--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Doświetlanie zakrętów z użyciem halogenów

k4syx

Re: Doświetlanie zakrętów z użyciem halogenów

Post autor: k4syx » 2 mar 2016, o 10:39

radek76_10 pisze:Jak działa dam znać w czwartek dopiero wtedy elektryk ma czas na montaż
Radku jak rozumiem Happyfog, tak?

Jeśli tak to czekam w napięciu - proszę podziel się jakimś info o tym jak praktycznie było to ciągnięte, bo też zamówiłem (dziś) razem z lampami - ja akurat chcę dołożyć komplet bo nie mam i trochę bidnie to wygląda, ale montaż i podpięcie jest dokładnie takie samo.

Z góry dzięki :)

Pałasz

Post autor: Pałasz » 2 mar 2016, o 13:00

K4syx - widzę, że dokonała się zmiana :P Pochwal się !

k4syx

Post autor: k4syx » 2 mar 2016, o 14:41

Spokojnie, najpierw muszę wymiziać po swojemu i zrobić ładne fotki. Generalnie ta od Mirka :)

radek76_10

Post autor: radek76_10 » 13 mar 2016, o 10:33

Już mam uruchomione
Od halogenów kable potrzeba przeciągnąć do kabiny iw kabinie podłączyć 4 kable do modułu i to wszystko

k4syx

Post autor: k4syx » 13 mar 2016, o 13:34

Do mnie już jedzie. Którędy kładłeś wiązkę i wszedłeś do kabiny?

radek76_10

Post autor: radek76_10 » 13 mar 2016, o 13:53

Pasem przednim później koło akumulatora pod zbiornikiem płynu chłodzącego jest gumowa uszczelka i ta uszczelką puściłem kable wg instrukcji

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

k4syx

Post autor: k4syx » 13 mar 2016, o 16:15

Dzięki. Dałeś na dole jakiś zapas na zdejmowanie zderzaka?
Dają w paczce jakąś instrukcję? Myślałem że tylko to co jest jako filmik na YT ma starczyć :)

radek76_10

Post autor: radek76_10 » 13 mar 2016, o 17:54

Kabel moduł oraz szybko złączki instrukcja jest do pobrania na stronie.

k4syx

Post autor: k4syx » 14 mar 2016, o 08:38

Zerkam na stronę (http://www.happylightshow.com/opel-1/in ... pyfog.html) i w sekcji pdf jest tylko "coming soon" - coś Ci podsyłali sami?

radek76_10

Post autor: radek76_10 » 14 mar 2016, o 09:52

Pod filmem masz link do pdf
http://www.happylightshow.com/download/ ... %201_2.pdf

k4syx

Post autor: k4syx » 14 mar 2016, o 10:38

Dzięki - ślepawy widać jestem :)

radek76_10

Post autor: radek76_10 » 16 mar 2016, o 21:09

k4syx pisze:edit - regulamin!
Cześć i jak zamontowane doświetlone ?? Jak będziesz ustawiał czas to daj sobie na 15 sekund

Ostatnio zmieniony 16 mar 2016, o 22:34 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin par. 5 pkt 5

k4syx

Post autor: k4syx » 17 mar 2016, o 09:04

Już przyszły ale w zestawie nie ma peszla więc czekam aż dotrze (siedzę z chorą córeczką więc nawet takie drobiazgi zamawiam wysyłkowo).
Tymczasem kombinuję - skąd łapałeś masę (minus) do lamp?
Robiłeś to tymi dołączonymi niebieskimi zaciskami pod śrubę?

radek76_10

Post autor: radek76_10 » 17 mar 2016, o 11:19

Tak i podłączyłem do akumulatora

k4syx

Post autor: k4syx » 17 mar 2016, o 12:52

Wprost? Na klemę?
Ja bym wolał gdzieś mniej na widoku :)

radek76_10

Post autor: radek76_10 » 31 mar 2016, o 16:46

k4syx pisze: edit
Cześć i jak zamontowany moduł

Ostatnio zmieniony 31 mar 2016, o 20:03 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

