--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
miśor
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: miśor » 9 mar 2017, o 17:38

Fantastyczne rozwiązanie! Super! Mnie właśnie o coś takiego podobnego chodziło, tylko trudno było sobie tę formę wyobrazić. Szacun! Pozwolę sobie skopiować :lol:

zbyszek1981
Nowicjusz
Auto: insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: zbyszek1981 » 10 mar 2017, o 00:18

Gregs pisze:Pomysł ciekawy, tylko z tego co widzę tylko po jednej stronie jest oring czołowy i jeden na obwodzie. Czy nie byłoby pewniejsze gdyby po dwóch stronach na obwodzie byłyby po dwa oringi (chyba jest miejsce na drugi)?
Po drugie oring czołowy może niezbyt dobrze uszczelniać (szczególnie po dłuższym czasie, przy drganiach bo smok dociskany jest przez miskę).
Czy nie można byłoby rozwiązać w ten sposób, że po dwóch stronach byłyby po dwa oringi na obwodzie, a zamiast origów czołowych po dwóch stronach (od strony pompy i smoka) wykorzystać część oryginalnej uszczelki (kołnierz z wargą)? Pewnie z miejscem będzie krucho, bo takie rozwiązanie będzie zbyt grube i nie wejdzie między pompę i smoka?
Swoja drogą zastanawiałem się nad założeniem pod wargę oryginalnej uszczelki oringu. Spowodowałoby to większą siłę docisku i warga nawet po stwardnieniu nie odstawałaby.
A najlepszym rozwiązaniem byłoby, jakby smok był na stałe skręcony z pompą, a nie z miską.
Jest możliwe dołożenia drugiego oring u po stronie pompy a oring czołowy jest w celu niwelowania ewentualnych wibracji (drgań ) główną rolę mają pełnić oringi na obwodzie
A co do oring u na oryginalnej wardze uszczelniającej bo chyba o to ci chodziło to temat przerabialem rok temu jak kupiłem samochód pomysł dobry tylko pomiędzy pompą a smokiem jest 4.5 mm krótko mówiąc nie mogłem docisnąć misy do bloku silnika oring musiałby mieć już niepamietam ale chyba 1.5mm grubości więc niema sensu przynajmniej takie jest moje zdanie.
Co do smoka montowanego na pompie to oczywiście że było by najlepiej ale gdyby tak było to niebyło by tematu ;)
Też nad tym pracuję tylko bez wycięcia przekładki rozbryzgowej się nie obejdzie myślę też nad nowym smokiem z stali nierdzewnej już z oringiem i kołnierzem coś na wzór oryginalnego smoka też skręcony z misą ale z kroćcem który wejdzie w pompę.

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Gregs » 10 mar 2017, o 01:52

Jasne, tylko myślałem, żeby kołnierz (metalowy) był cieńszy i po obydwu stronach założyć (w wyfrezowane zagłębienia) same końce z wargami wycięte z oryginalnych uszczelek Oplowskich. Koszt oczywiście większy, ale oprócz amortyzacji spełniałby lepiej rolę dodatkowego uszczelnienia. Przy czym jakby były mocno ściśnięte, to nawet stwardnienie byłoby im nie straszne. Co do oringów na króćcach nie zastanawiałeś się, że przy drganiach mogą się wycierać (dlatego pomyślałem o dwóch na każdą stronę, a nawet trzech). Przy okazji dwa oringi stabilizowałyby osadzenie króćców wkładki w pompie i smoku. Oczywiście patrząc na YouTube masz możliwość sprawdzenia, czy wkładka nie ma wpływu na zwężenie światła i przepływ oleju? Szczególnie w smoku, bo w pompie i tak oryginalnie siedzi uszczelka.
Ogólnie pomysł super. Jak się sprawdzi, to warsztaty wymieniające uszczelki smoka dadzą nagrodę za Twoją głowę. :D

Ten króciec, który byłby połączony ze smokiem (na stałe, albo za pomocą oringów) i wchodziłby do oryginalnej uszczelki w smoku też chyba załatwiłby sprawę. Uszczelka oryginalna po dokręceniu miski olejowej uszczelniałaby wargami powierzchnie (jak dotychczas), a poza tym po ściśnięciu uszczelniałaby się na króćcu. Mógłby być zrobiony w postaci rurki z blachy kwasówki 0,5-0,75 mm.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 10 mar 2017, o 05:26

