--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPrzycisk Tour gaśnie podświetlenie
-
CAMILU8
Przycisk Tour gaśnie podświetlenie
Witam mam taki problem że przycisk Tour raz świeci a raz nie gdy wciskam przycisk to świeci i po jakimś czasie mruga i gaśnie. Nieraz w ogóle nie chce się zaświecić po wciśnięciu ???
Ostatnio zmieniony 19 lut 2017, o 15:32 przez CAMILU8, łącznie zmieniany 2 razy.
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
-
CAMILU8
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Przycisk Tour gaśnie podświetlenie
Na pewno można sam przycisk wyjąć
-- 19 lut 2017, o 16:18 --
Przynajmniej tak myślę,bo nie sprawdzałem
-- 19 lut 2017, o 16:18 --
Przynajmniej tak myślę,bo nie sprawdzałem
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Trzeba wyjąć cały panel centralny z samochodu (radio, klima, awaryjne itd.) i wtedy można od tyłu wykręcić sam moduł trzech przycisków sport, tour i esp, który już stanowi całość. Tak przynajmniej jest w przedlifcie.
W środku modułu są same diody SMD, więc ich wymiana/naprawa wymaga już pewnej wprawy i odpowiedniego sprzętu.
Pytanie też o jakie podświetlenie chodzi, bo kolega nie określił, ale generalnie zasada naprawy jest taka sama.
Pozdro.,
MxW.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
W środku modułu są same diody SMD, więc ich wymiana/naprawa wymaga już pewnej wprawy i odpowiedniego sprzętu.
Pytanie też o jakie podświetlenie chodzi, bo kolega nie określił, ale generalnie zasada naprawy jest taka sama.
Pozdro.,
MxW.
- mxw
- Zapaleniec
Trzeba wyjąć cały panel centralny z samochodu (radio, klima, awaryjne itd.) i wtedy można od tyłu wykręcić sam moduł trzech przycisków sport, tour i esp, który już stanowi całość. Tak przynajmniej jest w przedlifcie.
Pozdro.,
MxW.
Pozdro.,
MxW.
-
CAMILU8
Dzięki wielkie trochę roboty jest a chodzi dokładnie o w przycisku tour jest taka dioda zielona i to mi nieraz gaśnie albo wcale nie działa. A może tryb tour mi nie działa coś się dezaktywuje?
- mxw
- Zapaleniec
Ok, czyli nie chodzi o podświetlenie napisu TOUR, tylko o zieloną diodę informacyjną (ja mam czerwoną, nowsza wersja) - tak czy inaczej jest to micro dioda SMD - prawdopodobnie trafił ci się jakiś zimny lut i przestało coś stykać. Do poprawienia po rozebraniu.
Jak opisałem wyżej - do demontażu deska (nie jest to wcale takie trudne, same zatrzaski i 4 śruby plus trochę małych śrubek w samym panelu).
Sam chciałem sobie wymienić te diody na niebieskie, ale na razie nie miałem czasu...
Możesz też ewentualnie po prostu wymienić cały moduł:
http://allegro.pl/opel-insignia-przycis ... 86023.html
Pozdro.,
MxW.
Jak opisałem wyżej - do demontażu deska (nie jest to wcale takie trudne, same zatrzaski i 4 śruby plus trochę małych śrubek w samym panelu).
Sam chciałem sobie wymienić te diody na niebieskie, ale na razie nie miałem czasu...
Możesz też ewentualnie po prostu wymienić cały moduł:
http://allegro.pl/opel-insignia-przycis ... 86023.html
Pozdro.,
MxW.
-
CAMILU8
Ok w weekend postaram się za to zabrać. Dzięki wilkie za Pomoc. Pozdrawiam