--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAwaria pojazdu..... tryb serwisowy
-
Samp
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Awaria pojazdu..... tryb serwisowy
No to czeka Cię pewnie wymiana turbiny. Módl się aby końcówki wtryskiwaczy były dobre 
-
mimoto
lart_2 Czy poradziłeś sobie z tą awarią? Jestem po wymianie elektrozaworu, i nie pomogło.
-
mesel
Odświeżę kotleta bo jestem świeżo po zabiegach związanych z wyświetlanym komunikatem "Awaria pojazdu - skontaktuj się z serwisem" (bez utraty mocy itd.). W czwartek info na zegarach. Szybka wizyta w ASO. Problem z czujnikiem różnicy ciśnień. Skasowane a czujnik skalibrowany.
Do piątku ok. W połowie dnia znowu komunikat podczas jazdy. Od tego momentu info wyświetlane stale po włączeniu zapłonu.
Dziś ponowna wizyta w ASO. Podpięcie pod komputer i ponownie problem z czujnikiem ciśnień. Po przejrzeniu parametrów kilka ciekawostek: średnia odległość między procedurą wypalania 2 km, ostatnie wypalanie 76 km wcześniej, temperatura osiągnięta 250 stopni. Trochę słabo to wyglądało.
Zamontowany nowy czujnik i przeprowadzenie statycznej regeneracji. Wszystko przebiegło sprawnie. Zobaczymy co się dalej wydarzy...
Do piątku ok. W połowie dnia znowu komunikat podczas jazdy. Od tego momentu info wyświetlane stale po włączeniu zapłonu.
Dziś ponowna wizyta w ASO. Podpięcie pod komputer i ponownie problem z czujnikiem ciśnień. Po przejrzeniu parametrów kilka ciekawostek: średnia odległość między procedurą wypalania 2 km, ostatnie wypalanie 76 km wcześniej, temperatura osiągnięta 250 stopni. Trochę słabo to wyglądało.
Zamontowany nowy czujnik i przeprowadzenie statycznej regeneracji. Wszystko przebiegło sprawnie. Zobaczymy co się dalej wydarzy...
-
raul
Re: Awaria pojazdu..... tryb serwisowy P2282
8 stron i nic z nich nie wynika bo nie wyczytałem żadnego konkretnego rozwiązania
pojawił się błąd P2282, wszystko sprawdzone i brak przyczyny jest moc i ładowanie
skasowany wyskoczył ponownie przy spokojnej jeździe
ktoś rozwiązał ten problem?
ponieważ nie padła również odpowiedź na pytanie kolegi chyba z trzeciej strony zapytam ponownie:
"jak włączę zapłon, to po chwili gasną mi wszystkie kontrolki, prócz checka. Z tym, że jak odpalę, to tego checka już nie ma, a auto chodzi normalnie. Czy tak powinno być?"
pzdr
pojawił się błąd P2282, wszystko sprawdzone i brak przyczyny jest moc i ładowanie
skasowany wyskoczył ponownie przy spokojnej jeździe
ktoś rozwiązał ten problem?
ponieważ nie padła również odpowiedź na pytanie kolegi chyba z trzeciej strony zapytam ponownie:
"jak włączę zapłon, to po chwili gasną mi wszystkie kontrolki, prócz checka. Z tym, że jak odpalę, to tego checka już nie ma, a auto chodzi normalnie. Czy tak powinno być?"
pzdr
-
raul
ja wiem, ale tamten klubowicz nie uzyskał od nikogo odpowiedzi ?!
-
rolf
Jak byś wiedział to byś powiedział.raul pisze:/edit
Przy błędzie P2282 prawdopodobnie jest nieszczelność w układzie doładowania, najczęściej pękają elastyczne przewody doładowania.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2015, o 11:45 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem
Powód: Nie cytuj posta pod postem
- krisv84
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Strzebiń
p2015-23
p2033-15
U mnie były takie błędy, towarzyszył im znany komunikat, oraz częste wypalanie dpf. Średnio 10x na 1000km
Przyczyna urwana klapa na pierwszym cylindrze w kolektorze ssącym, oraz zawalony cały układ, egr, przepustnica itd. Po wyczyszczeniu układu, założeniu nowego kolektora, cisza i spokój. Mniejsze spalanie, normalna częstotliwość wypalania filtra, i co najważniejsze brak komunikatu
p2033-15
U mnie były takie błędy, towarzyszył im znany komunikat, oraz częste wypalanie dpf. Średnio 10x na 1000km
Przyczyna urwana klapa na pierwszym cylindrze w kolektorze ssącym, oraz zawalony cały układ, egr, przepustnica itd. Po wyczyszczeniu układu, założeniu nowego kolektora, cisza i spokój. Mniejsze spalanie, normalna częstotliwość wypalania filtra, i co najważniejsze brak komunikatu
Krzysztof
Insignia CDTI
Insignia CDTI
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
U mnie w poniedziałek pojawił się komunikat ,,skontaktuj sie..." a że to żona jechała (zamieniliśmy się na auta chciałem jej przegonić bo w tygodniu do pracy w 1 mańkę ma 2 km). A po pracy z córką miała jechać na imprę. I panika dzwoni... Pytam moc jest nie przerywa to ok. Jedź dalej. Tak jak moje przypuszczenia padła świeca żarowa 1 cylindra (sprawdzone dzięki forum) w tamtym roku wymieniałem świecę cylindra 2-gieco. Wymieniłem świecę i dalej błąd się pojawiał. Dopiero następnego dnia się nie pojawiał. Ale i tak następnego dnia wykasowałem błąd. Dodam że świece mam z czujnikami które i tak na wolnym rynku z przesyłką kosztują 200 zł za sztukę.
