--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
krzys138
- Użytkownik
- Auto: opel insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Krapkowice
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Ciśnienie oleju
witam ja z podobnym pytaniem. a mianowicie chodzi mi oto ze ma isię z 2010 r.2,0 CDTI 131,nie wiem czy była już wymieniana ta słynna uszczelka , auto było serwisowane do końca. Czy idzie jakoś sprawdzić czy była wymieniana ta uszczelka, ma ktoś możliwość sprawdzenia podam win dla pewności W0LGS8EK7A1105775.Auto ma przejechane 230000.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Na to nie było żadnej akcji serwisowej i wg ASO oficjalnie problem nie istnieje. Więc jak serwisowana do końca to raczej nie wymieniana uszczelka.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Trochę inaczej.Według GM Polska problem nie istnieje. Dlatego ,ze w ogólnej ilości Insigni jeżdżących w kraju problem dotyczy stosunkowo niewielkiego odsetka aut.Oczywiście ich interesują auta serwisowane w aso,a nie wszystkie jeżdżące po kraju. Dla ASO temat jest znany.
- michalm83
- Użytkownik
- Miasto:
Temat znany ale olewany. Są zalecenia wymiany rozrządu oleju itd. W tym przypadku powinna być też uwzględniona nieszczęsna uszczelka.
A skąd wiesz jakiego odsetka aut jeżdżących po kraju dotyczy ten problem ? Są jakieś statystyki ?
A skąd wiesz jakiego odsetka aut jeżdżących po kraju dotyczy ten problem ? Są jakieś statystyki ?
-
norbi333
- Ekspert
Typowych pewnie nie ma.Mam tylko jakieś tam luźne i nie zobowiązujące informacje z ASO.
O ile w moim pewnie mniej jest Insigni ,to jak kupowałem klekota i sprawdzałem w Auto Żoliborz o to to również mechanik podobnie mówił.Znany temat dla nich ,ale nie jest to nagminny problem aut ,które u nich były.

O ile w moim pewnie mniej jest Insigni ,to jak kupowałem klekota i sprawdzałem w Auto Żoliborz o to to również mechanik podobnie mówił.Znany temat dla nich ,ale nie jest to nagminny problem aut ,które u nich były.
To musieli by uznać rozrząd w 2.0 T i 2.8 T i wiele innych.Nierealnemichalm83 pisze:W tym przypadku powinna być też uwzględniona nieszczęsna uszczelka.
- michalm83
- Użytkownik
- Miasto:
Niestety jesteśmy tylko biednym klientem w całej tej machinie robienia pieniędzy.
Kasa ma sie zgadzać i tyle.
Kasa ma sie zgadzać i tyle.
-
norbi333
- Ekspert
Niestety,ale w sumie podobnie jest również w innych markach.Mają inne problemy i też przedstawicielstwa to olewają. A ostatnio słyszałem ,że u mnie serwis VW liczy prawie 300 zł za roboczo godzinę ,gdzie ASO Opla ma wyjściową 160 zł 
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Problem jest znany i dobre ASO informuje klientów w czasie wizyty. Jeszcze lepsze jest to, że sprzedawca informuje, że zdecydowanie zaleca się wymianę oleju co 15 tys. W większości Ci co zarządzają flotami stosują się do tego, przynajmniej w moim rejonie. 199 zł to jest jakaś kwota w skali firmy pomnożona przez ilość samochodów, ale z drugiej strony spokój w jakimś stopniu.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
Jak najbardziej.Ja po kupnie od razu miałem pytanie czy i kiedy będziemy robić uszczelkę.Co do oleju i tak komp zjeżdża z wymianą i praktycznie zawsze krzyczy o zmianę po przejechaniu 12-13 tyś kmP405 pisze:Problem jest znany i dobre ASO informuje klientów w czasie wizyty. Jeszcze lepsze jest to, że sprzedawca informuje, że zdecydowanie zaleca się wymianę oleju co 15 tys.
- michalm83
- Użytkownik
- Miasto:
Dobre ASO ??
