Ja sie nie che powtarzać ale polecam spróbować dobrych dedykowanych dodatków do ON jak np. Archoil AR6900d-max. Przy regularnym stosowaniu jakoś problemy z dpf-em nie występują. Wiem, ze monzol jest podobno dobry ale może spróbujesz Archoila? Ile wychodzi Ci dodanie mozolna na bak? Reklama reklamą ale po co narzekać na dpf-a i jednocześnie oburzać się na stosowanie dodatków. Po coś te dodatki są i wbrew pozorom nie tylko po to aby wyciągnąć kasę.Bodex pisze:Fajne opracowania , ale i ja dodam isuenkę na tym torcie.
Żeby ten dobry olej był jak najdłużej dobry , należy pamiętać , żeby wydłużyć maksymalnie interwały procesu wypalania DPF , a dioda pomaga idealnie oraz Monzol 5C , wtedy w oleju mamy znacznie mniej ON.
Oblicza się , że " zbyt częste miejskie przerywanie wypalania" mogą doprowadzić do osiągnięcia do 2 litrów ON w cudownym oleju .
Żeby obniżyć ten interwał wypalania , również tankowanie ON bez biokomponentów obiży jakość sadzy w spalinach.
Czyli reasumując :
1. Dobry olej w/w.
2. ON PREMIUM - Verva, Lotos Dynamic , Statoil, BP ULTIMATE.
3.Monzol 5C lub podobny.
4. Dioda wypalania.
I cieszymy się pięknie pracującym "sercem".
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Generalnie te, które wymieniłem wcześniej tzn. Penrite, Millers, Meguin, Liqui Moly, Neste.darek0808 pisze:Tomek, to jaki olej wg Ciebie nie jest w grupie ryzyka oraz jest dobry jakościowo?
Wyjątkiem w tej grupie to Liqui Moly, na którego podróbkę też można trafić ale na szczęście wyjątkowo rzadko i znacznie łatwiej jest zweryfikować oryginalność produktu. O podróbkach Meguina, Millersa, Penrite czy Neste nie słyszałem. Generalnie to najlepiej jest kupować od firmy, która jest autoryzowanym dystrybutorem lub sprzedawcą danej marki i jest możliwość weryfikacji tego faktu u przedstawiciela danej marki. Ja przykładowo chętnie udzielam informacji i jestem w stanie pokierować do odpowiednich osób. Nie ma co też za bardzo popadać w paranoje ale odrobina ostrożności jest mocno wskazana. Oleje z mojej listy jak pisałem mają konkretny zakład produkcyjny i karta techniczna jest przypisana do konkretnego produktu, który sprzedaje a nie do jakiegoś przykładowego oleju badanego w warunkach laboratoryjnych, a który na półce w sklepie nie występuje.
-- 6 gru 2016, o 23:00 --
No dobra ale przelicz to proszę na złotówkik.olix pisze:Monzol 100ml na 20l ON.
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
ok 150zł 5l Monzola; czyli na 1000litrów.
Krzysztof
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
No to wychodzi 0,15 zł/l czyli nawet drożej niż Archoil AR6900 D-max. Jak byś chciał sobie porównać to daj znać.
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
Masz jakąś extra ofertę dla klubowiczów? 
Krzysztof
-
Bodex
Jest jeszcze alternatywa oleju 2T :
http://www.kolegaberlin.pl/product-pol- ... oduct=2101
Liqui Moly Speed Diesel Zusatz 1L
- plus że jest bardzo żadkie jak paliwo ,co zimą nie obciąża pompy gęstym olejem przy starcie.
0,25 ml na 10L paliwa czyli 100ml na 40 L
Czyli 5,49 na 40 L
0,13725 zł na litr .
We. Koszty wysyłki , ale. To można z olejami ,filtrami , i inna chemią.
Dodam , że Kolegaberlin wysyła oleje z niemiec z kartą niemiecką.
http://www.kolegaberlin.pl/product-pol- ... oduct=2101
Liqui Moly Speed Diesel Zusatz 1L
- plus że jest bardzo żadkie jak paliwo ,co zimą nie obciąża pompy gęstym olejem przy starcie.
0,25 ml na 10L paliwa czyli 100ml na 40 L
Czyli 5,49 na 40 L
0,13725 zł na litr .