A ja mam pytanie o oring. Czy one nie zmienią po pewnym czasie swojej średnicy? Nawet minimalna zmiana spowoduje to że może być kłopot z demontażem bo to że uszczelni to pewne.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

zbyszek1981
Nowicjusz
Auto: insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: zbyszek1981 » 10 mar 2017, o 08:57

Gregs pisze:Jasne, tylko myślałem, żeby kołnierz (metalowy) był cieńszy i po obydwu stronach założyć (w wyfrezowane zagłębienia) same końce z wargami wycięte z oryginalnych uszczelek Oplowskich. Koszt oczywiście większy, ale oprócz amortyzacji spełniałby lepiej rolę dodatkowego uszczelnienia. Przy czym jakby były mocno ściśnięte, to nawet stwardnienie byłoby im nie straszne. Co do oringów na króćcach nie zastanawiałeś się, że przy drganiach mogą się wycierać (dlatego pomyślałem o dwóch na każdą stronę, a nawet trzech). Przy okazji dwa oringi stabilizowałyby osadzenie króćców wkładki w pompie i smoku. Oczywiście patrząc na YouTube masz możliwość sprawdzenia, czy wkładka nie ma wpływu na zwężenie światła i przepływ oleju? Szczególnie w smoku, bo w pompie i tak oryginalnie siedzi uszczelka.
Ogólnie pomysł super. Jak się sprawdzi, to warsztaty wymieniające uszczelki smoka dadzą nagrodę za Twoją głowę. :D

Ten króciec, który byłby połączony ze smokiem (na stałe, albo za pomocą oringów) i wchodziłby do oryginalnej uszczelki w smoku też chyba załatwiłby sprawę. Uszczelka oryginalna po dokręceniu miski olejowej uszczelniałaby wargami powierzchnie (jak dotychczas), a poza tym po ściśnięciu uszczelniałaby się na króćcu. Mógłby być zrobiony w postaci rurki z blachy kwasówki 0,5-0,75 mm.
rozwiązan jest wiele tylko trzeba wybrać to najlepsze twój pomysł z oryginalną uszczelką i dodatkową rurką w środku też mi sie podoba ale cały czas chodzi mi po głowie jeszcze nowy smok pompy jest jak najbardziej do zrobienia tylko ostatnio mam kiepsko z czasem silnik z remontu bedę miał dopiero gdzieś za 2 tygodnie więc na kombinacje trochę czasu by było tylko mam jeszcze inny temat do ogarnięcia a ten temat to tak na doskoku robię :)

-- 10 mar 2017, o 11:55 --
Zbyszek01 pisze:A ja mam pytanie o oring. Czy one nie zmienią po pewnym czasie swojej średnicy? Nawet minimalna zmiana spowoduje to że może być kłopot z demontażem bo to że uszczelni to pewne.
Nie powinno być problemu

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz
Auto: Insignia CDTI sedan
Rok produkcji: 2010
Miasto: Bielsko-Biała

Post autor: kombiii » 13 mar 2017, o 11:39

Mam Isię z 2010 roku, nalatane 220 000 km. W zimie przy temp. poniżej 8 stopni, pojawił się czterokrotnie słynny komunikat. Po dwóch sekundach znikał. Przy okazji wymiany oleju (po raz pierwszy na Millers) zarządziłem wymianę uszczelki, która od nowości nie była robiona. Prace przeprowadza znajomy mechanik, więc koszt nie powinien być powalający. Natomiast mam obawy o opiłki metalu, które będą/nie będą się znajdować na dnie miski. :|

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik

Post autor: Gregs » 13 mar 2017, o 12:15

Jak będą opiłki w oleju, to poważny problem. Mechanik w takim przypadku powinien wtedy obejrzeć panewki. Sama wymiana panewek w takim przypadku niewiele da. Trzeba robić szlif wału i nowe nadwymiarowe panewki. Bez tego samochód długo nie pojeździ. Jak nie będzie opiłków sama wymiana uszczelki załatwi sprawę.
Z Kolegą @zbyszek1981 kombinujemy nad "patentem" wzmacniającym uszczelnienie, ale wymaga on testów.
Na tą chwilę pozostaje tylko wymiana uszczelki na nową (jak najszybciej).
Z uszkodzoną uszczelką pompa tłoczy pianę olejową i smarowanie jest dużo gorsze.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 13 mar 2017, o 12:52

Gregs, nie pomagasz mi ... :lol:
Czekam na wyrok.

