--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Re: Ciśnienie oleju
Igorwlkp - dlaczego tak sądzisz? Jak wiesz komunikat najczęściej pojawia się zimą przy dużych mrozach. Wtedy jak to piszesz trzeba wymienić. Co z osobami, które trzymają auto w garażu i im nie straszne niskie temperatury. Problem może pojawić się kiedy uszczelka już tak stwardnieje, że na wymianę jest za późno. Znam osobę która właśnie w taki sposób załatwiła dwa silniki...
-
Seba
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
I ja jestem już po wymianie tej nieszczęsnej uszczelki smoka.
Rocznik 2011 przebieg 74tys.
Wymieniona zapobiegawczo, brak komunikatu.
Po przeczytaniu tego wątku w zależności co wcześniej wypadnie, postanowiłem brać pod uwagę:
-wiek auta
-przebieg auta (tutaj jak ktoś kiedyś wspomniał wymieniać razem z rozrządem)
-komunikat o niskim ciśnieniu
W moim przypadku był to wiek auta jak i również rozrząd, więc wymieniłem.
W serwisie mieli już chyba dwa przypadki, że przy przebiegu około 80 tys. silnik się posypał jak i również przypadek taki jak kolega wyżej wspomniał brak komunikatu a uszczelka załatwiła silnik.
Rocznik 2011 przebieg 74tys.
Wymieniona zapobiegawczo, brak komunikatu.
Po przeczytaniu tego wątku w zależności co wcześniej wypadnie, postanowiłem brać pod uwagę:
-wiek auta
-przebieg auta (tutaj jak ktoś kiedyś wspomniał wymieniać razem z rozrządem)
-komunikat o niskim ciśnieniu
W moim przypadku był to wiek auta jak i również rozrząd, więc wymieniłem.
W serwisie mieli już chyba dwa przypadki, że przy przebiegu około 80 tys. silnik się posypał jak i również przypadek taki jak kolega wyżej wspomniał brak komunikatu a uszczelka załatwiła silnik.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
#igorwlkp to teraz widzisz w czym problem. Komunikatu brak i silnika też brak. Tak jak wspomniałeś: "Jak dbasz tak masz"
- Igorwlkp
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Moją Isię poprzedni właściciel garazowal w ciepłym i nie bylo komunikatu jak kupowałem po którejś nocy pokazał się napis niskie ciśnienie .... Nie zastanawiałem się co robić wymiana i tyle .
A teraz pytanie czy może te osoby którym to się stało nie miały głupich myśli typu jeszcze nie teraz bo drogo później się to zrobi zaraz lato i się nie pokaże napis ale teraz pytanie jesienią będzie taniej?? I tak trzeba zmienić ...
Mi pokazało się to 2 może 3 razy i nie zdajecie sobie sprawy jak się rano czułem przy starcie wiedząc że za 4 dni dopiero będzie to robione.
Masakra stres od 5,30 a nie jak co dzień o 7,00
A teraz pytanie czy może te osoby którym to się stało nie miały głupich myśli typu jeszcze nie teraz bo drogo później się to zrobi zaraz lato i się nie pokaże napis ale teraz pytanie jesienią będzie taniej?? I tak trzeba zmienić ...
Mi pokazało się to 2 może 3 razy i nie zdajecie sobie sprawy jak się rano czułem przy starcie wiedząc że za 4 dni dopiero będzie to robione.
Masakra stres od 5,30 a nie jak co dzień o 7,00
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Silniki padają jeszcze z powodu dpf, który jest z przodu silnika przed 3 cylindrem, który przeważnie pada. W czasie wypalania dpf ma ponad 600 stopni i ta temperatura przenosi się na silnik. Więc jak zrobimy wypalanie na postoju i po skończeniu zgasimy silnik to jest właśnie na wysokości 3 cylindra mocno rozgrzany. Nawet jeżeli wypalamy w czasie jazdy to po wypalenie warto jeszcze parę minut przejechać się aby wystudzić dpf i blok silnika. Problemu nie było w VC bo dpf jest w innym miejscu.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 1 raz
A jak się to ma do ciśnienia oleju i twardnienia uszczelki? Nie wiem jak jest rozwiązany smok i jego połączenie z pompą olejową w Vectrze, ale połączenie uszczelki na "styk" ze smokiem w Insigni powinno być traktowane jako wada fabryczna i podlegać akcji serwisowej.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
-
thomazzo
- Nowicjusz
- Miasto:
P405 dobrze mówi. Większym problemem jest temperatura wypalania dpfu, który przypala 3 panewkę. Wypalanie na postoju lub jazda głównie po mieście to śmierć dla 3 panewki.
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 1 raz
Teoria karkołomna. Bardzo trudno jest przegrzać panewkę, która jest opłukiwana olejem i chłodzona, oddaje ciepło do wału i do korbowodu. Poza tym są jeszcze wcześniej ściany silnika, które również izolują i odprowadzają ciepło. Jeżeli już szukałbym przyczyny w konstrukcji kanałów olejowych. Być może na 3 panewce jest jakaś wada w ich przebiegu i minimalnie mniejsze ciśnienie. Przez co ta panewka jest bardziej wrażliwa na zaburzenia ciśnienia oleju.