We. Koszty wysyłki , ale. To można z olejami ,filtrami , i inna chemią.
Dodam , że Kolegaberlin wysyła oleje z niemiec z kartą niemiecką.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Znam ten produkt i tez mam go w ofercie od czsu do czasu ale wyżej oceniam po prostu Archoila AR6900 D-max. Ma bogatszy skład i mocniejsze działanie. Słyszałem, ze Kolegaberlin już nie wysyła olejów z Niemiec ale ze Szczecina. W przypadku większości olejów te na rynek niemiecki i te na rynek polski niczym się nie różnią bo to te same oleje. Inaczej jest w przypadku Mobila, Castrola, Elfa czy Totala ale np. Shell, Fuchs, Liqui Moly czy Meguin sa identyczne. Archoil AR6900 D-max w opakowaniu 500 ml kosztuje teraz 69,00 zł i wystarcza to na 500 l paliwa. Koszt wychodzi więc 0,138 zł ale można dostać jeszcze rabat i wtedy wychodzi równe 0,13 zł.
Jak znajdę chwilkę to postaram się napisać więcej na temat składu obu preparatów. Sam kiedyś też stosowałem olej 2T i byłem zadowolony z pracy silnika i zaobserwowałem też minimalny spadek spalania. Po przejściu na AR6200 w innym aucie spadek spalania był już bardzo wyraźny i raczej nie można mówić tu o przypadku, bo liczę średnie z dużych przebiegów i spadek był co najmniej 5%. Po przejściu na AR6900 d-max spalanie to samo co na ar6200 ale dynamika subiektywnie ciut lepsza. Za to kultura pracy silnika nieco gorsza może być na ar6900 ze względu na duża zawartość cetan boostera, który powoduje, ze silnik ciut inaczej pracuje (usłyszą to ci co maja wyczulone ucho). Nie pisze tego tylko po to aby zrobić reklamę sobie i produktowi ale, żeby uświadomić, że są niedrogie alternatywy dla olejów 2t i stosowania paliw premium, które pomimo swoich niewątpliwych zalet są po pierwsze droższe, po drugie mniej skuteczne i mniej kompleksowo działające a po trzecie miewają też swoje wady, o których większość nie wie i z reklamy w tv się nie dowie. 3 (słownie trzech) moich znajomych się o tym, że paliwa premium są zbyt suche dowiedziało jak oddawali wtryski do regeneracji, przy czy w 1 przypadku skończyło się FV na 6000 zł (piezo wtryski w 3.0 tdi). Nie twierdzę, że to wina za suchego paliwa premium (tak twierdzą "regenaratorzy") ale swój udział w przyspieszonym zużyciu wtryskiwaczy miały na pewno bo nauki się po prostu nie oszuka, a to że suche paliwo powoduje przyspieszone zużycie elementów układu paliwowego to fakt udowodniony naukowo i nie ma co z tym polemizować. Po coś tysiące ludzi (teraz to już setki tysięcy) zaczęły stosować ten olej 2T, który paradoksalnie nie jest do tego dedykowany. Z olejem 2T jest jednak ten problem, że trzeba wiedzieć który stosować ( i jaką dawkę) a poza pozytywnymi stronami ma (czy może mięć w dłuższej perspektywie) również negatywny wpływ na układ wtryskowy. Przy dobrym 2T plusy zazwyczaj górują nad minusami i gdyby nie było dedykowanych dodatków to pewnie też bym dalej stosował 2T.
