--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wymiany filtrów w Insignii

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mrex
Forumowicz
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Radomsko

Wymiany filtrów w Insignii

Post autor: mrex » 5 lis 2015, o 13:35

Cześć,
Chłopaki, mam pytanie z gatunku ogólno-przekrojowych :). Na początek kilka słów wstępu.
Od miesiąca jestem trzecim właścicielem Iśki, kupiłem ją od osoby prywatnej (lekarz), wcześniej jeździł nią jakiś kierowniczek w jakiejś firmie. Autko mam przejechane 133 tysi. Nie wiem jakie zaćmienie miałem jak kupowałem autko ale nie spytałem sprzedającego jak ma się sprawa z filtrami – oleju, paliwa, powietrza. Zrobiłem co prawda przegląd w ASO tzw. „kupno-sprzedaż” i chłopaki mówili że auto w dobrym stanie (oczywiście nie ideał ale byłem na to przygotowany), mam wszystkie raporty ale tam również nie ma wzmianki o stanie filtrów (i nawet chyba nie powinno być bo przegląd K-S obejmuje inne tematy). Aha – jedno co mi utkwiło to to że jest nadstan oleju i to że trzeci wtrysk pracuje trochę inaczej niż reszta i za jakiś czas będzie można się nad tym zastanowić – cytuję to co usłyszałem w ASO.

No i w związku tym mam serię tematów, jako że dorastam do walki ze smokiem i do wymiany wszystkich filtrów samemu. Nigdy tego nie robiłem ale każdy chłopiec musi kiedyś stać się mężczyzną :).

1) filtr powietrza:
1a - Jaki jest lepszy – czy papier czy stożkowy? Jaki polecacie?

1b - Czy sprawdzenie wizualne filtra wystarczy do oceny że filtr jest ok i można odpuścić wymianę czy lepiej wymienić tak czy inaczej?

2) filtr paliwa:
2a - Jaki filtr polecacie?

2b - Wiem że jest to strasznie głupie pytanie ale muszę je zadać – czy wymieniając filtr paliwa wyleje się ropa i jeżeli tak to jak tego uniknąć (przecież nie będę spuszczał ropy ze zbiornika).

2c - Jak z odpowietrzeniem instalacji – czytałem u nas na forum że wystarczy kilkukrotnie włączyć zapłon (jest temat na forum) – czy to wystarczy?

2d –dodatek do paliwa – czy polecacie jakiś środek który mógłbym dolewać do ropy na bieżąco (lub jednorazowo)? Rozglądałem się za różnymi specyfikami i jest tego tyle że głowa boli. Myślałem może o czymś takim – Oczyszczacz wtryskiwaczy DIESEL SPULUNG http://liquimoly.sklep.pl/pl/p/Oczyszcz ... SPULUNG/23 lub Dodatek do oleju napędowego http://liquimoly.pl/component/virtuemar ... l?Itemid=0. Zastanawiam się czy dodać to przed czy po wymianie filtra paliwa.

2e – dawkowanie dodatku do paliwa – znalazłem informacje np. ze powinno się do baku wlać całość butelki a obok informacja że butelka starczy na np. 200L paliwa. Jak to zrobić? Czy wlewam całość i po spaleniu 200L dolewam kolejną buteleczkę czy też wlewam proporcjonalnie do zawartości baku? Pytam bo boję się żebym nie zalał za dużo i żebym nie zrobił niedźwiedziej przysługi Iśce.

3) filtr oleju (+wymiana oleju):
3a – Jaki filtr polecacie

3b – jaką płukankę polecacie do przeczyszczenia przed zlaniem oleju – myślałem o Engine Flush 2640 - http://liquimoly.pl/produkty/dodatki/do ... 640-detail. Sposób działania znany ale wolę się upewnić – wlewam do oleju, odpalam auto na 8-10 min jałowego biegu, zlewam olej, wymieniam filtr, zalewam nowy. Myślicie że dobrym pomysłem jest po wymianie oleju dodanie do nowego jakieś dodatków czy to już lekka przesada?

3c – odwieczne pytanie – jaki olej polecacie?......nieeee, żartuję, jest tyle tematów o tym że można doktorat z tego napisać. O olej nie będę pytał, mam już w zasadzie wybrany :)

