--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: norbi333 » 1 gru 2016, o 20:55

To rzeczywiście wyznacznik efektywności. Spalanie na postoju. Jakie mam podać Ci plusy.Napisałem wyżej już na ten temat

-- 1 gru 2016, o 20:56 --

Sprawdzę u siebie aczkolwiek trudno będzie z dłużdszą jazdą

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 1 gru 2016, o 20:59

Przykro mi, że tego nie rozumiesz, wystarczy trochę logicznego myślenia. Mniejsze tarcie, mniejsze zużycie układu wtryskowego, efektywniejsze spalanie ON. Olej 2t zapewnia smarowanie układu wtryskowego, którego nie zapewnia ON.

Edytowane
Sprawdź, bo nie pisałbym o tym oleju, gdym nie przetestował kilku baków z nim i bez niego. Silnik pracuje można powiedzieć "aksamitnie", "miękko" jeżeli wiesz o co mi chodzi. to samo obserwuję w porównianiu oleju Castrol do Motula. Na motulu silnik pracuje ciszej.
Ostatnio zmieniony 1 gru 2016, o 21:11 przez darek0808, łącznie zmieniany 2 razy.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 1 gru 2016, o 21:07

Statoil ma paliwa premium stworzone z myślą o silnikach najnowszej generacji. To kompozycja złożona z bardzo dobrej jakości paliwa bazowego, wzbogaconego pakietem dodatków uszlachetniających, które pomagają chronić oraz utrzymywać w czystości podzespoły silnika. Zapobiegają tworzeniu się osadów, redukują tarcie, poprawiają efektywność spalania. Dodatkowo zawierają inhibitory korozji, chroniące przed nadmiernym zużyciem metalowe części układu paliwowego.

-- 1 gru 2016, o 21:10 --
norbi333 pisze:.Co w przypadku oleju silnikowego już potrafiłem zauważyć różnicę.
.
Tylko nijak to się ma do jakiś specyfików.
I czytaj dokładnie co piszę

-- 1 gru 2016, o 21:11 --

I co mam w avatarze

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 1 gru 2016, o 21:11

Niestety w przypadku treści, które wkleiłeś odnośnie paliw premium, jest to niestety głównie marketing. Tych dodatków jest tam tyle co "kot napłakał". Gdyby rzeczywiście tam były, to rzeczywiscie odczułbyś różnicę, a ja je niestety nie odczuwam w przypadku diesla. Może w przypadku PB (bo widze że jeżdzisz 2.8) jest inaczej, nie przeczę, bo nie testowałem.

Bodex

Post autor: Bodex » 1 gru 2016, o 21:49

Czytam te wasze przepychanki słowne , jeden woli z , drugi bez , inny ma przekonania .

Silnik to nie jest zbiorowiskiem wiary czy przekonań , tylko składa się z około 250 części mechanicznych pracujący na zasadach fizyki.

Każdy olej silnikowy 4T, 2T ma zadanie :
1. zapewnić smarowanie ,
2. odprowadzenie ciepła .
3. uszczelnienie systemu tłok - pierścień - cylinder .
4. Zapewnić prace popychaczy zaworów.
5. Wycisza pracę silnika.

Paliwa ON :
1. Premium są bez biokomponentów.
2.Zwykłe zawiera 7-10 % biopaliwa.

Kłócicie sie ododatki 2T :

Pompa wtryskowa przypomina silnik , są tłoki jest wał z mimośrodem , które pracują coraz większym obciążeniem .

Ja za moich czasów to ropowałem pojazdy wojskowe na służbie rok 89' takie było tłuste ON i silniki diesla po 1 mln kilometrów pracowały.

To że były silniki mniej wysilone bez turbo ale miały smarowanie przez ON i pompa pracująca pod mniejszym ciśnieniem i smarowania wytrzymywała więcej kilometrów.

Dzisiaj ON jest suche a to że względu na Euro 5 i Dpf Fap A ciśnienia kilkakrotnie większe .

Ta pompa szybko sie bedzie zużywać i spada jej wydajność w skutek braku smarowania .
Wtedy wtryskiwacze będą gorzej rozpylać co przyczynia sie do powstawania nagarów , kopcenia , spalania stukowegp , a następnie uszkodzenia koła dwumasowego na wskutek zbyt dużych sił skrętnych wału.

