--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlapy w kolektorze ssącym
-
Gizd
Re: Klapy w kolektorze ssącym
Jak będziesz w Bawari to koniecznie daj znać. Zrobimy jakiś wyścig Insigniami po Regensburgu. 
-
Bodex
Haha, raz goniłem z Igloschtadt do Müncheim za A7 245 licznik pokazał , ale tylko raz , może wiatr w plecy był 
Zobaczymy gdzie mnie wyślą.
Jeszcze mi się kroi praca przy trybinach gazowych w Siemensie ale w Goerlitz.
Dam znać , spocik mały zrobimy .
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Zobaczymy gdzie mnie wyślą.
Jeszcze mi się kroi praca przy trybinach gazowych w Siemensie ale w Goerlitz.
Dam znać , spocik mały zrobimy .
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
Panowie; a nie jest to czasem temat o klapach w kolektorze ? 
Krzysztof
-
Gizd
Jest, ale już zostało wszystko powiedziane.
Krótko- nie kupuj Diesla do jeżdżenia po mieście. W trasach problemu klap i wielu innych nie będzie. Wycinania, zaślepiania to najkrótsza droga do następnych problemow. A jedynym wyjściem jest sprzedanie Diesla jeśli jeździsz po mieście.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Uwielbiam takie teorie, że jeśli coś wytniesz lub zaślepisz to będziesz miał kolejne problemy. Jakoś ludzie, których znam mają co nieco powycinane i po nieco pozaślepywane w autach, robią te tysiące kilometrów z głową i jakoś nic się nie dzieje. Mam na myśli "modyfikacje" przeprowadzone w profi warsztacie, a nie u Pana Zdzisia w stodole.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
Bodex
@ alex w DE szczególnie łapią na PL blachach i sprawdzają pdf.
5000€ za jego brak !
Nowy tylko 1000€ .
Ale EGR i tuning chip zrobię .
5000€ za jego brak !
Nowy tylko 1000€ .
Ale EGR i tuning chip zrobię .
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Ale nie piszemy teraz o problemach prawnych, które de facto występują tylko za wschodnią granicą, a o problemach tylko i wyłącznie mechanicznych/elektrycznych.
A co do "łapania i sprawdzania", ktoś już odczuł to na własnej skórze, albo ma jakiegoś znajomego, któremu taka sytuacja się przytrafiła ?
A co do "łapania i sprawdzania", ktoś już odczuł to na własnej skórze, albo ma jakiegoś znajomego, któremu taka sytuacja się przytrafiła ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Znam przypadki, że już płakali po powrocie z D. Tylko przeważnie było to wycięcie i wgranie jakiegoś gotowego softu bez pomiarów na hamowni.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
Gizd
Mam kolegę w PL, który ma warsztat i od 20 lat co dzień przez jego ręce przechodzi co najmniej kilkanaście aut i to jest również jego opinia, ze wycinanie to bezsens. Ostatnio stala tam Insignia 2012 do wymiany dwumasy, która ma przeszło 300 tys. i wymienia ja pierwszy raz a poza tym z autem nie było żadnych problemow z DPF, klapami itd. bo gość robi trasy. Ja miałem w ciągu ostatnich kilkunastu lat kilka aut z DPF i spółka, każdym zrobiłem 100-150 tys i nigdy żadnych problemow z omawianymi, czyli nauka jest prosta. Na miasto Diesel to głupota. Nie tylko ze względu na klapy czy DPF ale i samo niedogrzewanie czyli szybsze zużycie a i dwumasa zrobi 100 tys. zamiast 300 itd. na pewno sie diesel w mieście nie opłaca, mimo tańszego spalania, a wycinania i zaślepiania tylko pogarszają bilans opłacalności, bo to następne dodatkowe niemałe koszty.
Ja znam przypadek mądrali z polski, który przykleił sobie zielona naklejkę EURO 4 a nie miał DPF. Teraz już nie jeździ do DE, bo nie stać go na zapłacenie mandatu, kosztów holowania, postoju na parkingu, wiec i auto zostało w DE.
Poza tym to raczej kwestia czasu aż w PL zacznie sie nagonka na te przeróbki jak i również na jeżdżenie z oponami czy felgami nie homologowanymi do danego auta. Niech tylko rządzący wyniuchają, ze to źródło milionowych dochodów z mandatów i ponownego zakładania DPF.
Ja znam przypadek mądrali z polski, który przykleił sobie zielona naklejkę EURO 4 a nie miał DPF. Teraz już nie jeździ do DE, bo nie stać go na zapłacenie mandatu, kosztów holowania, postoju na parkingu, wiec i auto zostało w DE.
