczech. Kormoran to marka Michelin. Dębica, Fulda, Goodyer, Dunlop są robione m.in w Dębicy i wszystkie należą do grupy Goodyear podobnie jak np. Sava. Ale Dębica nie robi tak dużych rozmiarów dlatego większe są robione np. w Niemczech. Teraz wszystko klepie się na jednej linii produkcyjnej zmieniają tylko formy może minimalnie mieszanke i jedzie się z kolejną marką( która tylko pozycjonuje się odpowiednio cenowo). Vmax tej Dębicy to 240 km/h, więc spokojnie można założyć do samochodu o mocy 200 km.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 1 lis 2016, o 10:42

Dębica i Kormoran należą juz do Michelin.

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 1 lis 2016, o 11:01

Mieszkam obok Dębicy. Jest to grupa Goodyear. Zresztą wszystko można przeczytać w necie. Kormoran to Michelin.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 1 lis 2016, o 11:56

Przepraszam! Masz racje, myślałem co innego a napisałem co innego :p tak czy inaczej- wszystko to samo :)

Bodex

Post autor: Bodex » 1 lis 2016, o 12:17

Wychodzi na to że nie wiadomo kto jest kto , a Vredki wiadomo ... NL

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 1 lis 2016, o 15:15

Od 2009 roku to jedna z fabryk Apollo Tyres:
In 2009, Vredestein was acquired by India's Apollo Tyres Ltd, and the company name was changed to Apollo Vredestein BV.
http://www.apollovredestein.com/about-a ... Lang=en-US

Tylko teraz ciekawe, czy technologie z Vredestein poszły do Indii do opon Apollo czy programy oszczędnościowe z Apollo poszły do Vredestein? Pewnie jedno i drugie.

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 1 lis 2016, o 17:49

@Bodex, właśnie bardzo dobrze wiadomo kto jest kto. Dębica to grupa Goodyear, a Verderstein to Apollo. IMO wielosezonówki które tutaj wychwalasz sa dobre jak ktoś robi mało km rocznie, kupił samochód na 3 lata i nie zmaierza już wymieniać opon. Ja robie ponad 20 tyś rocznie i na te 4 lata jeden komplet zimówek będzie spełniał swoje zadanie w okresie przejściowym i w zimie. Na lato typowe letnie opony. Ciekaw jestem co będziesz mówił o tych oponach w 3 sezonie jazdy w zimie i próbie wjazdu lub wyjazdu z jakiegoś zaśnieżonego parkingu.... A te lare stówek dodtakowo na dwa komplety i zmiany opon przy cenie zakupu i eksploatacji insignii to kropelka. Ja wolę bezpieczeństwo nawet na tych Frigo z Niemiec.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i opony”