--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Test klimatyzacji - nieszczelny układ

ODPOWIEDZ
gzandar
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Test klimatyzacji - nieszczelny układ

Post autor: gzandar » 28 lut 2017, o 18:36

Panowie czy w temp tak jak dzisiaj (9 stopni C ok. 17 u mnie) klima przy ustawieniach low i włączonym przycisku śnieżynki powinna schładzać powietrze ? Mam wrażenie że leci cieplejsze niż jest na zewnątrz mimo ustawienia low - czyli jakby jeszcze coś je podgrzewało. Pytam bo poprzednio jak kupiłem samochód to dopiero jak się zaczęły ciepłe dni odkryłem że chłodnica klimy ma nieszczelność i musiałem ją zmienić. Teraz chciałem zrobić test w Insigni odpowiednio wcześniej i nie wiem co o tym myśleć.

Zastanowiło mnie też że dwa tygodnie temu jadąc (temp na zewnątrz koło 0) włączyłem obieg zamknięty i szyby momentalnie zaczęły parować + nieprzyjemny zapach - jak z nieodgrzybionej klimy. Stwierdziłem że ją włączę i odparuje mimo obiegu zamkniętego ale nic z tego, wcześniej jechałem z wyłączoną (przycisk śnieżynki bez świecącej diody). Musiałem go wyłączyć, włączyć odparowanie i po ok 30 sekundach zeszło ale nie tak momentalnie jak w lecie po deszczu z załączoną klimą.

Resumując jak sprawdzić czy jest z nią wszystko ok ? :)
Ostatnio zmieniony 1 mar 2017, o 19:18 przez gzandar, łącznie zmieniany 1 raz.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Re: Test klimy

Post autor: kecraminsignia » 28 lut 2017, o 19:21

Klima włącza się jak temperatura na zewnątrz jest bodajże +5*C. Jest to zabezpieczenie aby nie uszkodził sprężarki. Jeżeli włączysz obieg wewnetrzny to może parować choć nie musi. Warto jednak włączać klime zima po to aby osuszylo powietrze wewnątrz. Najpierw nabij klime z kontrastem. Sprawdza Ci szczelność układu. Zdarzają się nieszczelności. Czym starsze auto tym większe. Po kilku latach trzeba nabijać klime co sezon bo potrafi zejść do minimum ze nie będzie chlodziła

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 28 lut 2017, o 19:37

gzandar pisze:
Resumując jak sprawdzić czy jest z nią wszystko ok ? :)
Najprościej to na dobrze rozgrzanym silniku wyłączyć klimę i włączyć wskazania chwilowego spalania. Za chwilę włączyć klimę na low i dmuchawę na max. Jak chwilowe spalanie wzrośnie minimum o 0,2l/h to klima działa. Przy temperaturach w okolicy 5C ciężko jest to stwierdzić po temperaturze z kratek.

gzandar
Forumowicz
Miasto:

Post autor: gzandar » 28 lut 2017, o 19:48

Dzięki, potestuje z tym spalaniem i zobaczymy. Co do kontrastu to zależy bo jak jest ciśnienie w układzie to nie ma się co z tym bawić ale to oczywiście widać jak się podepnie pod sprzęt i sam tego nie sprawdzę. Jak okaże się że nie śmiga to będę szukał kostki nad nadkolem - doczytałem w netach że ponoć często przyczyną są zaśniedziałe styki albo przewody które się tam rozpadają od wieku i warunków atmosferycznych.

Miałem kiedyś Passata z nigdy nie nabijaną klimą przynajmniej między 3 a 10 rokiem życia i 250 tysiącami na liczniku w realu pewnie ~400 tys. Oczywiście chłodziła idealnie a teraz 3-4 letnie samochody potrafią mieć już z tym problem jak się poczyta fora w temacie...

Edit...

Na szybkości poszedłem bo mnie to męczyło... Spalanie jest 0.7 l/h z włączoną czy wyłączoną klimą nie robi mu to różnicy, na dworze jest 10 stopni, silnik ma 70. Do tego podpiąłem sobie Autolinka taki uniewersalny interfejs diagnostyczny i zero jakichkolwiek błędów, ale dodatkowo włączenie klimy nie powoduje jakiegokolwiek wahania obrotów silnika , resumując stawiam że sprężarka się nie włącza... pozostaje mi poszukanie tej kostki a jak nie pewnie jakaś poważniejsza diagnostyka.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 28 lut 2017, o 20:48

Jeżeli nie ma różnicy w spalaniu to klima nie chodzi. W insigni nie ma typowego sprzęgła sprężarki więc nie będzie słychać charakterystycznego kliknięcia. Jak chcesz sprawdzić czy jest czynnik to sprawdź przez wciśnięcie kulki w zaworze od nabijania klimy. Jak wciśniesz i nie syknie to czynnika nie ma i wtedy wiesz że masz na 100% nieszczelność. Jak syknie to nie znaczy wcale że jest dobrze bo może być jakieś ciśnienie, ale za niskie żeby ruszyła sprężarka klimatyzacji.
Jedź gdzieś do serwisu klimy to ci za kilkadziesiąt zł sprawdzą a za stówkę to można czasami zrobić pełny serwis w zależności od miejscowości.

gzandar
Forumowicz
Miasto:

Post autor: gzandar » 1 mar 2017, o 19:13

Sprawdziłem ciśnienie - zero nic nawet nie syknęło. Czeka mnie wycieczka na sprawdzenie skąd schodzi choć po obejrzeniu chłodnicy klimy obstawiam ją - wygląda gorzej niż w moim poprzednim Mondeo która przez dziury po kamieniach gubiła ciśnienie, w mojej Insigni mam niezłe sito :/ Choć i tak wolałbym żeby to była chłodnica niż sprężarka :)

W każdym razie nastawiam się że chłodnica będzie do wymiany i chciałbym zrobić to sam, mam nadzieje że po zdjęciu zderzaka nie będzie trudno, bez ruszenia raczej chyba się nie da?

Obrazek

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Re: Test klimy - nieszczelny układ

Post autor: Dan » 2 mar 2017, o 20:38

W torque można podejrzeć sobie jakie ciśnienie panuje w ukladzie ac. Najwięcej roboty będzie z założeniem zderzaka samemu po robocie, jak masz kogoś do pomocy to nawet przyjemna robota będzie:)

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 2 mar 2017, o 21:36

Tak ciężko jest go samemu zdjąć? Mi w ASO zdjęli i założyli w 5 minut :)

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 2 mar 2017, o 22:08

Zdejmiesz sam ale w drugą stronę to inna bajka.Nawet w fabryce zderzak zakłada dwóch ludzi.

gzandar
Forumowicz
Miasto:

Post autor: gzandar » 3 mar 2017, o 08:13

Spoko znajde sobie jakiegoś pomagiera :) W najgorszej opcji poinstruje żone 8-)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ ogrzewania + chłodzenia”