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik

Post autor: Gregs » 13 mar 2017, o 13:27

Mam nadzieję, że opiłków nie będzie. Zawsze szlif wału i nowe panewki to lepiej jak remont zatartego silnika.
Koszty trochę większe jak sama wymiana oleju i uszczelki, ale satysfakcja murowana, że uniknęło się zniszczenia silnika.
Nie wyrokujmy. Jak najszybciej zmień uszczelkę. Mam nadzieję, że tylko na tym się skończy.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 13 mar 2017, o 14:32

Dzięki za dobre słowo, uszczelka jest w trakcie wymiany, czekam na tel. od mechanika.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 13 mar 2017, o 14:35

A co jeżeli podczas zmieniania źle założy lub naderwie? Bedzie gdzies widać nieszczelność? Czy dowie się jak będzie za późno?

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik

Post autor: Gregs » 13 mar 2017, o 14:50

Zawsze jest ryzyko złej roboty mechanika. Ale patrząc po konstrukcji uszczelnienia smoka ryzyko jest małe. Wystarczy włożyć uszczelkę do pompy i dokręcić miskę. Smok trafia sam na wargę uszczelki i po dokręceniu miski uszczelka się dociska. Błędem czasem może być zbyt gruba warstwa uszczelniacza miski. Wtedy miska odstaje i smok nie dociska wargi uszczelki (ale trzeba być nie lada gamoniem, żeby nałożyć grubo uszczelniacza pod miskę.
Zawsze po takiej robocie (nawet w interesie mechanika) jest podłączenie manometru zamiast czujnika ciśnienia oleju i sprawdzenie jakie jest ciśnienie smarowania.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 13 mar 2017, o 15:38

Czyli bez większej paniki jeżeli robi się po za ASO i ktoś ma trochę pojęcia o tym.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 13 mar 2017, o 16:04

Każdy mechanik to ogarnie bo to naprawdę nic skomplikowanego, a jedynie czasochłonność operacji zależy od posiadanych narzędzi i umiejętności. Co do za grubej warstwy uszczelniacza to przecież przy dokręceniu miski nadmiar wyjdzie, a miska jest tak skonstruowana (wycięcia po obwodzie) że wycisnie się na zewnątrz.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 13 mar 2017, o 16:18

Tak pytam bo ktoś kiedyś pisał że można ją naderwać przy przykrecaniu.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 13 mar 2017, o 17:24

Jedyna możliwość że coś pójdzie nie tak to jak nie rozepnie się z lenistwa wydechu z dwuch stron, wtedy przy składaniu miska idzie pod kątem i teoretycznie jest możliwe że uszczelka się podwinie. Gdy miskę zakładasz w poziomie to nie ma prawa się nic wydarzyć.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 13 mar 2017, o 17:57

No, ale jeżeli by się podwinęła to już bym pewnie autem nie jeździł.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 13 mar 2017, o 18:18

Na pewno byłby komunikat o niskim ciśnieniu.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 13 mar 2017, o 18:23

No tak racja. Niby zimą parkuje w garażu więc jest zawsze okolo 16*C Ale jak by była podwinieta to mimo tego komunikat by był
Tak dopytuje bo zastanawiam się czy dobrze zrobił. Ale ciśnienie miałem przy 2250 obrotów 6 barów to pewnie jest dobrze osadzona.

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz

Post autor: kombiii » 13 mar 2017, o 19:43

Dzwonił mechanik. Nie było opiłków na dnie miski, uff.
Jutro odbieram Isię i dowiem się, jaki koszt całości.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”