-- 7 gru 2016, o 11:06 --

Jak znajdę chwilkę to postaram się napisać więcej na temat składu obu preparatów. Sam kiedyś też stosowałem olej 2T i byłem zadowolony z pracy silnika i zaobserwowałem też minimalny spadek spalania. Po przejściu na AR6200 w innym aucie spadek spalania był już bardzo wyraźny i raczej nie można mówić tu o przypadku, bo liczę średnie z dużych przebiegów i spadek był co najmniej 5%. Po przejściu na AR6900 d-max spalanie to samo co na ar6200 ale dynamika subiektywnie ciut lepsza. Za to kultura pracy silnika nieco gorsza może być na ar6900 ze względu na duża zawartość cetan boostera, który powoduje, ze silnik ciut inaczej pracuje (usłyszą to ci co maja wyczulone ucho). Nie pisze tego tylko po to aby zrobić reklamę sobie i produktowi ale, żeby uświadomić, że są niedrogie alternatywy dla olejów 2t i stosowania paliw premium, które pomimo swoich niewątpliwych zalet są po pierwsze droższe, po drugie mniej skuteczne i mniej kompleksowo działające a po trzecie miewają też swoje wady, o których większość nie wie i z reklamy w tv się nie dowie. 3 (słownie trzech) moich znajomych się o tym, że paliwa premium są zbyt suche dowiedziało jak oddawali wtryski do regeneracji, przy czy w 1 przypadku skończyło się FV na 6000 zł (piezo wtryski w 3.0 tdi). Nie twierdzę, że to wina za suchego paliwa premium (tak twierdzą "regenaratorzy") ale swój udział w przyspieszonym zużyciu wtryskiwaczy miały na pewno bo nauki się po prostu nie oszuka, a to że suche paliwo powoduje przyspieszone zużycie elementów układu paliwowego to fakt udowodniony naukowo i nie ma co z tym polemizować. Po coś tysiące ludzi (teraz to już setki tysięcy) zaczęły stosować ten olej 2T, który paradoksalnie nie jest do tego dedykowany. Z olejem 2T jest jednak ten problem, że trzeba wiedzieć który stosować ( i jaką dawkę) a poza pozytywnymi stronami ma (czy może mięć w dłuższej perspektywie) również negatywny wpływ na układ wtryskowy. Przy dobrym 2T plusy zazwyczaj górują nad minusami i gdyby nie było dedykowanych dodatków to pewnie też bym dalej stosował 2T.
-- 7 gru 2016, o 11:06 --
coś się wykombinujek.olix pisze:Masz jakąś extra ofertę dla klubowiczów?
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
To było już wiadomo od jakiegoś czasu, bo kolega się do tego sam przyznał w jednym z pierwszych postów. Jednak z racji tego, że wiele osób korzysta z tego typu dodatków to jeśli zaoferowany zostanie rabat to kilka osób może na tym skorzystać, a przynajmniej przetestować i porównać różne dodatki ze sobą. Póki co na tym forum można głównie poczytać o paliwach premium, Addinolu, Monzolu, Liqui Moly. O Archoilu jeszcze nie. Może akurat będzie dobrą alternatywą dla osób stosujących dodatki.
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
Ja jakoś sceptycznie podchodzę do dodatków do napędu. Jeszcze jakby to było 5-10% a tego archoil się dodaje 1% . Czyli wychodzi że 1ml na każdym litr ma zbawcze działanie na układ wtryskowy. Monzol wychwalany na wielu forach. Niby tak szeroko stosowany w Niemczech a kupić go w De to nie jest takie łatwe.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
W marketach na pólkach nie stoi. Do Polski dochodzi w ciągu tygodnia albo szybciej.
http://www.ctr-motorsportshop.de/Monzol ... 3701ffab8/
http://www.ctr-motorsportshop.de/Monzol ... 3701ffab8/
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Napisałem na początku bo nie chce aby było niedomówień ale fakt, że kolega, z którym dyskutuje intensywnie się nie zorientował świadczy tylko o tym, że nie jest to nachalna reklama produktów z linkowaniem do strony sklepu tylko raczej merytoryczna dyskusja (sam nie cierpię nachalnej reklamy). Zresztą polecam również produkty, których nie mam w ofercie a nie mam ich dlatego, że nie od razu Rzym zbudowano a poza tym trudno mieć wszystko. Mi się też jakiś czas temu oczy otworzyły na parę spraw i zajmując się tym na co dzień jestem w stanie zweryfikować w dużo większym stopniu czy dany produkt jest faktycznie wartościowy. Wciskać kit to można ludziom na krótka metę (albo na okrągło jak się ma taki budżet marketingowy jak Castrol albo Telewizję jak nasz Rząd) bo co mądrzejszy się szybko zorientuje a jak ktoś zagląda na fora to prędzej czy później potrafi wyciągnąć odpowiednie wnioski.
