--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Jakie auto po Insigni?

posiadasz inny samochód niż Opel Insignia ? chcesz się poradzić, pokazać swój samochód - to jest temat dla Ciebie
darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Re: Koreańskie Porsche , Kia Sportage

Post autor: darek0808 » 28 sty 2017, o 21:48

Bodex, nie wiem o co Tobie chodzi z tym hukiem przy 160. Może nie jest to błoga cisza, ale glośno na pewno nie jest. Dużo zależy od opon. Może te Twoje All season dają takie super efekty jak w boeingu :)

Bodex

Post autor: Bodex » 28 sty 2017, o 22:20

Powoli chyba dochodzę do sedna .
Mam 1 felge krzywą , hunter nie mógł wyważyć kola bo było ciągle ponad 100N masy mimośrodu . Kiedy jeździła na przodzie to drgania i łomot huk , wywaliłem na tył to teraz z tyłu.
A Poza tym.tapicerka w bagażniku nie wszedzie przylega .
Tak to jest jak kupujesz używane .

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 29 sty 2017, o 08:04

Bodex pisze: edit
Raczej tak to jest jak się chce zaoszczędzić. Przecież to szczyt nie powiem czego, jeździć z taką felgą trasy do Niemiec. Wymień felgę i zobaczysz. Sprawdź też czy nie wyząbkowało opon na tyle. Ja miałem dwie takie opony jak kupiłem samochód. Nawet to zgłosiłem do Sprzedawcy w ramach rękojmi jako uszkodzone łożysko z tyłu, ale w międzyczasie pojechałem wyważyć koła i przy okazji diagnosta stwierdził, że to opony dają takie efekty. Po wymianie cisza.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2017, o 10:05 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum

Bodex

Post autor: Bodex » 29 sty 2017, o 09:00

Ja wiem czy oszczędzić ? Auto serwisujemy na Oplu lub serwis Bosch wiec nie jest tanio.

Ciekawe jest to że sama felga i opona na oko jadą proto , wiesz ram moze 2-3 mm faluja, a to jeszcze nic , bo gorsze widziałem.

Tylko problem jest nie wyważenia masy które razem z oponą się sumują i było 140 N , maszyna hunter zgłosiła że nie wyważy i po pomiarach maszyna oznaczała laserem , a gostek kredą na feldze i na opinie oznaczył miejsca gdzie przekręcić i ustawić razem i po 2 takich zeszło do normy 100N .

I byłoby fajnie , tylko reszta kółek te wartość ma na poziomie 20 N !!!

I teraz pytanie czy felga ma problem , czy opona ?
Jak sięgam pamięcią na letnich oponach na tych felgach problemu jakby nie było .
Wiec może oponę do reklamacji wyśle , tylko to zrobię na wiosnę .

Jak znam życie to reklamacje odrzucą bo coś tam...

Łożyska mam sprawdzane na serwisie , jest cisza po rozpędzeniu koła takim wirnikiem .
Ludów tez nie ma .
Opony nie sa wyząbkowane .

A propos ząbkowania opon w Espace IV. Raz mi wyzabkowało gdy na ciśnieniu 2,0 bar z tyłu wybrałem sie do PL I czterech pasażerów plus bagaż , czyli obciążenie I wylizało zewnętrzne barki w schodki .

Wiec tu napewno za niskie ciśnienie plus obciążenie ma wpływ na ząbkowanie .

Jest w insigni nawet że max obciążenie to z tyłu 2,6 bar.

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 29 sty 2017, o 09:41

Wystarczy założyć tę oponę na inna felgę i już będziesz wiedział gdzie jest problem. Swoją droga powinien Ci to doradzić fachowiec w serwisie. A jeśli nawet felga jest uszkodzona to też nie majątek.
To, że gorsze widziałeś, to nie znaczy, że one jeżdziły cicho. Nie wiem też, czy te gorsze jeździły prędkościami 160 km/h. Tu musi wszystko grać, opony muszą byc w bdb stanie, żeby jeździło się komfortowo i cicho.
To auto bdb zachowuje się przy prędkościach 160 i więcej, a na pewno nie odstaje od reszty w tej klasie jeżeli chodzi o wyciszenie. Prędziej bym powiedział, że odstaje przy prędkościach do 80 km/h bo wtedy słychać silnik, bardziej niż np. w Volkswagenie.
Co do przyśpieszenia w Outlanderze, sa to Twoje subiektywne odzczucia. Być może silnik ma inną charkaterystykę pracy, nie jeździłem. Ale to co opisujesz jest podobne do wrażeń z silnikówTDi, gdzie jest jeb...cie przez chwilę. W typowych CR-ach raczej się tego nie odczuwa, silnik ciągnie w miarę równo.
Co do komfortu, myślę, że powinienieś kupić samochód z adaptacyjnym zawieszeniem. Na dziurach będziesz miał miękko, a na autostradzie przy szybkich łukach stabilnie. Na autostradzie twarde zawieszenie Iśki, wręcz zwiększa komfort, bo nie boję się wchodzić w zakręty.

