Nie wiem czy w dobrym dziale, podobnego tematu nie znalazłem, więc zakładam nowy.
Sprawa wygląda tak, że nie jestem pewien, czy moje turbo na pewno jest w pełni sprawne. Jakie objawy? Głównie chodzi o brak takiego "wgniecenia w fotel przez chwilę", czyli brak momentu na początku. Silnik mam po regeneracji, przejechane już 35tys, właśnie wymieniony dwumas i ogólnie wszystko sprawne mam taką nadzieję. Turbina po zatarciu była nieruszana, podobno nie dostała tak ocenił mechanik co remontował silnik.
Przez miesiąc jeździłem zastępczym passatem 150km 350nm i on dużo lepsze dawał odczucia niż teoretycznie moja insignia 400nm. Byłem też na hamowni sprawdzić wykres i moment i moc jest ok, ale wydaje mi się, że brak odczucia wynika z tego, że moment nie jest taki "nagły", zobaczcie w załączniku.
Ogólnie przed zatarciem to "wgniecenie w fotel" było bardzo fajne, koła traciły przyczepność na drugim biegu, a teraz coś tam tracą, ale nie tak bardzo jak wcześniej.
Dodatkowo czasami na zimnym samochód sobie podymi, tak na biało, może lekko na niebiesko.
Zastanawiam się też nad strojeniem silnika, nie jakieś wielkie chipowanie na 200km, tylko po prostu, żeby chodził tak jak kiedyś. Chociaż teraz mam takie przeczucia, że po prostu mam turbinę delikatnie walniętą i może ona jest problemem.
-- 20 kwi 2017, o 14:30 --
Zobaczcie przy 1400 obrotów jaki ja już mam wyski moment 250, jak patrzyłem na inne wykresy to tak koło 210 mają, różnią się też przebiegiem bardzo np. w zakresie 1800/2200 obrotów.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuJak sprawdzić turbosprężarkę?
-
gongi
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Jak sprawdzić turbosprężarkę?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Jak sprawdzić turbosprężarkę?
Myślę że trzeba by było wykonać pomiar ciśnienia doładowania,nie jestem pewien czy w Vaux Com w blokach pomiarowych ma taką funkcję.Ale jeśli nie to pewnie znalazł by się fachowiec który taką usługę wykona.Należałoby porównać wyniki pomiaru z danymi producenta silnika i to jeszcze przed modem oprogramowania bo tunerzy grzebią w tych wartościach.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Otrzymał piwo: 13 razy
Jest, u mnie turbina daje max 270 kpa -90kpa BARO (cisnienie atmosferyczne) bo map sensor mierzy ciśnienie "calkowite" czyli razem z tym panującym poza autem. Czyli wychodzi 180kpa = 1.8bar
BTW Kurcze panowie jak robicie logi to wrzuccie je do tematu http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... hilit=logi ja swoje udostępniłem do wglądu i porównania, ludzie pobierają ale swoimi to "żodyn" się nie podzieli, a ja też bym chętnie porównał swoje logi z logami innych użytkowników.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
BTW Kurcze panowie jak robicie logi to wrzuccie je do tematu http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... hilit=logi ja swoje udostępniłem do wglądu i porównania, ludzie pobierają ale swoimi to "żodyn" się nie podzieli, a ja też bym chętnie porównał swoje logi z logami innych użytkowników.
-
gongi
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
Tu są moje logi, zrobiłem dwa pomiary, jeden na 5 biegu od 60km/h, drugi gwałtowne przyspieszanie od 0. Mógłby ktoś to przeanalizować?
-- 21 kwi 2017, o 00:30 --
Dan patrzę na Twoje logi i np. masz żądane 210, a czujnik pokazuj 285, moja 285 nigdy nie osiągnęła. W dodatku na biegu jałowym, Ty masz żądane 120 i czujnik pokazuje 122, u mnie żądane 120, a czujnik pokazuje 110. Też u Ciebie mogą być inne wartości przez te wszystkie modyfikacje. Mógłby ktoś wrzucić logi zdrowej serii?
-- 21 kwi 2017, o 00:30 --
Dan patrzę na Twoje logi i np. masz żądane 210, a czujnik pokazuj 285, moja 285 nigdy nie osiągnęła. W dodatku na biegu jałowym, Ty masz żądane 120 i czujnik pokazuje 122, u mnie żądane 120, a czujnik pokazuje 110. Też u Ciebie mogą być inne wartości przez te wszystkie modyfikacje. Mógłby ktoś wrzucić logi zdrowej serii?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Otrzymał piwo: 13 razy
Tak po logach jak patrze to faktycznie turbina ma jakiegoś laga ale u mnie też czasem takie anomalia na logach sie zdarzają, pewnie dlatego że wartości są zczytywane kolejno, a nie na raz. Zrobilem wykres dla porównania ale logi były robione na różne sposoby u mnie i u ciebie także raczej nie będą miarodajne tym bardziej ze twoje auto po lekkim chipie, a moje po modach sprzętowych.
U mnie wyraźnie widać ze turbina nie ma problemu z przekroczeniem wartości zadanej, a u ciebie ledwo ją osiąga. Sprawdzałeś organoleptycznie czy wirnik lekko się daje zakręcić (bez oporów) i czy nie ma nadmiernego luzu na ośce? To samo ze Sztangą od łopatek. Map sensor czysty? Podciśnienia szczelne? Elektrozawór na podmiankę od kogoś?

U mnie wyraźnie widać ze turbina nie ma problemu z przekroczeniem wartości zadanej, a u ciebie ledwo ją osiąga. Sprawdzałeś organoleptycznie czy wirnik lekko się daje zakręcić (bez oporów) i czy nie ma nadmiernego luzu na ośce? To samo ze Sztangą od łopatek. Map sensor czysty? Podciśnienia szczelne? Elektrozawór na podmiankę od kogoś?