--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: Gregs » 30 lip 2017, o 14:00

Damianq pisze:To auto już mnie doprowadza do szału. Wymieniłem już chyba wszystko oprócz pompy, która jak widzieliście ciśnienie daje książkowe.
Według mnie trzeba było zacząć od wymiany pompy. Pompa może dawać niby prawidłowe ciśnienie, ale jej uszkodzenie może też powodować spływanie z niej oleju do miski i brak ciśnienia przy starcie.
Poza tym nie chciałem krakać, ale teraz nie wiesz, czy druga podstawa filtra jest sprawna. Obstawiam jednak uszkodzenie pompy.

Bodex

Post autor: Bodex » 30 lip 2017, o 14:16

Tylko ciekawe jest czemu po zakupie auta, a przed wymianą oleju nie waliło błędu ?
Uszczelka była miękka jak pisał Damian a to znaczy , że była wymieniona bo przy tym przebiegu nie możliwe by nie stwardniała . Sprzedawca stwierdził że nie wie co to jest , lub udał , że jest zielony , a jednak uszczelka była wymieniona ,
Też może być , że zamaskował problem jakimś "klajstrem" i sprzedał auto z wadą .
Damian ową płukanką usuną "klaster" i komunikat powraca .
Nie jest tu winien ani olej , ani Płukanka , ani serwis Krasne .

Trzeba by było sprawdzić numery części na słupku, misce oleju , głowicy , czy pochodzą od tego modelu , bo moze gość zrobił szybki remont i sprzedał pozbywając się problemu .
Oby nie , ale nie można wykluczyć , a widać po wymianie uszczelki że gość się wypiera że nic nie wie .
Uszczelka przy 170 jest zawsze twarda , bo działa na nią czas i ilość oleju z ON .

Raz w sklepie sprzedałem sprzęgło Sachsa do Polo 1,6 , dobrane z katalogu i nr silnika , za 2 dni gość z morda że mu wyrwarło dziurę na koszu , "ło matko św .myślę... tero bydzie sie działo"
Jeszcze raz numery i się zgadza , poprosiłem o nr skrzyni i w raz z hurtownią znaleźliśmy przyczynę, skrzynia była od 1,4 , a do 1,4 jest mniejsze sprzęgło / docisk i tarcza / .

Trzeba szukać wszędzie , w takich przypadkach .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 30 lip 2017, o 14:38 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

Damianq

Post autor: Damianq » 30 lip 2017, o 14:35

Dam znać czy coś udało się zrobić. Chce żeby bylo auto sprawne bo tak jak pisałem koło pazdziernika listopada będzie do sprzedania bo nie potrzebny mi teraz prywatne auto w dieslu bo w tygodniu swoim samochodem robię teraz może 10km. Nie chcę komuś sprzedawać samochodu z takim kwiatkiem. Jeśli do tego czasu nie rozwiąże problemu to poprostu poinformuje potencjalnego kupującego że tak się dzieje a na wszystko co wymieniłem mam potwierdzenie więc nie będę tego ukrywal, tym bardziej że gdyby nie komunikat to nie wygląda że coś jest nie tak.

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 30 lip 2017, o 14:56

Tak naprawdę wskazane byłoby zamontować zegar tymczasowo w kabinie, żebyś miał porównanie wskazań z wyświetlacza do aktualnego ciśnienia. Teoretycznie można wymieniać wszystko po kolei łącznie z pompą i szukać metodą hybił trafił. Ale ciśnie oleju jest Ok. Ewentualnie zostawić u mechanika jak Ci niepotrzebne i niech codziennie rano porównuje manometr z komunikatem na desce.

Damianq

Post autor: Damianq » 30 lip 2017, o 16:05

Auto stoi cały tydzień jedynie w weekend ruszane do Tesco i spowrotem :P Nie da się tak jak piszesz. Manometr wpina się w miejsce czujnika i w tedy nie ma komunikatu o niskim ciśnieniu bo czujnik nie pracuje. Musiałby być trójnik wstawiony żeby tak próbować. Dla ciekawskich powiem że jak wpina się manometr i przekręca zapłon to podczas sprawdzania komputera wywala "awarie pojazdu", pewnie dlatego że nie wykrywa czujnika.

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 30 lip 2017, o 16:09

Tak, mialem na myśli zamontowanie trójnika

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 31 lip 2017, o 19:09

Tak wywala. Mi jak wmontowali manometr tez na desce pojawiał się napis awaria pojazdu

2nec
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: 2nec » 4 sie 2017, o 07:02

Bodex napisał: Uszczelka przy 170 jest zawsze twarda

A ja przy zatarciu miałem 205 tyś i uszczelka była elegancka ... Też miałem zrobiony szybki remont i wymienioną uszczelke? :)

gongi
Użytkownik
Kod silnika: A20DT
Miasto:

Post autor: gongi » 13 sie 2017, o 12:36

Możecie mi podać prawidłowe wartości ciśnienia oleju dla danych obrotów? chciałbym sprawdzić manometrem ciśnienie oleju.