Pytanie najważniejsze czy w ogóle to nie przesadzam i czy na razie nie powinienem zostawić tego tematu (wiem że brzmi to jak herezja).
Nie ukrywam że najbardziej obawiam się wymiany filtra oleju i paliwa - czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia/uwagi/porady/triki którymi mógłby się podzielić - czytam co prawda o tym i przygotowuję się „we własnym zakresie” ale im więcej się dowiem tym lepiej.
Pamiętajcie chłopaki – liczę na Waszą pomoc – to jest poważny temat – żona jak się dowiedziała że sam to będę robił to już nóż ostrzy i w razie jakiegoś błędu będę wykastrowany. Nie możemy pozwolić żeby mi się nie udało :)

kjk12
Użytkownik
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 7 razy

Re: Wymiany filtrów w Insignii

Post autor: kjk12 » 5 lis 2015, o 14:03

odnośnie jakie filtry polecacie ja od zawsze stosuję filtry Hengst (paliwo, olej , powietrze wszystkie) jestem z nich mega zadowolony, co do konieczności wymiany to ja bym się nie zastanawiał tm bardziej że nie wiesz dokładnie kiedy była wymiana filtr powietrza idziesz do sklepu kupujesz i pod sklepem zakładasz, filtr oleju jedziesz do ASO 199 zł wymiana oleju z filtrem u mnie jest taka promocja i chyba wszędzie filtr paliwa kupujesz w sklepie i walczysz pod domem :)
Powodzenia

Awatar użytkownika
Putridum
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A18XER
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Putridum » 5 lis 2015, o 14:14

Odnośnie filtru powietrza to polecam K&N(wkład) + zestaw do czyszczenia, co do filtru oleju to nie modziłem mam GM + olej FUCHS TITAN GT1 PRO FLEX 5W30 XTL

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 5 lis 2015, o 15:37

Filtr powietrza to też mam K&N filtr paliwa np. Mann albo Bosch. Olej zmień w ASO albo w jakimś warsztacie bo leje się z filtra oleju. Jest on zamontowany tak z boku. Co do twojego wtrysku to lej olej Elf 2HP Eco albo LM 1052 co tankowanie w proporcji 1:200. Powinno to przesmarować układ wtryskowy i przeczyścić wtryski.

Wysłano z Xperia.

Awatar użytkownika
Piotr_Mk
Użytkownik
Auto: brak
Rok produkcji: 2020
Miasto: Szczecin
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Piotr_Mk » 5 lis 2015, o 18:01

1b - wizualnie wystarczy lepiej wymienić
https://www.youtube.com/watch?v=QNJfwr0gcAs
https://www.youtube.com/watch?v=YtC3lkq0RTM
2b- tak wyleje się ropa (którą trzeba spuścić) ok 200-300 ml
2c - tak trzeba odpowietrzyć, słuchając jak powietrze wypuszczane jest do baku (chyba) - u mnie było ok 10 przekręceń kluczyka
https://www.youtube.com/watch?v=G_FtDUxNQSQ
3a/b/c na płukance jest zawsze instrukcja ale mniej więcej tak jak napisałeś.
https://www.youtube.com/watch?v=o3v6kcxdZKM

Mnichu

Post autor: Mnichu » 5 lis 2015, o 18:04

Ad. 1)
a) Nie kombinuj i kup standardowy. Najlepiej z dodatkową gąbką od spodu - gąbka zatrzymuje drobniejszy pył i wilgoć.
b) Dostęp do filtra i sama wymiana jest bardzo prosta. Po wyjęciu filtra po tym jak jest brudny sam ocenisz jego stan. Jest jesień także warto ewentualnie oprożnić jakieś liście i brud z dna obudowy filtra.

Ad. 2)
a) Mann Filter
b) Wcale nie głupie pytanie. Paliwa wyleje się tylko tyle ile jest w obudowie filtra. Nakrętka od spodu składa się tak naprawdę z dwoch części - wewnętrznej i zewnętrznej. Ta wewnętrzna służy właśnie do spuszczenia paliwa przed odkręceniem i wyjęciem filtra - robisz to płaskim śrubokrętem. Po spuszczeniu paliwa można odkręcić już całą dużą nakrętkę obudowy filtra.
c) Tak - wystarczy kilka razy włączyć zapłon. Możesz jednocześnie nasłuchiwać pracy pompy paliwa - przy pierwszym włączeniu zapłonu ten dźwięk będzie wysoki i wraz z uzupełnianiem filtra będzie się obniżać.
Pierwsze uruchomienie silnika może potrwać odrobinę dłużej.

Ad. 3) Np. Mann Filter
Filtr umieszczony jest na po prawej stronie pod nadkolem. Przy odkręcaniu filtra oleju najlepiej zrobić sobie jakiś lejek, bo olej cieknie i brudzi elementy zawieszenia.

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Poznań
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: mxw » 6 lis 2015, o 02:46

Zapomniałeś jeszcze o filtrze przeciwpyłkowym (klimy, kabinowym, węglowym) - ja bym przede wszystkim wymienił właśnie ten.
Kol. Piotr_Mk dwa posty wyżej dał już link do instrukcji wymiany.

Pozdro.,
MxW.

Awatar użytkownika
mrex
Forumowicz

Post autor: mrex » 6 lis 2015, o 11:04

chłopaki, dzięki za odpowiedź.
@mnichu - a możesz mi podać jakiś model filtra z tą gąbką?

