--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Pokrywa zaworów (wałków rozrządu)

ODPOWIEDZ
robertino86

Pokrywa zaworów (wałków rozrządu)

Post autor: robertino86 » 5 wrz 2017, o 15:31

Witam Panowie.Mam pytanie dotyczące pokrywy wałków.Czy jest ona z czystego aluminium czy jest to jakis stop?Może ktoś miał przyjemność to ocenić podczas ściągania?Chodzi mi o to czy da się ją pospawać.Pękł mi jeden uchwyt,do którego jest przykręcona listwa z wtyczkami od wtrysków i chciałbym to pospawać bo sączy mi tam lekko olej.Nie chce kupować drugiej bo cena kosmiczna.No chyba że ktoś z was ma taką bez wałków za rozsądną kwotę.Była na allegro za 150zł ale uwalony był wałek wydechowy i cholera wie co z tą pokrywa.Nie chcę kupować takiej a potem ja bede miał jaja.

-- 5 wrz 2017, o 16:25 --

Na bloku pisze SI9Cu1,czyli 9% krzem i 1% miedz.I teraz pytanie czy pokrywa jest z tego samego materiału co blok?Napewno jest spawalne tylko czy jest to ten sam stop co blok?

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Re: Pokrywa zaworów(wałków rozrządu) Insignia cdti

Post autor: Dan » 7 wrz 2017, o 11:55

To napewno nie te same stopy metali

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

robertino86

Re: Pokrywa zaworów (wałków rozrządu)

Post autor: robertino86 » 7 wrz 2017, o 21:30

A jednak.Dziś udało mi się to pospawać tigiem.Pokrywa jest z aluminium z dodatkiem krzemu.Zwykłym ALMg5 nie szło pospawać bo porowało.Drut ALSi5Cu1 tylko i dobrze oczyszczony materiał.Na koniec penetrant do sprawdzania szczelności i gitara.Dzieki za odpowiedz.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 7 wrz 2017, o 22:21

No to robota wykonana na 5+ :)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

robertino86

Post autor: robertino86 » 8 wrz 2017, o 07:05

Spawanie to pestka,najgorzej było wtryski wyciągnąć :D 3 godziny walki z własnoręcznym przyżądem.

tehation
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Wrocław

Post autor: tehation » 23 maja 2019, o 09:09

Witam
Czy ktoś z was się orientuje czy w pokrywie zaworów 55565668 (insignia CDTI 2.0 96KW 2010) są łożyska igiełkowe czy ślizgowe? Mechanik bez rozbierania stwierdził, że są to łożyska igiełkowe i nie można wymienić samych wałków, tylko trzeba kupić całość (pokrywa z wałkami - koszt ok 3300zł). I czy rzeczywiście nie można w takich pokrywach wymieniać samych wałków?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”