Bodex

Post autor: Bodex » 13 sie 2017, o 14:17

2nec pisze:Bodex napisał: Uszczelka przy 170 jest zawsze twarda

A ja przy zatarciu miałem 205 tyś i uszczelka była elegancka ... Też miałem zrobiony szybki remont i wymienioną uszczelke? :)
A jaką masz gwarancję orginalności przebiegu ?

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

maniunio57

Post autor: maniunio57 » 27 sie 2017, o 19:04

Jaki jest koszt wymiany pompy oleju w Iśce 09 (w Aso Szczecin koszt wymiany uszczelki to ok 400zł) i czy dużo więcej jest roboty jak przy wymianie uszczelki?? Już raz wymieniałem uszczelkę u swojego mechanika(koszt 200zł)
Mam nalatane 215tkm i rano zapalił mi się ten nielubiany komunikat(nadmieniam że dzień wcześniej jechałem ok 170km/h w potwornym upale prawie 550km)Może miałem za niski stan oleju?? I teraz nie wiem czy ten stan oleju czy znowu uszczelka, a może pompa? Przy wymianie tamtej uszczelki sprawdzaliśmy ciśnienie i było OK
Na bagnecie był między max a min Dolałem wczoraj oleju i zobaczę dopiero w piątek(jadę po pracy do kraju ok 550km)
Uszczelkę wymieniałem 2-3lata temu
Jakieś sugestie .porady

angel_dark666
Użytkownik
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Irlandia
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: angel_dark666 » 27 sie 2017, o 22:20

Sprawdź ciśnienie jeszcze raz, jest więcej roboty z pompa, cena zależy od mechanika, nie należy to do łatwych prac ale nie ma tragedii, sama pompa jest sporo warta. Tak że powinieneś się zmieścić w dwóch tysiącach.

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
supi
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: supi » 28 sie 2017, o 09:24

Może jednak to tylko kolejna uszczelka. Jeżeli ciśnienie na manometrze jest ok. , to jednak bym zaczął od uszczelki. Jak to nic nie da, to dopiero dalej. Te uszczelki, to w zależności od warunków użytkowania 3 - 4 lata.

maniunio57

Post autor: maniunio57 » 28 sie 2017, o 17:50

Dzięki za porady zrobię tak jak sugeruje Supi W sobotę wymieniam uszczelkę(jestem umówiony ze swoim mechanikiem)
W aso wymiana pompy 950zł

marcin.1111
Użytkownik
Auto: Opel lnsignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: marcin.1111 » 10 wrz 2017, o 10:43

Spotkałem się z aluminiową tulejką zamiast gumowej uszczelki, wymienia się raz i problem z głowy, co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
Piotr_Mk
Użytkownik
Auto: brak
Rok produkcji: 2020
Miasto: Szczecin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Piotr_Mk » 10 wrz 2017, o 20:42

maniunio57 pisze:Dzięki za porady zrobię tak jak sugeruje Supi W sobotę wymieniam uszczelkę(jestem umówiony ze swoim mechanikiem)
W aso wymiana pompy 950zł
Gdybyś potrzebował to mam bardzo dobrego mechanika co w oplach siedzi całe życie, robiłem u niego rozrząd,uszczelkę smoka, przewód wspomagania, tuleje a ceny normalne ;-) . Ten Twój był na urlopie i nie mógł mi zrobić.

azjata1

Post autor: azjata1 » 12 wrz 2017, o 07:26

a ten fachowiec to z jakiej części Polszy??

Awatar użytkownika
Piotr_Mk
Użytkownik
Auto: brak
Rok produkcji: 2020
Miasto: Szczecin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Piotr_Mk » 12 wrz 2017, o 13:42

Szczecin ;-)

miśor
Użytkownik
Rok produkcji: 2013
Miasto:

Post autor: miśor » 19 wrz 2017, o 19:20

marcin.1111 pisze:Spotkałem się z aluminiową tulejką zamiast gumowej uszczelki, wymienia się raz i problem z głowy, co o tym myślicie?
Tak.

robertino86

Post autor: robertino86 » 19 wrz 2017, o 20:25

A macie jakieś zdjęcie tej aluminiowe tulejki?Jest dostępna czy trzeba dorabiać?Mam tokarkę i frezarkę w domu,więc to nie byłby problem,tylko jak ona wygląda?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”