--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuProblem z dwumasą oraz panewkami 2.0 CDTI
-
chomik82
- Nowicjusz
- Auto: ASTRA J 2.0 CDTI 160
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Kraków
Problem z dwumasą oraz panewkami 2.0 CDTI
Witam Wszystkich.
Od 2 tygodni mam Astrę IV 2.0 160 km CDTI z silnikiem A20DTH. Wiem, że jest to astra i powinienem szukać na innym forum ale wiem, że tutaj macie większe doświadczenie. Potrzebuje pomocy i porady.
Auto kupiłem 2 tygodnie temu od handlarza, który ściągnął ją z Włoch. Ma przejechane 124 tys. km i wygląda na tyle. Wpisy serwisowe w oplu są więc przebieg wydaje się realny. To się stało:
Po przejechaniu około 1000 km tym autem na autostradzie A4 przed Krakowem usłyszałem dziwny stuk w silniki. Byłem już prawie pod domem więc dojechałem parę km podniosłem maskę i usłyszałem dziwny klekot silnika.
Na drugi dzień pojechałem do ASO Opla w Krakowie z prośbą o pomoc. Panowie wytypowali dwumasę. Rozebrali okazało się, że faktycznie koło rusza się na łożysku i potrzebna jest wymiana. Sprzęgło zostało, natomiast wymienili wysprzęglik. Poskładali odpalili i okazało się, że dalej coś stuka. Zdjęli miskę olejową o okazało się, że panewka zaraz przy kole dwumasowym jest walnięta. Nie obróciła się a jedynie się urwała, zaklinowała nie wiem. Wał wygląda, że jest ok. Mocowanie dolne co trzyma panewkę widać, że jest wypalone ma inny ciemniejszy kolor. Dalsze panewki są ok bo zdjęli i sprawdzili.
Czy spotkaliście się z takim uszkodzeniem? Aby dwumasa uszkodziła panewkę? Nie było żadnego świecenie kontrolki od oleju nic takiego.
Jak myślicie czy wymiana tej jednej panewki coś pomoże? Czy trzeba robić cały remont wału? Jak coś mam zdjęcia.
A druga sprawa to czy jest sens walczyć z handlarzem w kwestii rękojmi za to??
Będę wdzięczny za pomoc.
Od 2 tygodni mam Astrę IV 2.0 160 km CDTI z silnikiem A20DTH. Wiem, że jest to astra i powinienem szukać na innym forum ale wiem, że tutaj macie większe doświadczenie. Potrzebuje pomocy i porady.
Auto kupiłem 2 tygodnie temu od handlarza, który ściągnął ją z Włoch. Ma przejechane 124 tys. km i wygląda na tyle. Wpisy serwisowe w oplu są więc przebieg wydaje się realny. To się stało:
Po przejechaniu około 1000 km tym autem na autostradzie A4 przed Krakowem usłyszałem dziwny stuk w silniki. Byłem już prawie pod domem więc dojechałem parę km podniosłem maskę i usłyszałem dziwny klekot silnika.
Na drugi dzień pojechałem do ASO Opla w Krakowie z prośbą o pomoc. Panowie wytypowali dwumasę. Rozebrali okazało się, że faktycznie koło rusza się na łożysku i potrzebna jest wymiana. Sprzęgło zostało, natomiast wymienili wysprzęglik. Poskładali odpalili i okazało się, że dalej coś stuka. Zdjęli miskę olejową o okazało się, że panewka zaraz przy kole dwumasowym jest walnięta. Nie obróciła się a jedynie się urwała, zaklinowała nie wiem. Wał wygląda, że jest ok. Mocowanie dolne co trzyma panewkę widać, że jest wypalone ma inny ciemniejszy kolor. Dalsze panewki są ok bo zdjęli i sprawdzili.
Czy spotkaliście się z takim uszkodzeniem? Aby dwumasa uszkodziła panewkę? Nie było żadnego świecenie kontrolki od oleju nic takiego.
Jak myślicie czy wymiana tej jednej panewki coś pomoże? Czy trzeba robić cały remont wału? Jak coś mam zdjęcia.
A druga sprawa to czy jest sens walczyć z handlarzem w kwestii rękojmi za to??
Będę wdzięczny za pomoc.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Silnik 2.0 CDTI A20DTH - Problem z dwumasą oraz panewkam
Jeśli robić, to całość. Jest na forum wątek kolegi, któremu parę dni temu stało się to samo.
Co do handlarza. Nawet jeśli był świadomy tego problemu, to ciężko mu będzie coś udowodnić. Teraz jest w miarę ciepło, więc komunikat mógł się nawet nie pojawiać, szczególne jeśli auto miało update softu, który opóźnia pomiar ciśnienia oleju w silniku. Ale walcz, chociaż szanse są niewielkie.
Co do handlarza. Nawet jeśli był świadomy tego problemu, to ciężko mu będzie coś udowodnić. Teraz jest w miarę ciepło, więc komunikat mógł się nawet nie pojawiać, szczególne jeśli auto miało update softu, który opóźnia pomiar ciśnienia oleju w silniku. Ale walcz, chociaż szanse są niewielkie.