A co myślicie o tych dodatkach - zarówno do oleju jak i do ropy. Chodzi mi o te które wypisałem (chyba że macie jakieś inne propozycje).
No i temat dawkowania - jak dawkować szczególnie te dodatki do ropy które stosuje się na bieżąco a nie jednorazowo
@ Piotr_Mk - napisałeś żeby dawkować tak jak ja napisałem ale ja podałem dwie opcje i nie wiem o którą Ci chodzi :)

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 6 lis 2015, o 11:35

Dodatki do paliwa masz napisane, że są na 75l czyli lejesz całość i tankujesz do pełna. Płukankę lejesz całą do oleju.
Oleje 2T w stosunku 1:200 czyli 200 ml na 60l ON.

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Belgia, czasami Katowice
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Cinek » 6 lis 2015, o 11:45

Ja stosuje filtry mann:
Filtr oleju Mann HU 7004/1X
Filtr powietrza(prefiltr, to jest ten z gąbką) Mann C29 012
Filtr kabinowy Mann CUK 2442
Olej to Millers ee longlife C3 5w30

marcinisko

Post autor: marcinisko » 6 lis 2015, o 12:46

a na 150 tys rozrząd... o ile ona ma 133 tys po 2 wlaścicielach.

Awatar użytkownika
Piotr_Mk
Użytkownik
Auto: brak
Rok produkcji: 2020
Miasto: Szczecin
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Piotr_Mk » 6 lis 2015, o 15:55

mrex pisze: @ Piotr_Mk - napisałeś żeby dawkować tak jak ja napisałem ale ja podałem dwie opcje i nie wiem o którą Ci chodzi :)
pisałem o płukance przed wymianą oleju, dodatków do paliwa nie używam więc nie podpowiem

Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik
Auto: Insignia 1.6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2012
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Luki » 6 lis 2015, o 16:06

P405 pisze:Dodatki do paliwa masz napisane, że są na 75l czyli lejesz całość i tankujesz do pełna. Płukankę lejesz całą do oleju.
Oleje 2T w stosunku 1:200 czyli 200 ml na 60l ON.
1:200
To 200ml na 40 l ropy wychodzi :)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 6 lis 2015, o 19:18

To, fakt. Oczywiście 300 ml na 60l ON.

Wysłano z Xperia.

Awatar użytkownika
mrex
Forumowicz

Post autor: mrex » 18 lis 2015, o 20:28

Chłopaki, jeszcze jedno pytanie - a propos tych dodatków do ropy - szczególnie tych co przeczyszczają wszystko (http://liquimoly.pl/component/virtuemar ... l?Itemid=0) - czy jak będę chciał zalać zbiornik pierwszy raz to lepiej będzie jak zrobię to przed wymianą filtra czy lepiej już to zrobić po wymianie. Chodzi mi o to czy filtr paliwa nie zostanie zapchany jakimś syfem.

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 18 lis 2015, o 21:32

Jeżeli chcesz zalać jakiś konkretny mocny środek to lepiej przed wymianą filtra. Ostre środki mogą rozpuścić syf w zbiorniku i wtedy filtr go wyłapie.

Wysłano z Xperia.

Awatar użytkownika
mrex
Forumowicz

Post autor: mrex » 20 lis 2015, o 09:58

P405, ok, ale możesz powiedzieć, tak z doświadczenia, jak z czasem tzn jak długo powinienem jeździć na starym fitrze. Wlewam środek do baku i co dalej? Wymieniam filtr po jednym dniu, czy możę po tym jak wyjeżdżę cały bak?
Boję się żeby mi gdzieś w trasie auto nie stanęło bo filtr będzie syfem zapchany. :cry:

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 20 lis 2015, o 14:52

Możesz wyjechać spokojnie cały bak. Mi akurat zatkał się filtr w peugocie 307 po stosowaniu takiego środka. Ale tam układ jest wrażliwy na zapychanie filtra. Z drógiej strony w zbiorniku było dużo syfu.

psajtex
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTC
Miasto: Głogówek / opolskie
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

Post autor: psajtex » 17 lut 2016, o 21:34

Filtry wymienione według opisów i filmików.
Najtrudniej z filtrem paliwa, ale jak się ma kanał i zestaw narzędzi to bez problemu się ogarnie. Podziękował.

Galaxy Tab Pro 8.4 & Tapatalk

Bodex

Post autor: Bodex » 18 lut 2016, o 05:36

Zamówione u kolegiberlin ,
Olej LM top etc 4600 5L - 169,90
Filtr oleju Mann HU 7004/1 x- 71,40
Filtr kawinowy Mann CUK 2442 - 95,50
Filtr paliwa Mann PU 9001 X -92,50
LM MOTOR SPÜLUNG 1L - 59,80
Nie miał filtra powietrza Mann zamiennik Filtron z flizeliną AP 152/5 -58,70

Ceny w zł. Qrde wyszło 576,80 zł za te graty .

Droga w utrzymaniu ta nasza pani....

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”