A czy ktoś to robił w taki sposób? Czy ta klapa po odkręceniu nie spadnie z tej prowadnicy i nie zostanie w kolektorze? I czy nie lepiej jest zdemontować sama klapkę a resztę wkręcić na swoje miejsce? I czy tam jest napewno wystarczająco miejsca żeby wyszła całą klapka? To by była dobra opcja na teraz dla mnie a czyszczenie bym zrobił przy okazji urlopu.piotreq pisze:Pozbywajcie się klap jak najszybciej, żeby nie było za późno! Problem klapek dotyczy i silników 2.0 i 1.9 W oplu Fiacie i Alfie.
Jak to zrobić?
Jeżeli nie chcesz czyścić kolektora to da radę załatwić to bez zdejmowania. Trzeba je odkręcić - jedna śruba do listwy (w sumie 4) zrzucić listwę, i po dwie śruby na klapę (w sumie osiem). Miejsca jest dość, ale trzeba być nieźle wygimnastykowanym. Co dalej? zostaje wam klapa z prowadnicą. Klapę z prowadnicy wyjmujemy. Zostaje prowadnica, która od spodu jest uszczelniona, ale z dziurą po trzpieniu klapy. Proponuję to zaspawać (spawanie plastiku) i zamontować na kolektor. W Isi nie trzeba modyfikować softu (ale można sterownik klap wyłączyć).
Kolektor warto przeczyścić / pozbyć się klap przy okazji wymiany rozrządu. Procedura podobna. Nie da się zdjąć kolektora bez zdjęcia pompy CR, która zasłania jedną śrubkę...
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlapy w kolektorze ssącym
-
Arkadiu87
- Forumowicz
- Auto: Insignia Elite
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: UK/Belfast
Re: Klapy w kolektorze ssącym
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Nie powinna spaść. Jest do oski/prowadnicy przymocowana. A jeśli ci spadnie to lepiej już tak niż w czasie jazdy. Bo jeśli spadnie przy wyciąganiu to znaczy, że była to ostatnia chwila na ingerencję.
-
Arkadiu87
- Forumowicz
- Auto: Insignia Elite
- Miasto: UK/Belfast
A jakich kluczy trzeba użyć żeby odkręcić te dwie śrubki na których jest oska/prowadnicą przytwierdzona do kolektora? Było by spoko jak by wyszły w ten sposób to bym nie musiał całości tu rozkręcać sam.
A i jeszcze pytanko a jak by spadła to czy ona odrazu leci gdzieś dalej czy jest szansa ze zostanie w kolektorze gdzieś obok otworu?
A i jeszcze pytanko a jak by spadła to czy ona odrazu leci gdzieś dalej czy jest szansa ze zostanie w kolektorze gdzieś obok otworu?
-
Martin3000
Koledzy jak sprawdzić czy mam te nieszczęsne klapy wirowe?
Mam silnik 2.0 CDTI 130km, rocznik 2013, bo jak poczytałem o tych klapach wirowych to mi się zawirowało, ale w głowie.
Na forum padł wątek, że od 2013r już tych klap nie ma, ale nie wiem czy to prawda....
Mam silnik 2.0 CDTI 130km, rocznik 2013, bo jak poczytałem o tych klapach wirowych to mi się zawirowało, ale w głowie.
Na forum padł wątek, że od 2013r już tych klap nie ma, ale nie wiem czy to prawda....
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Na 90% nie masz klap. Mam ten sam silnik i rocznik (maj 2013) - klap brak.
-
Martin3000
IBZI pisze: edit.
Dziękuję, to by była optymistyczna wiadomość. Teraz to tylko wyłączę ten egr i zrobię chip tuning, o apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2017, o 14:53 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
falko29
Witam, miałem alfę 159 z 2.4 pod maska i tam kolektor miałem aluminium i mechanik wywalił klapy, zaspawał korki i było wszystko spoko. W Insignii mam kolektor plastikowy i takie pytanie, czy można po prostu odpiąć cięgno klap kolektora pozostawiając je w pozycji otwartej , bez konieczności ich usuwania ? Czy mimo to że nie będą pracować, to i tak jest ryzyko że się urwą i poleca do silnika ?
-
meriv
- Nowicjusz
- Auto: Opel Zafira
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Panowie, czy ktoś na podstawie tego filmiku może stwierdzić, czy czy ten kolektor posiada klapy wirowe, czy tez nie?
https://youtu.be/DLeF5C2-lCE
https://youtu.be/DLeF5C2-lCE
-
lukasz2008
- Forumowicz
- Auto: Vauxhall Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: UK
- Otrzymał piwo: 1 raz
Kolego mervi nie masz klap 
Za tydzień będę wymieniał kolektor czy ktoś z szanownych mógłby mi podpowiedzieć jaki rozmiar śrub do zablokowania koła zębatego pompy CR i jaki moment dokręcania głównej śruby na pompie CR
Dzięki
Za tydzień będę wymieniał kolektor czy ktoś z szanownych mógłby mi podpowiedzieć jaki rozmiar śrub do zablokowania koła zębatego pompy CR i jaki moment dokręcania głównej śruby na pompie CR
Dzięki
-
meriv
- Nowicjusz
- Auto: Opel Zafira
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
lukasz2008 - dzięki, chociaż tyle dobrego! Z drugiej strony zabawa z wymianą uszczelki smoka również była w tej "tańszej" wersji 
- grzess87
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Heilbronn
Panowie, czy można zastosować kolektor bez klap od fiata do Insigni 2.0 cdti i tylko zostawic oryginalny nastawnik? Czy będzie to sprawnie działać ?
