--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: Bodex » 27 lip 2016, o 22:33

Gizd pisze:
Bodex pisze:Usunie to nagary, poluzuje pierścienie , przywróci / poprawi kompresję.
Jeśli usuniesz nagary, to to pogorszy kompresje a nie poprawi.
Dobra dokładniej, usunie nagary w rowkach tłoka i poluzuje pierścienie które zaczną pracować jak należy , a kompresja,wzrośnie

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

Gizd

Post autor: Gizd » 28 lip 2016, o 09:04

Nie. ;) Zwiększą sie luzy i kompresja zmaleje.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 28 lip 2016, o 09:27

Usuwanie nagarów, luzowanie pierścieni i przywracanie kompresji to bajki z folderów reklamowych. Pierścienie w tłoku cały czas pracują. Więc jeśli pracują w polu ich ruchu nie ma nagaru lub jeśli jest nie przeszkadza im w tej pracy. Jeśli pierścienie już nie pracują to żaden olej nie pomoże. Tylko rozbiórka silnika.
Oczywiście oleje mają właściwości myjące. Ale nie na tyle, aby podnosiły kompresję lub przyczyniały się do jej zmniejszenia.

Gizd

Post autor: Gizd » 28 lip 2016, o 09:53

W rowkach pod pierścieniami zawsze jest nagar, czy go jakimiś środkami mozna usunąć to niewiem, ale im więcej silnik żre oleju tym więcej nagaru. Ekstremalne przypadki z kolosalnymi ilościami nagaru to aktualne turbo benzyny od VW.

Bodex

Post autor: Bodex » 28 lip 2016, o 11:41

To po co robicie płukanki ?

A to czyszczenie kolektora :

viewtopic.php?t=3054

Cześć preparatu dostaje się do komory spalania i działa na zawory i denko tłoka oraz górny pierścień czyszczący zanim zostanie spalone , czyż nie ?

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 28 lip 2016, o 15:08

Bodex to weź się zdecyduj, przecież Liqui Molly się pod tym podpisuje ... :D

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 28 lip 2016, o 15:40

Ja tam nie robię żadnych płukanek bo to strata pieniędzy. Oczywiście nagar się znajduje w rowkach pierścieni ale jak pisałem na tyle na ile nie przeszkadza pracującym pierścieniom. Nie usunie go stamtąd żadna płukanka. Czy to od kolektorów czy wlana do oleju. Duże zużycie oleju oczywiście powoduje zwiększone osadzanie nagaru w całym silniku. Ale w normlanie sprawnym dobrze pracującym silniku osadzanie się nagaru w rowkach pierścieni jest możliwe na tyle na ile pozwolą pracujące pierścienie.
Wracają więc do tematu tekstu typu usuwa, czyści, poluzuje czy tam poprawi co kowiek to zwykła gadka marketingowa. A odczuwalne efekty są zwykle typu placebo.

Gizd

Post autor: Gizd » 28 lip 2016, o 18:52

Tak jest płukanka to strata pieniędzy. :roll:

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 28 lip 2016, o 20:13

Nie no pewnie 10-20 zł na płukankę to kupa wywalonej kas ;) Jedyna różnica, że olej jest czysty przez parę tysięcy, a nie czarny po paru km.

Xperia Z3

Bodex

Post autor: Bodex » 28 lip 2016, o 21:14

Ja jestem za dodatkami, i częsta zmiana dobrego oleju ..

Sa sceptycy że lepiej nie zmieniać oleju tylko silniki :)

Awatar użytkownika
Sebuś
Użytkownik
Auto: Insignia ST EcoFLEX
Kod silnika: A20DTL
Miasto: Czerwionka-Leszczyny
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Sebuś » 28 lip 2016, o 21:59

Jaki jest sens częstej wymiany "dobrego" oleju? 8-)

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 28 lip 2016, o 22:26

Dobry olej jest dobry przez 10 tys.

Xperia Z3

kicaj
Użytkownik
Auto: I
Rok produkcji: 2015
Miasto: B/DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: kicaj » 29 lip 2016, o 05:34

Każdy olej jest dobry przez pierwsze 10tys. km. Niestety nie znam badań które by porównywały oleje pod kątem zużycia się.

A'propos - co to są "inteligentne molekuły" w magnatecu?

With mobilephone sent.

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 29 lip 2016, o 06:22

kicaj pisze:edit
Nie każdy olej jest dobry, w passacie stosowałem castrola i silnik klekotał, po zmianie na motula znacznie się wyciszył i nie zużywał tyle oleju na 15 kkm.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2016, o 21:38 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum

Bodex

Post autor: Bodex » 29 lip 2016, o 07:24

Są oleje do nowych silniów rzadkie jak woda , i do zużytych 200 tyś, gdzie pasowania juz sie poluzowały w skutek zużycia.

W tym moim oplu jest DPF wiec mam ograniczony zakres.

Ja bardzo lubię oleje typu Racing w moim pierwszym samochodzie ,który kupiłem z salonu Fiat Uno 1,1 jeszcze włoski , wlewałem Selenia Racing 10w60 już od 3 wymiany .
Krzyk znawców był ogromny ze to na tor , że to za gesty , nie będzie ciśnienia na końcu magistrali itd.
Uno miało 19 lat i 190 tyś , silnik nigdy nie ruszamy, poza tym ze 2 razy rozrząd zmieniłem ..