Poza tym to raczej kwestia czasu aż w PL zacznie sie nagonka na te przeróbki jak i również na jeżdżenie z oponami czy felgami nie homologowanymi do danego auta. Niech tylko rządzący wyniuchają, ze to źródło milionowych dochodów z mandatów i ponownego zakładania DPF.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Już się coraz głośniej mówi o kontrolach odnośnie obecności dpf. Sam widziałem kilka miesięcy temu felieton na ten temat w wiadomościach. W insigni mam dpf ale ona ma mały przebieg. Miałem za to craftera 450 tys km. Z dpf zero problemów. Nawet nigdy wypalany serwisowo nie był. Diesel w mieście ma ciężko zależy jeszcze jak i ile kto po tym mieście jeździ. A już bardzo ciężko ma dpf jak ktoś zrobił program jak wyżej, gdzie silnik emituje więcej sadzy jak powinien. I szczerze powiem powinni się za to wziąć. Ja rozumiem tuning ale niech to będzie fachowo. A nie potem idziesz ulicą a jak ci przejedzie taki wynalazek jak się sztachniesz to aż w gardle drapie.
- Silv3r
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Wałbrzych
- Otrzymał piwo: 1 raz
Czy nie wystarczy po prostu fizycznie zdemontować klap bez ruszania reszty (oski do których przymocowano klapki i program)?
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Wystarczy, narazie żadnych problemów nie mam, w sumie to nawet żadnej różnicy nie odczułem.
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Można tak zrobić. O pogorszeniu dynamiki oczywiście minimalnym na niższych obrotach i częstszym wypalaniu dpf mówią nawet specjaliści zajmujący się naprawą kolektorów i ich wymianą na takie bez klap z wyprogramowaniem elektroniki.
-
kjk12
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 7 razy
usunięcie klapek kolektora ssącego
Witam
Czy ktoś z was orientuje się czy można osunąć klapki z kolektora ssącego czy po tym zabiegu coś się dzieje ?
czy trzeba jakieś dodatkowe modyfikacje zrobić ?
a może można zamontować jakiś inny kolektor z innego auta ?
z góry dzięki za pomoc
Czy ktoś z was orientuje się czy można osunąć klapki z kolektora ssącego czy po tym zabiegu coś się dzieje ?
czy trzeba jakieś dodatkowe modyfikacje zrobić ?
a może można zamontować jakiś inny kolektor z innego auta ?
z góry dzięki za pomoc
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
-
Arcziinsignia
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
Witam,
W mojej Insigni na razie DPF EGR i klapy w kolektorze funkcjonują prawidłowo, znalazłem na allegro zaślepkę zaworu EGR z otworem, której jak zarzeka się producent zastosowanie nie powoduje wyświetlanie się błędu.
Można by faktycznie trochę oszczędzić cały układ recylkulacji spalin ,w szczególności kolektor ssący (feralne klapy)
W mojej Insigni na razie DPF EGR i klapy w kolektorze funkcjonują prawidłowo, znalazłem na allegro zaślepkę zaworu EGR z otworem, której jak zarzeka się producent zastosowanie nie powoduje wyświetlanie się błędu.
Można by faktycznie trochę oszczędzić cały układ recylkulacji spalin ,w szczególności kolektor ssący (feralne klapy)
Ostatnio zmieniony 5 sty 2017, o 15:25 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
W ilu tematach zamierzasz jeszcze dać tę rewelacyjną informację?
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?p=88691#p88691
Jak doczytasz forum, to się dowiesz, że taka zaślepka z dziurką nic nie daje.
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?p=88691#p88691
Jak doczytasz forum, to się dowiesz, że taka zaślepka z dziurką nic nie daje.
-
Arcziinsignia
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
No sorki za moja niefrasobliwość, jednoznacznie nie było wyjaśnione , ale za podpowiedź dziękuję.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2017, o 15:26 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Było! Sam to kilkukrotnie pisałem. Proszę czytaj tematy, użyj opcji szukaj, zanim coś napiszesz. Następnym razem będzie "nagroda".
-
robert j
- Forumowicz
- Miasto:
Dzisiaj wyciągałem swój kolektor,nie jest to przyjemna robota,mnóstwo pierdół do rozkręcenia i kostek do wypięcia.O dziwo przy przebiegu 212tyś klapki na swoim miejscu całe,solidnie trzymające się na ośkach.Potwierdzam kolektor z Fiata Doblo 2.0 który jest fabrycznie bez klap pasuje plug&play.Taki też wstawiłem co by mi się urwane klapki po nocach już nie śniły.
Jak ktoś ma pytania co jak i z czym to pytać.Instrukcja która gdzieś tu na forum jest umieszczona nie jest pełna,są jeszcze ze dwa czy trzy istotne odnośniki które nakazują rozkręcić inne elementy by wydostać kolektor.
Jak ktoś ma pytania co jak i z czym to pytać.Instrukcja która gdzieś tu na forum jest umieszczona nie jest pełna,są jeszcze ze dwa czy trzy istotne odnośniki które nakazują rozkręcić inne elementy by wydostać kolektor.