Dodanie oleju 2T optymalizuje pracę pompy , która to smarowana lżej pracuje, uszczelniona , podnosi sprawność - ciśnienie, a to = wtryskiwacze lepiej rozpylają ON = zmniejsza się częstotliwość wypalania Dpf , silnik ciszej pracuje i lepiej się zbiera.

Ludzie to jest dla tych co mają wykształcenie techniczne tak oczywiste jak kropka nad i .

Paliwa Premium / zwykłe :

Premium nie ma biopaliwa , a to znaczy :
1. Czyste wtryskiwacze.
2. Mniejszy nagar
3. Mniej nagaru w kolektorze
4. Mniej nagaru w EGR
5. Bardziej czysta turbina.

Olej 2T :

Jeździłem tak po 5 tyś. Na LM , Annidolu i teraz na Monzol 5c

Na 1 i 2 wypalanie jazda mieszana 350-500 km. Autostrada 750-850 km.
3. Monzol wypalanie jazda mieszana 700-800 , autostrada 1200-1300 km .

I mam wrażenie że się wydłużają te interwały.

Jestem za stosowaniem dodatków bo optymalizują proces zamiany energii termicznej w energię kinetyczną usprawniając pracę kluczowych podzespołów.

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 1 gru 2016, o 22:10

norbi333 pisze:
tomek evo pisze:Paliwa premium w większości wcale nie są specjalnie sprowadzane tylko pakiet dodatków jest do nich dodawany. Owszem dodatki w paliwach premium są i w dużej mierze są to tego samego typu dodatki co w dodatkach do paliwa
Czyli to tylko potwierdza ,że zamiast bawić się w specyfiki można spokojnie lać paliwa premium.

Niczego nie potwierdza, bo jak pisałem dodatki w paliwach nie są takie kompleksowe i ich stężenie pozostawia wiele do życzenia.
tomek evo pisze: po pierwsze stężenie tych substancji jest najczęściej wielokrotnie niższe, po drugie dodatki nie są tak kompleksowe
Tego nie wiesz ,bo żaden koncern nie podaje co i ile dodaje.
To jest akurat do sprawdzenia bo można poprosić o kartę produktu to po pierwsze (coś tam można będzie wywnioskować choć nie za dużo) a po drugie od czego są niezależne testy laboratoryjne. Jak chcesz to podeślij mi próbkę paliwa to zobaczymy co tam jest i ile tego jest.
tomek evo pisze:po trzecie i być może najważniejsze tankowanie paliw premium wychodzi drożej niż samodzielne dodawanie dodatków..
Jak to wyliczyłeś?

Różnica między zwykłym ON a ON premoium to zwykle ok. 0,20 zł/litr. Dopłacamy więc do zwykłego ON 20 groszy. To jedno. Druga sprawa, że aby zatankować paliwa premium musimy jechać na markową stację, gdzie zwykle cena zwykłego ON jest wyższa niż na stacji, która nie ma paliwa premium. Na np. Lukoil nie ma paliwa premium jak mi się zdaje a ceny są zwykle konkurencyjne tzn. zwykle niższe niż na Shellu czy Statoil. To samo paliwo co na Shellu może być na wielu innych stacjach, w tym na stacjach przy hipermarketach. Ale cena o kolejne kilka-kilkanaście groszy niższa. Tak więc w sumie aby zatankować paliwo premium dokładamy nie tylko różnicę do ceny zwykłego ON na danej stacji ale jeszcze różnicę w stosunku do tańszej stacji. Koszt zastosowania dodatku do jednego litra paliwa to w przypadku dodatku, który ja stosuję to niespełna 0,14 groszy (69 zł na 500 litrów ON). Już sama dopłata do paliwa premium jest zwykle sporo większa a biorąc pod uwagę, że możemy kupić taniej to zwykle wychodzi co najmniej 2x drożej. Przy innym dodatku,który stosowałem i droższym opakowaniu na więcej litrów dopłata może wynieść niespełna 0,10 zł. Z życia wzięte : czy ktoś może ostatnio zatankował paliwo premium za 4,07 zł bo poniedziałkowe tankowanie na sprawdzonej stacji + dodatek liczony po cenie oficjalnej mnie właśnie tyle kosztował.
tomek evo pisze: Samodzielne stosowanie dodatków ma tą zaletę, że najczęściej mamy pełniejszą informację odnoście składu, właściwości, działania i mimo, że dalej sporo jest marketingowego bełkotu to w przypadku paliw premium koloryzowanie jest na całego. .
Ale mnie nie interesuje skład ,a działanie i właściwości. Co do marketingu to raczej jest odwrotnie
To tym bardziej zainteresuj się dodatkami.

