--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuJazda z automatyczną skrzynią biegów
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Re: Jazda z automatyczną skrzynią biegów
Automatem też hamuje się silnikiem i często tak czynię tym bardziej w górach gdzie dodatkowo redukuję biegu manualnie oczywiście odpowiednio wcześniej tak by silnik nie musiał wyć na zbyt wysokich obrotach ! co ważne jest szczególnie zimą gdy gwałtowna redukcja spowoduje taki sam lub trochę mniejszy poślizg jak hamowanie hamulcem ! To nic innego jak szkoła jazdy w trudnych warunkach zgodnie z moim ulubionym powiedzeniem iż myślenie nie boli w co jednak często mam okazję wątpić widząc skutki takiego braku myślenia !
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Nie mam osobiście gdzie ćwiczyć i swoją się boję. No ale dziękuję za docenienie mojego myślenia czy tam niemyślenia
W manualu rzadko na śliskiej drodze hamowałam tak tylko hamulcem, zazwyczaj silnikiem, a tu mam trochę problemów w tym automacie z tym, bo oczekiwałabym takiego samego zachowania pojazdu jak w manualu na mój dotyk.
W manualu rzadko na śliskiej drodze hamowałam tak tylko hamulcem, zazwyczaj silnikiem, a tu mam trochę problemów w tym automacie z tym, bo oczekiwałabym takiego samego zachowania pojazdu jak w manualu na mój dotyk.
Radio 357 :)
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
@dokia, nie idź tą drogą, sprzedaj mazdę i insignię kup dowolne auto z RWD, bąki kręcisz niezależnie od pogody, pory roku czy linki od ręcznego, nawet na automacie. Szczerze polecam
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Mazda zostaje na dobitki, tj dla syna na pierwsze auto- za rok prawo jazdy będzie miał. A Iśka w tym roku zmieni właściciela, coś pomyślę w sensie tego co na pewno chcę mieć w kolejnym. Póki co muszę sobie z tą moją radzić jakoś. Dzięki
- KaMYk
- Zapaleniec
Ja to jestem wychowany na RWD, jak robiłem prawko, to królowały maluchy, duże fiaty, polonezy, skody 105 i 120.
Z FWD to syreny, trabanty, golf II, zastawa i fiat 127.
Mnie RWD nie straszny, wręcz przeciwnie. Przez pierwsze 14 lat doświadczeń za kierownicą jeździłem RWD.
Bardzo chętnie wróciłem do RWD na mustangu, wróciły wspomnienia i chyba już tak zostanie, że jakieś RWD w garażu będzie
O odnośnie automatów, to współczesne posiadające lock up, czyli coś co funkcjonalnie działa jak tradycyjne sprzęgło, hamują silnikiem jak manual. Te odczucia o mniejszej skuteczności hamowania silnikiem biorą się stąd, że automat zmienia bieg na wyższy dopiero przy obr około 1200. W manualu chcąc wytracić prędkość od razu redukujemy tak, aby obroty były na poziomie ponad 3000, aby skuteczność hamowania była wyższa. Aby osiągnąć ten sam cel, trzeba po prostu w automacie przejść na sekwencyjne sterowanie. W terenie górzystym jest dodatkowy program w sterowniku skrzyni, który jeśli wykryje zjazd w dół ze wzniesienia zrzuci bieg tak, aby obroty silnika były dość duże i tym samym opór silnika skuteczniejszy.
Tak to działa w naszych automatach.
W starszych np. w mustangu z roczników 2005 - 2009 nie było lock-up i po odpuszczeniu gazu samochód swobodnie się toczył, hamowanie tylko hamulcami. To jest dopiero jazda
Aktualnie w swoim mam już normalnie, czyli z lock upem. W astrze oczywiście też automat znany Wam dobrze w insigniach
Z FWD to syreny, trabanty, golf II, zastawa i fiat 127.
Mnie RWD nie straszny, wręcz przeciwnie. Przez pierwsze 14 lat doświadczeń za kierownicą jeździłem RWD.
Bardzo chętnie wróciłem do RWD na mustangu, wróciły wspomnienia i chyba już tak zostanie, że jakieś RWD w garażu będzie
O odnośnie automatów, to współczesne posiadające lock up, czyli coś co funkcjonalnie działa jak tradycyjne sprzęgło, hamują silnikiem jak manual. Te odczucia o mniejszej skuteczności hamowania silnikiem biorą się stąd, że automat zmienia bieg na wyższy dopiero przy obr około 1200. W manualu chcąc wytracić prędkość od razu redukujemy tak, aby obroty były na poziomie ponad 3000, aby skuteczność hamowania była wyższa. Aby osiągnąć ten sam cel, trzeba po prostu w automacie przejść na sekwencyjne sterowanie. W terenie górzystym jest dodatkowy program w sterowniku skrzyni, który jeśli wykryje zjazd w dół ze wzniesienia zrzuci bieg tak, aby obroty silnika były dość duże i tym samym opór silnika skuteczniejszy.
