--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: norbi333 » 2 gru 2016, o 13:49

Te ten Twój specyfik jest bardzo taniej skoro tylko 14 gr /l.Na zbiornik koszt 10 zł.Także raczej o czymś to świadczy ;D. Ale i tak biorąc pod uwagę różnicę 30 gr wolę paliwo premium. Nie muszę pamiętać o dolewanie jakiś specyfików.Tankować bez zastanawiam się ile mam dolać specyfiku.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: kuba89 » 2 gru 2016, o 13:53

@tomek evo dla benzyny przy 130km przebiegu tez zrobic płukankę czy odpuścić?
Koledzy Wy i Wasze potyczki słowne ;) każdy wierzy w to co lubi :) chociaz z faktami się nie dyskutuje ;) pozdrawiam kierowców CDTI :) no i Ciebie @norbi333 kierowco V6 :p

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Fede » 2 gru 2016, o 14:06

@tomek evo
Dzięki za odpowiedź :)
Millers Trident o żadna rewelacja ale jest całkiem ok. Jak masz to Xado to wlej i opisz efekty. Zawsze zalecam zrobienie płukanki, jeśli nigdy lub dawno nie była robiona. Liqui Moly pro-line to bardzo dobra i skuteczna płukanka, wiec powinno dość dobrze doczyścić silnik. Stosuj się do instrukcji i będzie ok.
Bo i auto to żadna rewelacja :D Lanie jakichś super wyczynowych olejów po 300 zł za bańkę dla mnie nie ma sensu w zwyczajnym, nie dłubniętym (jeszcze) dwulitrowym klekocie. Chodzi mi tylko o kulturę pracy, bo na obecnym Mobilu słychać, że auto na zimno się męczy.

We wtorek jadę na wymianę oleju, zrobię płukankę tak jak radzicie i wcisnę tą tubkę xado. Na pewno podzielę się spostrzeżeniami :)

Bodex

Post autor: Bodex » 2 gru 2016, o 14:16

Ja nie wierzę tylko wiem bo widzę po testach 2T oraz znam zasady pracy sinika .

To @norbi jest jakimś wierzącym we własne przekonania i upiera się przy tym z mocą 5 latka :
Nie , bo Nie !

Chociaż dokładnie wytłumaczyłem jak działają podzespoły .

Koledzy nic nie musicie dodawać , są nawet teorie panów umocnionych w wierze ,że i oleju silnikowego nie trzeba wymieniać , że to wymysł koncernów ,tylko filtry .

Nie musicie nic dodawać i wymieniać tylko co raz silnik wymienicie i spoko

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 2 gru 2016, o 15:19

kuba89 pisze:@norbi333 kierowco V6 :p
Akurat poruszam się CDTI :D

-- 2 gru 2016, o 15:24 --
Bodex pisze:
To @norbi jest jakimś wierzącym we własne przekonania i upiera się przy tym z mocą 5 latka :
Popatrz na siebie i swoje posty zachwalające super opony wielosezonowe ,a potem oceniaj kogoś
Bodex pisze:
Chociaż dokładnie wytłumaczyłem jak działają podzespoły .
Wiem jak działają i co ma to do dyskusji nad wyższością paliwa premium lub specyfiku?
Bodex pisze:
Koledzy nic nie musicie dodawać , są nawet teorie panów umocnionych w wierze ,że i oleju silnikowego nie trzeba wymieniać , że to wymysł koncernów ,tylko filtry .

Nie musicie nic dodawać i wymieniać tylko co raz silnik wymienicie i spoko
Kłania się czytanie ze zrozumieniem.Mowa jest o tym co lepsze.Paliwo premium czy zalewanie specyfików.
A nie o wyższości jednego oleju silnikowego nad innym czy o wymianie

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: tomek evo » 2 gru 2016, o 15:24

norbi333 pisze:Te ten Twój specyfik jest bardzo taniej skoro tylko 14 gr /l.Na zbiornik koszt 10 zł.Także raczej o czymś to świadczy ;D. Ale i tak biorąc pod uwagę różnicę 30 gr wolę paliwo premium. Nie muszę pamiętać o dolewanie jakiś specyfików.Tankować bez zastanawiam się ile mam dolać specyfiku.
Czyli, że za tanio? 2T wychodzi jeszcze taniej więc idąc Twoim tokiem rozumowania to o czymś świadczy. Stosowanie tego typu dodatków ma być ekonomicznie opłacalne i w moim przypadku tak jest bo dzięki niższemu spalaniu oszczędzam dużo więcej niż 0,14 zł a pozostałe korzyści wypadają lepiej niż w przypadku paliw premium. No ale kto co woli.

Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik
Auto: ST Cdti
Kod silnika: A20DT
Miasto: LDZ

Post autor: flcn » 2 gru 2016, o 16:25

Łał!!! Ale fajna dyskusja mnie ominęła Obrazek. Ja dodam coś od siebie Obrazek Leję premium bp i Monzola Obrazek. Premium głównie dlatego, że punkty payback są x2 no i... bo nie za swoje tankuję (wmaiwam też sobie, że coś w tym marketingu też jest). Monzola leję, bo słyszę, czuję dużą poprawę pracy silnika.

Kiedyś lałem archoil 6200 do silnika i 9100 do paliwa (albo odwrotnie Obrazek). Po dodaniu dodatku do silnika wyraźnie się wyciszył, efektów dolewania archoil a do paliwa nie zaobserwowałem. Zdecydowanie moja szmata lepiej pracuje na komplecie motor life + monzol.

Ps. Pozdrawiam z mojej ulubionej poczekalni :
20161202_161532.jpg
Tylni czujnik poziomowania zenonów podziękował za współpracę. 730 pln po rabatach leci w pi..du Obrazek. Kurde, aż zazdroszczę przyszłemu nabywcy tak odszykowanego auta... Obrazek

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 2 gru 2016, o 16:29

Dla Ciebie może to jest ekonomicznie opłacalne porównując najtańsze ON z ON premium z markowej stacji.Ja nie tankuję na innych niż markowe i tam różnica jest 25 gr na litrze.Także różnica znikoma .A tankując paliwo premium mam to samo co Ty tankując ON plus specyfik.Odpada mi bawienie się dodatkowo w dolewanie buteleczek i przeliczanie ilości specyfiku na litr ,gdy zachce mi się tankować mając 1/3 zbiornika lub 2/3. A czytając post o spalaniu ze specyfikiem u kolegi,a porównując swoje to jest takie same.Ba chyba nawet lepiej u mnie ,bo spalanie jest stałe ,a nie skacze w jakimś zakresie

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 2 gru 2016, o 16:41

On premium to nie to samo co on + 2T. On premium jest bardziej suche, a 2T poprawia smarność paliwa.

Xperia Z3

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 2 gru 2016, o 16:48

Ok.Poprawia smarność.Ale to samo jest w paliwach premium.Skoro Statoil pisze,że zmniejsza tarcie to to chyba jest jednoznaczne z poprawieniem smarności

Statoil ma paliwa premium stworzone z myślą o silnikach najnowszej generacji. To kompozycja złożona z bardzo dobrej jakości paliwa bazowego, wzbogaconego pakietem dodatków uszlachetniających, które pomagają chronić oraz utrzymywać w czystości podzespoły silnika. Zapobiegają tworzeniu się osadów, redukują tarcie, poprawiają efektywność spalania. Dodatkowo zawierają inhibitory korozji, chroniące przed nadmiernym zużyciem metalowe części układu paliwowego.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2016, o 10:55 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kolor czerwony zarezerwowany jest dla administracji

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Miasto:

Post autor: tomek evo » 2 gru 2016, o 17:18

Większość paliw premium nie tylko nie poprawia smarowania a wręcz je pogarsza ze względu na dodatki czyszczące, które czyszcząc "wysuszają" wtryskiwacze. Lejąc paliwa premium nie ma się tego samego co w przypadku dodatku, bo po pierwsze paliwa premium nie mają tak kompleksowego składu a po drugie stężenie jest zwykle wielokrotnie niższe. Pytanie o zmniejszenie tarcia (tarcia czego?) to już do Statoila bo szczerze nie wiem co mieli na myśli. I trzeba zwracać uwagę na 1 rzecz (dotyczy to wszystkich reklam i produktów wogóle). Jak piszą, ze porania tarcie o 25% to w stosunku do czego, bo jak znam życie to w stosunku do paliwa, które tylko spełnia dolną granicę normy. Trzeba znać punkt odniesienia bo w reklamie można zmanipulować bardzo wiele. W wolnej chwili postaram się naskrobać coś więcej na temat paliw premium.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 2 gru 2016, o 17:29

Zmanipulować można wszystko.Tak samo i specyfiki.Na nich również pisze dokładnie to samo co i Statoil mówi
Opis dodatku:
AR9100 dodany do oleju za pomocą estrów bezpiecznie i skutecznie usuwa wszelkie depozyty umożliwiając nanoboranom tworzenie silnych wiązań chelatowych. Estry dodatkowo potęgują osiągi środków smarnych. Tarcie zostaje zredukowane nawet o 60-80% a zużycie obniżone nawet o 90%. AR9100 zdecydowanie przewyższa wszelkie najsurowsze wymogi stawiane dzisiejszym systemom smarowania. Wyjątkowe osiągnięcia AR9100 w zakresie redukcji tarcia przynoszą wymierne korzyści w postaci wysoce oczekiwanych oszczędności na kosztach energii i paliw. AR9100 obniża ilość energii potrzebną do działania urządzeń.
W stosunku do czego?