-
Leon_opc
W 2.0 tdi zostawiliśmy nastawnik otwarty w pozycji klapy otwartej. Klapy nie dzialaja to i sie sie nie urywaja. W z19dth wywalam klapy i wstawiam w ich miejscu zaslepki. Brak klap w,tym silniku powodowal slabszy dol momentu obrotowego.
- grzess87
- Nowicjusz
- Miasto: Heilbronn
U mnie w Insignii słychać delikatne dzwonienie w środku w aucie luźna jest listwa sterowania klapami . Czy kwalifikuje to kolektor do wymiany?
-
Leon_opc
Myślę że u Ciebie najlepiej byłoby odpiać nastawnik od klap i zablokować klapy w pozycji.otwartej. przejedzie się i sam zobacz jaki będzie efekt
-
gajdek419
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto:
Witam,
dotychczas byłem biernym czytelnikiem wątków w ICP odnośnie klap wirowych.
Znalazłem na portalu na literę A, chłopaka z Łasku który oferuje kolektor po regeneracji klapek.
Rozmawiałem z nim telefonicznie i wygląda to obiecująco tzn, że rzeczywiscie ma w tym doświadczenie.
Jak dobrze pójdzie to może jutro uda się zobaczyć na żywo taki kolektor.
Gdyby to wyglądało no i działało to pewnie dam znać żeby miec alternatywę dla nowych kolektorów
dotychczas byłem biernym czytelnikiem wątków w ICP odnośnie klap wirowych.
Znalazłem na portalu na literę A, chłopaka z Łasku który oferuje kolektor po regeneracji klapek.
Rozmawiałem z nim telefonicznie i wygląda to obiecująco tzn, że rzeczywiscie ma w tym doświadczenie.
Jak dobrze pójdzie to może jutro uda się zobaczyć na żywo taki kolektor.
Gdyby to wyglądało no i działało to pewnie dam znać żeby miec alternatywę dla nowych kolektorów
-
robert j
- Forumowicz
- Miasto:
Ja u siebie wstawilem kolektor z fiata i nastawnik bez listwy przykręciłem do tego kolektora(jest gdzie) i jest ok.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
- soulck
- Użytkownik
- Auto: 2.0 Ecoflex
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 1 raz
Pany czy moja Iśka z 2013 roku 2.0 Ecoflex posiada te klapy w kolektorze?
Kiedy dokładnie poprawiano te kolektory?
Kiedy dokładnie poprawiano te kolektory?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Na temat klap w zasadzie już wszystko napisano. Te poprawione kolektory były od 2010 roku. Pisałem ja i inni tu jak po numerach je poznać. Czy były inne poprawki nie wiadomo. Bo brak na ten temat jakiej kolwiek informacji. Trzeba by porównać numery cześć. Z aut z 2009 roku potem te poprawione z 2010 roku i np jaki numer jest w 2013 roku.
-
gajdek419
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto:
No i obejrzane, wygląda solidnie
https://zapodaj.net/46fc08e1cdf31.jpg.html
https://zapodaj.net/46fc08e1cdf31.jpg.html
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
W Vectrach Z19DTH też niby były od 02.2007 poprawione kolektory. Miałem stary i miałem poprawiony, żaden nie wytrzymał 100 tys. km, ten drugi nawet krócej.
Nie wiem jak w Insi, ale w Vectrze kolektory Pierburg uchodziły za bezpieczne. Tzn. gdy klapki utykały w miejscu, to uszkodzenie objawiało się odpadającym ramieniem sterującym obrotem klapek, ale klapki zostawały w gniazdach. Nie urywały się jak w produktach włoskich (Magneti Marelli).
Na forum Vectry był temat, że jakiś gościu naprawia kolektory, wynalazł "cudowny patent" na te klapki. Po jakimś czasie to rzemiosło ludowe zaczęło się sypać i gościu zamknął kram. Ja bym nie ryzykował, nie mając pewności że te rękodzieło nie spowoduje, że tym razem klapka zechce powędrować w podróż czeluściami motoru.
M.
Nie wiem jak w Insi, ale w Vectrze kolektory Pierburg uchodziły za bezpieczne. Tzn. gdy klapki utykały w miejscu, to uszkodzenie objawiało się odpadającym ramieniem sterującym obrotem klapek, ale klapki zostawały w gniazdach. Nie urywały się jak w produktach włoskich (Magneti Marelli).
Na forum Vectry był temat, że jakiś gościu naprawia kolektory, wynalazł "cudowny patent" na te klapki. Po jakimś czasie to rzemiosło ludowe zaczęło się sypać i gościu zamknął kram. Ja bym nie ryzykował, nie mając pewności że te rękodzieło nie spowoduje, że tym razem klapka zechce powędrować w podróż czeluściami motoru.
M.