A to wszystkie nie powinny spełniać tych samych norm ??
Aut z floty uszczelka raczej nie dotyczy. 3 lata i do żyda.
U nas ople firmowe robią 5 tysi tygodniowo i nie ma problemu z uszczelką .
Byłem w ASO w mojej okolicy. Wymieniali mi mikrostyk i kupowałem uszczelkę do korka spustu oleju.
Pytałem też i wymiane oleju w ASO. Nikt nawet nie wspomniał o uszczelce.
A to wszystkie nie powinny spełniać tych samych norm ??
Aut z floty uszczelka raczej nie dotyczy. 3 lata i do żyda.
U nas ople firmowe robią 5 tysi tygodniowo i nie ma problemu z uszczelką .
Byłem w ASO w mojej okolicy. Wymieniali mi mikrostyk i kupowałem uszczelkę do korka spustu oleju.
Pytałem też i wymiane oleju w ASO. Nikt nawet nie wspomniał o uszczelce.
-
norbi333
- Ekspert
Wszędzie są ludzie i ludzie. Jedno aso informuje,a inne nie lub dopiero jak zaświeci się kontrolka.
- pjoter1
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
A jest tu ktoś na forum z a20dth, kto dobił 6 lat bez wymiany uszczelki i nie widział u siebie komunikatu?
-
norbi333
- Ekspert
U braciszka jakoś tak będzie. 2009 rok i w 2016 dopiero robiona, a przynajmniej nic nie ma w historii
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Miałem ponad 6 lat, uszczelka była jeszcze ok, komunikatu nie było. Warunek, olej 10-15 tys. pilnowanie wypalania dpf.
- Maddox
- Użytkownik
- Auto: BiTurbo 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Piaseczno
witam, chyba i nie w końcu czeka wymiana tej uszczelki.
Standarowo auto mam garażowane, temperatura zawsze jest na plusie, temperautra płynu chłodniczego nie spada poniżej 14oC, ale w zeszłym tygodniu byłem w Krakowie, z soboty na niedziele temperatura w nocy -12, rano było -9, temp. cieczy -5, aku zakręćił ładnie, od razu, aż się ucieszyłem, ale za chwile byłem spocony jak mysz.
Zaświecił się znany komunikat, od razu wyłączyłem motor. Poczekałem aż ustabilizuje mi się tętno, przestaną się trząść ręce i ponownie odpaliłem. Tym razem komunikat się nie wyświetlił. No i tak było przez 3 dni, pojechaliśmy dalej, i w górach po 12godzinnym postoju znowu komunikat. Znowu tętno skoczyło, bielmo na oku itp.Po ponownym odpaleniu brak komunikatu. Tym razem temp cieczy to +5oC.
W końcu ostatniego dnia ferii to samo. Zrezygnowany, wóz albo przewóz, zapakowałem familie do auta i w drogę zakopianką. Jeszcze zanim dojechaliśmy do Krakowa komunikat o zawieszeniu, ale nie wiem dokładnie jaki, bo zaraz go skasowałem, sprawdziłem flexa, wszystko się załączało jak trzeba. Dalej na autostradzie komunikat "niski poziom oleju - dolej", zjechałem za bramkami, szybkie sprawdzenie, poziom odpowieni, chyba czujnik
, zauważyłem, że jak jadę szybciej (okolice 140 i ponad) to potrafi się zaświecić.
Nie wiem co odbiło mojej Isi przez te kilka dni pod gołym niebem
A teraz najlepsze, przed wyjazdem oddałem auto do wymiany oleju, rozrządu, wieloklina i miała być robiona ta uszczelka.
Ale dzwoni mechanik, że trzeba zwalać cały zespół napędowy (mam 4x4) bo nie ma dojścia i się zejdzie czasowo - a tego czasu już nie miałem.
Teraz chyba jest ta pora, żeby ten czas wygospodarować
zanim motor powie pa pa.
