--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBłąd P2282 auto nie odpala przestawiony rozrząd
-
adi123123
Błąd P2282 auto nie odpala przestawiony rozrząd
Witam
Tak wiem są już wątki na ten temat. Tylko że u mnie to przebiega troche inaczej.na kompie wywalilo taki błąd i auto nie daje się odpalić jak już zgasilem. Wcześniej miało utratę mocy i dziwny metaliczny dźwięk jak odkręcilem korek oleju.wąż co idzie od kolektora obejrzałem i nic nie widać jakiś pęknięć. Dodam jeszcze że wywalilo esp i nie mogłem tego skasować. Po skasowaniu błędu dalej nie odpala. Proszę o pomoc bo już w aso umówiłem sie na wizytę ,ale może mieliście taka historie ?dzięki za pomoc z góry !
-- 1 mar 2017, o 00:58 --
Dodam że nie chce nawet na kable odpalić...zakreci tak dziwnie i koniec.na koniec to jakby sam rozrusznik się jeszcze obracal jak go już wyłącze.tak dziwnie słychać
Tak wiem są już wątki na ten temat. Tylko że u mnie to przebiega troche inaczej.na kompie wywalilo taki błąd i auto nie daje się odpalić jak już zgasilem. Wcześniej miało utratę mocy i dziwny metaliczny dźwięk jak odkręcilem korek oleju.wąż co idzie od kolektora obejrzałem i nic nie widać jakiś pęknięć. Dodam jeszcze że wywalilo esp i nie mogłem tego skasować. Po skasowaniu błędu dalej nie odpala. Proszę o pomoc bo już w aso umówiłem sie na wizytę ,ale może mieliście taka historie ?dzięki za pomoc z góry !
-- 1 mar 2017, o 00:58 --
Dodam że nie chce nawet na kable odpalić...zakreci tak dziwnie i koniec.na koniec to jakby sam rozrusznik się jeszcze obracal jak go już wyłącze.tak dziwnie słychać
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Re: Błąd p2282 -auto nie odpala
Coś z układem paliwowym. Miałem tak w poprzednim aucie jak zdechła pompa. Kręcił przez chwilę i odcinał rozrusznik, żeby go nie spalić. Tak zakładam.
-
adi123123
Dodam jeszcze ze jak na moje "oko" to autko chwile przed tym jak zastrajkowalo mialo moim zdaniem dziwnie male chwilowe spalanie,jak normalnie w momencie wcisniecia gaxu mialem 25 l/100 to wtedy moze z 6-10 l/100 .dzis ma podjechac do mnie koles z profesjonalnym sprzętem do diagnostyki to moze cos powie.w czwartek czeka mnie wizyta w aso
Ostatnio zmieniony 1 mar 2017, o 09:34 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Deskryptory DTC
DTC P2282 51: Działanie czujnika masowego przepływu powietrza (MAF)
DTC P2282 52: Działanie czujnika masowego przepływu powietrza (MAF)
Opis obwodu/układu
DTC P2282 51: Działanie czujnika masowego przepływu powietrza (MAF)
DTC P2282 52: Działanie czujnika masowego przepływu powietrza (MAF)
Opis obwodu/układu
Spoiler:
-
adi123123
Witam
Dziś auto na lawecie powedrowało do mechanika.jutro ma dać znać co jest przyczyną. Na tą chwilę sam zobaczyłem dziwny objaw.jak przekrece kluczyk w pozycje zapłon kręci silnik niemrawo i jak go cofam raz w tył to on tak jakby dalej kręci rozrusznikiem ale tak na pusto.jakis tylko szum jest.jak go tak dłużej trzymam to pojawia się komunikat problem z esp.ktoś z Was może spotkał się z tym? Pozdrawiam
Dziś auto na lawecie powedrowało do mechanika.jutro ma dać znać co jest przyczyną. Na tą chwilę sam zobaczyłem dziwny objaw.jak przekrece kluczyk w pozycje zapłon kręci silnik niemrawo i jak go cofam raz w tył to on tak jakby dalej kręci rozrusznikiem ale tak na pusto.jakis tylko szum jest.jak go tak dłużej trzymam to pojawia się komunikat problem z esp.ktoś z Was może spotkał się z tym? Pozdrawiam
- KaMYk
- Zapaleniec
W insigni kluczykiem inicjujesz start rozrusznika i procedury rozruchowej. Później możesz go puścić i komputer sam utrzymuje procedurę rozruchową aż do odpalenia auta lub wyłącza ją po około 5 sekundach, jeśli silnik nie odpali.
Ten błąd ESP pojawia się w czasie rozruchu, jak spada napięcie na aku. Masz już słaby akumulator, rozładowany zapewne próbami odpalenia, a moduł ESP jest jednym z wrażliwszych na napięcie zasilania i często przy rozładowanym aku generuje błąd.
Ten błąd ESP pojawia się w czasie rozruchu, jak spada napięcie na aku. Masz już słaby akumulator, rozładowany zapewne próbami odpalenia, a moduł ESP jest jednym z wrażliwszych na napięcie zasilania i często przy rozładowanym aku generuje błąd.
