--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Problem z dwumasą oraz panewkami 2.0 CDTI

ODPOWIEDZ
chomik82
Nowicjusz
Auto: ASTRA J 2.0 CDTI 160
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Kraków

Problem z dwumasą oraz panewkami 2.0 CDTI

Post autor: chomik82 » 1 kwie 2016, o 18:32

Witam Wszystkich.
Od 2 tygodni mam Astrę IV 2.0 160 km CDTI z silnikiem A20DTH. Wiem, że jest to astra i powinienem szukać na innym forum ale wiem, że tutaj macie większe doświadczenie. Potrzebuje pomocy i porady.
Auto kupiłem 2 tygodnie temu od handlarza, który ściągnął ją z Włoch. Ma przejechane 124 tys. km i wygląda na tyle. Wpisy serwisowe w oplu są więc przebieg wydaje się realny. To się stało:
Po przejechaniu około 1000 km tym autem na autostradzie A4 przed Krakowem usłyszałem dziwny stuk w silniki. Byłem już prawie pod domem więc dojechałem parę km podniosłem maskę i usłyszałem dziwny klekot silnika.
Na drugi dzień pojechałem do ASO Opla w Krakowie z prośbą o pomoc. Panowie wytypowali dwumasę. Rozebrali okazało się, że faktycznie koło rusza się na łożysku i potrzebna jest wymiana. Sprzęgło zostało, natomiast wymienili wysprzęglik. Poskładali odpalili i okazało się, że dalej coś stuka. Zdjęli miskę olejową o okazało się, że panewka zaraz przy kole dwumasowym jest walnięta. Nie obróciła się a jedynie się urwała, zaklinowała nie wiem. Wał wygląda, że jest ok. Mocowanie dolne co trzyma panewkę widać, że jest wypalone ma inny ciemniejszy kolor. Dalsze panewki są ok bo zdjęli i sprawdzili.
Czy spotkaliście się z takim uszkodzeniem? Aby dwumasa uszkodziła panewkę? Nie było żadnego świecenie kontrolki od oleju nic takiego.
Jak myślicie czy wymiana tej jednej panewki coś pomoże? Czy trzeba robić cały remont wału? Jak coś mam zdjęcia.

A druga sprawa to czy jest sens walczyć z handlarzem w kwestii rękojmi za to??

Będę wdzięczny za pomoc.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Re: Silnik 2.0 CDTI A20DTH - Problem z dwumasą oraz panewkam

Post autor: IBZI » 1 kwie 2016, o 18:43

Jeśli robić, to całość. Jest na forum wątek kolegi, któremu parę dni temu stało się to samo.

Co do handlarza. Nawet jeśli był świadomy tego problemu, to ciężko mu będzie coś udowodnić. Teraz jest w miarę ciepło, więc komunikat mógł się nawet nie pojawiać, szczególne jeśli auto miało update softu, który opóźnia pomiar ciśnienia oleju w silniku. Ale walcz, chociaż szanse są niewielkie.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: KenyBDG » 1 kwie 2016, o 18:59

Miałem podobną sytuację, tyle że ze skrzynią biegów. Nie odpuściłem handlarzowi, zawziąłem się, dzięki czemu mam teraz nową skrzynie.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 1 kwie 2016, o 19:38

Handlarze powinni znać się na tym co oferują. Jako firma wyspecjalizowana powinni znać stan techniczny auta. Gdybyś kupił od osoby prywatnej, ona nie ma obowiązku wiedzieć co sprzedaje, nie musi znać się na autach. Idąc tą drogą, gdy kupujesz auto od osoby prywatnej nie masz praktycznie szans na wyrwanie kasy. Chyba, że udowodnisz komuś, że coś świadomie zataił. Kupując od handlarza, komisu ogólnie firmy pod tytułem autohandel. Masz szansę na dochodzenie swoich racji. Skontaktuj się z prawnikiem lub radcą prawnym. bez nich tematu nie ugryziesz. Bo handlarz pewnie też weźmie prawnika.
Skoro dolne mocowanie zmieniło kolor to ładnie się to wszystko zacierało. Az nie chce mi się wierzyć, że wał jest ok. Może ktoś przed sprzedażą tam łapki włożył.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 1 kwie 2016, o 19:53

Pytanie jak kupione, faktura czy przepisana umowa z Włocha.

