--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Awaria pojazdu..... tryb serwisowy

ODPOWIEDZ
nomad1983

Re: Awaria pojazdu..... tryb serwisowy

Post autor: nomad1983 » 22 cze 2014, o 10:08

Szczerze mówiąc jestem totalnym laikiem, mogłem kupić rower nie Insignię hehe nie wiem jak to się sprawdza, chyba , ze chodzi o naciśnięcie pedału w celu wyświetlenia błędu(gdzies na Youtube widziałem) ja jedynie mogę polegac na mechaniku lub serwisie bo sam nie potrafię :-) za dwa miesiące do Polski się wybieramy samochodem i w sumie się cieszę , że teraz się takie rzeczy dzieją a nie gdzieś po drodze.

kicaj
Użytkownik
Auto: I
Rok produkcji: 2015
Miasto: B/DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: kicaj » 22 cze 2014, o 19:23

lgruszkos

Post autor: lgruszkos » 22 cze 2014, o 21:17

Awaria pojazdu skontaktuj się z serwisem... to chyba ulumiony komunikat Opla, czy to Turbo czy waż od turbiny czy jeszcze coś innego. Ostatnio też miałem taki komunikat i zaraz zgasł. Po podpieciu pod OPCOM-a taki oto błąd P2015-23 co jak się ktoś orientuje przycinające się klapy w kolektorze ssącym.

nomad1983

Post autor: nomad1983 » 23 cze 2014, o 19:11

Udało mi się zostawić samochód na noc i czekam na telefon co się stało...jedyne co powiedział to DPF..chyba usunę(nie wiem czy to dobry pomysł) ale dokładnie bede wiedział gdy sie ze mna skontaktuja..czas pokaże...dam znać co i jak :-)

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 23 cze 2014, o 21:46

nomad1983 pisze:jedyne co powiedział to DPF..chyba usunę(nie wiem czy to dobry pomysł)
Bardzo dobry pomysł, szczególnie jak już się posypał. Przy okazji zaślep EGR.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

nomad1983

Post autor: nomad1983 » 24 cze 2014, o 05:14

Jak to mniej więcej cenowo wygląda w Polsce? Mam nadzieje ze w UK są podobne ceny...

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 24 cze 2014, o 09:04

Przedział od 1000-2000 pln, zależy komu zlecisz.

nomad1983

Post autor: nomad1983 » 24 cze 2014, o 20:06

Insia już w domu , nie było usuwania DPF zostało zastosowane elektroniczne wymuszenie procedury dopalania filtra cząstek stałych na postoju za pomocą fabrycznego testera diagnostycznego podczas pracy na biegu jałowym..tak mi powiedziano :-) cenowo dużo lepsze , za tydzień mam serwis i powiedziano mi by sie upewnić , ze bedzie uzyty olej Low Ash. pierwszy raz spotkałem się w UK z kimś kto mówi , ze da się naprawić, da się zrobić nie trzeba nowego...właściciel pracował dla Volvo przez 20 lat i dla Citroena, później otworzył własny biznes... troszke bałem się usuwać ze względu na dodatkową 3 letnia gwarancję i serwisy w Vauxhall...nigdy nic nie wiadomo...także gdyby ktoś chciał nazmiary z okolic Birmingham to dać znać..."awaria pojazdu" też zniknęła więc czekam do serwisu..zobaczymy co będzie :-)

kicaj
Użytkownik

Post autor: kicaj » 24 cze 2014, o 21:56

Po wypaleniu serwisowym należy wybrać się w trasę aby filtr sam się wypalił do końca (wypalenie serwisowe nie wypala do końca) oraz należy wymienić olej.
No chyba że nowe silniki mają inną specyfikację

Sent from mobile.

bloodrayne

Post autor: bloodrayne » 6 lip 2014, o 18:31

Jadę dzisiaj sobie normalnie jak gdyby nigdy nic... i nagle ,, awaria pojazdu- bla bla bla..."
Auto straciło moc, i max do 2 tyś obrotów na każdym biegu, po chwili moc wróciła, ale co najgorsze turbina zaczęła wydawać tragiczny dźwięk, jakby jakieś szuranie, szarpanie, jakby szuranie jakąś drucianą szczotką,
odgłosy takie jakby miała się zaraz rozlecieć... niestety po zgaszeniu i odpaleniu dalej to samo, raz jest moc raz nie ma...
jutro walczę, ale już się boję ]:-<

SAFIK
Użytkownik
Auto: Insignia GS 1.6 T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: lubelskie

Post autor: SAFIK » 6 lip 2014, o 19:31

Na początek sprawdź wąż turbiny czy nie zapocony i nie dziurawy - ten od strony kierowcy.

kicaj
Użytkownik

Re: Odp: Awaria pojazdu..... tryb serwisowy

Post autor: kicaj » 6 lip 2014, o 20:54

Jaki przebieg? Może to być wynik zapieczonej kierownicy...

Sent from mobile.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 6 lip 2014, o 22:47

Skupiłbym się na wirniku turbosprężarki. Zdejmij przewód w części zimnej, ten połączony z obudową filtru powietrza i sprawdź dokładnie w jakim jest stanie. Jeśli jest wszystko w porządku to niestety trzeba będzie przyglądnąć się temu w części ciepłej.

maniak

Post autor: maniak » 11 lip 2014, o 16:24

dziś znów zaliczyłem tryb awaryjny... czytanie błędów i mamy P2458 Diesel Particulate Filter Regeneration Duration - wyczytałem że przyczyną może być brak aktywatora wypalania filtra? kasuje bląd i przy wejściu na obroty znów się pojawia.
Zastanawiam się czy w ogóle nie wywalić dpf-a . Ma ktoś sprawdzony warsztat w warszawie? jakie mogą być orientacyjne koszty?

bolek

Post autor: bolek » 11 lip 2014, o 17:37

Masters,zadzwon ale pewnie cos ok 1500zl

maniak

Post autor: maniak » 13 lip 2014, o 19:52

Masters to kołomnie w Piasecznie podjadę w pn. i popytam. Rozumię że sprawdzony warsztat?

-- 13 lip 2014, o 20:52 --

Dziś jechałem autostradą i długi odcinek katowałem auto na wysokich obrotach. Na szczęście przyniosło to skutek. Filtr się chyba wypalił bo błędu już nie ma.

Awatar użytkownika
opc
Forumowicz
Auto: insignia GSI
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Puławy

Post autor: opc » 29 lip 2014, o 13:04

Ja zapłaciłem 700 zł. wywalenie PDF i podniesienie mocy do 200 km. Robiłem to pod Radomiem rok temu mogę dać namiary

michalbierun

Post autor: michalbierun » 9 sie 2014, o 22:55

Panowie byłem dziś u pseudo mechanika ale tylko na sprawdzeniu błędów i wyskoczyły 2
PO234-11
PO513-00
czy mógłbym prosić o jakieś informacje jeśli ktoś może mi udzielić z góry dziękuje

marcinsobi

Post autor: marcinsobi » 10 sie 2014, o 08:40

błąd 1 przeładowanie turbiny,może być zawór uszkodzony ,ew jakaś nieszczelność,albo turbina ( u mnie się to tez raz pokazało jak dostał nieźle w palnik,teraz cisza)
2 nieprawidłowy klucz immobilizera-może bateria słaba w pilocie

znalazłem taka stronkę ze wszystkimi kodami może się przyda
http://www.hsperformance.com/dtc-list/

michalbierun

Post autor: michalbierun » 10 sie 2014, o 12:11

Wielkie dzięki ;)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”