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Miałem podobną sytuację, tyle że ze skrzynią biegów. Nie odpuściłem handlarzowi, zawziąłem się, dzięki czemu mam teraz nową skrzynie.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Handlarze powinni znać się na tym co oferują. Jako firma wyspecjalizowana powinni znać stan techniczny auta. Gdybyś kupił od osoby prywatnej, ona nie ma obowiązku wiedzieć co sprzedaje, nie musi znać się na autach. Idąc tą drogą, gdy kupujesz auto od osoby prywatnej nie masz praktycznie szans na wyrwanie kasy. Chyba, że udowodnisz komuś, że coś świadomie zataił. Kupując od handlarza, komisu ogólnie firmy pod tytułem autohandel. Masz szansę na dochodzenie swoich racji. Skontaktuj się z prawnikiem lub radcą prawnym. bez nich tematu nie ugryziesz. Bo handlarz pewnie też weźmie prawnika.
Skoro dolne mocowanie zmieniło kolor to ładnie się to wszystko zacierało. Az nie chce mi się wierzyć, że wał jest ok. Może ktoś przed sprzedażą tam łapki włożył.
Skoro dolne mocowanie zmieniło kolor to ładnie się to wszystko zacierało. Az nie chce mi się wierzyć, że wał jest ok. Może ktoś przed sprzedażą tam łapki włożył.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Pytanie jak kupione, faktura czy przepisana umowa z Włocha.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
chomik82
- Nowicjusz
Dzięki za odpowiedzi.
Obawiam się tego wału. Ale z drugiej strony to też nie jest to plastik żeby od razu się odkształcał. Dzisiaj próbowałem założyć jedne panewki GLYCO 72-3995 STD ale nie spasowały. Po założeniu wał się nie chciał obracać.
Z radcą jestem w kontakcie. Czekam na opinię z ASO i będę wysyłał do handlarza. Zobaczymy co odpowie mi.
Obawiam się tego wału. Ale z drugiej strony to też nie jest to plastik żeby od razu się odkształcał. Dzisiaj próbowałem założyć jedne panewki GLYCO 72-3995 STD ale nie spasowały. Po założeniu wał się nie chciał obracać.
Z radcą jestem w kontakcie. Czekam na opinię z ASO i będę wysyłał do handlarza. Zobaczymy co odpowie mi.
Kupione na FVP405 pisze:Pytanie jak kupione, faktura czy przepisana umowa z Włocha.
Xperia Z3
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Nie bedzie sie obracał, blok silnika trzeba sprawdzic czy nie zrobił sie owal na kraterach pod panewki ale skoro próbowałeś to juz wiadomo ze owal jest. Teraz auto szlif i osiowanie bloku. Korby tez sprawdź no chyba że panewki zostaly ba swoim miejscu (korbowodowe bez zamków są) jak tak korby się uratuje i pozniej tylko przełożysz.
A wału to bym już szukał na twoim miejscu, jemu dużo nie trzeba niestety.
Wysłane przez tapatalk
Wysłane przez tapatalk
-
Bodex
Dobrze radzi, jesli robić wał to na bogato , nowy wał, nowe panewki , i profesjonalny montaż i pojeździe trochę autem.
A handlarzowi faktury do zapłaty.
Między innymi i z tego powodu wybrałem automat , nie ma dwumasy i silnik nie zabity niskimi obrotami z pedałem w podłodze
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
A handlarzowi faktury do zapłaty.
Między innymi i z tego powodu wybrałem automat , nie ma dwumasy i silnik nie zabity niskimi obrotami z pedałem w podłodze
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
chomik82
- Nowicjusz
Czyli nie ma sensu szukać tej jednej panewki tylko od razu do szlifu? Wyciągnąć wszystko i dać do regeneracji czy bardziej kupić nowy?Dan pisze:Nie bedzie sie obracał, blok silnika trzeba sprawdzic czy nie zrobił sie owal na kraterach pod panewki ale skoro próbowałeś to juz wiadomo ze owal jest. Teraz auto szlif i osiowanie bloku. Korby tez sprawdź no chyba że panewki zostaly ba swoim miejscu (korbowodowe bez zamków są) jak tak korby się uratuje i pozniej tylko przełożysz.
Wysłane przez tapatalk
Czy po takim zabiegu jest szansa, że tym autem pojeżdżę trochę?
Panewki korbowe ponoć są na miejscu. Panewka główna jest tylko uszkodzona. Nie przekręciła się a jedynie zablokowała.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Jak chcesz być pewnym że pojeździsz tym autem, jak chcesz być pewnym że daleka podróż zakończy się powrotem na kołach a nie na lawecie to zrób tak abyś tego był pewien a nie cudowanie i drutowanie.
