Pozdrawiam.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOtarcie na zderzaku wymiana naprawa
-
fachpol
Otarcie na zderzaku wymiana naprawa
Witam kolegów i koleżanki. Dzisiaj na parkingu przy markecie cofając zagapiłem się i delikatnie otarłem się o drugi samochód przy cofaniu. Niestety skutki są widoczne i to bardzo, załączam zdjęcia i przy okazji pytam czy da się coś z tym zrobić bez malowania jednego i drugiego elementu? Samochód ma oczywiście AC, ale czy jest sens zgłaszać takie coś? Może samemu coś zaradzić?
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- MiszaElk
- Użytkownik
- Auto: ASTRA J COSMO AT
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ełk
Re: Otarcie na zderzaku tylnym i klapie.
Nie ma sensu. Poszukaj punktu typu S-Plus i za niewielką kasę Ci to zrobią, o ile to tylko zarysowania i nie masz nic połamanego. Zwyżka w AC na pewno będzie większa.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Spolerować maszynowo i tam gdzie zostanie widoczny biały podkład nanieść zaprawkę w kolorze nadwozia.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Moim zdaniem nie ma sensu zgłaszać. To jest do zapolerowania w większości, a to co zostanie to zaprawką do kupienia w ASO za 35zł dokładnie pod ten lakier. To w końcu tylko zderzak.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Moim zdaniem także - kupić za 35,- zł lakier zaprawkowy dwuskładnikowy wg VIN w ASO (jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś), oczyścić i sobie samemu pomalować. To tylko zderzak.
A jak wyglądał ten drugi samochód?
Mam nadzieję, że zostawiłeś mu jakieś info.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z iPhone 8 za pomocą Tapatalk2.
A jak wyglądał ten drugi samochód?
Mam nadzieję, że zostawiłeś mu jakieś info.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z iPhone 8 za pomocą Tapatalk2.
-
fachpol
To było w czasie jazdy, zapłaciłem człowiekowi za szkodę wg. jego wyceny, pozdrawiam.
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: Poznań
No to najważniejsze. Jak koledzy radzą - wyczyścić/wypolerować ile się da, a białe ślady zamalować lakierem zaprawkowym, najpierw tym w kolorze nadwozia, później tym bezbarwnym - tu masz zestawik opla:
http://sklep.dixi-car.pl/lakier-zaprawk ... -2323.html
Pozdro.,
MxW.
http://sklep.dixi-car.pl/lakier-zaprawk ... -2323.html
Pozdro.,
MxW.
- Mikołaj
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1,6 Turbo
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Amsterdam/Sosnowiec
Miałem podobne uszkodzenie tylko na przednim zderzaku
Niby to tylko zderzak ale ja oddałem do lakiernika i teraz mam piękny błyszczący i bez rys czy zaprawek

Wysłane z iPhone 6 za pomocą Tapatalk
Niby to tylko zderzak ale ja oddałem do lakiernika i teraz mam piękny błyszczący i bez rys czy zaprawek

Wysłane z iPhone 6 za pomocą Tapatalk
-
Gregigregi
Witam.
Nie jestem zbytnio przekonany do zaprawek ale ze względu na koszty lakierowania postanowiłem spróbować. Chce zrobić zderzak i parę innych zeczy. Na zderzaku główne odpryski. Błotnik rysa. Tylny zderzak zasmarkany farba. Poprzedni wlasciciel nie ogarniał tematu.
Nie jestem lakiernikiem aczkolwiek podstawy znam. Niestety nigdy nie miałem okazji robić precyzyjnych zaprawek. Mógł by ktoś podpowiedzieć na co uważać i czego się spodziewać. Jakieś rady z doświadczeń. Kupiłem zestaw do Opla. Kolor plus lakier. Wszystko w penach. Wszelkie rady mile widziane. W sobotę chce to ogarnąć.
Nie jestem zbytnio przekonany do zaprawek ale ze względu na koszty lakierowania postanowiłem spróbować. Chce zrobić zderzak i parę innych zeczy. Na zderzaku główne odpryski. Błotnik rysa. Tylny zderzak zasmarkany farba. Poprzedni wlasciciel nie ogarniał tematu.