Bodex

Post autor: Bodex » 29 sty 2017, o 13:15

No a do kogo jadę do Serwisu Bosch, nie do kowala , ale mam złe u nich wrażenia i chyba juz im podziekuje bo tylko słyszę sarkazmy i to od jednego z szefów " zezłomuj go " to nie poważne , ale co się dziwić po wieśniakach co się nieco doribii , gdyby to było audi ... zresztą u nich wszystko szybko , ganiają jak z ... brak czasu dla klienta , ostatnia tam wizyta z czymkolwiek .

Teraz już brak czasu bo w poniedziałek do Czech mnie oddelegowali do końca marca .A gdy wrócę to pojadę do renomowanej od lat firmy HPA Rzeszów .

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 29 sty 2017, o 17:14

No zwał jak zwał, niestety słabi fachowcy.
Z ciekawości, jaki przewidujesz budżet na ten nowy wózek? Ile km rocznie robisz? Taka bezynka przy prędkosciach 160/180 będzie paliła dość sporo. Z kolei do diesla trzeba dopłacać. Liczyłeś koszta, czy Cię to nie interesuje?

Bodex

Post autor: Bodex » 30 sty 2017, o 22:22

Narazie sie rozglądam i czytam fora , dyskusje innych .
Ciekawa opcja jest z Rav 4 2,0 benzyna bez zbędnych pierdół , jeden gość podsumował tak :
Dołożyć 40 tys za hybrydę to kiedy odrobi te 40 tys ? Jak za 5 lat sprzeda .... trzeba by tym pojechać czy 150 ps będzie cis jechać ... .

Chętnie nowe w okolicy do 100 tyś zł , 120 , auto to nie inestycja , a strata zaraz po wyjeździe ,lepiej taką kawalerkę kupić i wynająć za te kasę . Nowe wolę , bo jak nie rura to felgi pogiete , nigdy nie wiesz co z autem ktoś kombiniwał jak oleje zmieniał jak deptał silnik , a potem to wychodzi .

Teraz jechałem do pracy autostrada Brno Praga to masakra , betonka pokrojoną , łubudubu cos jak Jędrzychowice.
Tu by się przydał Outlander bo bym tego nie czuł :) a i tak wiecej jak 130 nie wolno .

Faktycznie koło na tyle teraz tłucze i te felge muszę ogarnąć, tak nie będzie .

A co do fachowca to ma 7 stanowisk i na 2 zmiany robią i kasa kasa kasa , ma gdzieś nad opona sie męczyć.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: wassermann » 31 sty 2017, o 09:07

Bodex pisze:A propos ząbkowania opon w Espace IV. Raz mi wyzabkowało gdy na ciśnieniu 2,0 bar z tyłu wybrałem sie do PL I czterech pasażerów plus bagaż , czyli obciążenie I wylizało zewnętrzne barki w schodki .

Wiec tu napewno za niskie ciśnienie plus obciążenie ma wpływ na ząbkowanie .
Ząbkowanie opon powstaje na tylnej osi - w samochodach z wielowahaczowym zawieszeniem, robiących trasy na pusto - bez obciążonego tyłu. To jest czynnik sprzyjający ząbkowaniu (podatne są przede wszystkim opony kierunkowe z "otwartym" na krawędziach silnie uformowanym bieżnikiem).
Sam tego doświadczyłem w Vectrze, która większość czasu jeździła pusta - zaraz po zakupie kupiłem do niej nowe Goodyear OptiGrip i później po 3 latach wyząbkowane opony miały jeszcze dość sporo bieżnika, ale czyniły taki huk, że nie dało się wytrzymać. Jakbyś walcem po betonie jechał. I to poniżej 100 km/h też było słychać bardzo mocno. Po zmianie opon samochód wyciszył się nie do poznania.
Autostrady w Czechach to inny temat, ale jakoś nie pamiętam, żeby było dramatycznie. Jakość Praga-Brno faktycznie kiepska (jechałem w lipcu 2016), ale wystarczyło na niektórych odcinkach przełączyć się ze Sport w Tour i załadowana do pełna Insia jechała spokojnie.

M.

Bodex

Post autor: Bodex » 31 sty 2017, o 10:50

Sprecyzuję , opony nie sa wyząbkowane , koło ma mimośród taki że czuć go przy jeździe powolnej zwłaszcza po nocy , na gładkim asfalcie czujesz hop hop tyłem podrzuca , nie jest dużo ale wyczuwalne, A na szybkości sa drgania i jest łomot w zawieszeniu tego mimośrodu.
Amory na teście w dobrej kondycji .