-- 1 gru 2016, o 22:15 --
Bodex pisze:Może was zainteresuje test od wschodnich Słowian ? Bo kapitaliści wszystko zrobią by sprzedać.

https://youtu.be/zwNicULSTsk

http://oldieoel.shopgate.com/item/3133333030

http://www.ceramicoil.pl/opis_produktow ... -10-p.html

Co o tym sądzicie ?

Testy na tej maszynce całkowicie niewiarygodne. Proszę obejrzeć materiał firmy Amsoil na ten temat :
https://www.youtube.com/watch?v=Ne7ayhPVVYY

Bodex

Post autor: Bodex » 1 gru 2016, o 22:36

Na moje oko ta ruską maszynka dokładniejsza .
I nie uwierzę angolom , to fałszywce

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 1 gru 2016, o 22:48

To nie angole tylko amerykany. Można im nie wierzyć ale z tym akurat to prawda. Może ta ruska na oko dokładniejsza ale zasada działania chyba ta sama. A nie o dokładność tylko zasadę tutaj chodzi.

Bodex

Post autor: Bodex » 1 gru 2016, o 23:10

Jak Amerykanie to jeszcze gożej

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 2 gru 2016, o 06:01

darek0808 pisze:Prosiłem Cię, żebyś podał plusy, i tutaj prosiłem żeby to nie był marketing ze strony producenta. Nie masz argumentów i rzeczywiście polegleś :D . Spalanie sprawdzam w tych samych warunkach po dłuższej jeździe, przed zgaszeniem silnika pod domem, bez ksenonów oraz klimy, na światlach led, spalanie skacze od 0,7 do 0,9 na paliwie bez 2T. Na paliwie z 2T okolice 0,5 do 0,7. .
Sprawdzałem u siebie i na samych ledach spalanie wynosi 0.7 L i nie skacze. Na światłach, Radiu i klimie 0.8 L również bez skoków.
Także bez dodatków na paliwie premium pracuje płynniej skoro nie ma skoków spalania i jest na poziomie Twojego z dodatkami

-- 2 gru 2016, o 06:15 --
tomek evo pisze:
norbi333 pisze:
tomek evo pisze:Paliwa premium w większości wcale nie są specjalnie sprowadzane tylko pakiet dodatków jest do nich dodawany. Owszem dodatki w paliwach premium są i w dużej mierze są to tego samego typu dodatki co w dodatkach do paliwa
Czyli to tylko potwierdza ,że zamiast bawić się w specyfiki można spokojnie lać paliwa premium.

Niczego nie potwierdza, bo jak pisałem dodatki w paliwach nie są takie kompleksowe i ich stężenie pozostawia wiele do życzenia.
tomek evo pisze: po pierwsze stężenie tych substancji jest najczęściej wielokrotnie niższe, po drugie dodatki nie są tak kompleksowe
Tego nie wiesz ,bo żaden koncern nie podaje co i ile dodaje.
To jest akurat do sprawdzenia bo można poprosić o kartę produktu to po pierwsze (coś tam można będzie wywnioskować choć nie za dużo) a po drugie od czego są niezależne testy laboratoryjne. Jak chcesz to podeślij mi próbkę paliwa to zobaczymy co tam jest i ile tego jest.
tomek evo pisze:
Różnica między zwykłym ON a ON premoium to zwykle ok. 0,20 zł/litr. Dopłacamy więc do zwykłego ON 20 groszy. To jedno. Druga sprawa, że aby zatankować paliwa premium musimy jechać na markową stację, gdzie zwykle cena zwykłego ON jest wyższa niż na stacji, która nie ma paliwa premium. Na np. Lukoil nie ma paliwa premium jak mi się zdaje a ceny są zwykle konkurencyjne tzn. zwykle niższe niż na Shellu czy Statoil. To samo paliwo co na Shellu może być na wielu innych stacjach, w tym na stacjach przy hipermarketach. Ale cena o kolejne kilka-kilkanaście groszy niższa. Tak więc w sumie aby zatankować paliwo premium dokładamy nie tylko różnicę do ceny zwykłego ON na danej stacji ale jeszcze różnicę w stosunku do tańszej stacji. Koszt zastosowania dodatku do jednego litra paliwa to w przypadku dodatku, który ja stosuję to niespełna 0,14 groszy (69 zł na 500 litrów ON). Już sama dopłata do paliwa premium jest zwykle sporo większa a biorąc pod uwagę, że możemy kupić taniej to zwykle wychodzi co najmniej 2x drożej. Przy innym dodatku,który stosowałem i droższym opakowaniu na więcej litrów dopłata może wynieść niespełna 0,10 zł. Z życia wzięte : czy ktoś może ostatnio zatankował paliwo premium za 4,07 zł bo poniedziałkowe tankowanie na sprawdzonej stacji + dodatek liczony po cenie oficjalnej mnie właśnie tyle kosztowało
Szczerze to słabe te wyliczenia. Osobiście nie muszę specjalnie jechać do markowej stacji, bo i tak tylko na takich tankuję. Druga rzecz to z Twoich wyliczeń wychodzi cena on poniżej 4 zł, a nawet takich cen nie ma przy hipermarketach.Ale biorąc pod uwagę różne wyliczenia to paliwo premium tankuję po 3.7 zł :lol:

