Witam.
Mam problem z moją ISI.
2.0cdti 160km skrzynia manualna. 148tys przebiegu.
Podczas ruszania lub zmiany biegu są szarpniecia.
Mechanik postawił diagnozę na koło dwumasowe.
Po wimianie dwmasu, sprzęgła i wysprzeglika jest nadal tak samo.
Dodatkowo po wymianie pojawiły sie jakieś dziwne stuki podczas odpalania lecz tylko na ciepłym silniku. Biegi na zimnym wchodzą jak by ze zgrzytem i dosyć ciężko. Planuje wymienić olej w skrzyni.
Tu moje pytania:
Co może być przyczyną szarpania podczas zmiany biegów?
Stuki przy rozruchu na ciepłym? Może być wina zębatki rozrusznika ? Dwumas jest nowy zebatka rozrusznika stara, może zeby sie nie pasują ?
Który olej lepiej do przekładni 1.Tutela car technyx 75w85 czy 2.Fuchs Sintofluid 75w80?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSzarpanie podczas zmiany biegów i ruszaniu
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Re: Szarpanie podczas zmiany biegow i ruszaniu.
Jak biegi wchodzą ciężko to w pierwszej kolejności mechanizm do regulacji. Jest temat na forum jak to zrobić. Jak nie pomoże to sprawdzić półosie i przeguby pod kątem luzów. W dalszej kolejności mechanizm różnicowy.
Tak mi jeszcze przyszło do głowy. Poziom płynu hamulcowego w normie? Układ nie jest zapowietrzony? Może tutaj leży problem.
Tak mi jeszcze przyszło do głowy. Poziom płynu hamulcowego w normie? Układ nie jest zapowietrzony? Może tutaj leży problem.
-
GruRN
Jutro będę miał chwilę to odpowietrze układ, ale myślę że to nie jest problem, ponieważ bez wciskania sprzegla jadąc na biegu gdy odpuszcze gaz to też jest stukniecie.
Regulacje jakiego mechanizmu Masz na myśli ?
Regulacje jakiego mechanizmu Masz na myśli ?
-
marcin.1987
- Zapaleniec
Regulacja linek wybieraka. Czasem pomaga i biegi lepiej wchodzą i się nie haczą. A przy przyspieszaniu nie ma czasem wibracji?
-
GruRN
Sprzęgło odpowietrzone, nie zauważyłem żeby poszło powietrze. Nie ma poprawy. A co do wibracji to ciężko powedzic w końcu to diesel. Są delikatne Ale nie czepiał bym się tego.
-
marcin.1987
- Zapaleniec
Jeśli byłyby wibracje przy gwałtowniejszym przyspieszaniu (większe niż zwykle) to mógłyby być przegub wewnętrzny prawej półosi - stuki przy przejściu z napędzania do hamowania silnikiem. Względnie poduszki silnika. Jedno i drugie można sprawdzić na stacji diagnostycznej/u mechanika za małą opłatą.
Jak nic się nie znajdzie to już zostaje coś w samej skrzyni. A w tym wypadku dobrze podjechać do dobrego zakładu naprawiającego skrzynie w swojej okolicy, przedstawić sytuację, przejechać się z mwchanikiem, wstawić auto na podnośnik i powinni coś doradzić.
Jak nic się nie znajdzie to już zostaje coś w samej skrzyni. A w tym wypadku dobrze podjechać do dobrego zakładu naprawiającego skrzynie w swojej okolicy, przedstawić sytuację, przejechać się z mwchanikiem, wstawić auto na podnośnik i powinni coś doradzić.
- Baltona
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Kraków
Re: Szarpanie podczas zmiany biegów i ruszaniu
Sam drapię się w głowę z której strony podejść do tematu. Przy zmianie biegów i przy ruszaniu mam wrażenie, że któraś poduszka silnika jest za miękka, ale nic po poduszkach nie widać. Na tym forum ktoś napisał, że po wymianie tylnych tulei wahaczy przednich zniknęły przy okazji podobne objawy. Zastanawiam się czy nie zacząć od tej strony, ale w moim przypadku to dopiero na wiosnę się za to zbiorę.