Raz a porządnie i długa eksploatacja
Jak tanio zapłacisz i zrobisz to gdzieś w stodole to na pewno tylko raz zapłacisz
Raz a porządnie i długa eksploatacja
Jak tanio zapłacisz i zrobisz to gdzieś w stodole to na pewno tylko raz zapłacisz
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
chomik82
- Nowicjusz
A czy ktoś jest w stanie polecić mechanika, który podjął by się naprawy takiego silnika? Może ktoś już robił coś takiego. Najlepiej jakby to był ktoś z małopolskiego, śląskiego.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Mechanik to raczej ci wyjmie silnik i rozłoży, pozniej zawiezie go do zakładu gdzie planują głowicę itp. Tzw. Auto szlif i tam dopeiro zrobią pomiary, osiowanie bloku, pasowanie panewek do wału i złożą to wszystko. Nastepnie mechanik uzbroi silnik w glowice i akcesoria jak egry pompy, paski i wszystko co przy silniku i włoży go spowrotem na swoje miejsce.
Panewki wymienia sie wszystkie nie tylko tą walnietą. Przy takich robotach nie ma co druciarstwa uskuteczniać. Albo sie robi dobrze na tip top albo wcale.
Wysłane przez tapatalk
Panewki wymienia sie wszystkie nie tylko tą walnietą. Przy takich robotach nie ma co druciarstwa uskuteczniać. Albo sie robi dobrze na tip top albo wcale.
Wysłane przez tapatalk
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
I jeszcze na taką robotę jest gwarancja
tapatalk.... na H60-L02
tapatalk.... na H60-L02
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- Mario
- Użytkownik
- Auto: Insignia Exlusive
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Warszawa-Bemowo
- Otrzymał piwo: 3 razy
Panowie a tak łopatologicznie wyjaśnijcie mi co ma wspólnego uszkodzona dwumasa z tą panewką? Czy to nie był zbieg okoliczności? Przecież jak kolega pisze, to po wymianie dwumasy, dalej stuki były?
Wysłane z iPhone
Wysłane z iPhone
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Pewnie nic. Przypadek. Dwumasę wymienili, bo był podobno jakiś luz.
- Mario
- Użytkownik
- Auto: Insignia Exlusive
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Warszawa-Bemowo
- Otrzymał piwo: 3 razy
No też tak myślę, dwumase wymienili bo było ją słychać, to zaczeli od niej, a poźniej "szli" dalej co stuka
Wysłane z iPhone
Wysłane z iPhone
-
gongi
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto:
Kolego 1,5tyg. temu zatarłem silnik i trochę w temacie posiedziałem. Jeśli jesteś z Krakowa to zainteresuj się tym gościem http://allegro.pl/insignia-cdti-a20dth- ... 82514.html ja niestety u niego nie robię, bo za daleko mam (350km), robię w swojej okolicy, w warsztacie auto szlif, gdzie mój ojciec jeszcze wały od żuka woził 30lat temu
nie, że tego gościa z allegro Ci polecam, po prostu ciekawa aukcja, opis i chyba zna się na rzeczy. Daje też gwarancję.
-- 7 kwi 2016, o 01:49 --
Dodam jeszcze, że ten mój macher, właśnie mi mówił, że handlarza ściągają zatarte te silniki a20dth (insignie, astry), u niego robią najtańszym kosztem, bo tak chcą i to idzie w Polskę. Może właśnie trafiłeś na takiego nieuczciwego handlarza.
-- 7 kwi 2016, o 01:49 --
Dodam jeszcze, że ten mój macher, właśnie mi mówił, że handlarza ściągają zatarte te silniki a20dth (insignie, astry), u niego robią najtańszym kosztem, bo tak chcą i to idzie w Polskę. Może właśnie trafiłeś na takiego nieuczciwego handlarza.
- ICEMANIK
- Użytkownik
- Auto: Ins OPC Line AiR/KW
- Miasto: Poznań
Re: Problem z dwumasą oraz panewkami 2.0 CDTI
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
Wyobrażasz to sobie? Przyjdzie 10 szpeców, każdemu się coś nie spodoba. Jak będą wyglądały te śruby po kilkukrotnym rozkręceniu? Nawet jeden rozkręci i coś mu się nie spodoba, to drugi przyjdzie i powie, że tego nie chce bo grzebane było. Ja kupiłem używany silnik 2,2 cdi do sprintera i nie żałowałem. Bez rozbierania, bez mechaników. Jeśli trafisz na profesjonalnego handlarza to sprzeda ci dobry towar, bo chce z tego żyć. Istnieje też możliwość kupna z rozbitka z odpaleniem w aucie.
- ICEMANIK
- Użytkownik
- Auto: Ins OPC Line AiR/KW
- Miasto: Poznań
Kolego miska olejowa tak czy inaczej musi zlecieć, wtedy widać wszystko co kupujesz. A wiesz skąd handlarze mają takie silniki? Kupuje się na aukcjach po 100-200 słupków w kontenerach, np z Anglii, nie każdy jest w ogóle sprawny, a jak już jest regenerowane to może być zrobiony na sztukę, bo całość i tak potem trzeba upłynnić, więc nie pisz ze handlarz wie co ma
nie wiadomo co się trafi- jak w życiu