Nie jestem lakiernikiem aczkolwiek podstawy znam. Niestety nigdy nie miałem okazji robić precyzyjnych zaprawek. Mógł by ktoś podpowiedzieć na co uważać i czego się spodziewać. Jakieś rady z doświadczeń. Kupiłem zestaw do Opla. Kolor plus lakier. Wszystko w penach. Wszelkie rady mile widziane. W sobotę chce to ogarnąć.
-
karcios
Jak nigdy tego nie robiłeś to kup sobie jeszcze rozcieńczalnik uniwersalny ze w razie czegobusuniesz nie udana zaprawkę bez śladu. Co do samego robienia zaprawek to banalnie proste odpuszczają powierzchnie tym rozcieńczalnikiem uniwersalnym potem nanosisz nie wielka ilośc tak by wypełniła ubytek ale staraj się nie wychodzić mocno na lakier.
-
bartekb14
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
zarysowany zderzak- ucieczka
Miałem taką dziś sytuacje, stalem na parkingu pod blokiem, ktoś mi zarysował zderzak hakiem z tyłu i niestety gościu nie zostawiał kartki ze to on, ale przezorny zawsze ubezpieczony i tak jak przypuszczałam że może mi porysować to zrobiłem zdjęcie samochodu i tablic który to zrobił. Co mam zrobić?
- MiszaElk
- Użytkownik
- Auto: ASTRA J COSMO AT
- Miasto: Ełk
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
Re: zarysowany zderzak- ucieczka
Tylko to, że masz zdjęcie auta, które stoi obok Ciebie, to żaden dowód.
- Silv3r
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Wałbrzych
Teraz ewentualnie policja uda się do niego w celu oględzin samochodu, czy nie zostały jakieś ślady i zmierzą np. Wysokość na której znajduje się hak i Twoje uszkodzenia.
-
bartekb14
- Użytkownik
- Miasto:
Udało mi się to spolerować, zostały minimalne ryski także chyba nie ma sensu zgłaszać.
-
bartekb14
- Użytkownik
- Miasto:
Nie. gościu pojechał i żadnej kartki nie zostawił. Będe chciał go namierzyć przy okazji pod blokiem (kartkę mu zostawię) i pogadam z nim.
-
Cyb
- Forumowicz
- Auto: insignia 2.0 CD
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: okolice Wawy
Naprawa/wymiana tylnego zderzaka, koszt?
Witam,
Może ktoś niedawno robił i podzieli się wiedzą.
Autko jadące za moim nie wyhamowało i uderzyło w tył mojego auta - w sumie prędkość nie była wielka (20-30km/h), u mnie wgnieciony i porysowany tylny zderzak. Oczywiście sprawca spisany i całość pójdzie z OC sprawcy.
Pytanko - może ktoś robił ostatnio wymianę zderzaka, lub podobną naprawę i podzieli się wiedzą na temat ceny wykonanej usługi?
Zastanawiam się czy od razu robić w ASO bezgotówkowo, czy lepiej poczekać na rzeczoznawcę, wziąć gotówkę a zderzak naprawić kiedyś tam przy innej okazji...
Moje autko to czarna insignia kombi
Może ktoś niedawno robił i podzieli się wiedzą.
Autko jadące za moim nie wyhamowało i uderzyło w tył mojego auta - w sumie prędkość nie była wielka (20-30km/h), u mnie wgnieciony i porysowany tylny zderzak. Oczywiście sprawca spisany i całość pójdzie z OC sprawcy.
Pytanko - może ktoś robił ostatnio wymianę zderzaka, lub podobną naprawę i podzieli się wiedzą na temat ceny wykonanej usługi?
Zastanawiam się czy od razu robić w ASO bezgotówkowo, czy lepiej poczekać na rzeczoznawcę, wziąć gotówkę a zderzak naprawić kiedyś tam przy innej okazji...
Moje autko to czarna insignia kombi
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Naprawa/wymiana tylnego zderzaka, koszt?
Swego czasu miałem obcierkę zderzaka i robiłem bezgotówkowo w Aso.Faktura była na 1500 zł.Nie wiem ile ubezpieczyciel zaproponowałby, bo od razu zastrzegłem,że bezgotówkowo w Aso.