@Kada77 Daj znać czy w późniejszym czasie nie występuje Ci ten komunikatDziś rano odpaliłem bez komunikatu tak że winowajcą był ten cholerny zaworek w podstawie Filtra.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
2nec
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Re: Ciśnienie oleju
-
kada77
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia2.0cdti
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Gliwice
Dam znać jak się coś pojawi.
Oby już nic.
-- 8 lip 2017, o 15:29 --
Witam.
Dzisiaj po 3 dniach stania mojej Isi odpalam i coo???
Brak komunikatu. A więc koledzy w moim przypadku to był ten zaworek w podstawie filtra oleju.
Pozdrawiam.
Oby już nic.
-- 8 lip 2017, o 15:29 --
Witam.
Dzisiaj po 3 dniach stania mojej Isi odpalam i coo???
Brak komunikatu. A więc koledzy w moim przypadku to był ten zaworek w podstawie filtra oleju.
Pozdrawiam.
-
krzysiek_k
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Wroclaw
Witam. Mam pytanie bo jestem nowym użytkownikiem insigni z silnikiem A20dtj i będę w przyszłym tygodniu wymieniał Olej i uszczelkę smoka. Jaki polecacie olej i na co zwrócić uwagę jak będzie miska ściągnięta i czy tylko wymienia się uszczelkę czy coś jeszcze?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony 9 lip 2017, o 00:59 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
http://zmienolej.pl/pl/bazowa/3652-bada ... yjne-oleju
Może kogoś zainteresuje. Ja mam trochę daleko. A nie chce mi się próbek wysyłać. Troszkę oleju mi przybyło ponad max. Może milimetr czy dwa. Dla świętego spokoju kupiłem bańkę 4 l castrolu za 126 zł i za dwa tygodnie sobie zmienię po jakichś 8 tys km.
Może kogoś zainteresuje. Ja mam trochę daleko. A nie chce mi się próbek wysyłać. Troszkę oleju mi przybyło ponad max. Może milimetr czy dwa. Dla świętego spokoju kupiłem bańkę 4 l castrolu za 126 zł i za dwa tygodnie sobie zmienię po jakichś 8 tys km.
-
Damianq
Udało mi się wczoraj zmierzyć ciśnienie w końcu. W mojej opinii pompa jest chyba ok. Poniżej filmiki jakie nagrałem.
Zimny rozruch: 5,2 - 5,3 bar
https://www.youtube.com/watch?v=ZBAK9iv ... e=youtu.be
Ciepły rozruch: 1,7 - 1,8 bar
https://www.youtube.com/watch?v=9zfYCVT ... e=youtu.be
Obroty:
2 tys: 4 bar
3 tys: 5,5 bar
4 tys: 5,9 bar
https://www.youtube.com/watch?v=ETrnebA ... e=youtu.be
Wychodzi na to, że tak jak kada77 muszę wymienić podstawę filtra... Co myślicie?
Zimny rozruch: 5,2 - 5,3 bar
https://www.youtube.com/watch?v=ZBAK9iv ... e=youtu.be
Ciepły rozruch: 1,7 - 1,8 bar
https://www.youtube.com/watch?v=9zfYCVT ... e=youtu.be
Obroty:
2 tys: 4 bar
3 tys: 5,5 bar
4 tys: 5,9 bar
https://www.youtube.com/watch?v=ETrnebA ... e=youtu.be
Wychodzi na to, że tak jak kada77 muszę wymienić podstawę filtra... Co myślicie?
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Tylko zauważ ze jak odpalasz zimny silnik to wskazówka manometru idzie na 5.2b po jakiś 2 sekundach od odpalenia.
Na ciepłym od razu wskakuje na 1,7b
Na ciepłym od razu wskakuje na 1,7b
-
falko29
tak, bo spłynął olej i wskaźnik nie ma czego pokazać, dopóki pompa tego oleju nie dostarczy
Takze być moze to ten zaworek.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2017, o 18:54 przez falko29, łącznie zmieniany 1 raz.
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
-
Damianq
Niby macie rację ale w mojej opinii to tak jak falko pisze jak spływa plus 1,5 m weza do manometru może robir te sekundę czy dwie. Jak by pompa kulała to by wartości książkowe nie byly... Zauważ że na ciepłym ciśnienie osiągane jest momentalnie czyli jak olej jest w układzie to wszystko działa jak należy.
-
falko29
tak, a po zgaszeniu i w czasie stygnięcia silnika, olej ma czas by sobie uciec do miski
Dlatego podczas rozruchu, pompa nie dobija ciśnienia, tylko na nowo uzupełnia układ. Prawdopodobnie własnie przez ten zaworek ...