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
To że w marketach nie ma to zauważyłem. Że zamówić można też wiem. Sądziłem że jest bardziej rozpowszechnione.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
To kwestia psychologii.michalm83 pisze:Ja jakoś sceptycznie podchodzę do dodatków do napędu. Jeszcze jakby to było 5-10% a tego archoil się dodaje 1% . Czyli wychodzi że 1ml na każdym litr ma zbawcze działanie na układ wtryskowy. Monzol wychwalany na wielu forach. Niby tak szeroko stosowany w Niemczech a kupić go w De to nie jest takie łatwe.
-
Bodex
" kokegaberlin wysyła ze szczecina "
- tego nie wiedziałem , ale mogę po drodze do niego wstąpić.
" paliwo Premium jest bardziej suche "
A zwykle to nie ? Musi być suche , bo nie może mieć dodatków szkodzących DPF.
Jedynie dodatek z bagna (bio) zagęszcza , ale nadal nie smaruje bo musi spełniać normę E5 .
Wczoraj wracałem A4 i zatankowałem czytego Lotos Dynamics 40 L tak żeby wypłukać pompę i listwę .
Nawet się zbierał tak jak na Aral ULTIMATE.
A w De to większość jak widzę tankuje ON bio do tych Mietków.
Natomiast we Włoszech trudno jest na stacjach trafić na paliwo Premium.
Szwagietka ma Esso na franczyzę z 6 cioma dystrybutorami i w ogule na ON Premium.
Wiec może to przerost formy nad treścią.
- tego nie wiedziałem , ale mogę po drodze do niego wstąpić.
" paliwo Premium jest bardziej suche "
A zwykle to nie ? Musi być suche , bo nie może mieć dodatków szkodzących DPF.
Jedynie dodatek z bagna (bio) zagęszcza , ale nadal nie smaruje bo musi spełniać normę E5 .
Wczoraj wracałem A4 i zatankowałem czytego Lotos Dynamics 40 L tak żeby wypłukać pompę i listwę .
Nawet się zbierał tak jak na Aral ULTIMATE.
A w De to większość jak widzę tankuje ON bio do tych Mietków.
Natomiast we Włoszech trudno jest na stacjach trafić na paliwo Premium.
Szwagietka ma Esso na franczyzę z 6 cioma dystrybutorami i w ogule na ON Premium.
Wiec może to przerost formy nad treścią.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Zwykłe też jest za suche ale premium zwykle jest jeszcze bardziej ze względu na dodatki czyszczące, które wysuszają wtryskiwacze. Z tego powodu powinno się stosować coś co poprawia smarowanie i dobre dodatki do paliwa mają w sobie takie składniki.
Z tym Kolegaberlin to słyszałem od ludzi z centrali Liqui Moly Polska.
Z tym Kolegaberlin to słyszałem od ludzi z centrali Liqui Moly Polska.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Zarówno benzyna, jak i olej napędowy premium zawierają m.in. mniej siarki, dzięki czemu są bardziej ekologiczne. Dodatkowo, przez zastosowanie w tych paliwach środków smarnych, wewnętrzne elementy silnika mniej się zużywają. Dzięki użyciu substancji uszlachetniających, spalanie ulepszonych paliw przebiega w czystszy sposób, co wpływa na żywotność silnika.
http://www.motofakty.pl/artykul/paliwa- ... kowac.html
Większa zawartość komponentów odpowiadających za smarowanie może przedłużać żywotność silnika. Wielu kierowców może przekonywać też argument „ekologiczny” związany m.in. z niższym zasiarczeniem – mówi Jakub Bogucki, analityk rynku paliw z e-petrol.pl.
http://www.flota.com.pl/we_flocie/32/ni ... emium.html
mówi Paweł Grzywaczewski, sieć MOYA, członek zarządu Anwim SA. Jego zdaniem dość często ulepszane są też parametry smarno-myjące odpowiadające za utrzymanie silnika w czystości.