Tak to działa w naszych automatach.
W starszych np. w mustangu z roczników 2005 - 2009 nie było lock-up i po odpuszczeniu gazu samochód swobodnie się toczył, hamowanie tylko hamulcami. To jest dopiero jazda
Aktualnie w swoim mam już normalnie, czyli z lock upem. W astrze oczywiście też automat znany Wam dobrze w insigniach
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
No Mustang bez RWD to istnieje?? Ferrari też ma napęd na tylną oś, dlatego mam stresa nawet wynająć do zabawy, bo moja Omega miała nie tak dużo koni to nie było to straszne, bo nie było tego kopa i no było to wielkie i ciężkie kombi, aczkolwiek nigdzie nie przytarłam w nim blach nawet zimą a w Iśce niestety się zdarzyło
też nauczyłam się jeździć ogólnie na RWD. Czyli co?? BMW mam sobie szukać? Nawet moje korpo ma w propozycjach aut menedżerskich z opłaconą ratą leasingową za zrobiony target albo insignie, albo astrę albo dwa modele BMW.
Pomyślę, ale i tak chcę automat, ten jest mój pierwszy ale szczerze go pokochałam i technologie te są po to aby z nich korzystać, nie? poza tym ręka wolna w czasie jazdy, to się tak nie męczę na długich dystansach.
Pomyślę, ale i tak chcę automat, ten jest mój pierwszy ale szczerze go pokochałam i technologie te są po to aby z nich korzystać, nie? poza tym ręka wolna w czasie jazdy, to się tak nie męczę na długich dystansach.
- KaMYk
- Zapaleniec
wolna ręka się przydaje
można oko poprawić lub usta 
Automat, tak. natomiast jak masz do wyboru Opla lub BMW, to nie wiem, nad czym tu myśleć
Sama widzisz, że na RWD bezpieczniej
Jeszcze RWD w automacie - bajka 
Automat, tak. natomiast jak masz do wyboru Opla lub BMW, to nie wiem, nad czym tu myśleć
Sama widzisz, że na RWD bezpieczniej
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
Bezpieczniej to z AWD
Dokia co porad techniki jazdy automatem to mało polecam sposób norbiego czy jazda z wciśniętym gazem i czekanie na zmianę biegów ! Poćwicz zmianę poprzez wymuszanie zmian biegów poprzez lekkie odpuszczenie gazu przy 2-2.5 tyś obrotów a zauważysz że automat wrzuci natychmiast wyższy bieg a gdy trzymasz gaz to zmian dokonuje przy wyższych obrotach zależnych od tego jak bardzo wcisnęłaś gaz To pozwoli ci bardziej wyczuć pracę skrzyni i nauczysz się jak działa a przy okazji w zbiorniku zostanie więcej pb
Dokia co porad techniki jazdy automatem to mało polecam sposób norbiego czy jazda z wciśniętym gazem i czekanie na zmianę biegów ! Poćwicz zmianę poprzez wymuszanie zmian biegów poprzez lekkie odpuszczenie gazu przy 2-2.5 tyś obrotów a zauważysz że automat wrzuci natychmiast wyższy bieg a gdy trzymasz gaz to zmian dokonuje przy wyższych obrotach zależnych od tego jak bardzo wcisnęłaś gaz To pozwoli ci bardziej wyczuć pracę skrzyni i nauczysz się jak działa a przy okazji w zbiorniku zostanie więcej pb
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Grzegorz13, wydaje mi się że ja w górach nie przekrocze tych 2k obrotów, raczej będę się czaić, więc może jakoś auto samo to ogarnie. Mam zajechać i wrócić, już zapowiedziałam synowi że jak wjadę na parking pod pensjonatem to auta nie uruchomienie do chwili wyjazdu. Mam wielkie oczy z samego przerażenia że ja dziewczyna z jezior a tu zima, śnieg i góry. To takie kosmiczne dla mnie. Póki co nawet nie mam czasu ćwiczyć, ale to może już zacznę na nowych tarczach i klockach czyli za tydzień
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
A to w takim razie mam sam zmieniać bieg?. Puścić gaz i czekać kiedy skrzynia wrzuci bieg i dopiero znowu gaz?grzegorz13 pisze: ↑7 sty 2019, o 17:25Dokia co porad techniki jazdy automatem to mało polecam sposób norbiego czy jazda z wciśniętym gazem i czekanie na zmianę biegów
Jakąś może porada, bo chyba w takim razie nie umiem nawet jeździć automatem
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
@dokia co Ty, na szczyt Kilimandżaro jedziesz? Bez paniki - dasz radę 
