--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuRemont silnika
-
chomik82
- Nowicjusz
- Auto: ASTRA J 2.0 CDTI 160
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Kraków
Re: Remont silnika
Jeżeli jest tak możliwość to tak. Chodzi o fakturę VAT marża.
Jeżeli kupujesz od osoby prywatnej i podpisujesz zwykłą umowę kupna sprzedaży to w przypadku późniejszych problemów z autem nic nie odzyskasz. Chyba, że udowodnisz sprzedającego, że świadomie ukrył przed wadę.
W przypadku gdy kupujesz od handlarza powinien wystawić Ci za zakup fakturę VAT - MARŻA. Wtedy Ty jako konsument masz prawo do rękojmi. Dzięki temu w przypadku jakiś problemów z autem masz większe szanse na wygraną.
Jeżeli kupujesz od osoby prywatnej i podpisujesz zwykłą umowę kupna sprzedaży to w przypadku późniejszych problemów z autem nic nie odzyskasz. Chyba, że udowodnisz sprzedającego, że świadomie ukrył przed wadę.
W przypadku gdy kupujesz od handlarza powinien wystawić Ci za zakup fakturę VAT - MARŻA. Wtedy Ty jako konsument masz prawo do rękojmi. Dzięki temu w przypadku jakiś problemów z autem masz większe szanse na wygraną.
- Paweł Pablo
- Użytkownik
- Auto: Insignia A ST FL
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Wyrzysk/Piła/Wielkopolska
- Postawił piwo: 2 razy
-
chomik82
- Nowicjusz
Im szybciej poinformujesz sprzedawcę o wadze tym lepiej. Cały czas mówimy o wadach ukrytych przy zakupie i nie wynikających z naszej eksploatacji. Według prawa to rękojmia jest do roku czasu. Przy aucie będzie ciężko udowodnić po 11 mc że miał wadę przy zakupie.
Tu jest artykuł o tym:
http://autokult.pl/27026,rekojmia-na-sa ... s-wiedziec
Tu jest artykuł o tym:
http://autokult.pl/27026,rekojmia-na-sa ... s-wiedziec
-
seki0481
kupiłem autko w komisie na fakturę 4 kwietnia tego roku auto było sprowadzone od kupna zrobiłem 2,5tyś i wymianie pompy wody i rozrządu do tego przykrego incydentu.dzięki za pomoc
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Polecam wizytę u radcy prawnego, rzecznika konsumenta lub adwokata. Najlepiej z wszystkimi papierami. Pierwszy bierze mniej niż adwokat, drugi jest za darmo. Ale będziesz mniej więcej wiedział jak rozmawiać ze sprzedawcą. I będzież wiedział co w tej sprawie możesz.
-
chomik82
- Nowicjusz
To próbuj. Myślę, że warto. Poproś radcę prawnego o pismo żeby napisał lub sam stwórz. Wyślij do komisu i zobaczysz. Warto do nich zadzwonić i powiedzieć, że będziesz składał reklamację. Zobaczysz jak zareagują, będziesz już coś wiedział. Dobrze jakbyś miał opinię z serwisu lub biegłego, który potwierdzi, że to nie z Twojej winy.
-
seki0481
dzięki za podpowiedz co mam robić i zacznę działać jak wrócę do RUMI bo jestem w Biedrusku na kursie dzwoniłem do komisu i się wypieli na tą sprawę że nie mogą mi pomóc bo auto sprzedali sprawne na razie mam auto w ASO i bede musiał udokumentować wszystko za nim zacznę naprawiać auto żebym mógł się szarpać z nimi czy nie naprawiać auta tylko jest mi potrzebne koszt silnika kompletnego 9tyś i robocizna 2.5tyś czy lepiej słupek za 6tyś i robocizna. Podziękowania za pomoc
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Miałem podobną sytuację ze skrzynią biegów, poszedłem do adwokata, napisał pismo i po dwóch tygodniach sprzedawca sam się odezwał. Potem już tylko negocjacje no i koniec końców wyszedłem na swoje
-
seki0481
cześć mam pytanie co to za silnik z tymi oznaczeniami OPEL INSIGNIA FL A20DTH 2.0 CDTI chodzi mi o te FLC czy to jest silnik po lifcie czy coś innego oznacz bo ja mam A20DTH i inną listwę wtryskową ale też BOSCH tylko ze wmoim jest rurka a tam ma takie garby
Ostatnio zmieniony 23 maja 2016, o 05:52 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin
- ICEMANIK
- Użytkownik
- Auto: Ins OPC Line AiR/KW
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poznań
Sam słupek jest na pewno identyczny i będzie pasował. Co do listwy wtryskowej to też miałem inną ale ją zostawiłem razem z całym zasilaniem.