-
Damianq
Ja zaryzykuję i wymienię podstawę w sierpniu. Póki co auto i tak stoi cały czas a za 3 tyg mam swoje wesele więc mam co innego na głowie 
-
Damianq
Nie, nie przecież nie ma takiej konieczności bo silniczek chodzi aż miło
Auto i tak pod koniec roku będzie na sprzedarz bo mam zamiar w styczniu moeszkanie kupować i kaska będzie potrzebna. Sytuacja się zmieniła trochę u mnie i teraz mało jeżdżę. Auto stoi praktycznie cały tydzień. Zobaczymy jak będzie albo dołożę do mieszkania albo kupię benzynę 2.8 V6. Szkoda żeby stało i marnialo a przebieg 178k na.livzniku więc jak na Diesla to całe nic. No i diesel musi jeździć a ja teraz potrzebuje auta do miasta więc 2.8 w benzynie bylo by lepsze 
-
Bodex
Damian ... 2,8 do miasta ...
Wozisz się pomału....
Hybryda może
Zapraszamy do naszego salonu po suknie ślubną, przynajmniej bedzie polskiego producenta , Rzeszów i Jarosław jest zawalony ukraińskimi sukniami , a mówią że zagraniczne z Francji i kasują po 4 tysiące ... tak się robi interesy w Polsce.
Mamy Polskie Duber , lub z USA Dimetrious .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Wozisz się pomału....
Hybryda może
Zapraszamy do naszego salonu po suknie ślubną, przynajmniej bedzie polskiego producenta , Rzeszów i Jarosław jest zawalony ukraińskimi sukniami , a mówią że zagraniczne z Francji i kasują po 4 tysiące ... tak się robi interesy w Polsce.
Mamy Polskie Duber , lub z USA Dimetrious .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
Damianq
Pany ktoś się orientuje czy dużo roboty z ta podstawą filtra oleju? Da się to samemu ogarnąć czy lepiej podstawić mechanikowi? Zakładam, że trzeba spuścić olej i co dalej? Mój pomysł jest taki żeby kupić taką podstawę używaną na alldrogo za około 100 zł i zobaczyć czy da efekt - jak da to wiadomo, że to to. Nie uśmiecha mi się wywalać od razu 1200 zl na nową.
@Bodex auta używam max raz w tygodniu teraz więc 2.8 i spalanie będzie akceptowalne
A sukienka już jest 
@Bodex auta używam max raz w tygodniu teraz więc 2.8 i spalanie będzie akceptowalne
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
Nie ma tragedii z wymianą, tak olej trzeba spuścic ściągasz dwa węże od wody, na klipsy są, 3 torxy, odkręcić czujnik cisnienia wypiąc wiazke elektryczna i już jest twoja. Kupując używki może być to samo uszkodzenie.
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
-
Damianq
Angel jak nie będzie działać to mam 14 dni na zwrot
Przy tej cenie używek (ok 100 zł ) można i 3 na raz zamówić
Trzeba jakieś nowe klipsy czy coś czy te stare są do użycia? Z tych węży cos się poleje? Coś oprócz oleju trzeba zalać nowego? Dostęp od spodu i kanał tak?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jeśli zdejmiesz węże układu chłodzenia to na pewno zleci trochę płynu chłodzącego, który będziesz musiał uzupełnić. A jeszcze może ktoś mi wytłumaczy jaki sens ma wymiana jednej używanej podstawy z używanym zaworem na inną używaną podstawę z tak samo używanym zaworem o nieznanym przebiegu?
-
Damianq
Taki, że jak komunikat zniknie to będę wiedział, że to to
Jak trafie w końcu na rozwiązanie problemu to kupie nową i będzie po sprawie
Nie chce wydawać 1200 zł po to żeby się znowu wku**ić. Już wsadziłem prawie 2 tysie w ten komunikat a rezultatu brak więc zrozum moją flustracje. Wiem, że istnieje ryzyko, że kupie kolejną uszkodzoną, ale wtedy odeśle i kupie kolejną, a że auto stoi i tak cały tydzień póki co i nie sadzę, że się to zimni w najbliższym czasie bo auta prywatnego do jazdy nie potrzebuje to codziennie będę go odpalał i zweryfikuje czy pomogło. Czyli reasumując potrzebuje nowy olej i płyn chłodzący na dolewke. A czy tam jakieś oringi idą od wewnętrznej strony?