--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWyciek płynu chłodniczego w okolicy rozrządu
-
daniel4x4
Wyciek płynu chłodniczego w okolicy rozrządu
Witam, mam problem z wyciekiem płynu chłodniczego z okolic rozrządu. Pompa wody sprawna nowa. Wyciek jest za obudową rozrządu za kołami. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem? Pytam zanim zacznę rozbierać silnik. Może posiada ktoś schemat tego silnika? Co znajduje się za tą obudową? Może jest tam jakiś Brok? Auto jeździ normalnie, brak oznak uszkodzonej uszczelki pod głowicą.
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Ubytek płynu chłodniczego 2.0 CDTI 160
Chłodnica oleju jest z tyłu silnika właśnie w okolicach rozrządu. To sprawdziłbym najpierw.
Poza tym czytaj uważnie forum jest już temat z tym związany.
Poza tym czytaj uważnie forum jest już temat z tym związany.
-
daniel4x4
Chłodnica oleju sprawdzona wszystko w porządku. Wyciek jest spod rozrządu cieknie gdzieś pod kołami pasowymi ( nie z pompy wody).
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jeśli wyciek jest na wysokości łączenia blok głowica to może być problem z uszczelką. Trzeba dokładnie wszystko obejrzeć. Może cieknie skądś indziej tylko po bloku czy uszczelce spływa w tamto miejsce. I tam wycieka niżej.
Kiedyś widziałem wyciek, gdzie ciecz ściekała po ściance głowicy na może milimetr wystającą z pod niej uszczelkę i po tej uszczelce poruszała się jak by w poziomie ściekając po bloku w zupełnie innym miejscu niż sama nieszczelność. Pod osłoną rozrządu raczej broków nie ma.
Kiedyś widziałem wyciek, gdzie ciecz ściekała po ściance głowicy na może milimetr wystającą z pod niej uszczelkę i po tej uszczelce poruszała się jak by w poziomie ściekając po bloku w zupełnie innym miejscu niż sama nieszczelność. Pod osłoną rozrządu raczej broków nie ma.
-
lukas0122
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
U mnie płyn zbierał się w okolicy świec przy kolektorze ssącym i pod wpływem ciepła zastygał. Okazało się że kolektor ssący był rozszczelniony.
-
daniel4x4