-
seki0481
dzisiaj przyjechał silnik wygląd tak jak na fotkach na pasku rozrządu jeszcze napisy od razu zmieniam uszczelkę smoka. I niech chodzi następne 150tyś i dalej i sprawdzę koło dwumasowe a jakim olejem mam zalać silnik.
-
chomik82
- Nowicjusz
-
seki0481
moje takie pytanie czy we wszystkich rocznikach od 09 do 2016r w silnikach 20CDTI jest ten sam problem z to uszczelką pod smokiem i trzeba ją wymieniać czy coś poprawili z tym w tych nowszych modelach żeby się nie zacierały silniki.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Odpowiedź to to nie będzie ale jako alternatywa, można chyba wstawić ponpe oleju ze smokiem z vc tam był smok olejowy przykręcany do pompy wiec bez uszczelki vring.
Wysłane przez tapatalk
Wysłane przez tapatalk
-
seki0481
witam mam pytanko odnośnie silnika zakupionego czy z roku 2014 silniki 20cdti miały 160 ps czy 163ps i czy listwa wtryskowa będzie pasować do mojego starszego modelu z 2009r cze muszę przełożyć listwę czy wystarczy przełożyć czujnik z listwy żeby kostka pasowała czy to jest nie rozbieralne i listwa wtryskowa występuje jako całość
-- 30 maja 2016, o 05:44 --
bo ja mam w moim zatartym silniku tą listwę wtryskową tego typu
-- 30 maja 2016, o 05:44 --
bo ja mam w moim zatartym silniku tą listwę wtryskową tego typu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- ICEMANIK
- Użytkownik
Też miałem identyczny problem, stary silnik miał inny układ wtryskowych niż nowszy silnik, ale problem został rozwiązany bodajże zmiana całego układu z nowszego motoru, mechanik ogarnął to od razu. Z tego co pamiętam to listwa wtryskowe była trochę inna zasilanie paliwem było w innym miejscu niż w starej. W każdym razie nie stanowiło to problemu po próbie montażu całego układu.
-
seki0481
OK dzięki też właśnie nad tym myślałem a odnośnie silnika to czy w tym roku 2014 wychodziły 163ps czy 160ps bo na listwie wtryskowej ma datę 28 listopad 2014r i inny korek wlewowy oleju chyba będę musiał jechać na hamownię jak złożą przy okazji wymienię dwumaę bo ma 153tyś przelatane.
-- 30 maja 2016, o 12:50 --
a jeszcze mam do ciebie pytanko jak ci się spisuje ten silnik i co starym zrobiłeś sprzedałeś bo ja też będę myślał nad sprzedażą żeby kaska trochę się zwruciła
-- 30 maja 2016, o 12:50 --
a jeszcze mam do ciebie pytanko jak ci się spisuje ten silnik i co starym zrobiłeś sprzedałeś bo ja też będę myślał nad sprzedażą żeby kaska trochę się zwruciła
- ICEMANIK
- Użytkownik
Stary leży w częściach. Nowy narazie chodzi- najgorsze ze stary chodził podobnie, tzn bezobjawowo pracował do momentu kiedy kazałem sprawdzić panewki i wymienić gumę smoka przy okazji zmiany oleju. Moc w silniku jest zależna bardziej od programu silnika - sam słupek jest niemalże identyczny.