Xperia Z3

chomik82
Nowicjusz

Post autor: chomik82 » 1 kwie 2016, o 20:10

Dzięki za odpowiedzi.

Obawiam się tego wału. Ale z drugiej strony to też nie jest to plastik żeby od razu się odkształcał. Dzisiaj próbowałem założyć jedne panewki GLYCO 72-3995 STD ale nie spasowały. Po założeniu wał się nie chciał obracać.

Z radcą jestem w kontakcie. Czekam na opinię z ASO i będę wysyłał do handlarza. Zobaczymy co odpowie mi.
P405 pisze:Pytanie jak kupione, faktura czy przepisana umowa z Włocha.

Xperia Z3
Kupione na FV

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 1 kwie 2016, o 20:43

Nie bedzie sie obracał, blok silnika trzeba sprawdzic czy nie zrobił sie owal na kraterach pod panewki ale skoro próbowałeś to juz wiadomo ze owal jest. Teraz auto szlif i osiowanie bloku. Korby tez sprawdź no chyba że panewki zostaly ba swoim miejscu (korbowodowe bez zamków są) jak tak korby się uratuje i pozniej tylko przełożysz.

A wału to bym już szukał na twoim miejscu, jemu dużo nie trzeba niestety.

Wysłane przez tapatalk

Bodex

Post autor: Bodex » 2 kwie 2016, o 05:44

Dobrze radzi, jesli robić wał to na bogato , nowy wał, nowe panewki , i profesjonalny montaż i pojeździe trochę autem.
A handlarzowi faktury do zapłaty.

Między innymi i z tego powodu wybrałem automat , nie ma dwumasy i silnik nie zabity niskimi obrotami z pedałem w podłodze

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

chomik82
Nowicjusz

Post autor: chomik82 » 2 kwie 2016, o 08:40

Dan pisze:Nie bedzie sie obracał, blok silnika trzeba sprawdzic czy nie zrobił sie owal na kraterach pod panewki ale skoro próbowałeś to juz wiadomo ze owal jest. Teraz auto szlif i osiowanie bloku. Korby tez sprawdź no chyba że panewki zostaly ba swoim miejscu (korbowodowe bez zamków są) jak tak korby się uratuje i pozniej tylko przełożysz.

A wału to bym już szukał na twoim miejscu, jemu dużo nie trzeba niestety.

Wysłane przez tapatalk
Czyli nie ma sensu szukać tej jednej panewki tylko od razu do szlifu? Wyciągnąć wszystko i dać do regeneracji czy bardziej kupić nowy?
Czy po takim zabiegu jest szansa, że tym autem pojeżdżę trochę?

Panewki korbowe ponoć są na miejscu. Panewka główna jest tylko uszkodzona. Nie przekręciła się a jedynie zablokowała.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Zbyszek01 » 2 kwie 2016, o 09:03

Jak chcesz być pewnym że pojeździsz tym autem, jak chcesz być pewnym że daleka podróż zakończy się powrotem na kołach a nie na lawecie to zrób tak abyś tego był pewien a nie cudowanie i drutowanie.
Raz a porządnie i długa eksploatacja :idea:
Jak tanio zapłacisz i zrobisz to gdzieś w stodole to na pewno tylko raz zapłacisz :?:
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

chomik82
Nowicjusz

Post autor: chomik82 » 2 kwie 2016, o 15:53

A czy ktoś jest w stanie polecić mechanika, który podjął by się naprawy takiego silnika? Może ktoś już robił coś takiego. Najlepiej jakby to był ktoś z małopolskiego, śląskiego.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 2 kwie 2016, o 16:16

Mechanik to raczej ci wyjmie silnik i rozłoży, pozniej zawiezie go do zakładu gdzie planują głowicę itp. Tzw. Auto szlif i tam dopeiro zrobią pomiary, osiowanie bloku, pasowanie panewek do wału i złożą to wszystko. Nastepnie mechanik uzbroi silnik w glowice i akcesoria jak egry pompy, paski i wszystko co przy silniku i włoży go spowrotem na swoje miejsce.

Panewki wymienia sie wszystkie nie tylko tą walnietą. Przy takich robotach nie ma co druciarstwa uskuteczniać. Albo sie robi dobrze na tip top albo wcale.