-- 2 gru 2016, o 06:45 --

Obrazek

Bodex

Post autor: Bodex » 2 gru 2016, o 07:20

Ja tankuję po 1,22 [GRINNING FACE WITH SMILING EYES]

krajes

Post autor: krajes » 2 gru 2016, o 07:51

Jeszcze raz przywołuję kolegę norbi333, aby skończył ciągnąć ten temat. Tutaj rozmawiamy o olejach i dodatkach do CDTI a nie o tym, żeby ich nie stosować. Nikt na siłę nic lać do baku nie każe. Chcesz oszukiwać fizykę? Próbuj. Może będziesz pierwszym na świecie, któremu się udało.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 2 gru 2016, o 08:04

Sorry, ale przywoływać to możesz siebie. Po to jest forum,żeby porozmawiać i podyskutować.Nikt Ciebie nie zawsze do czytania. Poza tym nigdzie nie napisałem,żeby ich nie stosować.Proponuję poczytać dokładnie, a potem pisać.

-- 2 gru 2016, o 08:20 --

z internetu

.Rafał Kobza Liqui Moly. Wystarczy dobre paliwo.Paliwa motorowe produkowane przez renomowanych wytwórców zawierają kompletny zestaw dodatków uszlachetniających. Nie ma zatem potrzeby stosowania dodatkowych specyfików.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa

Post autor: Fede » 2 gru 2016, o 08:48

Panowie, pozwolę sobie wrócić do tematu.
Obecnie moje auto lata na Mobilu 3000 5W30, kultura pracy na zimno jest identyczna jak w 10 lat starszym konstrukcyjnie 2,2 dti w VC :) czyli taka sobie. Kolega poleca mi przejście na Millers trident professional 5W30 - warto? Będzie jakaś zauważalna różnica w pracy silnika itd.?
Druga rzecz: dostałem dodatek do oleju Xado stage 1 (tubka 27 ml). Warto dolać do oleju po wymianie, czy dać sobie spokój? Auto ma 230 kkm przebiegu, nie bierze oleju, klekocze jak każdy Ecotec.

Czytałem większość tego wątku, wiem że różne opinie o różnych produktach się pojawiały, ale dyskusja na świeżo chyba nie zaszkodzi?

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 2 gru 2016, o 08:54

Jak nie ma potrzeby to po co robią całą gamę tych dodatków. Tak tylko dla przypomnienia, wątek o dolewaniu 2T zaczął się w 2005 r w Niemczech jak na tym ich super paliwie w ich super mercedesach zaczęły wtryski i pompy siadać.