Ostatnio zmieniony 31 sty 2017, o 17:52 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 31 sty 2017, o 10:58

Bodex pisze:Nowe wolę , bo jak nie rura to felgi pogiete
Ciekawe, co jeszcze jest uszkodzone w Twojej insigni i jak bardzo wpływa negatywnie na Twoją opinię o insigni.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy

Post autor: wassermann » 31 sty 2017, o 11:01

Dawno bym zrobił z tym porządek. Oponę wymienił i reklamował póki komplet jest nowy i różnica nie przekracza 1 mm, bo potem to już parami wypada zmieniać (a w elektronicznie sterowanym 4x4 najlepiej wszystkie...) Tak bywa, rok temu nową oponę musiałem wymienić, bo ledwo po założeniu złapała przebicie - a wulkanizowanie nie dla mnie, za szybko jeżdżę (zresztą opon z wysokimi indeksami prędkości nie wulkanizuje się - tyle teoria). Miesiąc później tę nową oponę załatwił krawężnik, oberwany rant i też poszła do piachu, mimo że "na oko" dobra. Lecąc 200 km/h nie chcę zastanawiać się, czy dobra na oko, czy na pewno. Teraz oszczędzisz na oponie/feldze, a zaraz będziesz musiał wywalić hajs na łożysko, które dostaje po tyłku od tych drgań.

M.

Bodex

Post autor: Bodex » 31 sty 2017, o 17:57

KaMYk pisze:
Bodex pisze:Nowe wolę , bo jak nie rura to felgi pogiete
Ciekawe, co jeszcze jest uszkodzone w Twojej insigni i jak bardzo wpływa negatywnie na Twoją opinię o insigni.
Nie wiem , serwis nie zgłasza usterek ,

Lecz mogę się domyślić , że tuleje tylnego zawieszenia nie są pierwszej nowości, może już i przednie lecą , bo 50 tys przejechały LM od wymiany .

Jak pisałem opony XL sa twarde niestety to ich minus , a na dodatek 1 felerna .
Twardość jest fajna na autostradzie przy 180 , pełna kontrola , niestety ta,z tyłu drga .

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 31 sty 2017, o 20:20

Myślę, że szukasz drugiej dziury wiadomo gdzie :) Jak nie felga krzywa, to opona XL, zawieszenie twarde lub tuleje. Kupisz sobie nowe za 100 kpln, to dobpiero będzie rozczarowanie jak nie spełni Twoich oczekiwań :) Zobacz sobie test Reanult Talisman, to są problemy, a nie jakieś tam zawieszenie. Poza tym jak dbasz tak masz, więc nie ma co narzekać na samochód tylko zrobić to co do zorbienia i cieszyć się z szbykiej, ekonomicznej i komfortowej jazdy.

test Talismana, usterki od 11 minuty, w ciągu 4 miesięcy 20 razy w serwisie

https://www.youtube.com/watch?v=RBD9Rg55ONg

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy

Post autor: IBZI » 31 sty 2017, o 20:50

Rzeczywiście, to są prawdziwe problemy. Aż nie chce się wierzyć. 20 tys. km. Dwadzieścia kilka razy w serwisie i dalej nie naprawiony. Może trafił na wyjątkowo trefny samochód... Facet dal 115 tys. i robi sobie wycieczki po serwisach :lol:

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 31 sty 2017, o 22:24

Oczywiście, to jest jeden z bardziej niezadowolonych Klientów, niektóre usterki mało istotne, część poprawili, no ale sam fakt takiej ilości niedociągnięć już daje do myślenia. Wydaj tu człowieku 115 kpln na nową furę i się bujaj z serwisem. Nie wspominam o straconym czasie, który trzeba mieć, żeby jechać do serwisu oraz nerwach.

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 31 sty 2017, o 22:30

Nerwy w niczym nie pomogą,a co do awaryjności to myślę że jak w tym porzekadle "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma". Jakoś nie chce mi się wierzyć że tylko Opel robi takie c....e samochody że tylko po serwisach jeździć.

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 31 sty 2017, o 22:40

Może Opel nie jest wzorem, ale na pewno nie ma się czego powsydzić. Zrobiłem co prawda dopiero 25 tyś., obecnie mam 160kkm, ale na prawdę nie jest źle, jest nawet lepiej niż dobrze. Na każdym forum ludzie piszą o problemach. Wcześniej maiłem Paska, i tam dopiero jest jazda :) W każdym wozie coś jest, a im więcej samochodów z wątpliwą przeszłością, tym więcej niezadowolonych użytkowników, no bo jak to mi się silnik wysypał przy 150 kkm. Tylko na zachodzie ten sam motor jeździ 400 kkm i nie wiele się nie dzieje.
... a i jeszcze DPF, jakie to straszne zło, trzeba usuwać czem prędzej, zaślepiać EGR-a itp, itd. :). Jeszcze nie miałem z nim problemów, jazda mieszana, brak diody. Jak już zauważę to przypilnuję wypalania, tyle...

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy

Post autor: IBZI » 31 sty 2017, o 23:04

Propozycja do autora wątku. @Bodex może by zmienić tytuł, ponieważ od dawna nikt tu nie pisze o Kia, a dyskusja jest nawet ciekawa i nie chciałbym zamykać czy moderować tematu. Poszło też na PM.

Awatar użytkownika
Silv3r
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto: Wałbrzych
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Silv3r » 1 lut 2017, o 07:28

"Choroby wieku dziecięcego"
Od dawna wiadomo, że nie kupuje się samochodu z pierwszych dwóch lat i ostatniego roku produkcji :)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta różne”