-- 2 gru 2016, o 17:34 --

http://regeneracja.wtryskiwaczy.pl/blog/25.html

-- 2 gru 2016, o 17:35 --

Ze strony millers

Nasze dodatki Diesel Power ECOMAX, zawierają optymalną liczbę środków czyszczących (detergentów), ale – co istotne – ich działanie nie polega wyłącznie na czyszczeniu układu paliwowego. Ważną cechą jest poprawienie właściwości smarnych ON, oraz zdecydowanie większa liczba cetanowa paliwa. Nowa butelka ze specjalną szyjką sprawia,
Poprawia właściwości smarne ON ,ale o ile ?
Ostatnio zmieniony 4 gru 2016, o 10:55 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kolor czerwony jest zarezerwowany dla administracji

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 2 gru 2016, o 17:51

norbi333 pisze:
darek0808 pisze:Prosiłem Cię, żebyś podał plusy, i tutaj prosiłem żeby to nie był marketing ze strony producenta. Nie masz argumentów i rzeczywiście polegleś :D . Spalanie sprawdzam w tych samych warunkach po dłuższej jeździe, przed zgaszeniem silnika pod domem, bez ksenonów oraz klimy, na światlach led, spalanie skacze od 0,7 do 0,9 na paliwie bez 2T. Na paliwie z 2T okolice 0,5 do 0,7. .
Sprawdzałem u siebie i na samych ledach spalanie wynosi 0.7 L i nie skacze. Na światłach, Radiu i klimie 0.8 L również bez skoków.
Także bez dodatków na paliwie premium pracuje płynniej skoro nie ma skoków spalania i jest na poziomie Twojego z dodatkami
Porównujesz benzynę do diesla? Ja mam diesla a Ty? Jeżeli masz benzynę, to porównanie jest bez sensu.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 2 gru 2016, o 18:31

Tylko to paliwo premium z Statoil to nic innego jak lotos dynamic. Jak dobrze poszukać na niemieckim forum to robili testy i jest to suche paliwo. W przypadku paliw, tankuje tylko zimą dynamika to nawet można by zwiększyć dawkę 2T lekko.

Xperia Z3

Bodex

Post autor: Bodex » 2 gru 2016, o 21:17

Tankuję w kraju Verva + Monzoll.
N delegacji Aral Ultimate + Monzoll.

A dzisiaj na zimę to jeszcze zakupiłem , żeby łatwiej się ropka zapalała .

Obrazek

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 2 gru 2016, o 21:49

darek0808 pisze: Porównujesz benzynę do diesla? Ja mam diesla a Ty? Jeżeli masz benzynę, to porównanie jest bez sensu.
Nie załamuj mnie.Skoro piszemy w temacie On to logiczne, że porównuję On,a nie Pb

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 2 gru 2016, o 22:02

To zalej 2t i wtedy porównaj w Twoim silniku. Wszyscy, którzy zastosowali zauważyli różnicę. Jeżeli nie dodawałeś do paliwa 2t, to po co wypowiadasz się tej kwestii.

Bodex

Post autor: Bodex » 2 gru 2016, o 23:16

@Norbi To tak jakby ślepy mówił o słońcu

#Flcn , jakoś nie mogę ci zazdrościć , wybacz

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

Awatar użytkownika
flcn
Użytkownik
Auto: ST Cdti
Kod silnika: A20DT
Miasto: LDZ

Post autor: flcn » 3 gru 2016, o 07:54

No ja sam sobie nie zazdroszczę. Wprost przeciwnie. Natomiast może się zdarzyć, że będzie czego zazdrościć kolejnemu nabywcy, bo wsiądzie i będzie latał bez problemów... bo wszystko ja mu zrobiłem...

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 3 gru 2016, o 08:42

Bodex pisze:@Norbi To tak jakby ślepy mówił o słońcu
Pisałem wcześniej już.Poczytaj swoje posty o oponach ,a potem pisz kto jest ślepy

-- 3 gru 2016, o 08:44 --
darek0808 pisze:To zalej 2t i wtedy porównaj w Twoim silniku. Wszyscy, którzy zastosowali zauważyli różnicę. Jeżeli nie dodawałeś do paliwa 2t, to po co wypowiadasz się tej kwestii.
Ale po co mam zalewać skoro mam porównanie z Twoim silnikiem i u mnie wygląda to lepiej na paliwie premium bez dodatków.
I w drugą stronę.Skoro nie jeździsz na paliwach premium to po co wypowiadasz się w tej kwestii? :)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”