Xperia Z3

krajes

Post autor: krajes » 2 gru 2016, o 08:55

U większości nas odczuliśmy różnicę przechodząc z GM'owskiego oleju na. Motul, Millers itd. Silnik pracuje ciszej. Dodatek do oleju jeśli nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi :) Zrób sobie przed wymianą oleju płukankę z Liqui Moly jeśli nie masz w zwyczaju ich robić. Na pewno wypłuka Ci jakiś nagar i inne tego typu złogi. A jak jeszcze zalejesz jakiś olej 2T do baku po tym wszystkim to po paru km na 100% zobaczysz różnicę in plus. No i koniecznie daj znać jak wrażenia.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 2 gru 2016, o 08:57

Bo jest bardzo dużo starszych aut,bo większość tankuje zwykłe paliwa, bo firmy chcąc zarobić, bo reklama i jest popyt. I wiele innym czynników

-- 2 gru 2016, o 08:59 --

Mowa jest o dodatkach do paliwa.
A po drugie przeczytaj dokładnie moje post i tam jest wzmianka o oleju :D

-- 2 gru 2016, o 09:08 --

A dokładnie to dodatki kontra paliwa premium

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Miasto: Warszawa

Post autor: Fede » 2 gru 2016, o 09:15

Dziękuję za odpowiedź.
Nie znam się kompletnie na tych wszystkich dodatkach, olejach, w związku z czym żadnej płukanki nigdy nie robiłem, ani do oleju nic nigdy nie dodawałem. Ale skoro na pewno nie zaszkodzi, to spróbuję.

krajes

Post autor: krajes » 2 gru 2016, o 09:17

Fede pisze:Dziękuję za odpowiedź.
Nie znam się kompletnie na tych wszystkich dodatkach, olejach, w związku z czym żadnej płukanki nigdy nie robiłem, ani do oleju nic nigdy nie dodawałem. Ale skoro na pewno nie zaszkodzi, to spróbuję.
To zrób płukankę przed wymianą oleju. Kup tą większą puchę z LM i reszta jak napisałem.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 2 gru 2016, o 13:39

norbi333 pisze:
darek0808 pisze: Szczerze to słabe te wyliczenia. Osobiście nie muszę specjalnie jechać do markowej stacji, bo i tak tylko na takich tankuję. Druga rzecz to z Twoich wyliczeń wychodzi cena on poniżej 4 zł, a nawet takich cen nie ma przy hipermarketach.Ale biorąc pod uwagę różne wyliczenia to paliwo premium tankuję po 3.7 zł :lol:

No skąd Ci się wzięło to 3,70 zł? Pokażesz FV albo paragon bo ja mogę pokazać FV z ceną 3,93 zł/l + 0,14 zł/l koszt dodatku to wychodzi 4,07 zł, o których pisałem. Pokaż mi, w którym miejscu te wyliczenia są słabe albo nielogiczne. Policz różnice w cenie między ON na zwykłej taniej stacji (np. przy Makro) a ceną paliwa premium. Ja wyjdzie ci poniżej 0,14 zł albo najlepiej poniżej 0,10 zł to wtedy można mówić, ze dodawanie dodatku dedykowanego wcale nie jest tańsze. Dziś tankowałem po 4,13 + licząc 0,14 zł = 4,27 zł a na napotkanej stacji paliwo premium kosztowało 4,57 zł :D Oczywiście pewnie da się kupić premium taniej ale kupisz poniżej 4,27 zł?

-- 2 gru 2016, o 06:45 --

Obrazek
-- 2 gru 2016, o 13:44 --
Fede pisze:Panowie, pozwolę sobie wrócić do tematu.
Obecnie moje auto lata na Mobilu 3000 5W30, kultura pracy na zimno jest identyczna jak w 10 lat starszym konstrukcyjnie 2,2 dti w VC :) czyli taka sobie. Kolega poleca mi przejście na Millers trident professional 5W30 - warto? Będzie jakaś zauważalna różnica w pracy silnika itd.?
Druga rzecz: dostałem dodatek do oleju Xado stage 1 (tubka 27 ml). Warto dolać do oleju po wymianie, czy dać sobie spokój? Auto ma 230 kkm przebiegu, nie bierze oleju, klekocze jak każdy Ecotec.

Czytałem większość tego wątku, wiem że różne opinie o różnych produktach się pojawiały, ale dyskusja na świeżo chyba nie zaszkodzi?
Millers Trident o żadna rewelacja ale jest całkiem ok. Jak masz to Xado to wlej i opisz efekty. Zawsze zalecam zrobienie płukanki, jeśli nigdy lub dawno nie była robiona. Liqui Moly pro-line to bardzo dobra i skuteczna płukanka, wiec powinno dość dobrze doczyścić silnik. Stosuj się do instrukcji i będzie ok.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”