--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Dziwny odgłos ciche chrobotanie na zimnym silniku

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Re: Dziwny dźwięk na zimnym silniku

Post autor: Alex » 27 maja 2015, o 20:53

GM zaleca przy 150 tyś, a więc należy tak naprawdę wymienić przy 100 tyś dla świętego spokoju. Wymiana co 60 tyś km to dla mnie przerost formy nad treścią. Przecież to nie olej w skrzyni biegów ;)
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
Silv3r
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Wałbrzych
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Silv3r » 28 maja 2015, o 08:35

Pobo1315 pisze:Ja wymieniam co 60 tys

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Przesadzasz. Nie popadajmy w paranoję.
Skoro GM zaleca co 150 a nie np. 100 oznacza to że wiedzą co robią (szybsza wymiana leżałaby w ich interesie, prawda?) Ale kto bogatemu zabroni? :)
Sam pracuję w branży automotive, wdrażam nowe projekty, bywam na montowniach samochodów, uczestniczę w testach (m.in. wytrzymałościowych) i doskonale wiem jak to wszystko wygląda od podszewki.

@Alex: Wszystko wskazuje na rolkę...

Pobo1315

Post autor: Pobo1315 » 28 maja 2015, o 08:48

Miałem wymieniany kompletny rozrząd przy 150 tys i przy 210 rolki i pompa wody nadawały sie do wymiany. Stad moje zdanie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Avexx

Nierówne obroty na zimnym silniku

Post autor: Avexx » 10 sie 2015, o 08:04

ELo.
Od jakiegos czasu silnik zaczyna mi glośniej chodzić. Pojawił sie ten popularny świerkot na zimnym silniku od 2 miesięcy a tydzień temu silnik zaraz po odpaleniu ma nierówne obroty i skacze z 800 do 1k .Dzieje się tak przez około parę minut zanim sie nagrzeje. KOmputer pokazuje żywotność oleju 29% . czy to normalne?
Dziekuję i pozdrawiam

p.s z postów powyżej domniemywam ze winowajcą obrotów jest akumulator, w sumie padł mi z 2 tyg temu juz raz wiec pewnie wymienię a "świerkotanie" to raczej nie rozrząd bo mam dopiero 70k zrobione :? a może?

ibalance
Nowicjusz
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: MP

Re: Ciche chrobotanie na zimnym przez 5 minut

Post autor: ibalance » 3 sie 2016, o 17:42

Po ~40k od wymiany rozrządu zauważyłem to chrobotanie. Czy to już czas na wymianę paska? Czy to raczej te rolki? I czy mogę z tym jeździć w trasy po 400 km, żeby mi gdzieś coś się nie przytrafiło na drodze :)

unrel69
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: unrel69 » 21 paź 2016, o 14:47

Witam kolegów forumowiczów. I niestety mnie dopadł ten sam problem w mojej Insigni 2.0 Cdti. Słychać ewidentnie, że dźwięk dochodzi z okolicy rolek/paska wielorowkowego. Nie jest to na 100% pasek rozrządu, ponieważ ściągałem obudowę i sprawdzałem, w środku nic nie jest wytarte, pasek cały, rolki całe, żadnych objawów zużycia. Wymieniłem najpierw sam pasek wielorowkowy - nic nie pomogło. Teraz zmieniłem rolki - napinacza oraz tą mniejszą rolkę z rowkami, patrząc od góry i przodu silnika jest ona pierwsza, nie wiem co napędza konkretnie. Nic to nie pomogło, a wydaje mi się że teraz nawet na ciepłym silniku jakby było bardziej słychać jakąś rolkę. Dodam, że przy okazji wymiany tych dwóch rolek, sprawdzona została też owa prowadząca rolka, ale stwierdzono, że jest w bardzo dobrym stanie, nie ma luzów i nie wymaga wymiany.
Czy mam wymienić cały napinacz na nowy? Bo jak to nic nie da, to się wkurzę, czy ktoś walczył w ten sposób? I czy komuś udało się wygrać tą walkę? :)

henio1977
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: henio1977 » 22 paź 2016, o 12:48