Wysłane przez tapatalk

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Zbyszek01 » 2 kwie 2016, o 17:05

I jeszcze na taką robotę jest gwarancja

tapatalk.... na H60-L02
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Awatar użytkownika
Mario
Użytkownik
Auto: Insignia Exlusive
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Warszawa-Bemowo
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Mario » 2 kwie 2016, o 19:43

Panowie a tak łopatologicznie wyjaśnijcie mi co ma wspólnego uszkodzona dwumasa z tą panewką? Czy to nie był zbieg okoliczności? Przecież jak kolega pisze, to po wymianie dwumasy, dalej stuki były?

Wysłane z iPhone

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 2 kwie 2016, o 22:11

Pewnie nic. Przypadek. Dwumasę wymienili, bo był podobno jakiś luz.

Awatar użytkownika
Mario
Użytkownik
Auto: Insignia Exlusive
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Warszawa-Bemowo
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Mario » 2 kwie 2016, o 22:15

No też tak myślę, dwumase wymienili bo było ją słychać, to zaczeli od niej, a poźniej "szli" dalej co stuka

Wysłane z iPhone

gongi
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto:

Post autor: gongi » 7 kwie 2016, o 00:46

Kolego 1,5tyg. temu zatarłem silnik i trochę w temacie posiedziałem. Jeśli jesteś z Krakowa to zainteresuj się tym gościem http://allegro.pl/insignia-cdti-a20dth- ... 82514.html ja niestety u niego nie robię, bo za daleko mam (350km), robię w swojej okolicy, w warsztacie auto szlif, gdzie mój ojciec jeszcze wały od żuka woził 30lat temu :) nie, że tego gościa z allegro Ci polecam, po prostu ciekawa aukcja, opis i chyba zna się na rzeczy. Daje też gwarancję.

-- 7 kwi 2016, o 01:49 --

Dodam jeszcze, że ten mój macher, właśnie mi mówił, że handlarza ściągają zatarte te silniki a20dth (insignie, astry), u niego robią najtańszym kosztem, bo tak chcą i to idzie w Polskę. Może właśnie trafiłeś na takiego nieuczciwego handlarza.

Awatar użytkownika
ICEMANIK
Użytkownik
Auto: Ins OPC Line AiR/KW
Miasto: Poznań

Re: Problem z dwumasą oraz panewkami 2.0 CDTI

Post autor: ICEMANIK » 9 kwie 2016, o 17:18

:D ja auto po takiej robocie (silnik, dwumas, turbo) odebrałem w czwartek. Niektórzy na allegro oferują słupek z roczną gwarancją wraz z assistance - to dość ciekawa opcja. Z regeneracją jest tak, że nie wiadomo jak to było zrobione, a kupno silnika najlepiej na miejscu. Dobry patent to pytać od razu czy pozwalają by mechanik na miejscu sprawdził panewki - ponad połowa handlarzy silników nie pozwala otwierać silnika - debilizm - to wtedy jest prawdziwa niespodzianka - jajko niespodzianka ]:-<

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 9 kwie 2016, o 18:54

Wyobrażasz to sobie? Przyjdzie 10 szpeców, każdemu się coś nie spodoba. Jak będą wyglądały te śruby po kilkukrotnym rozkręceniu? Nawet jeden rozkręci i coś mu się nie spodoba, to drugi przyjdzie i powie, że tego nie chce bo grzebane było. Ja kupiłem używany silnik 2,2 cdi do sprintera i nie żałowałem. Bez rozbierania, bez mechaników. Jeśli trafisz na profesjonalnego handlarza to sprzeda ci dobry towar, bo chce z tego żyć. Istnieje też możliwość kupna z rozbitka z odpaleniem w aucie.

Awatar użytkownika
ICEMANIK
Użytkownik
Auto: Ins OPC Line AiR/KW
Miasto: Poznań

Post autor: ICEMANIK » 10 kwie 2016, o 12:28

Kolego miska olejowa tak czy inaczej musi zlecieć, wtedy widać wszystko co kupujesz. A wiesz skąd handlarze mają takie silniki? Kupuje się na aukcjach po 100-200 słupków w kontenerach, np z Anglii, nie każdy jest w ogóle sprawny, a jak już jest regenerowane to może być zrobiony na sztukę, bo całość i tak potem trzeba upłynnić, więc nie pisz ze handlarz wie co ma :-) nie wiadomo co się trafi- jak w życiu :D

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”