k4syx

Post autor: k4syx » 1 kwie 2016, o 11:13

Tak, założyłem w zeszły weekend jak udało mi się chwilę czasu znaleźć.
Całość zajęła 4 godziny od startu do końca, nauczyłem się przy okazji słynnego 15minutowego zrzucania zderzaka (najpierw próbowałem rzeźbić od frontu przez otwory). Trochę szczegółów praktycznych.
1. Koniecznie trzeba sprawdzić kostkę z kablami happyfoga bo u mnie się machneli i pin z masą był brany nie z 5tki bodajże ale tego pod spodem (źle Hans włożył we wtyk).
2. Wiązki spodem po zderzaku od wewnętrznej strony w peszlach (7,5mm, trzeba dokupić około 4m - ja wziąłem 6m i zostało zapasu), potem do góry koło lewej lampy i pod akumulatorem i zbiorniczkiem płynu chłodzącego w kierunku wejścia do kabiny.
3. Trzeba wyjąć ECU, akumulator, poluzować i przesunąć zbiorniczek płynu żeby dostać się do wejścia pod deskę i tego się nie przeskoczy, to jest zasadnicza część roboty.
4. Ja do kabiny wszedłem z dwoma przewodami sterowania nie sugerowaną przez nich gumową "jopką" do obcięcia tylko białą plastikową klapką obok (bo nijak nie miałem jak podejść z czymś ostrym żeby tą gumę ściąć a nie chciało mi się iść na górę po skalpele)
5. Minus (masę :)) zasilania lamp (pozostałe dwa przewody) przykręciłem do punktów montażowych na lewym kielichu (są bodajże trzy śruby do których już są doprowadzone minusy z instalacji, jest wygodnie i elegancko tam się "dokręcić"
6. Robota w kabinie to czysty relaks, całkowicie wystarczają dołączone w komplecie szybkozłączki.
7. Fabryczny przełącznik świateł na dwa guziory halogenów działa od razu, łącznie z zapalaniem lampki przodu na desce - super sprawa.

Całkowity koszt wyszedł nieco poniżej tysiąca, z czego ~450 moduł (w komplecie okablowanie), ~500 komplet lamp z maskownicami w chromie (używki), reszta na drobiazgi typu żarówki (16 za dwie najtańsze, philips to 50 za sztukę!), peszel, fabryczne śruby i zatrzaski z ASO (4x wkręt torx chyba 20 albo 25 z płaskim kołnierzem + 4x plastikowa pomarańczowa nasadka zatrzaskowa) i przełącznik świateł na dwie pozycje halogenów (oczywiście używka).

Efekt elegancki, satysfakcja 100%, ręce uwalone po łokcie (i to tylko dlatego że po zakupie niedawno było mycie komory silnika więc było dość czysto ;))

Jakby ktoś potrzebował pytać o jakieś detale to atakujcie śmiało.

Happyfog pozwala - poza oczywiście używaniem lamp w celu oświetlania drogi - na używanie ich do doświetlania zakrętów i WTTC czyli zapalenie na 10 (lub 20, 30 - konfigurowalne) sekund po dwukrotnym przyciśnięciu otwierania lub zamykania samochodu pilotem.

radek76_10

Post autor: radek76_10 » 1 kwie 2016, o 16:34

Super mi też montaż zajął ok 4 godziny

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 8 cze 2016, o 04:33

Cześć.
Też mam podłączone halogeny i wszystko działa z jednym małym wyjątkiem. Nie działa mi ten oryginalny podwójny przełącznik. Raz mi zadziałał i koniec. Teraz działa jak ten pojedynczy. Może coś źle włączyłem na tych małych przełącznikach modułu? Próbowałem różnych ustawień i może zostały w złym ustawieniu?
Też miałem przestawioną masę czyli ten czarny przewód jak u k4syx czyli nie to gniazdo.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

k4syx

Post autor: k4syx » 8 cze 2016, o 09:59

Sorry za brak pl znaczków ale piszę na zdalnym terminalu bez pl klawaiaturki.

Z tego co pamietam to żeby działał przełącznik dwuprzyciskowy to trzeba jeszcze podłączyć jeden przewód, ten który podejrzanie wisi luzem i to generalnie jest narysowane na którymś ze schematów od nich. Też miałem ten problem i musiałem się przegryźć przez całe info.

W każdym razie jesli faktycznie zadziałał Ci raz a teraz tylko jeden to prawdopodobnie rozpadł Ci się właśnie ten dodatkowy przewód :)
Ostatnio zmieniony 8 cze 2016, o 11:58 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem polskie znaki - przypominam jednak, że regulamin obowiązuje wszystkich

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”