--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Problem z elektryką zapłonem

RedHawk
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia A
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Jarosław

Re: Problem z elektryką zapłonem

Post autor: RedHawk » 23 lut 2022, o 21:01

Witam kolegów forumowiczów! Jako iż jestem szczęśliwym posiadaczem Opla Insignia A 2.0 CDTI (A20DTH) mam te (nie)przyjemność pochwalić Wam się (a także poradzić się) kolejnym problemem z autem - tym razem prawdopodobnie coś z elektryką, ale najpierw opisze wszystko i sami ocenicie. A więc... od pewnego czasu zauważyłem bo w sumie nie da się tego nie zauważyć, że ekranik na desce rozdzielczej zaczął mrugać/błyskać... żeby było tego mało również cała deska rozdzielcza w trakcie jazdy potrafiła gasnąć wraz z radiem i ekranem a po chwili się załączać... również nawiewy na moment potrafiły przestawać działać. To są zjawiska, które dzieją się podczas jazdy, ale podczas odpalania również nie jednokrotnie zdarzały się przygody... a więc sytuacja wygląda tak, że przy próbie odpalenia samochodu samochód nie odpalał, słychać było tylko dziwne cyknięcie... tak jakby rozrusznik się zacinał(?). Czasami odpalał po jednym takim cyknięciu, czasami po kilku. Jako, że posiadam interfejs OBD sprawdziłem błędy... czasami pojawiły się 2-3 błędy, a ostatnio pokazało się ich aż 8... ich kody podam poniżej. Miałem również przypadek, że samochód wszedł w tryb awaryjny zaraz po odpaleniu (dopiero po skasowaniu błędów auto jechało normalnie) a kilka razy po odpaleniu wyświetlała się Awaria pojazdu jednak nie wpływała ona na samą jazdę.... a o to błędy, które wyświetlił mi interfejs chociaż wydaje mi się, że są one bardziej efektem komputera, który z jakiegoś powodu głupieje...

U0424
P2015
P0513
P068A
B3210
U0164
B3205
U0140

Także jak widzicie błędów sporo... od razu mówię, że napięcia na aku są spoko, sam akumulator był również sprawdzony (wymieniany). Diagnoza ''znajomego'' mechanika była taka, że do wymiany nadaje się alternator. A Wy co sądzicie? jakie mogą być przyczyny takiego dziwnego zachowania się samochodu i elektryki w aucie?

194bartel
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Łączany

Re: Problem z elektryką zapłonem

Post autor: 194bartel » 10 paź 2022, o 08:06

Robo pisze:
2 wrz 2021, o 18:39
Dzień dobry,

Mam problemy z zapłonem w moim aucie.
(insignia 2.0 biturbo)

3 tygodnie temu podczas jazdy po autostradzie wyłączyły się wszystkie wskaźniki i zaczęły się palić kontrolki od ABS, kontroli trakcji, od poduszek powietrznych, check engine lecz działały wszystkie światła, kierunkowskazy. Po zjechaniu na MOP i odłączeniu akumulatora przestał odpalać. Kolejnego
dnia wszystko działało jakby nigdy nic, badanie komputerem nie wykazywało błędów. Po tym incydencie wymieniłem akumulator na nowy. Niestety dzisiaj sytuacja się powtórzyła.
Proszę o pomoc!
Witam,
Udało się znaleźć przyczynę? Miałem identyczna sytuacje.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”