--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Diagnoza błędów - P0672, B0183

ODPOWIEDZ
krajes

Diagnoza błędów - P0672, B0183

Post autor: krajes » 30 gru 2015, o 11:18

W pierwszej kolejności chciałbym podziękować koledze KenyBDG za pomoc przy odczycie błędów w dniu dzisiejszym. Wielkie dzięki :-) Wpisz się w tym wątku bo chcę Ci przyznać przynajmniej pochwałę :)

Otóż pojawiły się dwa błędy:
1. P0672-00 - Cylinder 2 Glow Plug Control Circuit
2. B0183-05 - Solar Load Sensor Circuit - High Voltage/Open

Powiedzcie czy dobrze myślę:
1. Muszę wymienić świecę żarową na drugim cylindrze. Kolejność cylindrów liczymy od strony rozrządu czyli od lewej.
2. Problem z czujnikiem nasłonecznienia (od klimy, ten jajowaty na środku przy szybie) - miał ktoś z Was taki problem? Psuje się to?

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Re: Diagnoza błędów - P0672, B0183

Post autor: KaMYk » 30 gru 2015, o 12:14

W zakresie błędu świecy żarowej:

Sprawdzanie obwodu/układu

Wyłączyć zapłon, odłączyć wtyki wiązki przewodów na module sterującym świec żarowych K34.
Sprawdzić, czy rezystancja pomiędzy podanym poniżej zaciskiem obwodu sterującego odpowiedniej świecy żarowej a masą wynosi 0,5-1,5 Ω.
• Zacisk 3 X2 obwodu świecy żarowej 1 E12A
• Zacisk 1 X2 obwodu świecy żarowej 2 E12B
• Zacisk 4 X2 obwodu świecy żarowej 3 E12C
• Zacisk 6 X2 obwodu świecy żarowej 4 E12D
⇒ Jeżeli wartość jest mniejsza niż zakres ze specyfikacji, sprawdzić obwód sterujący pod kątem zwarcia do masy. Jeśli test obwodu ma wynik prawidłowy, należy wymienić odpowiednią świecę żarową.
⇒ Jeśli wartość jest wyższa od podanego zakresu, należy sprawdzić obwód sterujący pod kątem przerwy/wysokiej rezystancji. Jeśli test obwodu ma wynik prawidłowy, należy wymienić odpowiednią świecę żarową.
Jeśli testy wszystkich obwodów są prawidłowe, sprawdzić lub wymienić moduł sterujący świec żarowych K34.

także albo świeca (najczęściej) sporadycznie sterownik.

W zakresie czujnika nasłonecznienia:

Opis obwodu/układu

Czujnik światła otoczenia/obciążenia słonecznego integruje czujnik obciążenia słonecznego i czujnik temperatury przedziału pasażerskiego.

Ten zespół czujników dostarcza informacji na temat:

• Intensywności ciepła słonecznego
• Temperatury w przedziale pasażerskim
Czujnik solarny jest podłączony do masy oraz stabilizowanego układu napięcia 5 V poprzez moduł sterujący HVAC. Gdy obciążenie słoneczne wzrasta, napięcie sygnałowe czujnika również wzrasta, i na odwrót. Sygnał wynosi od 1,4 do 4,5 V i jest doprowadzany do modułu sterującego HVAC.

Czujnik temperatury przedziału pasażerskiego jest termistorem ujemnych współrzędnych temperatury. Obwód sygnału i odniesienia niskonapięciowego uruchamia czujnik. Gdy temperatura powietrza wzrasta, rezystancja czujnika maleje. Napięcie sygnału czujnika wynosi od 0 do 5 V.

Jasne lub bardzo intensywne światło powoduje wzrost temperatury wewnątrz pojazdu. Układ HVAC kompensuje zwiększoną temperaturę poprzez przekierowanie dodatkowego chłodnego powietrza do wnętrza pojazdu.

Warunki ustawień DTC

B0183 05

Sygnał wejściowy jest poza zakresem. Napięcie jest większe od 4,9 V.

Weryfikacja obwodu/układu

Sprawdzić, czy nie jest ustawiony kod DTC B0183 02 lub B0183 05.
⇒ Jeżeli pojawi się DTC, to patrz awaria obwodu czujnika obciążenia słonecznego.

