--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40
-
Bodex
Re: Skrzynia automatyczna AF-40
Cześć wszystkim , taki tekst mi wpadł w oczy , co Wy sądzicie o tym ? motorlife , czy tez militec do skrzyni automatycznej ?
http://uszlachetniacze.blogspot.de/2015 ... iegow.html
http://uszlachetniacze.blogspot.de/2015 ... iegow.html
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Dziś zrobiłem wymianę statyczną, to ponowna wymiana po kolejnych 30 tys. km.
Skrzynia pracuje bez zastrzeżeń.
Skrzynia pracuje bez zastrzeżeń.
-
evo
Dzis rozmawiałem z gościem co regeneruje Sterowniki . Zadał mi kilka pytań . 1 z nich czy po wymianie sterownika objawy sa takie same . Odpowiedziałem tak .
Do mnie zostaw ten sterownik masz sprawny Sprzęgło hydrokinetyczne masz uszkodzone :
Typowe usterki sprzęgieł hydrokinetycznych
uzależnione są od posiadanej skrzyni biegów. W jednym modelach będzie to szarpanie czy falowanie a w innych może to być odczuwalne podczas przyspieszania poprzez pojawiające się drgania czy tak zwanym przeciąganiem biegów - nie elastyczną ich zmianą.
Do mnie zostaw ten sterownik masz sprawny Sprzęgło hydrokinetyczne masz uszkodzone :
Typowe usterki sprzęgieł hydrokinetycznych
uzależnione są od posiadanej skrzyni biegów. W jednym modelach będzie to szarpanie czy falowanie a w innych może to być odczuwalne podczas przyspieszania poprzez pojawiające się drgania czy tak zwanym przeciąganiem biegów - nie elastyczną ich zmianą.
-
Bodex
No to mi czasem przreciąga , ale jeżdżę z tym.juz rok . I nic więcej sie nie dzieje
Ciekawe jaka to naprawa , koszty ?
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Ciekawe jaka to naprawa , koszty ?
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
-
evo
Otwarcie, czyszczenie , zamkniecie, sprawdzenie , wyważenie (bez materiałów) : 300 zł
Sprzęgła hydrokinetyczne do wszystkich samochodów (oprócz aut ze skrzyniami ZF) : 500 zł
Sprzęgła hydrokinetyczne - skrzynie ZF : 700 zł zł
Sprzęgła hydrokinetyczne do wszystkich samochodów (oprócz aut ze skrzyniami ZF) : 500 zł
-
Dragster
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST 2.0 4x4
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Koronowo
U mnie zauważyłem ostatnio falowanie na 5-6 biegu przy obrotach od 1600 do 2000 podczas jazdy w trybie automatycznym. Objawia się to wzrostem obrotów o 150/200. W manualu nie ma takiego objawu. Zmieniłem olej statycznie już dwa razy, pierwszą zmianę zrobiłem w ASO okazało się, że wlali mi około 1 litr oleju za mało. Przy drugiej zmianie zrobiłem to sam. Zlałem 2.5l a weszło 3.5l wg procedury. Potem reset skrzyni. Generalnie teraz nie mam zastrzeżeń do pracy skrzyni prócz tego falowania. Nie wiem co o tym myśleć, konwerter się kończy? lock-up odpuszcza?
Dodam, że przy obciążeniu żadnych falowań, drgań nie ma. Również na postoju. Zmiany PRND wchodzą gładko bez szarpnięć.
Dodam, że przy obciążeniu żadnych falowań, drgań nie ma. Również na postoju. Zmiany PRND wchodzą gładko bez szarpnięć.
-
evo
Witam jutr trochę zimniej sie robi w nocy . I sa pierwsze efekty . Skrzynia ślizga się na każdym biegu . Po 2 3 min wszytko wraca do normy . Sprzęgło Hydro ? kończy sie ?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Nic się nie kończy , dopuki skrzynia nie osiągnie ok 30-40 stopni to przy dużym obciążeniu shift lock nie działa i objawia się to właśnie taką pracą jak w automatach z lat 80.
-
evo
no nie mówi ze to normalne zjawisko . Jedziesz i cały czas 2 3 tys obrotów trzeba trzymać żeby płynnie wystartował z pod świateł ...
-
Dragster
- Forumowicz
Zmieniałeś olej? Stary zimny olej może być bardzo gęsty. Sprawdź też poziom może jest mało. Ja przynajmniej od tego bym zaczął.