Tez wydawalo mi sie na bank, ze u mnie bedzie to pasek wielorowkowy, wiec go wymienilem, potem rolki i dalej to samo. Tez sie pojawil pomysl z napinaczem ale stwierdzilem, ze wymienie rozrzad po lekturze tego forum (mialem wtedy jakies 110tys przejechane) no i dopiero to pomoglo. Niestety od tego czasu mienlo 2 lata i znowu slysze ten sam dzwiek :( Wprawdzie jeszcze cicho ale jednak. To chyba jakas wada konstrukcyjna tego rozrzadu, albo oryginaly sa do niczego i trzeba zakladac dobrej jakosci zamienniki - nie wiem. Nastepnym razem jak bede wymienial (bo ciagle chrobotoanie z silnika jednak stresuje czlowieka) to wezme jakiegos dobrego zamiennika, na pewno nie wezme GMa...

unrel69
Nowicjusz
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: unrel69 » 22 paź 2016, o 13:25

Ale co ma rozrząd do paska, skoro słychać ewidentnie, że to któraś z rolek paska albo sam pasek wielorowkowy popiskuje na zimnym silniku? Ktoś z zaprzyjaźnionego forum pisał, żeby sprawdzić jeszcze sprzęgło alternatora, bo może tu jest problem. Może na dniach uda mi się tam dostać i sprawdzić czy to czasem nie to.

A uważam, że z tą wymianą rozrządu nad wyrost przy piszczącym pasku wielorowkowym to np. tak jakby zużuło się łożysko w jednym kole i zaczęło huczeć i ktoś kazał wymienić całe kompletne zawieszenie wszystkich kół łącznie z amortyzatorami itp. Tak to widzę ;) nie twierdzę, że to byłoby w jakiś sposób szkodliwe dla auta, ale jak coś jest sprawne to po co to wymieniać? :)

Czy spotkał się ktoś może ze zużytym sprzęgłem alternatora? W sumie to by pasowało, skoro dźwięk ślizgającego się paska/rolki słychać tylko na zimnym silniku, kiedy to alternator ma wtedy większy opór.

henio1977
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: henio1977 » 22 paź 2016, o 13:34

Zalozymy sie, ze skonczysz na rozrzadzie? ;-) Mialem dokladnie te same objawy co Ty i tez nie wierzylem, ze to rozrzad, a po jego wymianie nastapila cisza...
Ostatnio zmieniony 23 paź 2016, o 18:53 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt. 8

Andrzej

Post autor: Andrzej » 17 lis 2016, o 16:08

Co z tym chrobotaniem czy ktoś coś stwierdził, naprawił, wymienił.
U mnie od 2 dni na zimnym po uruchomieniu przez około minutę chrobocze tak jakby jakaś rolka się zacierała.
Podejrzewam sprzęgło alternatora ale ciężko wyczuć ???

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 17 lis 2016, o 17:46

Takie szuranie, cykanie czy tam chrobotanie na zimnym to jest rozrząd na 1000%. Jak ktoś nie wierzy niech na zimnym zdejmie pasek wielorowkowy i przekona się osobiście. Nawet w serwisie mi powiedzieli, że to rozrząd. I żeby się tym nie przejmować. Trzeba tylko to obserwować. Jak się nie nasila jest ok. Zresztą nawet w insigni czyjejś na ulicy ostatnio też słyszałem. Jak kupowałem miała 109 tys i tak było. Teraz ma 120 tys i tez tak jest. Ktoś tu kiedyś pisał, że zmienił rozrząd i tez tak było. Tez oglądałem pasek rozrządu. Odpalałem po zdjęciu obudowy i nic nie widziałem.
Oczywiście jak ktoś nie jest pewny przebiegu niech zmieni rozrząd. U mnie jest fabryczny i przebieg 100 % oryginał. Jeszcze z 10 tys i będę rozrząd zmieniał.