- michalm83
- Użytkownik
- Miasto:
A gdzie piszą że ta panewka na 3 cylindrze obrywa bo nie mogę znaleźć.
Przegrzać jedną panewkę raczej ciężko.
Przegrzać jedną panewkę raczej ciężko.
-
thomazzo
- Nowicjusz
- Miasto:
Inżynierowie opla zbadali zacieranie się tych silników. I podali 2 przyczyny, uszczelka i zle umiejscowienie dpfa. Oczywiście nie chwalą się za bardzo tym odkryciem.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
-
thomazzo
- Nowicjusz
- Miasto:
Czerpię wiedze z forum i jak cos wiem i mogę pomóc to piszę. Nie ważne gdzie wyczytałem.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
polemizował bymIgorwlkp pisze:minęły czasy diesli które po 300tysiach dopiero się dotarly
To trwały i dobry silnik. Prawidłowo użytkowany w trasie bez problemu robi te 700 czy nawet więcej tys. km.
Tylko diesla jak się odpali rano, to powinno zgasić wieczorem po zrobieniu trasy 1500 km
Uszczelka niewątpliwie ma wadę. Nie mniej pojawiają się komunikaty, które wielu użytkowników lekceważy.
Moim zdaniem najlepszy diesel to HDI grupy PSA, ale na drugim miejscu to właśnie ten Fiatowski 1.9/2.0 Termodynamika w tym silniku jest nawet lepsza niż w HDI, ale osprzęt w HDI jest lepszy i ogólnie HDI wygrywa.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
P405 pisze:Silniki padają jeszcze z powodu dpf, który jest z przodu silnika przed 3 cylindrem, który przeważnie pada. W czasie wypalania dpf ma ponad 600 stopni i ta temperatura przenosi się na silnik. Więc jak zrobimy wypalanie na postoju i po skończeniu zgasimy silnik to jest właśnie na wysokości 3 cylindra mocno rozgrzany. Nawet jeżeli wypalamy w czasie jazdy to po wypalenie warto jeszcze parę minut przejechać się aby wystudzić dpf i blok silnika. Problemu nie było w VC bo dpf jest w innym miejscu.
Ta teoria do mnie nie przemawia z prostej przyczyny bo w takcie wypalania i nawet po zgaszeniu silnika po wypaleniu dpf chodzi przez kilka minut wentylator pewnie po to żeby szybko obniżyć temperaturę w komorze silnika. Kolejna sprawa to że jak się bawiłem apką Pinga to po wypaleniu dpf i zgaszeniu temperatura płynu dość szybko spada a idąc tropem Twojej teorii powinna rosnąć. W momencie kiedy po wypalaniu wyłączy się już wentylator to osłonę termiczną można dotknąć gołą ręką.
Wszystkie nasze wywody na temat zacierania się silnika to tylko teorie, jedyne co jest pewne to to że uszczelka twardnieje jak kamień i przestaje uszczelniać. Jedni piszą że to od paliwa w oleju ale to też tylko teoria i domysły bo co niektórzy nie mają dpf więc i paliwa w oleju nie ma. Moje zdanie jest takie że to jest po prostu zwyczajne starzenie materiału ze względu na wiek a nie przebieg, ale znowu to tylko moja teoria nie poparta żadnym dowodem.
-
thomazzo
- Nowicjusz
- Miasto:
Człowiek pisze bo cos wie i chce się podzielić z innymi. No i zaczyna się dyskusja inżynierów z forum.
A czy niemieckie insignie z przebiegiem 700 tys km mogły mieć wymieniane lub remontowane silniki? Jak ktos jeździ po trasie i ma wypalanie co 1400 km a ktos po miescie i ma co 600 to ile razy więcej się to odbędzie przy przebiegi 200 tys. I oczywiście wypalanie na trasie a grzanie się w korkach tez ma na to wpływ.
Jak wam się wydaje że ludziki z opla nie prześwietlili tego silnika dlaczego się zaciera to jesteście naiwni.
Pozdrawiam i dbajmy o nasze uszczelki i dpfu.
A czy niemieckie insignie z przebiegiem 700 tys km mogły mieć wymieniane lub remontowane silniki? Jak ktos jeździ po trasie i ma wypalanie co 1400 km a ktos po miescie i ma co 600 to ile razy więcej się to odbędzie przy przebiegi 200 tys. I oczywiście wypalanie na trasie a grzanie się w korkach tez ma na to wpływ.
Jak wam się wydaje że ludziki z opla nie prześwietlili tego silnika dlaczego się zaciera to jesteście naiwni.
Pozdrawiam i dbajmy o nasze uszczelki i dpfu.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Ja pójdę o krok dalej i stwierdze że inżynierowie z GM zrobili to specjalnie. Każdy chce żyć.
-
miśor
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto:
Nie pisz tak, bo nie ma takiego stanowiska. Wiedza z forum, którego wiarygodność podważasz. Poza tym teraz wszędzie są tak montowane dpf, a tu nagle ma wpływ...To nie to.thomazzo pisze:Inżynierowie opla zbadali zacieranie się tych silników. I podali 2 przyczyny, uszczelka i zle umiejscowienie dpfa. Oczywiście nie chwalą się za bardzo tym odkryciem.