-
Ramay Jacek
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Ostatnio zauważyłem, że moja Insia nie ma takiego kopa jak chociażby jeszcze pół roku temu z przebiegiem 40 tys km. Ostatnio podczas jazdy autostradą, przy prędkości 140 km pojawł mi się słynny już komunikat i jakiekolwiek dalsze przyspieszanie było już niemożliwe. U mechanika z nie ASO dokonałem odczytu prawdopodobnych błędów. Tak więc pojawiły się 2 błędy choć na konsoli obecnie czysto ! Czytałem na różnych forach opisy nazw tych kodów ale ich interpretacja jest przeróżna i nie wiem jak te kody prawidłowo odczytać ? Czy ktoś może mi wyjaśnić co oznaczają kody E144 i P03A6 odczytane na sprzęcie Delpfi ? A tak na marginesie podaję jeszcze, że od 3 miesięcy mam przełączone w konsoli na wskazania chwilowe i zobserwowałem co najmniej raz na tydz. wypalanie cząstek stałych.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Raz na tydzień to trudno powiedzieć, lepiej powiedz co ile km.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
Ramay Jacek
- Nowicjusz
- Miasto:
Wobec braku odzewu udałem się do aso. Odczytano błąd P1325 - charakterystyka koła reluktancyjnego czujnika wału korbowego ale stwierdzono, że często ten problem dotyczy też wahań niskiego ciśnienia w cylindrach poprzez zanieszczynia na złączach X142. Wyczyszczono więc wszystkie styki na tych złączach i jeżeli to nie pomoże mam się liczyć z ewentualną wymianą tych złącz. Za tydzień jadę w trasę to sprawdzę, czy mieli rację. A co do kwestii występowania częstych wypalań cząstek stałych, to sorka ale nie zanotowałem przy jakim przebiegu się odbył ale sądzę, że był to jakieś przedział 300-400 km.
-- 16 sie 2015, o 15:48 --
-
maniek31115
U mnie problemem był czujnik n75 od sterowania gruszka turbiny 65 euro i śmiga dalej obeszło się bez serwisu
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Takie przebiegi po 300-400km to w jeździe miejskiej lub na emeryta na kiepskim paliwie można powiedzieć norma. Dobre paliwo, przegonić trochę silnik i wypalanie będzie rzadsze a w trasie to się nie doczekaszRamay Jacek pisze:Wobec braku odzewu udałem się do aso. Odczytano błąd P1325 - charakterystyka koła reluktancyjnego czujnika wału korbowego ale stwierdzono, że często ten problem dotyczy też wahań niskiego ciśnienia w cylindrach poprzez zanieszczynia na złączach X142. Wyczyszczono więc wszystkie styki na tych złączach i jeżeli to nie pomoże mam się liczyć z ewentualną wymianą tych złącz. Za tydzień jadę w trasę to sprawdzę, czy mieli rację. A co do kwestii występowania częstych wypalań cząstek stałych, to sorka ale nie zanotowałem przy jakim przebiegu się odbył ale sądzę, że był to jakieś przedział 300-400 km.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
Ramay Jacek
- Nowicjusz
- Miasto:
Nigdy nie leję innego paliwa niż lotos dynamic, orlen verva, czy shell v-power. Staram się dużo jeździć autem i przynajmniej raz w miesiącu lub 2 mam wyjazdy w dłuższą trasę (po autostradach również), więc z tym też nie ma problemu.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Może MAP Sensor do czyszczenia?
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- morfeo11
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kraków
U mnie wczoraj wyskoczył błąd p0234_11. Wyglądało to tak że zaczęło się wypalanie Dpf i w tym samym momencie pojawił się komunikat "awaria pojazdu" i turbo się wyłączyło. Odcina turbinę po przekroczeniu ok 3-3;5tys (ale nie za każdym razem, może ją odciąć po np. 2min ostrej jazdy). Wszystko wraca do normy po ponownym zapaleniu auta i ponownym przekroczenia 3-3.5tys. Na luzie można gazować i nic się nie dzieje. Obstawiam elektrozawor sterowania turbina. Jak myslicie? Przebieg to 89tys.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Raczej wina czujnika, a konkretnie jego oprogramowanie jest do wymiany.
- morfeo11
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kraków
Właśnie wrocilem ze sklepu. Auto normalnie jeździło, ciągnąlem na 4 nawet do 5tys obrotow. Dopiero jak już dojeżdżałem do domu ktoś wyciągnął wtyczkę od turbo.