Standarowo auto mam garażowane, temperatura zawsze jest na plusie, temperautra płynu chłodniczego nie spada poniżej 14oC, ale w zeszłym tygodniu byłem w Krakowie, z soboty na niedziele temperatura w nocy -12, rano było -9, temp. cieczy -5, aku zakręćił ładnie, od razu, aż się ucieszyłem, ale za chwile byłem spocony jak mysz.
Zaświecił się znany komunikat, od razu wyłączyłem motor. Poczekałem aż ustabilizuje mi się tętno, przestaną się trząść ręce i ponownie odpaliłem. Tym razem komunikat się nie wyświetlił. No i tak było przez 3 dni, pojechaliśmy dalej, i w górach po 12godzinnym postoju znowu komunikat. Znowu tętno skoczyło, bielmo na oku itp.Po ponownym odpaleniu brak komunikatu. Tym razem temp cieczy to +5oC.
W końcu ostatniego dnia ferii to samo. Zrezygnowany, wóz albo przewóz, zapakowałem familie do auta i w drogę zakopianką. Jeszcze zanim dojechaliśmy do Krakowa komunikat o zawieszeniu, ale nie wiem dokładnie jaki, bo zaraz go skasowałem, sprawdziłem flexa, wszystko się załączało jak trzeba. Dalej na autostradzie komunikat "niski poziom oleju - dolej", zjechałem za bramkami, szybkie sprawdzenie, poziom odpowieni, chyba czujnik
Nie wiem co odbiło mojej Isi przez te kilka dni pod gołym niebem
A teraz najlepsze, przed wyjazdem oddałem auto do wymiany oleju, rozrządu, wieloklina i miała być robiona ta uszczelka.
Ale dzwoni mechanik, że trzeba zwalać cały zespół napędowy (mam 4x4) bo nie ma dojścia i się zejdzie czasowo - a tego czasu już nie miałem.
Teraz chyba jest ta pora, żeby ten czas wygospodarować
- _Michal_
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST / 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: łódzkie
W mojej (produkcja: 04/2010) komunikat pojawił się w grudniu 2016, więc teoretycznie 6 lat wytrzymałahuki1 pisze:A jest tu ktoś na forum z a20dth, kto dobił 6 lat bez wymiany uszczelki i nie widział u siebie komunikatu?
W historii serwisowej (a mam pełną i potwierdzoną) brak wpisu o wymianie. Wcześniejszy właściciel twierdził (trochę mało przekonująco), że nie miał komunikatu.
U mnie komunikat pojawiał się tylko przy temperaturach minusowych i tylko przy pierwszym odpaleniu. Potem było OK, do kolejnego poranka. Wytrzymałem tak 3 dni i pojechałem na wymianę. Stara uszczelka twarda jak kamień, a kołnierz "sprasowany" i niższy o jakieś 2-3mm. Po wymianie zero komunikatów, nawet przy największych mrozach.Maddox pisze: Standarowo auto mam garażowane, temperatura zawsze jest na plusie, temperautra płynu chłodniczego nie spada poniżej 14oC, ale w zeszłym tygodniu byłem w Krakowie, z soboty na niedziele temperatura w nocy -12, rano było -9, temp. cieczy -5, aku zakręćił ładnie, od razu, aż się ucieszyłem, ale za chwile byłem spocony jak mysz.
W końcu ostatniego dnia ferii to samo.
Nie ma co się zastanawiać - wymieniać możliwie najszybciej.Maddox pisze: A teraz najlepsze, przed wyjazdem oddałem auto do wymiany oleju, rozrządu, wieloklina i miała być robiona ta uszczelka.
Teraz chyba jest ta pora, żeby ten czas wygospodarowaćzanim motor powie pa pa.
Koszty robocizny przy wymianie zawsze mniejsze niż po zatarciu.
- pjoter1
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
To wychodzi że prewencyjnie lepiej co 5 lat wymieniać, bo nie wiadomo kiedy problem wystąpi, a szansa na wystąpienie wyjątkowo duża.
Chyba że ktoś czuje że w głębi duszy jest saperem.
Chyba że ktoś czuje że w głębi duszy jest saperem.