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 17 lis 2016, o 18:41

U mnie po zmianie rozrządu (komplet INA) dalej pozostalo to chrobotanie, ale już znacznie mniej intensywne oraz rzadziej się to pojawia. Ostatnimi dniami codziennie rano odpalałem silnik, żeby dzieciaki miały cieplej w aucie i na około 5-7 razy, tylko raz usłyszałem to chrobotanie. Co ciekawe bezpośrednio po zmianie rozrządu pojawiało się częściej. Przestałem się tym przejmować, skoro rozrząd nówka :)

Andrzej

Post autor: Andrzej » 17 lis 2016, o 19:57

Po wymianie rozrządu w ASO mam przejechane 30 000km i dopiero teraz zaczęło chrobotać, szorować ?
Nie wydaje mi się aby było to od rozrządu, ale zawsze możliwe! zacznę od sprawdzenia kółek paska wielorowkowego wraz ze sprzęgłem alternatora.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 17 lis 2016, o 20:16

Zdejmij pasek wieloklinowy jak silnik będzie zimny. Odpal i się przekonasz, że nic dalej nie musisz sprawdzać. Taki test nie spowoduje pojawienia się jakichś trwałych komunikatów lub błędów na desce rozdzielczej. Po założeniu paska wszystko wróci do normy. Chociaż w kompie jakieś błędy zostaną

Andrzej

Post autor: Andrzej » 17 lis 2016, o 21:33

OK.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Miasto: Warszawa

Post autor: Fede » 18 lis 2016, o 08:38

U mnie od kilku dni też zamieszkał świerszcz pod maską :)
Na moje ucho dźwięk z przodu silnika, więc alternator raczej odpada, strzelam w napinacz.
W weekend chciałem to ogarnąć, powiedzcie mi z doświadczenia, czy w A20DTH jest jeden rodzaj (długość) paska i napinacza? (chciałem kupić pasek Conti 6PK1900 + napinacz Febi 34472).

marcin.1987
Zapaleniec
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 18 lis 2016, o 10:00

Długość paska jest zależna od tego jakie masz wspomaganie - hydrauliczne czy elektryczne. Dla elektrycznego jest on krótszy, ale wspomaganie elektryczne jest montowane w nowszych rocznikach. Dla wspomagania hydraulicznego jest jedna długość - ok. 1900mm, a dokładnie to chyba 1904mm.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Miasto: Warszawa

Post autor: Fede » 18 lis 2016, o 14:30

Jest dokładnie tak jak mówisz - znalezione po numerze nadwozia w KTD :) Dzięki

ibalance
Nowicjusz
Kod silnika: A28NET
Miasto: MP

Post autor: ibalance » 19 lis 2016, o 10:43

U mnie również to było słychać, jeszcze latem. Po podwójnej dłuższej trasie ~1000 km pasek ucichł i jak na razie nic nie słychać. Może dłuższa jazda na wyższych obrotach jest rozwiązaniem?

Bodex

Post autor: Bodex » 20 lis 2016, o 10:17

Chej , koledzy, nikt tu nie wspomina o kole pasowym tłumiki drgań bo.moze w insigniach jest dosyć trałe , ale ono tez się,zużywają jest z 2 pierścień i zalane guma ta guma parcieje i pęka moze wydawać takie dźwięki a jak całkiem obkroi to jedno z pierścień i ma bolec który tłucze o drugi a wtedy już styki jakby młotkiem .

Ale zanim tak będzie to widać że napinacz paska WKL podskakuje , drga , i czasem widać ze koło sie chwiehe , drga na boki , a jeśli już tak to zmienia się jego średnica a co za tym idzie napinacz juz nie ma naciągu paska bo obwód kół całkowity się zmienia i słabo napięty pasek oraz zimny popiskuje i skrzypi .

Mozna go łatwo sprawdzić czy nie okroiło gumę ,
Po zdjęciu paska stunkać metalowym prętem moze być klucz ,
głuchy dźwięk - ok.
Taki jak w pokrywkę luźna blachę.
Koło kaput !

Rolki fajnie się sprawdza stetoskopem , słychać czy ładnie sie toczą kulki czy chroboranie po złuszczonej bierzni

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”