Awaria obwodu czujnika obciążenia słonecznego

Zapłon WYŁ., odłączyć złącze wiązki przewodów przy czujniku światła otoczenia/obciążenia słonecznego B10B.
Włączyć zapłon, sprawdzić pod kątem napięcia 4,8-5,2 V między zaciskiem 6 obwodu masowego a zaciskiem 4 obwodu sygnału.
⇒ Jeśli zakres sygnału jest niższy od podanego w specyfikacji, sprawdzić obwód sygnału pod kątem zwarcia do masy lub przerwy/wysokiej rezystancji. Jeśli obwód w teście zachowuje się normalnie, wymienić moduł sterujący HVAC K33.
⇒ Jeśli wartość jest wyższa niż podany zakres, sprawdzić obwód sygnału pod kątem zwarcia do napięcia. Jeśli obwód w teście zachowuje się normalnie, wymienić moduł sterujący HVAC K33.
Jeżeli wynik testów dla wszystkich obwodów będzie normalny, to wymienić czujnik światła otoczenia/obciążenia słonecznego B10B oraz sprawdzić, czy kod DTC nie ulega resetowaniu.
⇒ Jeśli kod DTC jest generowany ponownie, wymienić moduł sterujący HVAC K33.

Także znów, albo czujnik, albo moduł :)

krajes

Post autor: krajes » 30 gru 2015, o 12:47

Ciężko się ten czujnik wyciąga?

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 30 gru 2015, o 13:00

Nie, zdejmujesz tę osłonę od środka (za lusterkiem wstecznym) i czujnik jest wciśnięty na zatrzask. Banalnie proste.
Jak znajdę zdjęcie to podeśle. W zależności od rocznika, to czujnik naświetlenia i deszczu moga być oddzielne, a może tez być jeden wspólny. ja mam już ten jeden, dwufunkcyjny.

-- 30 gru 2015, o 14:04 --

Tak to u mnie wygląda:

Obrazek

a tak wersja z kamera Opel eye

Obrazek

-- 30 gru 2015, o 14:05 --

Ta osłona plastykowa się rozpoławia, ja zdjąłem bez problemu.

krajes

Post autor: krajes » 30 gru 2015, o 13:44

A przypadkiem to nie chodzi o ten "cycek", który jest na środku konsoli pod szybą?

http://allegro.pl/opel-insignia-czujnik ... 19323.html

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 30 gru 2015, o 13:50

A widzisz i tu mnie masz :)
Zapomniałem o tym czujniku.
Faktycznie od klimy, to jest ten czujnik nasłonecznienia. Ten na szybie też mierzy światło, ale do automatycznych świateł :)
Sorki, za wprowadzenie w błąd :)

-- 30 gru 2015, o 14:50 --

Tego czujnika nie demontowałem, to nie pomogę :)

Awatar użytkownika
krisv84
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2009
Miasto: Strzebiń

Post autor: krisv84 » 30 gru 2015, o 17:56

Musisz zdemontować całą listwe od nawiewu szyby wraz z głośnikiem środkowym
Metoda na podważanie, najgorzej zacząć, potem już idzie. Tylko trzeba delikatnie.
Krzysztof
Insignia CDTI

Awatar użytkownika
Piotr_Mk
Użytkownik
Auto: brak
Rok produkcji: 2020
Miasto: Szczecin
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Piotr_Mk » 30 gru 2015, o 18:02

było o demontażu tej kratki tutaj http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=28&t=2487

Awatar użytkownika
krisv84
Użytkownik
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2009
Miasto: Strzebiń

Post autor: krisv84 » 30 gru 2015, o 18:38

No i tak wspólnymi siłami doszlismy do sedna sprawy.
Krzysztof
Insignia CDTI

Awatar użytkownika
arturosar
Użytkownik
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Sędziszów k.Jędrzejowa

Post autor: arturosar » 30 gru 2015, o 21:02

krajes pisze:W pierwszej kolejności chciałbym podziękować koledze KenyBDG za pomoc przy odczycie błędów w dniu dzisiejszym. Wielkie dzięki :-) Wpisz się w tym wątku bo chcę Ci przyznać przynajmniej pochwałę :)

Otóż pojawiły się dwa błędy:
1. P0672-00 - Cylinder 2 Glow Plug Control Circuit
2. B0183-05 - Solar Load Sensor Circuit - High Voltage/Open

Powiedzcie czy dobrze myślę:
1. Muszę wymienić świecę żarową na drugim cylindrze. Kolejność cylindrów liczymy od strony rozrządu czyli od lewej.
2. Problem z czujnikiem nasłonecznienia (od klimy, ten jajowaty na środku przy szybie) - miał ktoś z Was taki problem? Psuje się to?
Miałem ten sam błąd dotyczący świecy. Świeca wymieniona brak błędów. Zamówiłem od gościa z Łodzi. Poczytaj sobie tutaj http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=14&t=377 , wszystko pisze i również link podany do sklepu.
Artur

krajes

Post autor: krajes » 31 gru 2015, o 16:10

Dzięki za udział w dyskusji. Dzisiaj błąd znowu sie zapalił - czy ten sam nie wiem bo niestety nie mam opcoma. Zabieram sie do zakupu świecy.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”