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
@mcrace, no ja tak to widzę.... Moimi oczami właśnie tak to widzę, że nie wjadę, nie podjadę, że mnie obróci i się zsunę 

Jak @mazmarcin pokazał górkę na którą nie mógł wjechać i podglądałam różne filmy to nawet buty mi się trzęsą
Jak @mazmarcin pokazał górkę na którą nie mógł wjechać i podglądałam różne filmy to nawet buty mi się trzęsą
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Z moich doświadczeń i spostrzeżeń z automatem jako nowicjusza, to do redukcji najlepiej nadaje się gaz albo manetki przy kierownicy (manetki głównie przed wyprzedzaniem). Fakt, jak przy 100 mocniej się depnie, to chwile mieli, zanim zrzuci z 6 na 3, ale przy delikatniejszym traktowaniu jak zrzuca o jeden, to jest płynnie. Ponadto, jak się delikatnie przyhamuje przez zakrętem (5-10km w dół), to sama zrzuca bieg albo i dwa, tak, że na wyjściu z zakrętu mam w okolicy 2,5-3tyś. obrotów przy normalnym gazie. Mowa o trybie "zwykłym", z tym, że ja mogę mieć wgrany inny program do skrzyni niż wersje "cywilne".
Co do wyjazdu Dorotki, to nie ma co się stresować na zapas, kumpel miedzy świętami (trochę nasypało) był betą z ciężkim dieslem i automatem (RWD) i dał radę bez worków piasku w bagażniku.
Co do wyjazdu Dorotki, to nie ma co się stresować na zapas, kumpel miedzy świętami (trochę nasypało) był betą z ciężkim dieslem i automatem (RWD) i dał radę bez worków piasku w bagażniku.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
ale jak manetki? moje manetki chyba tak nie robią??
piasku wozić nie będę w bagażniku
, ale dużo rzeczy ze sobą zabieram, większość zapewne niepotrzebnych więc będzie dociążona
haha
piasku wozić nie będę w bagażniku
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Jak masz przy kierownicy manetki, to lewą redukujesz, prawą podbijasz bieg. Chcesz np.: wyprzedzać, to klikasz raz czy dwa lewą, czekasz na miejsce i ogień
a jak boisz się, że masz za dużo mocy pod nogą, bo jest ślisko, to klikasz prawą i masz już mniej mocy, bo obroty niższe. Wszystko bez ruszania drążka, a jak przez jakiś czas nie będziesz dotykać manetek, to skrzynia sama wróci w tryb automatyczny, ew. możesz prawą przytrzymać przez kilka sekund. Wg. mnie bardzo przyjemnie się tego używa, na co dzień masz automat, a jak jest chwilowa potrzeba to zmieniasz ją w "manual".
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Tam chodziło o to że nie znałem terenu a nie było widać jak to wygląda za zakrętem. Grunt to wyłączyć TC.
A żebyś się nie bała to wtedy miałem "całkiem łyse letnie opony"
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Bawiłem się manetkami i średnio to wychodzi. Tak samo wolne jak i cała skrzynia. Jak manetką mam zrzucać niego to równie dobrze wcisnę gaz i sama zredukuje. Ewentualnie sport czy opc i masz zredukowane
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
ale ja tak mam, tj z tymi manetkami? ja długie światła nimi włączamxul pisze: ↑7 sty 2019, o 19:45Jak masz przy kierownicy manetki, to lewą redukujesz, prawą podbijasz bieg. Chcesz np.: wyprzedzać, to klikasz raz czy dwa lewą, czekasz na miejsce i ogieńa jak boisz się, że masz za dużo mocy pod nogą, bo jest ślisko, to klikasz prawą i masz już mniej mocy, bo obroty niższe. Wszystko bez ruszania drążka, a jak przez jakiś czas nie będziesz dotykać manetek, to skrzynia sama wróci w tryb automatyczny, ew. możesz prawą przytrzymać przez kilka sekund. Wg. mnie bardzo przyjemnie się tego używa, na co dzień masz automat, a jak jest chwilowa potrzeba to zmieniasz ją w "manual".
U mnie też tak jest? naprawdę? Wy jakieś bajki mi chyba piszecie
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Manetki do biegów z tyłu kierownicy, ale to chyba tylko było w opcline wewnętrznym.
Widać dużo trunku dzisiaj było
Widać dużo trunku dzisiaj było