-
Dragster
- Forumowicz
Tak czy inaczej warto sprawdzić poziom. U mnie jest podobnie, uślizg na zmianie z 3-4 na zimniej skrzyni. Niestety był niewłaściwy poziom i skrzynia jest do robienia. Dodam, że zmiany oleju robiło ASO, dwa razy sprawdzali poziom i niby ok. Niestety było inaczej.
- rataj73
- Zapaleniec
Jak chcesz to szukaj dziury w całym. Jechałem zimą astrą z tą samą skrzynią z przebiegiem poniżej 10 tysięcy i przez pierwsze 5-6km przeciągał na 2,3 i 4 biegu przy mocniejszym wciśnięciu gazu, u mnie 230 tysięcy i jest podobnie więc wydaje się to normą. Jak delikatnie operuję gazem to shift lock jest przy 30 km/h ale jak przy 50 dam mocniej gazu to uślizgnie na zimnym prawie zawsze.evo pisze:no nie mówi ze to normalne zjawisko . Jedziesz i cały czas 2 3 tys obrotów trzeba trzymać żeby płynnie wystartował z pod świateł ...
Co ciekawe na sporcie jest cały czas na sztywno chyba że na dworzu jest poniżej -10C.
- pjoter1
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
Nie posiadam skrzyni automatycznej, a jestem ciekawy jak działa ona z tempomatem. Chodzi mi o sytuację gdy mam tempomat ustawiony na 120, a prędkość aktualna to 60. Jak się zachowa skrzynia jak wybierze się RES? Tak jakby się gaz w podłogę wcisnęło?
- rataj73
- Zapaleniec
Tempomat z automatem to bajka. Przyspiesza płynnie, zmienia biegi niemal niewuczuwalnie. Przy opisanym przez ciebie przypadku jest odczucie jakbyś miał gaz wciśnięty gdzieś do połowy.
Co ciekawe podczas rozpędzania na tempomacie na 3 biegu wgniata w fotel mocniej niż na dwójce.
Co ciekawe podczas rozpędzania na tempomacie na 3 biegu wgniata w fotel mocniej niż na dwójce.
-
sezam
Mam aktywny tempomat i jest spoko. Skrzynia jak to skrzynia, nie jest to żaden Dual Clutch
ale daje radę.
-
blazej25
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Cosmo
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Odolanów / Ostrów Wlkp
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Zauważyłem, że odkąd jest zimniej na dworze to u mnie skrzynia automatyczna również trochę przeciąga na pierwszych biegach. Oczywiście jak tylko przejadę kilka km to wszystko się normuje.
-
mati27d
- Nowicjusz
- Auto: Insignia OPC Line
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
Te przeciąganie na biegach jest to tryb grzania oleju, w op com w blokach możecie sobie podglądnąć status skrzyni na zimno - ,,warm up''. Później jak złapie temperaturę przełącza się na ,,normal mode''.
- rataj73
- Zapaleniec
O i widzisz to jest celna wskazówka. Zawsze uważałem że jak w konwenterze obniżyć ciśnienie i spowodować poślizg w oleju to powinien on szybciej łapać temperaturę roboczą, a tu proszę ktoś już to wcześniej wymyślił. 
-
Arczi1978
Witam, jestem posiadaczem Isi od trzech miesięcy w automcie, rocznik 2011, pojawił się taki problem, otóż przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i hamowaniu, jakby ma problem z redukcją 3-2, wydaje mi się że zmienia za wcześnie z 3 na 2 w stosunku do prędkości co objawia się dużymi obrotami (najczęściej jadąc z górki), dodam że dzieje się tak przy stopniowym (delikatnym) hamowaniu, przy dynamicznym jest w miare ok. Dzieje się tak nie za kazdym razem, ale powiedzmy dwa razy na dziesięć. isia ma przejechane 165 tyś, olej był (bo sprawdziłem) wymieniany w AsO przy 155 tyś. Byłem u mechaniora sprawdził stan oleju i stwierdził że jest "brzydki" i prawdopodobnie w ASO nie wymienili tylko dolali bo nie ma opcji że po 10 tys km tak by wyglądał, nie miał kompa żeby podpiąć i sprawdzić skrzynie. Macie jakiś pomysł co się dzieje, czy wymieniać olej, czy te objawy mogą mieć przyczynę w oleju czy może nowy soft, czy to coś poważniejszego. Dzięki