Jest to idealny olej , który chroni silnik przed zerwaniem filmu olejowego w szerokim zakresie temperatur.
Fakt że zmieniałem go co 10 tyś. km.

Dzisiaj ekolodzy nakazują nam wlewać olej rzadki jak woda i zmieniać co 30 tyś , do tego moc silników ze 100 koni wzrosła do ponad 150 i mamy zawarte często silniki ...

Jesli macie wycięty dpf i 200 tys przebiegu to to jest dobry olej , nie mówię ze Selenia bo moze być LM 10w60 .
Ten drugi wlewałem do Espace IV 1,9 Dci tez mnie straszyli na forum że cienkie kanały i pompa nie wydoli , a silnik mruczał przyjemnie, dobrze się zbierał i panewki się nie chciały obrócić za cholerę.

Reasumując "dobry olej " to ten który ma dużą lepkość i w szerokim zakresie ją utrzymuje oraz świerzy , czyli wymiana co 15 tys - trasa ,i 10 tyś miasto.
Unikam popularnych jak castrol mobil żeby nie trafić na podróbę ...
Zresztą mam porównanie z Lanci i Espace IV mobil 1 5w50 silnik szumiał i klekotał po 1 tysiącu zlalem go i zastąpiłem 10w60 i cisza .

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 29 lip 2016, o 07:50

@darek0808 To wcale nie znaczy, że olej jest lepszy. Znaczy tylko tyle, że jest gęstszy. Nawet jeśli na obu jest np. 5 w 30. trzeba by porównać lepkości przy danych temperaturach minimalna temperaturę płynięcia i inne dane z karty charakterystyki. Może i faktycznie motul okaże się lepszy. A może być tak, że np. wyższa minimalna temperatura płynięcia będzie bardziej szkodzić zimą niż mniejsza gęstość latem. Poza tym castrol castrolowi nie równy tam jest kilka odmian oleju np. 5 w 30.
Inteligentne molekuły tak jak inteligentne proszki do prania mają przede wszystkim przyciągnąć klienta.
Co do płukanki oczywiście to nie majątek. Ale, życie i doświadczenie nauczyło mnie, że zbędny wydatek. Miałem octavię 1,9 tdi sprzedana przy 310 tys. Od nowości na castrolu serwisowana w aso bez żadnych płukanek. Serwis był czasami co 30 tys km. U mnie już co 15 też castrol. Silnik tylko cykał. To samo tyczy się innych aut w rodzinie. A ojciec jeździ po 30 - 40 tys rocznie. Craftery wytrzymują na castrolu po 600 tys km w tym te 2,0 tdi. Bez żadnych płukanek. Jak ktoś chce niech używa. Dla mnie to bez sensu. Bo wiem, że tyle samo silnik zrobi na oleju zalecanym przez producenta.
@Bodex ludzie robili uniakami czy cieniasami z podobnymi silnikami i po 300 tys bez większych napraw. Oczywiście osiągając to na zwykłym oleju. Więc tym swoim przepadkiem nic nie udowadniasz. Te 190 tys zrobił byś i na zwykłym oleju. Sam widziałem seicento 1,1 w dodatku z gazem i przebiegiem 350 tys. Nikt tam żadnych wynalazków nie wlewał. Zwykły olej i jazda i chodziło.

Gizd

Post autor: Gizd » 29 lip 2016, o 08:10

He, he, he!
A moja Fiesta 1.1 benz. zrobiła 500 tys na najtańszych oliwach. Ja leje 2T bo silnik lepiej chodzi, przede wszystkim ciszej, a reszta mi powiewa, bo i tak zmieniam na awtomatic! :D

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 29 lip 2016, o 08:56

@hubertus oba miały odpowiednią norme vw oraz oba to 5w 40. Na motulu stukanie popychaczy nie było tak metaliczne jak na castrolu. W castrolu było słychać jakby ktoś stukał kluczem przez pierwsze 5 sekund od uruchomienia. Na motulu bardziej jak drewno o metal. Spalanie oleju też świadczy o wyższej jakości oleju. Wymieniam co 15 kkm i jestem spokojny o motor. Wymiana co 10 kkm to wg mnie przesada. Olej jest przewidziany na 30 kkm więc jak się skraca okres wymiany o połowę to w zupełności wystarcza.

Gizd

Post autor: Gizd » 29 lip 2016, o 09:25

Wszystko zależny od warunków w jakich sie jeździ. Nie ma czegoś takiego jak limit km po których trzeba wymienić. Jeździsz po mieście po kilka km nie wypalasz DPF, ropa wali do oleju to i 5 tys. może być za długo. Trasy, autostrada to może i 50 tys nie zaszkodzi. No ale tak uśredniając to 10-15 tys wydaje sie najodpowiedniejsze do wymiany.

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 29 lip 2016, o 10:45

Vectra C z silnikiem 2,2 DTI miała wymianę co 50 tys. Komputer pokazał mi komunikat po 45 i 90 tys.

Xperia Z3

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”