--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wyłączający się obrotomierz w czasie jazdy

ODPOWIEDZ
kriss098

Wyłączający się obrotomierz w czasie jazdy

Post autor: kriss098 » 3 kwie 2017, o 08:42

Witam,

Jestem nowy na forum i z góry proszę o wyrozumiałość.

Posiadam Insignie 1.8 COSMO od tygodnia i podczas jazdy tak po przejecheniu 30km wyłącza się obrotomierz.
Wskazówka spada do zera. Towarzyszy temu lekkie czknięcie auta, oczywiście Isia dalej jedzie ale niestety jest odczuwalny duzy spadek mocy tzn. ja na gaz a on człapu człap...

Wspomnę, że jak się zatrzymam wyłącze silnik, wyjmę kluczyk i znowu zapalę to jest ok na jakieś kolejne 30 km.

Każda sugestia będzie mile widziana :)

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Wyłączający się obrotomierz w czasie jazdy

Post autor: profek » 3 kwie 2017, o 09:23

Takie symptomy daje uszkodzony czujnik położenia wału korbowego,silnik pracuje w trybie awaryjnym bo do dyspozycji sterownika zostaje tylko czujnik położenia walka rozrządu. Nie kombinuj na zamiennikach bo nie będzie dobrze najlepiej oryginał. Wymienisz i będzie chodzić.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2017, o 18:56 przez profek, łącznie zmieniany 1 raz.

kriss098

Post autor: kriss098 » 3 kwie 2017, o 10:40

Dzięki !! dzisiaj jeszcze podjade na komputer i zobaczę co tam słychać od środka :)

Dam znać już po zabiegu :)

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 3 kwie 2017, o 18:58

No widzisz trzeba było od tego zacząć diagnostyka to w takich przypadkach podstawa choć jak dla mnie symptomy są aż nadto jednoznaczne.Wiem bo miałem to samo tylko w innym aucie :? Acha kod błędu to jedynie wskazówka gdzie należy szukać usterki.

kriss098

Post autor: kriss098 » 3 kwie 2017, o 20:21

Witam,
... i po diagnostyce. Z zapałem czekałem na potwierdzenie Waszych diagnoz a tu nic ... żadnego komunikatu o błędach czujnika wału, i innych związanych z silnikiem. Czy to normalne?? Chyba coś takiego powinno zostać zarejestrowane??

Jedyny błąd jaki był aktualny to z AFL ale to już inny dział, post itp...

-- 7 kwi 2017, o 10:16 --

Witam,

Diagnostyka w oplu faktycznie wyłapała błąd dot. czujnika wału korbowego!! Brawo Profek!!!

Niestey sam tego diabelstwa nie wymienię bo w mojej Isi jest to gdzieś w środku między skrzynią a silnikiem - bynajmniej tak to namierzyłem ;(.

Pozdrawiam,
kriss

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”