-
adi123123
Oby to nie było nic drogiego.... bo już nie mam sił i kasy na naprawy .pewnie tak jest bo odpalany był często i długo i pewnie już też się rozładował. Dziwne że wcześniej na kablach odpalał a teraz już nawet tak nie chce.ehhh
- KaMYk
- Zapaleniec
Może to być EGR, jeśli jest otwarty. Miałem w życiu usterki EGR dwa razy (w innych autach) i zawsze były problemy z paleniem. Wg powyższego opisu błędu, także wynika taka możliwość. Łatwo to sprawdzić, bo wystarczy włożyć kawałek blaszki pod EGR i odpalić.
No ale poczekajmy, co powie mechanik, nie ma co wróżyć na odległość.
No ale poczekajmy, co powie mechanik, nie ma co wróżyć na odległość.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Nie wiem jak w Insigni, ale u ojca w kia sportage, jak był problem z egr to auto nie chciało odpalić
-
adi123123
Witam.no i coś już chyba wiem.na razie tylko po diagnostyce i oględzinach ,ale najprawdopodobniej przestawiony rozrząd...wyszło coś z synchronizacją walka rozrządu. Mechanik twierdzi, że o ząbek się mógł przestawić i stąd ten problem z odpaleniem może być. No i żeby ten metaliczny dźwięk...fakt nie wymymienialem w nim rozrządu i jest to możliwe
-- 10 mar 2017, o 10:02 --
Witam. Panowie czarny scenariusz się spełnił ... walnięte oba wałki rozrządu. Silnik jakby przez usterkę może pompy oleju się zatarl. Auto czeka na swoją kolejkę ale już wiem że popłyne z naprawą. Wchodzi opcja wymiany całego silnika bo może będzie to taniej...masakra ogólnie co za problemowe auto.komuś się takie coś zdarzyło? Że wogole nic nie wołał tylko bach i wałki poszły. Zdjął osłonę paska rozrządu. Zablokował przez jakieś otwory silnik żeby sprawdzić czy wszystko ok. Wtedy ponoć nie mógłby kręcić paskiem-tak mi mechanik tłumaczył- tylko że u mnie wszystko się kręciło na blokadach nawet. Ogólnie jestem tak w@#%$ny .pozdrawiam
-- 10 mar 2017, o 10:02 --
Witam. Panowie czarny scenariusz się spełnił ... walnięte oba wałki rozrządu. Silnik jakby przez usterkę może pompy oleju się zatarl. Auto czeka na swoją kolejkę ale już wiem że popłyne z naprawą. Wchodzi opcja wymiany całego silnika bo może będzie to taniej...masakra ogólnie co za problemowe auto.komuś się takie coś zdarzyło? Że wogole nic nie wołał tylko bach i wałki poszły. Zdjął osłonę paska rozrządu. Zablokował przez jakieś otwory silnik żeby sprawdzić czy wszystko ok. Wtedy ponoć nie mógłby kręcić paskiem-tak mi mechanik tłumaczył- tylko że u mnie wszystko się kręciło na blokadach nawet. Ogólnie jestem tak w@#%$ny .pozdrawiam
-
lukas0122
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Błąd P2282 auto nie odpala przestawiony rozrząd
@adi
Ja dwa miesiące temu też przez to przechodziłem. Mechanik źle mi rozrząd złożył i po trasie kiedy zgasiłem silnik to następnego dnia nie chciał odpalić jak tobie. Po długich wojażach z mechanikiem oddałem auto wkońcu do aso.
Tam właśnie zdiagnozowali u mnie przestawiony rozrząd i pokazali zdjęcie jakiegoś kawałka metalu który był wbity w pasek i zablokował się na kołach zębatych. U mnie udało się napawić samochód bez potrzeby wstawiania nowego silnika. Ale trzeba było głowice zdjąć, powymieniać zawory, szpilki, nowy rozrząd razem z kołami oraz uszczelki i inne duperele.
A i jeszcze ten tzw. mechanik co spartolił robote przeciął mi czymś wiązke kabla od czujnika wałka rozrządu.
Koszta ogromne niestety ale co zrobić jak auto nie chce odpalić :/
Ja dwa miesiące temu też przez to przechodziłem. Mechanik źle mi rozrząd złożył i po trasie kiedy zgasiłem silnik to następnego dnia nie chciał odpalić jak tobie. Po długich wojażach z mechanikiem oddałem auto wkońcu do aso.
Tam właśnie zdiagnozowali u mnie przestawiony rozrząd i pokazali zdjęcie jakiegoś kawałka metalu który był wbity w pasek i zablokował się na kołach zębatych. U mnie udało się napawić samochód bez potrzeby wstawiania nowego silnika. Ale trzeba było głowice zdjąć, powymieniać zawory, szpilki, nowy rozrząd razem z kołami oraz uszczelki i inne duperele.
A i jeszcze ten tzw. mechanik co spartolił robote przeciął mi czymś wiązke kabla od czujnika wałka rozrządu.
Koszta ogromne niestety ale co zrobić jak auto nie chce odpalić :/