Verva ON to produkt szczególne zalecany do samochodów osobowych, wyposażonych w nowoczesne silniki Diesla z systemem typu "common rail". Podwyższona liczba cetanowa oleju VERVA ON (55 wobec standardowego 51) poprawia właściwości eksploatacyjne pojazdu. Zwiększa dynamikę pracy silnika ułatwia rozruch i obniża temperaturę pracy silnika. Zastosowane specjalne dodatki smarne zmniejszają zużycie paliwa i przyczyniają się do wydłużenia okresu bezawaryjnej eksploatacji pomp w układzie wtryskowym. VERVA ON wpływa korzystnie na żywotność silnika, zwiększając mechaniczną trwałość jego elementów (cylindrów, tłoków, pierścieni i zaworów).
http://www.orlen.pl/PL/DlaBiznesu/Paliw ... emium.aspx
Ale wiecie lepiej czy paliwa premium są suche czy nie

http://www.motofakty.pl/artykul/paliwa- ... kowac.html
Większa zawartość komponentów odpowiadających za smarowanie może przedłużać żywotność silnika. Wielu kierowców może przekonywać też argument „ekologiczny” związany m.in. z niższym zasiarczeniem – mówi Jakub Bogucki, analityk rynku paliw z e-petrol.pl.
http://www.flota.com.pl/we_flocie/32/ni ... emium.html
mówi Paweł Grzywaczewski, sieć MOYA, członek zarządu Anwim SA. Jego zdaniem dość często ulepszane są też parametry smarno-myjące odpowiadające za utrzymanie silnika w czystości.
Verva ON to produkt szczególne zalecany do samochodów osobowych, wyposażonych w nowoczesne silniki Diesla z systemem typu "common rail". Podwyższona liczba cetanowa oleju VERVA ON (55 wobec standardowego 51) poprawia właściwości eksploatacyjne pojazdu. Zwiększa dynamikę pracy silnika ułatwia rozruch i obniża temperaturę pracy silnika. Zastosowane specjalne dodatki smarne zmniejszają zużycie paliwa i przyczyniają się do wydłużenia okresu bezawaryjnej eksploatacji pomp w układzie wtryskowym. VERVA ON wpływa korzystnie na żywotność silnika, zwiększając mechaniczną trwałość jego elementów (cylindrów, tłoków, pierścieni i zaworów).
http://www.orlen.pl/PL/DlaBiznesu/Paliw ... emium.aspx
Ale wiecie lepiej czy paliwa premium są suche czy nie
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Niestety ale podawane informacje są nie do końca przekonujące i często jest to prawda połowiczna. Owszem, niektórzy podają, że dodawane są substancje smarne ale już ile tego się nie dowiesz, no chyba że dasz próbkę do specjalistycznego laboratorium i umiesz zinterpretować wyniki. Nie chce przesadzać ale może to wyglądać tak : dajmy kilka kropel na cysterne, będzie można zgodnie z prawdą napisać, ze nasze paliwo zawiera środki smarne poprawiające żywotność silnika i bla bla bla. Jak sie doda x środka czyszczącego to trzeba to zrównoważyć odpowiednią dawką środka smarującego. Jeśli jest go za mało to paliwo mimo dodania środka smarnego może być bardziej suche.
Z zacytowanych informacji jest tylko 1 konkretna tzn. że VERVA ON ma podwyższoną liczbę cetanową z 51 na 55.
Innych konkretów brak. Jak by paliwa premium były takie cacy to by ludzie masowo nie lali 2T do paliwa. Swoją drogą producenci/sprzedawcy paliw sami tymi stwierdzeniami niejako przyznają, ze standardowy ON jest za mało/niewystarczająco smarny i można go poprawić z korzyścią dla silnika.
Powtarzam jeszcze raz - stężenie różnych substancji smarujących/czyszczących/podnoszących efektywność spalania w paliwach premium jest dużo niższe niż w przypadku stosowania dobrych dedykowanych dodatków.
Z zacytowanych informacji jest tylko 1 konkretna tzn. że VERVA ON ma podwyższoną liczbę cetanową z 51 na 55.
Innych konkretów brak. Jak by paliwa premium były takie cacy to by ludzie masowo nie lali 2T do paliwa. Swoją drogą producenci/sprzedawcy paliw sami tymi stwierdzeniami niejako przyznają, ze standardowy ON jest za mało/niewystarczająco smarny i można go poprawić z korzyścią dla silnika.
Powtarzam jeszcze raz - stężenie różnych substancji smarujących/czyszczących/podnoszących efektywność spalania w paliwach premium jest dużo niższe niż w przypadku stosowania dobrych dedykowanych dodatków.