--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWycie słyszalne w samochodzie podczas jazdy
-
djnexxxy27
Wycie słyszalne w samochodzie podczas jazdy
Witam!
Mam Opla Insignię 1.8 benzyna. Samochód ma przejechane 76 000 mil. Ostatnio zauważyłam że podczas jazdy w miarę wzrastania prędkości słyszę dziwne wycie dochodzące tak jakby spod maski. Odgłos ten nie ma nic do czynienia ze zmianą biegów ponieważ przy wyrzuceniu luzu gdzie samochód cały czas jedzie z daną prędkością wycie utrzymuje się na tym samym poziomie. Próbowałem już zamianę kół przód na tył tył na przód nie zmieniło to niczego.
Bardzo bym prosił o pomoc jeśli ktokolwiek miał już do czynienia z czymś takim żeby podzielił się myslem na to co może powodować ten dziwny dźwięk. Czekam na odpowiedzi pomysły.
Pozdrawiam!
Mam Opla Insignię 1.8 benzyna. Samochód ma przejechane 76 000 mil. Ostatnio zauważyłam że podczas jazdy w miarę wzrastania prędkości słyszę dziwne wycie dochodzące tak jakby spod maski. Odgłos ten nie ma nic do czynienia ze zmianą biegów ponieważ przy wyrzuceniu luzu gdzie samochód cały czas jedzie z daną prędkością wycie utrzymuje się na tym samym poziomie. Próbowałem już zamianę kół przód na tył tył na przód nie zmieniło to niczego.
Bardzo bym prosił o pomoc jeśli ktokolwiek miał już do czynienia z czymś takim żeby podzielił się myslem na to co może powodować ten dziwny dźwięk. Czekam na odpowiedzi pomysły.
Pozdrawiam!
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Re: Wycie słyszalne w samochodzie podczas jazdy
Na początek sprawdził bym łożyska w piastach kół czy się nie odzywają.
-
Bodex
Tak to łożysko w 99 % .
Chcesz być pewny ? Serwis - unoszą auto , podstawia taką maszyne pod koło , rozpędza i wyje lub nie .
Żeby w ciemno nie zmieniać połowy napędu
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Chcesz być pewny ? Serwis - unoszą auto , podstawia taką maszyne pod koło , rozpędza i wyje lub nie .
Żeby w ciemno nie zmieniać połowy napędu
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Może jeszcze mogą być opony, temp. podskoczyła i one też potrafią wyć jak są zimowe a temp powyżej 7-9°C.
Jednak w większości są to łożyska
Jednak w większości są to łożyska
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
jak łożyska są już w stanie agonalnym to możesz to sprawdzić sam,wystarczy podnieść auto i mocniej zakręcić kołem też powinno być je słychać.
-
Andrzej
przy kołach przednich posłuchaj podczas skręcania w lewo lub prawo im mocniej skręcasz tym głośniej wyje
jeśli w prawo to łożysko lewe wyje, jeśli w lewo to prawe wyje. Jeżeli nie masz takich objawów to dałbym spokój łożyskom piasty a szukał bym gdzie indziej.
jeśli w prawo to łożysko lewe wyje, jeśli w lewo to prawe wyje. Jeżeli nie masz takich objawów to dałbym spokój łożyskom piasty a szukał bym gdzie indziej.
-
djnexxxy27
Uwaga!!!
Zapomniałem dodać ze owe wycie zaczyna się po chwili nie od razu tzn. jak osiągnę około 20 km/h
Zapomniałem dodać ze owe wycie zaczyna się po chwili nie od razu tzn. jak osiągnę około 20 km/h
-
Gizd
Tak jak Andrzej pisze, rozpędź a później na luz i ostro skręcaj pop całej (pustej
) drodze tak aby było obciążenie na jedna ze stron, wtedy będzie sie nasilać hałas z obciążonej strony jeśli to łożysko.
- Putridum
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
albo przejedź się z większą prędkością po jakimś zakręcie - też będzie słychać(przerabiałem to w Vectrze, miałem do wymiany prawe łożysko)
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Albo, tak po prostu, wyząbkowane opony.
Sam kiedyś takie miałem w Vectrze, bieżnika jeszcze sporo, ale już wyząbkowany. Wyło, huczało jak cholera, oczywiście dźwięk zmieniał się wraz z prędkością. Po założeniu nowych opon nastała ciiiiszaaa.
Co do tego "skąd" dobiega odgłos, byłbym ostrożny. Zazwyczaj ocena źródła hałasu z perspektywy kierowcy bywa trudna.
M.
Sam kiedyś takie miałem w Vectrze, bieżnika jeszcze sporo, ale już wyząbkowany. Wyło, huczało jak cholera, oczywiście dźwięk zmieniał się wraz z prędkością. Po założeniu nowych opon nastała ciiiiszaaa.
Co do tego "skąd" dobiega odgłos, byłbym ostrożny. Zazwyczaj ocena źródła hałasu z perspektywy kierowcy bywa trudna.
M.